ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα διατηρεί πίεση και ένταση σταθερά σε υψηλά επίπεδα

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα διατηρεί πίεση και ένταση σταθερά σε υψηλά επίπεδα

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα διατηρεί πίεση και ένταση σταθερά σε υψηλά επίπεδα

bet365

Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της ΑΕΚ υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα παραμένουν σε υψηλά στάνταρ, όπως ακριβώς στόχευε ο Αργεντινός τεχνικός από το ξεκίνημα της σεζόν.

Από τους βασικούς πυλώνες του ποδοσφαιρικού πλάνου του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ είναι η πίεση και η ένταση που βγάζουν οι παίκτες του στο γήπεδο. Το πρέσινγκ ψηλά στην άμυνα του αντιπάλου και η λυσσαλέα προσπάθεια για άμεση ανάκτηση της μπάλας σε όλους τους χώρους προκειμένου να δημιουργούνται συνεχώς νέες επιθέσεις αποτελεί το μεγάλο ατού των κιτρινόμαυρων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το πλάνο αυτό έχει φέρει πολλά γκολ για την ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν, με την Ένωση να έχει μέσο όρο 91 ανακτήσεις μπάλας στο φετινό πρωτάθλημα.

Το πρέσινγκ αποτελεί βασικό συστατικό των προπονήσεων του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Σε καθημερινό επίπεδο στα Σπάτα ο «Πελάδο» εστιάζει σημαντικό μέρος του προγράμματος σε αυτό, όπως συνέβη και στην ανοικτή προπόνηση της Τετάρτης. Πάντα με μεγάλη ποικιλία ασκήσεων με όλους τους παίκτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια για ανάκτηση της μπάλας. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλμέιδα έχει τονίσει σε δηλώσεις του ότι η πίεση και η ένταση είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα για εκείνον.

Αυτό όμως που αποτελεί άξιο αναφοράς είναι ότι και τα δύο βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του διατηρούνται σταθερά στα ίδια υψηλά στάνταρ από το ξεκίνημα της σεζόν. Κάτι που δεν είναι εύκολο, όμως αποτελούσε στόχο του Αλμέιδα και του επιτελείου του, με τον Αργεντινό κόουτς να το έχει υπογραμμίσει ήδη από τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξη που είχε δώσει στην εφημερίδα «Δικέφαλος».

«Η ιδέα είναι η ένταση να ανεβαίνει ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε. Θα είναι μια διαφορετική χρονιά γιατί φέτος υπάρχει και το Μουντιάλ σε μια περίοδο που ποτέ δεν παιζόταν. Συνεπώς εμείς θα πρέπει να δούμε πως θα διατηρήσουμε τη συγκέντρωση για να μπορέσει η ομάδα να έχει την ίδια ένταση όχι μόνο ατομικά, αλλά σαν γκρουπ», είχε τονίσει και εκ του αποτελέσματος το πλάνο βγαίνει σε απόλυτο βαθμό.

Αλμέιδα με Πινέδα και Αραούχο

Η ΑΕΚ τόσο στον τομέα της πίεσης όσο και της έντασης παρέμενε σταθερά πρώτη και με διαφορά από τους αντιπάλους της, κάτι που εξακολουθεί να υφίσταται με τους αριθμούς της Ένωσης σε αυτές τις δύο κατηγορίες να παραμένουν πάντα στα ίδια υψηλά επίπεδα σύμφωνα με την πλατφόρμα του Wyscout.

Συγκεκριμένα ο δείκτης του Challenge Intensity στο Wyscout που μετράει την ένταση και ειδικά το πόσες αμυντικές ενέργειες με μονομαχίες, τάκλιν και κλεψίματα δίνει μια ομάδα ανά λεπτό κατοχής του αντιπάλου έσπασε πλέον το φράγμα του 8 για την ΑΕΚ και τη βρίσκει τη δεδομένη στιγμή στο 8,2! Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα που είναι δεύτερος σε ένταση έχει μέσο όρο 6,6 ενέργειες και ο Παναθηναϊκός που είναι στην τρίτη θέση 6,3, κάτι που δείχνει τη μεγάλη διαφορά της ΑΕΚ.

Παράλληλα στον δείκτη PPDA του Wyscout, που καταγράφει την πίεση και συγκεκριμένα πόσες πάσες επιτρέπει κάθε ομάδα στον αντίπαλο πριν την πρώτη της ανασταλτική ενέργεια για να ανακτήσει την κατοχή, η ΑΕΚ έχει το χαμηλότερο (που είναι και καλύτερο στην προκειμένη περίπτωση) ποσοστό με 5,61! Και εδώ οι υπόλοιποι είναι αρκετά πίσω με τον ΠΑΟΚ να έρχεται δεύτερος με μέσο όρο 7,2 και τον Άρη τρίτο με 7,94.

ΑΕΚ πανηγυρικό

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα