Παναθηναϊκός: Η πιο απειλητική του βραδιά στην Λεωφόρο κι εκείνη που απειλήθηκε περισσότερο εκτός «Big-4»

Παναθηναϊκός: Η πιο απειλητική του βραδιά στην Λεωφόρο κι εκείνη που απειλήθηκε περισσότερο εκτός «Big-4»

Σωτήρης Μυκονίου
Παναθηναϊκός: Η πιο απειλητική του βραδιά στην Λεωφόρο κι εκείνη που απειλήθηκε περισσότερο εκτός «Big-4»

bet365

Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στις νίκες άφησε μία γλυκόπικρη γεύση, αφού η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε την καλύτερή της εμφάνιση επιθετικά στην Λεωφόρο για φέτος, αλλά ταυτόχρονα και μία από τις χειρότερές της αμυντικά.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν της Λαμίας με 2-0 στην Λεωφόρο και επανήλθαν στον δρόμο των επιτυχιών και στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος, όμως τα δύο πρόσωπα που παρουσίασαν σε άμυνα και επίθεση, μετρίασαν λίγο την χαρά της νίκης.

Μπορεί μπροστά να είχαν εμπνεύσεις, να έβγαλαν καλές συνεργασίες δημιουργώντας αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία της Λαμίας και το μόνο πράγμα που να τους έλειψε ήταν να επιτευχθεί νωρίτερα το δεύτερο γκολ για να καταστεί λιγότερο αγχωτική η τελική επικράτησή τους, ωστόσο αμυντικά το «τριφύλλι» εμφάνισε αρκετά ζητήματα δίνοντας... θάρρος στην ομάδα της Φθιώτιδας, που έκανε τις τελικές, αλλά δεν τις τελείωσε σωστά έχοντας απέναντί της κι έναν σταθερό Αλμπέρτο Μπρινιόλι, που επενέβη όποτε χρειάστηκε.

Η πιο απειλητική βραδιά του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ξανά με τον δικό του τρόπο. Διατήρησε μεγάλο ποσοστό κατοχής τελειώνοντας το παιχνίδι με 66% και κυκλορούσε την μπάλα ψάχνοντας τα κατάλληλα ανοίγματα στην άμυνα της Λαμίας, τα οποία προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί με ωραίες συνεργασίες. Στην δημιουργία πήρε πολύ καλό βαθμό, αφού κατάφερε χθες (05/02) να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι από άποψη απειλής στην Λεωφόρο σε ολόκληρη την φετινή σεζόν στην Superleague. Οι «πράσινοι» δημιούργησαν ευκαιρίες αξίας 2,11xG, σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής WyScout, και τις αξιοποιήσαν ανάλογα.

Μόνο σε δύο παιχνίδια το «κοντέρ» του «τριφυλλιού» είχε γράψει περισσότερα xG στο «Απόστολος Νικολαΐδης», αυτά κόντρα σε ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης όπου έφτασε τα 2,53 και 2,8 αντίστοιχα, αλλά με τα πέναλτι μέσα. Αν τα αφαιρέσουμε γνωριζόντας πως κάθε πέναλτι αξίζει 0,76 xG, οι ευκαιρίες που δημιούργησαν οι «πράσινοι» στα παιχνίδια αυτά άξιζαν 1,01xG με την «Ένωση» και 2,04xG με τους Αρκάδες, δηλαδή λιγότερο, έστω και οριακά στην δεύτερη περίπτωση, απ' ότι στο παιχνίδι με την Λαμία.

Ο υψηλός αυτός δείκτης απειλής που κατάφερε ο Παναθηναϊκός προς την εστία της Λαμίας ενισχύθηκε πολύ και από το γεγονός πως κατάφερε οι ευκαιρίες του να είναι από αρκετά κοντινή απόσταση, αφού τα 17 σουτ που επιχείρησε (πέντε εκ των οποίων κατέληξαν στην εστία) έγιναν κατά μέσο όρο από απόσταση 14,76 μέτρων απ' αυτήν, τρίτη τη τάξει επίδοση των «πρασίνων» στην Λεωφόρο, αφού τα πήγαν καλύτερα μόνο κόντρα σε Άρη (13,64 μ.) και Λεβαδειακό (14,18 μ.).

Σίγουρα, στο να φτάσουν οι «πράσινοι» στην καλύτερή τους επιθετικά επίδοση έπαιξε ρόλο και η αποβολή του Στάνκο στο 66ο λεπτό, μετά το αντιαθλητικό μαρκάρισμα που έκανε στον Τσέριν, ωστόσο και κόντρα στον ΟΦΗ ο Παναθηναϊκός έπαιζε με παίκτη παραπάνω από το 8ο λεπτό και εν τέλει τόσο καλά δημιουργικά δεν τα πήγε. Επομένως, σίγουρα το αριθμητικό πλεονέκτημα είναι ένα συν, αρκεί να έχεις τους τρόπους να το εκμεταλλευτείς και να μην περιορίζεσαι σε μία απλώς φλύαρη κατοχή.

Η Λαμία απείλησε περισσότερο τον Παναθηναϊκό μετά τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

brignoli_sarlia_vergos

Όμως, δεν ήταν όλα ρόδινα στην χθεσινή βραδιά για το «τριφύλλι». Μπορεί εν τέλει να κράτησε το μηδέν στην εστία του, ωστόσο η αμυντική του λειτουργία δεν ήταν καλή και το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται τόσο στην τύχη και τις κακές εκτελέσεις των παικτών της Λαμίας όσο και στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι, που έκανε την δουλειά του, όπως έπρεπε.

Βλέπετε όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί, η Λαμία που δεν διανύει και το καλύτερό της διάστημα αυτή την περίοδο, κατόρθωσε να δημιουργήσει ευκαιρίες στην άμυνα των «πρασίνων» αξίας 1,08 xG. Όταν δέχεσαι κατά μέσο όρο 0,71, είναι υπερβολή να αφήνεις την Λαμία να φτάνει σε τέτοια επίπεδα. Την επίδοσή της αυτή έχουν ξεπεράσει στην Λεωφόρο μόνο η ΑΕΚ (1,41xG), ο Ολυμπιακός (1.51 xG) και ο ΠΑΟΚ (1.2 xG). Η ομάδα της Φθιώτιδας έκανε περισσότερες τελικές, γενικά αλλά και στην εστία, από την «Ένωση» (12/4 με 9/3) και ίδιες στο σύνολο με τον ΠΑΟΚ.

Αν δεν σας έχει κακοφανεί ήδη η επίδοσή της αυτή, ας το δούμε και λίγο συγκριτικά με άλλες ομάδες που δεν ανήκουν στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Η Λαμία, η οποία σημειωτέον αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 66ο λεπτό όπως προείπαμε, απείλησε περισσότερον τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο απ' ότι κατάφεραν οι Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ και Ιωνικός μαζί (0,94 xG).

Κάπως έτσι σίγουρα ο Παναθηναϊκός μπορεί να χαρεί για την επιστροφή του στις νίκες σε μία κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ομάδας, ωστόσο δεν πρέπει το «τρίποντο» αυτό να καλύψει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ανασταλτικά, αφού είναι πολύ πιθανό, αν αφήσει άλλη ομάδα σε επόμενο παιχνίδι να τον απειλήσει όσο η Λαμία σήμερα, και δη πιο ποιοτική, να «τιμωρηθεί» γι' αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα