Όταν η οργανωμένη ομάδα (του ΠΑΟΚ) «κάνει» τις μεταγραφές

Όταν η οργανωμένη ομάδα (του ΠΑΟΚ) «κάνει» τις μεταγραφές

Όταν η οργανωμένη ομάδα (του ΠΑΟΚ) «κάνει» τις μεταγραφές

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για μεταγραφές, επιμένοντας στον ΠΑΟΚ και τις αποφάσεις του σε σχέση και με άλλες ομάδες που φαίνεται ότι και πάλι θα κάνουν περισσότερες κινήσεις.

Πόσο λάθος κάνει ο κόσμος να πιστεύει ότι… το παν στο ποδόσφαιρο είναι οι μεταγραφές! Ποιος και πώς έχει περάσει αυτή την ανοησία; Έχουμε φθάσει στο σημείο να ακούμε… «πες μου ότι θα πάρουμε αυτόν και ας είναι ψέμα». Αρρώστια πραγματική…

Εννοείται ότι στην ερώτηση… «χρειάζεσαι μεταγραφές;» για όλες τις ομάδες στον πλανήτη, η απάντηση είναι «ΝΑΙ», με την έννοια ότι όλοι μπορούν να βρουν και καλύτερους παίκτες από αυτούς που έχουν. Κάτι τέτοιο όμως ΔΕΝ σημαίνει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ότι θα κάνεις και καλύτερη ομάδα.

Για παράδειγμα σε αυτή τη συγκυρία που τώρα βιώνουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Αν ο Ολυμπιακός που έχει κάνει μέχρι τώρα 25 περίπου μεταγραφές, κάνει άλλες 5-10 σούπερ κινήσεις με νέους… Σκράπα, Σολμπάκεν και άλλους, υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι σίγουρα θα κάνει και ομάδα; Δηλαδή αυτό το πάθημα των ερυθρόλευκων δεν δίνει σε όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία να καταλάβει ότι… «η ομάδα κάνει τους παίκτες και την ομάδα την κάνει ο προπονητής με τη δουλειά του»;

Γι αυτό ας επιμείνουμε καλύτερα και περισσότερο στο τι παρουσιάζει και πώς δουλεύει η κάθε ομάδα, ποια τα δυνατά και τα τρωτά σημεία, ποιο το πλάνο και η συνέπεια σε αυτό, ποια τα περιθώρια βελτίωσης και στο τέλος τι μπορεί η πρέπει να πάρει για να προσπαθήσει να γίνει καλύτερη προσθέτοντας κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά ή και ποιότητα.

 

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Είναι 100% βέβαιο πώς πάρα πολλοί βιαστικοί και κακοπροαίρετοι θα σχολιάσουν ότι… γράφω όλα τα παραπάνω για να δικαιολογήσω το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει αυτό τον χειμώνα 3-4-5 μεταγραφές. Ξέρω καλά τι κλίμα επικρατεί, ειδικά μεταξύ των οπαδών, εννοείται και των ΠΑΟΚτσήδων. Πάμε παρακάτω στα δεδομένα…

Οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ και κυρίως ο προπονητής που έχει και την απόλυτη ευθύνη του ρόστερ, αντιλήφθηκε ότι τον χειμώνα ίσως και να μπορέσει να κάνει μία -μόνο- παρέμβαση στην ομάδα του. Τα ζύγισε, μέτρησε τα πιο σοβαρά προβλήματα στο ρόστερ, είδε τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε ότι η προσθήκη που θα του έκανε μεγαλύτερο καλό ΔΕΝ είναι ενός (ακόμη τέταρτου) φορ, ΔΕΝ είναι ενός στόπερ, αλλά ενός δεξιού μπακ με την ποιότητα, την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του Μπάμπα που παίζει από τα αριστερά. Γι αυτό ο ΠΑΟΚ ψάχνεται έντονα σε αυτή τη θέση, γι αυτό τώρα μετά τις 15/1 προέκυψε και η ευκαιρία του Ισπανού Όττο που ανήκει στη Γουλβς. Ενός πολύ ταχυδυναμικού παίκτη στα καλά του και όταν ήταν απόλυτα ενεργός, αφού αλήθεια είναι ότι τελευταία του λείπουν πάρα πολύ τα παιχνίδια. Η μόνη συνθήκη για να τον αποκτήσει ο Δικέφαλος είναι να μείνει ελεύθερος κάτι που πλέον δεν είναι απλό.

Όταν όμως και αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει τον Όττο, ακόμη κι αυτόν τον ανενεργό μπακ, θα έρθει να προστεθεί σε μία απολύτως οργανωμένη ομάδα που έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και δεν ψάχνει να αλλάξει τα πάντα, απλώς χρειάζεται ποιοτικές προσθήκες για να ανεβάσει το ταβάνι της. Γιατί… κακά τα ψέματα, καλώς ο Σάσρε, αλλά με αυτόν μέσα -ειδικά στα ντέρμπι- το ταβάνι της ομάδας παραμένει μέχρι ενός σημείου.

Αυτό είναι το θέμα μας. Ο ΠΑΟΚ είναι δομημένος, ξέρει τι παίζει και τι θέλει και όποιος καλός κι αν έρθει, είναι 60-70-80% βέβαιο ότι θα παίξει. Μπορεί και να πρωταγωνιστήσει. Η ομάδα θα τον κάνει να παίξει. Όταν έρχεται ένας παικταράς και μπει σε ένα σύνολο το οποίο ψάχνεται, αλλάζει ταυτότητα και φιλοσοφία κάθε χρόνο, εκεί όπου οι προπονητές ακόμη ψάχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, τότε το ποσοστό να κάνεις μεταγραφή… Σολμπάκεν, είναι τεράστιο. Θυμάστε τι λέγονταν εκείνη την ημέρα για Ντεσπόντοφ και Σολμπάκεν; Πόσο σίγουρο ήταν ότι θα πετύχει ο Βούλγαρος και όχι ο Σκανδιναβός και όχι γιατί ο ένας είναι πολύ καλύτερος του άλλου. Γιατί πολύ απλά ο ένας πήγε στον οργανωμένο και δουλεμένο ΠΑΟΚ και ο άλλος σε αυτό το πράγμα του Ολυμπιακού που δεν ξέρει πώς θα γίνει ομάδα…

ΠΟΣΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ;

Μετά από πέντε γεμάτους μήνες ποδοσφαιρικής δράσης με πολλά επίσημα ματς σε όλες τις διοργανώσεις, είναι σαφές ότι μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό των καλοκαιρινών κινήσεων. Θυμάστε, έχετε μετρήσει μεταγραφές που έκαναν οι πέντε «μεγάλοι»; Είναι πάνω από 50 παίκτες! Θέλετε να μετρήσουμε πόσοι προσφέρουν πραγματικά ή κάνουν τη διαφορά και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ή στις ανάγκες των ομάδων που τους απέκτησαν;

Στον Παναθηναϊκό είναι ο Αράο; Ίσως… Άλλος;

Στην ΑΕΚ; Ποιος απο τους φετινούς;

Στον Ολυμπιακό που πιστεύει ότι αν κάνει πρωταθλητισμό στις μεταγραφές θα κάνει και ομάδα πρωταθλητισμού, ποιοι έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα; Από τους 15 ποιος; Ο Ποντένσε κατά περιόδους; Ο Έσε; Ο Ελ Κααμπί; Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν στο σύνολο;

Στον Άρη που επίσης πίστεψε ο πρόεδρος ότι με τις πολλές μεταγραφές θα πείσει για τις διαθέσεις του τον κόσμο… Πλησίασε κι αυτός τους 20! Παίζει και «βγήκε» ο Σουλειμάνοφ; Ο Μορόν που είναι εξαιρετικός; Άλλος;

Ακόμη και ο ΠΑΟΚ που έπαιζε και ενισχύονταν, η ομάδα που έχει προπονητάρα ο οποίος -σχεδόν- πάντα φθάνει τους παίκτες στο ταβάνι τους, από τις πολλές μεταγραφές ικανοποιούν πλήρως ο Ντεσπόντοφ, ο Οζντόεφ και ο Μπάμπα που είχε… προϋπηρεσία.

Θέλετε από την άλλη να μετρήσουμε… «παικταράδες» που ήρθαν μέσα σε αποθέωση και τώρα… απλά υπάρχουν στα παραπάνω ρόστερ; Να δούμε ειδικά τον Ολυμπιακό που δεν έχει δεμένη ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα πόσους και πόσους έχει απαξιώσει; Πόσους παίκτες έχει μικρύνει την αξία τους;

Συμπέρασμα: Μην τρελαίνεστε! Δεν είναι οι μεταγραφές η μόνη και η σίγουρη λύση. Δεν κάνεις ομάδα μόνο με… μεταγραφές. Πρώτα βάζεις βάσεις, βρίσκεις χημεία και μετά προσθέτεις τα χαρακτηριστικά που σου λείπουν για να απογειώσεις τους παίκτες μέσα από το παιχνίδι της ομάδας. Άλλο παράδειγμα: Τι είναι πιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή: Τι θα προσφέρει ο Μπακασέτας που είναι πράγματι πολύ καλός ή πώς θα καταφέρει να δέσει την ομάδα του και να της δώσει ταυτότητα και χαρακτήρα ο Τερίμ που ήρθε και ξεκίνησε τις σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτό που παρέλαβε;

ΑΛΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Πριν λίγες μέρες ο ΠΑΟΚ πήγε στο Βόλο για αγώνα κυπέλλου. Ήταν τόσο διαφορετικές οι συνθήκες! Κανείς δεν πρέπει να συγκρίνει εκείνο το 0-2 με το σημερινό. Σήμερα ο Βόλος παίζει για την κατηγορία σε έναν αγωνιστικό χώρο που θα είναι πολύ χειρότερος. Μάχη έχει να δώσει ο ΠΑΟΚ, σε παιχνίδι που δεν έχει σχέση ούτε με το μεσοβδόμαδο στις Σέρρες.

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε και έκανε αγιασμό στον τεράστιο χώρο των 150 στρεμμάτων στον οποίο θα κατασκευαστεί το νέο αθλητικό κέντρο του Δικεφάλου. Εκεί, όλοι οι παρευρισκόμενοι αποθέωσαν και πάλι τον Ιβάν Σαββίδη που αγόρασε την έκταση και θα κατασκευάσει το υπερσύγχρονο κέντρο που θα ανήκει στον ΠΑΟΚ. Για εμένα αυτά τα αυτονόητα συγχαρητήρια στον ευεργέτη του Συλλόγου, δεν έχουν πλέον τόσο μεγάλη αξία. Ο Σαββίδης χρειάζεται μπράβο και στήριξη στα δύσκολα. Όσο θυμάμαι τι συνέβαινε από ΠΑΟΚτσήδες αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, τόσο ντρέπομαι που έστω και για μία περίοδο μία μικρή μερίδα έδειξε αχαριστία απέναντί του. Και μη γράψει κανείς… «κριτική κάναμε» γιατί οι χαρακτηρισμοί και τα.. «φύγε» δεν είναι κριτική.

Από εκεί και πέρα τι να γράψεις τώρα για τον Σαββίδη και τι προσφέρει στον ΠΑΟΚ; Δεν υπάρχουν λέξεις…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.