Άαρον Λεγιά-Ισέκα: Ο αδερφός του Μπατσουαγί αναζητά την «Ιθάκη» του στην... Κρήτη

Άαρον Λεγιά-Ισέκα: Ο αδερφός του Μπατσουαγί αναζητά την «Ιθάκη» του στην... Κρήτη

ελλαδα

bet365

Το Gazzetta ξεδιπλώνει το... κουβάρι της ιστορίας του μικρού αδερφού του Μίτσι Μπατσουαγί και νέου μεταγραφικού αποκτήματος του ΟΦΗ, Άαρον Λεγιά-Ισέκα.

«Ποτέ δεν με ενόχλησε. Είναι ο αδερφός μου και είμαι περήφανος γι' αυτόν, οπότε δεν πρόκειται να αρνηθώ αυτήν την "ταμπέλα"» είχε αναφέρει ο Άαρον Λεγιά-Ισέκα όταν τον ρώτησαν για το αν τον πειράζει που οι περισσότεροι τον παρουσιάζουν σαν τον μικρό αδερφό του Μίτσι Μπατσουαγί.

Φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου η καριέρα του ενός παιδιού, επισκιάζει εκείνη του μεγαλύτερου ή μικρότερου αδερφού του. Όμως στην περίπτωση του Βέλγου εξτρέμ, φαίνεται πως η παρομοίωση με τον Μπατσουαγί δεν αποτελεί λόγος για να τον ενοχλήσει.

Βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε η Άντερλεχτ, σάρωσε στο UEFA Youth League (7ος σκόρερ στην ιστορία με 12 γκολ) και ήταν ένα από τα «διαμάντια» που έφερε ο Μπέσνικ Χάσι στην επιφάνεια της πρώτης ομάδας.

Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν ανάλογη χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Βέλγος ποδοσφαιριστής δεν έπαιξε σε υψηλό επίπεδο. Συμμετοχές σε μεγάλες κατηγορίες, γκολ, ασίστ και πλέον, ένας παίκτης που ψάχνει την «Ιθάκη» του μέσα στο... Ηράκλειο.

Ο ΟΦΗ έκανε δικό του τον 26χρονο εξτρέμ και το Gazzetta μοιράζεται άγνωστές πτυχές του Βέλγου επιθετικού, τη δυνατή σχέση με τον επιθετικό της Φενέρμπαχτσε και τη «δίψα» για να πάει ξανά στις υψηλές πτήσεις.

Ο λόγος που έχει διαφορετικό επίθετο από τον Μπατσουαγί

Ο Μίτσι Μπατσουαγί ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν οι γονείς του έφεραν στον κόσμο τον μικρό του αδερφό, στις 15 Νοεμβρίου του 1997 στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Σε αντίθεση με εκείνον, όμως, ο μικρός Άαρον δεν πήρε το επίθετο του πατέρα τους, Πίνο Μπατσουαγί αλλά της μητέρας του, Βιβιάν Λεγιά-Ισέκα.

Όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή ήταν ο μικρότερος από τα αδέρφια και η μητέρα του ήθελε ένα παιδί να πάρει το δικό της επίθετο, όπως και έγινε. Με τον μεγάλο του αδερφό του ήταν αρκετά δεμένος, έβλεπαν μαζί ποδόσφαιρο και δεν ήταν τυχαία που αμφότεροι πέρασαν από τις ακαδημίες της Άντερλεχτ (ο Μπατσουαγί πήγε στην Σταντάρ Λιέγης το 2007).

Παράλληλα, σε καμία στιγμή της καριέρας του δεν τον ενόχλησε που αποκαλείται ως ο «μικρός αδερφός του Μπατσουαγί» καθώς όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος, «καμαρώνει που είναι αδερφός του» ενώ έχει τονίσει ότι: «Μου δίνει πολλές ποδοσφαιρικές συμβουλές. Παρακολουθούμε τους αγώνες μαζί. Αν και είμαστε μακριά, καταφέρνουμε να μιλάμε τακτικά μεταξύ μας».

Χατ-τρικ κόντρα στον Ολυμπιακό όταν ήταν 15 ετών και η ευκαιρία από τον Μπέσνικ Χάσι

Η εξέλιξη του μικρού Άαρον ήταν τεράστια στα μικρά κλιμάκια του βελγικού συλλόγου (για αρκετούς στην ομάδα, ήταν μεγαλύτερη από του Μπατσουαγί) και για αυτό βρέθηκε στην Κ19 όταν ήταν μόλις 15 ετών, όπου συμμετείχε και στο UEFA Youth League.

Μάλιστα στην πρώτη του σεζόν, αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό καθώς ήταν στον ίδιο όμιλο και κόντρα στους «ερυθρολεύκους» έδωσε τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Η νίκη των Βέλγων με 4-2 είχε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του καθώς πέτυχε χατ-τρικ και ήταν καταλυτικός για την εξέλιξη της αναμέτρησης.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός φορ πήρε το... όπλο του στο 43ο λεπτό και έβαλε την ομάδα του εκ νέου σε θέση οδηγού (2-1) στο ματς για το πρώτο ημίχρονο. Στο 48ο λεπτό έκανε το 3-1 και ολοκλήρωσε το χατ-τρικ στο 61', ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 4-1. Το τελικό 4-2 για την ιστορία, το διαμόρφωσε ο Γαρεφαλάκης στο 86' (ο Βέργος είχε ισοφαρίσει στο 40').

Η παρουσία του στον συγκεκριμένο θεσμό ήταν άκρως επιτυχημένη καθώς σε 15 παιχνίδια που αγωνίστηκε, μέτρησε συνολικά 12 γκολ με αποτέλεσμα να γίνει ο 7ος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Την ίδια στιγμή, στην Άντερλεχτ έτριβαν τα... χέρια τους με την περίπτωσή του.

Ο, μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού, Μπέσνικ Χάσι ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε τον 17χρονο, τότε, Ισέκα στην πρώτη ομάδα και του πρόσφερε το επαγγελματικό του ντεμπούτο, στο παιχνίδι του κυπέλλου κόντρα στην Racing Mechelen στις 3 Δεκεμβρίου του 2014.

Με τον Κοσοβάρο τεχνικό, ο νεαρός εξτρέμ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, πέτυχε ένα γκολ και μία ασίστ σε 19 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και έκανε άπαντες να στρέψουν το βλέμμα τους προς εκείνον.

Μπήκε στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα ταλέντα έχοντας σοβαρό τραυματισμό

Ο μικρός Άαρον ζούσε το όνειρο του. Οι μετοχές του ανέβηκαν κατακόρυφα από το ταλέντο του όμως η ατυχία του χτύπησε την πόρτα. Τον Σεπτέμβρη του 2015, ο νεαρός εξτρέμ υπέστη ρήξη χιαστού, μόλις εβδομάδα από τη μέρα που υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα.

Ο τραυματισμός τον έκανε να χάσει όλη τη σεζόν 2015/16 και να μείνει για αρκετό καιρό στα πιτς, χωρίς αυτό όμως να τον ξεγράφει από τον ευρωπαϊκό χάρτη.

Συγκεκριμένα, κατακτώντας την 42η θέση, ήταν στα 50 κορυφαία ταλέντα του 2016, με το κείμενο για εκείνον να κλείνει με τη φράση «στην Άντερλεχτ περιμένουν πως και πως την επιστροφή του στη δράση...».

Μόλις επέστρεψε, ο ίδιος άνθρωπος που τον έριξε στα... βαθιά ως επαγγελματίας, ήταν εκεί για να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα. Ο Μπέσνικ Χάσι έδειξε εμπιστοσύνη στον νεαρό εξτρέμ και του έδωσε χρόνο συμμετοχής.

«Έχει τεράστιο ταλέντο και έχει ήδη κάνει μεγάλα βήματα, αλλά έχει ακόμα πολλή πρόοδο να κάνει. Υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζει να κάνει την ίδια προσπάθεια, ο Ισέκα θα είναι σε θέση να ηγηθεί της επίθεσης της Άντερλεχτ στο εγγύς μέλλον. Έχω μεγάλη πίστη στον Άαρον», είχε δηλώσει ο έμπειρος προπονητής για εκείνον.

Στη Μαρσέιγ ως διάδοχος του... αδερφού του και το μπέρδεμα που του «κόστισε»

Το καλοκαίρι του 2016 και έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό του, η Μαρσέιγ αποφάσισε να επενδύσει στο ταλέντο του. Την ίδια περίοδο, ο μεγάλος του αδερφός, Μίτσι Μπατσουαγί πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μεταγραφή της καριέρας του καθώς κόστισε στην Τσέλσι σχεδόν 40 εκατ. ευρώ (!), γεμίζοντας τα ταμεία του γαλλικού συλλόγου.

Ο Ισέκα ήταν ο εκλεκτός της ομάδας, όπου αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός για έναν χρόνο και στο τέλος της σεζόν θα αποφάσιζαν αν θα τον αγόραζαν με κανονική μεταγραφή. Φυσικά στο μυαλό όλων, περίμεναν να δουν έναν μικρό... Μπατσουαγί, έχοντας στο πλάι του τον πολύπειρο Γκομίς.

Ο Ρούντι Γκαρθία είχε μείνει ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του 18χρονου φορ όμως τον Νοέμβριο, ένα λάθος του νεαρού επιθετικού θα γίνει η αφετηρία για την καθοδική του πορεία. Συγκεκριμένα στις αρχές του Νοέμβρη, η αποστολή της Μαρσέιγ αναχώρησε για το Μονπελιέ ώστε να αντιμετωπίσει την τοπική ομάδα για το πρωτάθλημα.

Αν και η ομάδα ήταν να αναχωρήσει με πούλμαν, ο Ισέκα... μπερδεύτηκε και πήγε στο αεροδρόμιο καθώς νόμιζε ότι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Αυτό το λάθος ήταν αρκετό για τον Γάλλο προπονητή ώστε να τον αφήσει εν τέλει εκτός αποστολής, παρότι προοριζόταν για βασικός λόγω του τραυματισμού του Γκομίς.

Δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις προσδοκίες και με συνολικά εννιά συμμετοχές εκείνη τη σεζόν (και 14 με τη Β' ομάδα γιατί εκεί στάλθηκε) επέστρεψε στο Βέλγιο δίχως να έχει κάνει τη διαφορά στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Αναγέννηση στην Τουλούζ, ο δανεισμός στην Μετς και η Αγγλία

Ακολούθησε ένας ακόμα δανεισμός, αυτή τη φορά στη Ζούλτε Βάρεγκεμ όπου ο νεαρός εξτρέμ έκανε γεμάτη σεζόν και με εννιά γκολ και μία ασίστ σε 32 παιχνίδια, έφερε προτάσεις στις τάξεις της Άντερλεχτ. Το καλοκαίρι του 2018, η Τουλούζ γίνεται το κλαμπ που με 1,2 εκατ. ευρώ τον προσθέτει στο δυναμικό της, με σκοπό και ο ίδιος να κάνει μία νέα αρχή στη Γαλλία.

Μέσα σε μία διετία έδειξε αρκετά καλά χαρακτηριστικά και έπαιξε συνολικά 57 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό οκτώ γκολ. Σε ένα πρωτάθλημα (Ligue 1) όπου με τη Μαρσέιγ σχολιάστηκε αρνητικά, κατάφερε να καθιερωθεί, με αποτέλεσμα να μην ακολουθήσει το γαλλικό κλαμπ όταν υποβιβάστηκε το 2020.

Η Μετς τον απέκτησε ως δανεικός και τον κράτησε σε υψηλό επίπεδο, αφού έπαιξε 21 παιχνίδια στη Ligue 1 και βρήκε τέσσερις φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν αρκετό για να φέρει νέες προκλήσεις στην καριέρα του, αφού η Μπάρνσλεϊ του έδωσε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του στην Αγγλία.

Τρεις δανεισμοί σε 1,5 χρόνο και η αναζήτηση της «Ιθάκης» σε κρητικό έδαφος

Έπειτα από έναν χρόνο στον αγγλικό σύλλογο, για τον Ισέκα ξεκίνησε ένας... μαραθώνιος δανεισμών καθώς παραχωρήθηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες μέσα σε 1,5 χρόνο. Συγκεκριμένα φόρεσε τις φανέλες των Αντάνασπορ και Τούζλασπορ της Τουρκίας και της Χαποέλ Χαντέρα του Ισραήλ (δεν έμεινε λόγω του πολέμου).

Το χαρακτηριστικό του είναι πως βρήκε δίχτυα σε όποια ομάδα και αν έπαιξε. Με την πρώτη σκόραρε δύο τέρματα σε δέκα ματς, με τη δεύτερη τέσσερα τέρματα σε έντεκα ματς και με την τρίτη ένα γκολ σε δύο παιχνίδια.

Ο ΟΦΗ είναι η 4η ομάδα σε αυτό το διάστημα αλλά αυτή φορά χωρίς δανεισμό αλλά με κανονική μεταγραφή. Το συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους, του δίνει την ευκαιρία να αναζητήσει στο Ηράκλειο τη δική του «Ιθάκη» και να προσφέρει στους Κρητικούς τον εξτρέμ που μπορεί να προσφέρει με γκολ και ασίστ στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία και στα δύο άκρα αλλά και ως φορ ενώ έχει βρει δίχτυα σε όποια ομάδα και αν έπαιξε (εκτός από τη Μαρσέιγ στην αρχή της καριέρας του).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα