Ηταν η θέληση, ήταν και το σχέδιο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ηταν η θέληση, ήταν και το σχέδιο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ και διαπιστώνει ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού το ήθελαν περισσότερο. Επιπλέον αναρωτιέται για το σχέδιο του ΠΑΟΚ στο ματς.

Ο Ολυμπιακός έχει δεχτεί γκολ στο Καραϊσκάκη την φετινή σεζόν από όλους. Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι πραγματικότητα. Η Παρτιζάν, η Ριέκα, ο ουραγός της Σούπερ Λιγκ, Αστέρας Τρίπολης δύο φορές και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, ο Ατρόμητος, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όποιος πέρασε από το Καραϊσκάκη, έβαλε τουλάχιστον ένα γκολ. Ολοι εκτός από τον ΠΑΟΚ...

Γιατί δεν το έβαλε; Μέτρησε η θέληση των παικτών είναι η μία όψη του νομίσματος και σε αυτήν στάθηκαν οι περισσότεροι, κρίνοντας ότι αυτή ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Είναι μία πραγματικότητα αυτή. Αλλά δεν είναι η μόνη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν παθιασμένοι, έπαιξαν το ματς σαν να μην υπήρχε αύριο, σαν να ήταν αυτό και κανένα άλλο παιχνίδι μέχρι το τέλος της σεζόν. Και έπαιξαν έτσι γιατί φρόντισαν άπαντες στο club να τους δείξουν ότι ήταν έτσι. Ακόμη και στο “Καμπ Νόου” η ενδεκάδα του Λεμονή, φώναζε “την Κυριακή έχουμε ντέρμπι...”.

Πρώτα πρέπει να πείσεις τους παίκτες πνευματικά ότι είναι έτσι και μετά οποιονδήποτε άλλον. Οταν ως club χρειάζεσαι την υποστήριξη των οπαδών σε μία προπόνηση για να καταλάβουν οι παίκτες το διακύβευμα του ματς της Κυριακής έχεις πρόβλημα. Δεν λέω κακώς την έκανε την ανοιχτή προπόνηση ο ΠΑΟΚ, λέω κακώς ο Λουτσέσκου δεν μπόρεσε να πείσει τους παίκτες του να εμφανιστούν σαν καμικάζι στο Καραϊσκάκη, ούτε μετά την ανοιχτή προπόνηση.

Ναι το ντέρμπι, ασφαλώς και κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό φαντάζομαι δεν είναι επιχείρημα για τον ΠΑΟΚ. Αυτό δα του έλειπε να υποστηρίξει ότι είναι σε καλό δρόμο γιατί έχασε στις λεπτομέρειες και όχι με 3-0 και κάτω τα χέρια.

Αφήνω στην άκρη όμως την μία όψη του νομίσματος, την διάθεση, το πάθος, την θέληση που από την μία πλευρά του γηπέδου περίσσευε και από την άλλη έλειπε. Πάω και στο αγωνιστικό σχέδιο, στο πλάνο νίκης που υποτίθεται ότι έπρεπε να καταστρώσει ο ΠΑΟΚ, κόντρα σε έναν σαφώς πιο κουρασμένο Ολυμπιακό, ο οποίος έχει και πολλά αγωνιστικά προβλήματα, κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Το αγωνιστικό σχέδιο του ΠΑΟΚ ήταν είτε ανύπαρκτο, είτε εκτός ποδοσφαιρικής λογικής.

Οταν λέω ανύπαρκτο εννοώ, ότι ο Λουτσέσκου δεν σχεδίασε ποτέ πως θα επιτεθεί, που θα χτυπήσει, τι θεωρεί αδύνατο σημείο του Ολυμπιακού και πώς θα τον πληγώσει ακριβώς εκεί, αλλά μόνο πως θα τον σταματήσει.

Δεν το είδα ποτέ σε 90 λεπτά παιχνιδιού, δεν το είδα καν ούτε στο πρώτο εικοσάλεπτο στο οποίο ο ΠΑΟΚ πατούσε καλύτερα στο Καραϊσκάκη, διότι το πάθος και η θέληση των παικτών του Ολυμπιακού τους είχε θολώσει το μυαλό, με αποτέλεσμα να τρέχουν ασταμάτητα, να ορμούν στην μπάλα σαν καμικάζι, αλλά όχι οργανωμένα. Από την στιγμή που ξεκίνησε το οργανωμένο πρέσινγκ ψηλά του Ολυμπιακού η εικόνα του ματς άλλαξε, μέχρι το τελευταίο εικοσάλεπτο, όταν ο Ολυμπιακός γύρισε πίσω για να κρατήσει το σκορ και να αντιμετωπίσει την κούραση. Ούτε εκεί τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ να βρει το γκολ.

Πιο ήταν το σχέδιο του ΠΑΟΚ, κόντρα σε ένα κουρασμένο και πληγωμένο Ολυμπιακό; Να παίξει για το 0-0; Να περιμένει στο μισό γήπεδο και να κλέψει μπάλες; Να χτυπήσει από τα στημένα και να σηκώσει ψηλά την μπάλα ώστε να κάνει “ήρωες” τον Ενχελς και τον Σισέ; Το ντέρμπι ήταν το μοναδικό φετινό ματς του Ολυμπιακού που οι στόπερ του διέπρεψαν, πήραν σχεδόν άριστα. Δεν είναι μόνο έργο Ενχελς και Σισέ αυτό, είναι και έργο ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου. Να θες να νικήσεις τον Ενχελς και τον Σισέ στον αέρα και όχι χαμηλά, είναι επιλογή χωρίς ποδοσφαιρική λογική.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε με εξτρέμ τον Ανδρούτσο (πολύ ταλαντούχο παιδί, αλλά η θέση του είναι στον άξονα) και με σέντερ φορ τον Ανσαριφάρντ (συγγνώμη αλλά όσα γκολ κι' αν έβαλε στη Νέα Σμύρνη για εμένα παραμένει ένας επιθετικός που την διαφορά δεν μπορεί να την κάνει σε ομάδα επιπέδου Ολυμπιακού και είναι σίγουρα μικρότερης ποιότητας από τον Εμενίκε τουλάχιστον και πιθανότατα και από τον Τζούρτζεβιτς) και ο ΠΑΟΚ με εξτρέμ τους Βιεϊρίνια, Μακ και σέντερ φορ τον Πρίγιοβιτς και ο Λουτσέσκου επέλεξε να φοβηθεί τον αντίπαλο και να τον σταματήσει και όχι να τον χτυπήσει στις αδυναμίες του και να τον νικήσει. Πρόκειται για τουλάχιστον ποδοσφαιρική ανοησία.

Κι αν αυτό είναι ποδοσφαιρική ανοησία, δεν ξέρω πως ακριβώς να χαρακτηρίσω την επιλογή του Λουτσέσκου να επιλέξει ως πρώτη διορθωτική κίνηση την απομάκρυνση από το γήπεδο του Μαουρίσιο (κυρίως αυτό) και την είσοδο του Σάκχοφ με το ταμπλό να γράφει ήδη 1-0! Δηλαδή ο Ρουμάνος διέκρινε ότι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ μετά από 60 λεπτά ήταν ο Μαουρίτσιο;

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάλαβε ποτέ, ότι στο Καραϊσκάκη έπαιξε το φετινό μισό πρωτάθλημα, κόντρα σε κουρασμένο και πληγωμένο από πολλές απουσίες Ολυμπιακό, ο οποίος και ψυχολογικά ήταν σε φοβερή πίεση, όντας ήδη τέσσερις βαθμούς πίσω από τον αντίπαλό του. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάλαβε ότι έχασε έξι πόντους σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών στο Καραϊσκάκη. Αν σήμερα ήταν στο +7 και όχι στο +1 ο Ολυμπιακός θα ήταν, αν όχι εκτός τίτλου, τουλάχιστον σε κατάσταση νευρικού κλονισμού.

Ο Λεμονής το ήξερε. Και σχεδίασε το ματς για να το πάρει. Δεν σκέφτηκε μόνο πως θα περιορίσει τον Πρίγιοβιτς, πως δεν θα πάθει ζημιά από τον Μακ και τον Βιεϊρίνια και έκλεισε τον φάκελο προετοιμασίας του ματς με τον ΠΑΟΚ. Σχεδίασε πως θα τον πιέσει, πως θα τον αποσυντονίσει, που θα τον χτυπήσει για να τον νικήσει. Το κατάφερε στις λεπτομέρειες και βρέθηκε καβάλα στο άλογο να έχει μαζέψει την ζημιά που προκάλεσε ο Χάσι στον ένα βαθμό και με το πρόγραμμα μετά το δεύτερο κολλητό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το Σάββατο, να έχει στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια (τρία στο Καραϊσκάκη με Πλατανιά, Λεβαδειακό και Απόλλων Αθηνών και ένα στην Κέρκυρα)! Και ο Λεμονής το δήλωσε κιόλας πριν από δέκα ημέρες ότι μετά από εκείνη την αγωνιστική θέλει πρώτο τον Ολυμπιακό. Στο ίδιο διάστημα ο ΠΑΟΚ έχοντας πλέον μόλις ένα βαθμό προβάδισμα έχει να παίξει εκτός με ΑΕΚ, Πανιώνιο και Ξάνθη και στην άδεια Τούμπα με Αστέρα και Ατρόμητο και με την σοβαρή πιθανότητα να είναι ήδη πίσω από την ΑΕΚ, αν το βράδυ η τελευταία νικήσει τον Ατρόμητο.

Το πρωτάθλημα όντως έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά δεν είναι μία απλή ήττα αυτή του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Για την ακρίβεια αν ο ΠΑΟΚ χάσει το πρωτάθλημα φέτος κατά την άποψη μου το έχασε στο Καραϊσκάκη κι' αν τυχόν ο Ολυμπιακός το πάρει, το πήρε σε αυτό το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Και δεν είναι μόνο οι 3 βαθμοί που πήρε ο Ολυμπιακός και οι 3 που έχασε ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι μόνο το “εξάποντο” που κάλυψε σε ένα βράδυ ο Ολυμπιακός. Είναι κυρίως ότι το πρωτάθλημα δεν θα ήταν από εδώ και στο εξής ποτέ ίδιο με τον ΠΑΟΚ στο +7 από τον Ολυμπιακό. Στον Ολυμπιακό το ήξεραν και δεν το επέτρεψαν, στον ΠΑΟΚ δεν πήραν χαμπάρι και δεν το διεκδίκησαν αυτό το +7 με σοβαρό κίνδυνο σε 4-5 εβδομάδες να είναι στην 3η θέση της βαθμολογίας με την γκρίνια και την εσωστρέφεια να έχει κυριαρχήσει, κάτι που θα είχε συμβεί ήδη στον Ολυμπιακό αν δεν είχε νικήσει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.