Μεταγραφές Ιανουαρίου: Ο Παναθηναϊκός απλώς αντικατέστησε τους απόντες και ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός δεν έκαναν καμία υπέρβαση!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μεταγραφές Ιανουαρίου: Ο Παναθηναϊκός απλώς αντικατέστησε τους απόντες και ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός δεν έκαναν καμία υπέρβαση!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τι έκαναν και κυρίως τι δεν έκαναν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι τέσσερις ανταγωνιστές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Είχε «τζόγο» η εφετινή χειμερινή μεταγραφική περίοδος; Είχε! Όχι όμως όσο θα περιμέναμε για τους «μεγάλους». Ο καθένας είχε τις μικρές ή μεγαλύτερες ανάγκες του, αλλά κανένας δεν έκανε την υπέρβαση που θα περίμενε κάποιος δεδομένου του ισχυρότατου ανταγωνισμού μετά από πάρα πολλά χρόνια για την κατάκτηση του τίτλου. Κανένας, βάσει των αναγκών που είναι διαφορετικές σε κάθε ομάδα, δεν μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα ότι θα πάρει από τις μεταγραφές του την απαραίτητη έξτρα ώθηση που χρειαζόταν. Καθρέφτης, βέβαια, είναι πάντα το γήπεδο! Γι’ αυτό και σ΄αυτό το σημείωμα μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε σ΄αυτούς που… δεν πήραν οι «4», παρά στους παίκτες που αποκτήθηκαν. Εχουμε και λέμε λοιπόν…

ΑΕΚ: Εμεινε με τον Φερνάντες, δεν έκανε το «κάτι παραπάνω» στην άμυνα


Η ΑΕΚ είχε τις λιγότερες ανάγκες. Και έκανε μία μεταγραφή, την οποία μάλιστα οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει: του Φερνάντες από το Βόλο. Εχω την εντύπωση πως αν δεν είχαν τραυματιστεί οι Γκατσίνοβιτς, Ελίασον που επέστρεψαν υγιείς, δεν θα είχε κάνει ούτε αυτή την κίνηση. Σωστά έπραξε όμως, στο timing που έγινε αυτή η μεταγραφή κι ας μην ταιριάζει ο Φερνάντες στο στυλ παιχνιδιού του Αλμέιδα. Κάθε προπονητής χρειάζεται παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ο «μάγος του Βόλου» που έχει καταπληκτική ικανότητα με τη μπάλα τα πόδια, φαντασία και τόλμη στο 1 Vs 1 θα χρησιμεύσει ως game changer. Ισως να μην πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την παρουσία του στις προπονήσεις και από τις ανάγκες κάθε αγώνα.

Με τρεις πολύ καλούς φορ, πληθώρα επιλογών στα άκρα της επίθεσης και στη μεσαία γραμμή της, η Ενωση δεν χρειαζόταν παίκτες μεσοεπιθετικά, εφόσον η επιστροφή των Γκατσίνοβιτς - Ελίασον έγινε ομαλά και στο αρχικά προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο. Στην άμυνα όμως; Εκεί δεν έγινε η υπέρβαση. Ούτε για το κέντρο της, ούτε για το δεξί άκρο της. Προσοχή: δεν λέμε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, ούτε «λειψανδρία». Αλλά προφανώς… εκεί έξω στην αγορά υπάρχουν αμέτρητοι καλύτεροι στόπερ από Βίντα - Μουκουντί και δεξιοί μπακ από Ρότα - Σιντιμπέ. Αν ο Αλμέιδα δεν έχει θέμα εμείς πάμε πάσο, αλλά με μια επισήμανση: το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν δέχεται πολλά γκολ δεν οφείλεται στους τρομερούς αμυντικούς της. Οφείλεται στο γεγονός ότι με την ένταση και τον τρόπο που αγωνίζεται ως σύνολο, δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να φέρει τη μπάλα πολλές φορές εντός της περιοχής της και με επικίνδυνες συνθήκες πέριξ αυτής. Θα δούμε μέχρι το τέλος της σεζόν αν και κατά πόσο θα της κοστίσει το ότι δεν έκανε το «κάτι παραπάνω» για την ενίσχυση της αμυντικής της γραμμής.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Η ομάδα που βάσει των αναγκών της ενισχύθηκε λιγότερο από όλους


Ο Παναθηναϊκός είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρεις που διεκδικούν τον τίτλο. Διότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο αριθμητικό, λόγω της απώλειας του Αϊτόρ, του Γκάνεα και του Τρουϊγέ. Ηταν και ποιοτικό. Μιλάμε για μια ομάδα που τερμάτισε με 12/13 νίκες στη λήξη του πρώτου γύρου έχοντας στο ρόστερ της έναν δημιουργικό μέσο, τον Μπερνάρ! Για την ομάδα που «έβγαλε» έναν γύρο έχοντας πέντε χαφ και πέντε τερματοφύλακες! Απίθανο! Για μια ομάδα η οποία ήταν φανερό πως επειδή ο Βέρμπιτς δεν έχει ούτε τα μισά γκολ του Αϊτόρ, ακόμα κι αν ο Παλάσιος με τον Σπόραρ συνέχιζαν με τους θετικούς μέσους όρους του πρώτου γύρου, χρειαζόταν εκτός από τον αντικαταστάτη του άτυχου Γκάνεα έναν γκολτζή εξτρέμ και δύο δημιουργικούς μέσους.

Κατ’ άλλους χρειαζόταν και σέντερ φορ, θέμα που σηκώνει συζήτηση, αλλά ας σταθούμε στα στοιχειώδη. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, για την τρέχουσα σεζόν δεν «ενισχύθηκε» στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Απλώς αντικατέστησε αυτούς που έχουν μείνει νοκ άουτ. Ο Μαντσίνι αντί του Αϊτόρ, ο Κλέινχέισλερ αντί του Τρουϊγέ, ο Πούχατς αντί του Γκάνεα. Προφανώς ο διεθνής 28χρονος Ούγγρος χαφ είναι καλύτερος του ταλαντούχου Γάλλου, ίσως ο Πούχατς να είναι ανώτερος του Γκάνεα και σίγουρα ο Μαντσίνι δεν έχει τα γκολ του Αϊτόρ σύμφωνα με τους μέσους όρους του στον Αρη (1/9) που δεν τον λες και ομάδα που δημιουργεί… λιγότερο απ΄αυτόν τον Παναθηναϊκό.


Δεν πήρε στόπερ δεδομένων των συχνών απουσιών του Μάγκνουσον. Δεν πήρε γκολτζή φορ. Δεν πήρε γκολτζή εξτρέμ. Δεν πήρε δεύτερο δημιουργικό μέσο πλην του Κλέινχέισλερ. Προφανώς δεν θα ήταν… σοφό να πάρει επτά παίκτες! Όμως όπου έκρινε ο Γιοβάνοβιτς ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη - δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός πάει για πρωτάθλημα και όχι για μια θέση στην Ευρώπη - θα μπορούσε να είχε πάρει άλλους δύο. Για την καθυστέρηση στις μεταγραφές που κόστισε στον βαρύ Ιανουάριο τα έχουμε πει χίλιες φορές (ας τα βρουν μεταξύ τους Γιοβάνοβιτς και διοίκηση ποιος ευθύνεται περισσότερο) και… προχωράμε!

ΠΑΟΚ: Αν είχε αποκτήσει φορ και χαφ θα είχε περισσότερες πιθανότητες


Οι περισσότεροι δεν περίμεναν ότι ο ΠΑΟΚ θα έκανε έστω μία μεταγραφή. Εκανε δύο. Χρήσιμοι. Αλλά μπορεί ο 35χρονος Τάισον και ο πολύ καλός Τόμας Κεντζιόρα να κάνουν τη διαφορά για να φτάσει ο Δικέφαλος στην απόλυτη υπέρβαση; Χλωμό. Ο Πολωνός, πάντως, μπορεί να κερδίσει και θέση βασικού. Ο Βραζιλιάνος, στην ένταση που θέλει ο Λουτσέσκου να παίζει ο ΠΑΟΚ, μάλλον θα είναι μια εναλλακτική λύση από τον πάγκο για να βοηθήσει με την κλάση και την πείρα του ως αλλαγή, παρά μια βασική επιλογή.
Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να είχε αποκτήσει σίγουρα έναν ικανότερο του Μπράντον Τόμας σέντερ φορ δεδομένου ότι η ποιοτική του απόσταση από τον πολύ βελτιωμένο Ολιβέιρα είναι τεράστια.

Θα έπρεπε να είχε αποκτήσει και έναν χαφ δεδομένου ότι έχει… ξεμείνει με την τριάδα Αουγκούστο - Ντάντας - Σβαμπ εφόσον είναι νοκ άουτ οι Κούρτιτς - Καντουρί. Εχει το πλεονέκτημα ότι παίζει στους ημιτελικούς με τη Λαμία και όχι ντέρμπι. Εχει το πλεονέκτημα ότι στη regular season έχει ήδη παίξει (και έχει νικήσει) Αρη - Παναθηναϊκό, υποδεχόμενος στην Τούμπα και τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Εχει το πλεονέκτημα της θετικής αύρας και πιθανότατα της πιο βελτιωμένης ομάδας του πρωταθλήματος. Ομως στις μεταγραφές υπέρβαση δεν έκανε. Μάλλον πήρε δυο «καλές ευκαιρίες» που βρέθηκαν στο διάβα του...

Ολυμπιακός: Ο Ροντινέι τη διαφορά, αινίγματα οι εξτρέμ, απίστευτο ότι δεν πήρε στόπερ και μένει με τρεις ενεργούς χαφ


Aπίστευτη σεζόν. Πραγματικά για εγκυκλοπαίδεια. Το καλοκαίρι πήρε 17 παίκτες. Εξ αυτών οι οκτώ ήδη έφυγαν! Ο «ιστορικός» Ζιγκερνάγκελ στην εκκίνηση της σεζόν και οι Αμπουμπακάρ Καμαρά, Λάιντνερ, Βρσάλικο, Μπόουλερ, Άβιλα, Ντε λα Φουέντε, Ουί Τζο Χουάνγκ τον Ιανουάριο. Ο Μίτσελ το ξεκαθάρισμα που ήθελε έως έναν μεγάλο βαθμό το έκανε. Στις μεταγραφές όμως;


Πήρε δυο εξτρέμ που περιμένουμε όλοι να δούμε «τι είναι και πώς είναι» που’ λεγε και ο Μπάγεβιτς εκτός κι αν υπάρχουν κάποιοι πλην των αρμοδίων στο κλαμπ που παρακολουθούσαν χρόνια τον Κανός και τον Μπουτoύτσι, τους οποίους πρώτη φορά ακούμε, πήρε και δυο ακραίους μπακ. Τον Ροντινέι που στα δικά μου μάτια είναι ποιοτικά ο καλύτερος δεξιός μπακ του πρωταθλήματος και τον 21χρονο Ραμόν, ο οποίος, ως ταλαντούχος νεαρός, ίσως μπορέσει να διεκδικήσει θέση βασικού σε κάποια ματς από τον αθληταρά Ρέαμπτσιουκ. Αρα; Τρία «στοιχήματα» και ένας κανονικός δεξιός μπακ.


Δεν πήρε στόπερ, μέγα λάθος. Εξίσου μεγάλο σφάλμα είναι η αποχώρηση του Μπουχαλάκη! Ειδικά αν δεν αντικατασταθεί από την αγορά των ελεύθερων. Δηλαδή, ξεζουμίζονται που ξεζουμίζονται οι Εμβιλά - Χουάνγκ με αναπληρωματικό τον Σαμασέκου. Αν κάποιος εκ των δύο τραυματιστεί, ποιος θα είναι ο αναπληρωματικός; Ο Κασάμι που έχει παίξει 31 λεπτά στο πρωτάθλημα;

Είναι λεπτομέρειες αυτές που γίνονται ακόμα πιο σημαντικές όταν έχεις τρεις ανταγωνιστές για την κατάκτηση του τίτλου. Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο κλαμπ που έχει περισσότερο απ’ όλα στην Ελλάδα και την οικονομική δυνατότητα και τον στελεχιακό/διοικητικό μηχανισμό για να υποστηρίξει μεταγραφική ενίσχυση. Στο δικό μου το μυαλό μοιάζει απίστευτο πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να μείνει με βασικό δίδυμο στόπερ τους Παπασταθόπουλο - Ντόι και να βγάλει τη σεζόν με τρεις ενεργούς μέσους.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...