Νταμπράουσκας vs Ολυμπιακός: Οι «δαίμονες» του 2021 και τα παραδείγματα από Λεωφόρο και Τούμπα (vids)

Νότης Χάλαρης
Νταμπράουσκας vs Ολυμπιακός: Οι «δαίμονες» του 2021 και τα παραδείγματα από Λεωφόρο και Τούμπα (vids)

bet365

Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο ο Βάλντας Νταμπράουσκας στέκεται ξανά απέναντι στον Ολυμπιακό και το Gazzetta σας θυμίζει μία από τις μεγαλύτερες προπονητικές επιτυχίες του Λιθουανού προπονητή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γυρίζουμε στο καλοκαίρι του 2021... Ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League μετά το εμπόδιο της Νέφτσι Μπακού και η κλήρωση τον φέρνει αντιμέτωπο με την βουλγαρική Λουντογκόρετς. Στόχος είναι η συνέχεια του σερί από τον Πέδρο Μαρτίνς που είναι αήττητος σε ευρωπαϊκά προκριματικά και μόνο με προκρίσεις ενώ εφόσον ξεπερνούσε τον συγκεκριμένο αντίπαλο, έκλεινε μία σίγουρη θέση στους ομίλους του Europa League.

Στον αντίπαλο πάγκο στεκόταν όρθιος ο Βάλντας Νταμπράουσκας ο οποίος δεν άκουσε από διαφορές ποιότητας και παράδοσης αλλά κοιτούσε μόνο πως θα... μπλοκάρει τους πρωταθλητές Ελλάδας που λίγους μήνες πριν, έφτασαν μία ανάσα από την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League.

οφη

Μετά από 1,5 χρόνο, ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται ξανά απέναντι στους «ερυθρολεύκους», αυτή τη φορά ντυμένος στα προπονητικά του ΟΦΗ και κόντρα στον Μίτσελ, θέλοντας να επαναλάβει τις πειστικές εμφανίσεις που έχει κάνει έως τώρα σε Λεωφόρο και Τούμπα.

Με αφορμή αυτό, το Gazzetta παίρνει την ασίστ και σας θυμίζει τι έγινε σε εκείνη τη διπλή μάχη με τους Πειραιώτες και το παράδειγμα που θα πρέπει να αποφύγει ο Ολυμπιακός.

οφη

Το... κάζο στο Φάληρο που «έσωσε» ο Αγκιμπού

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να θυμάται κάτι από εκείνο το ματς, είναι μόνο η πρώτη λάμψη που χάρισε ο Αγκιμπού Καμαρά στο κοινό της ομάδας. Ο πρώτος αγώνα του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League έγινε στο «Γ. Καραϊσκάκης» και οι Πειραιώτες ήθελαν να πάρουν το πιο δυνατό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς.

Ο Νταμπράουσκας έχει στήσει εξαιρετικά την ομάδα του (όπου ανάμεσα βρισκόταν και ο Κύπριος επιθετικός Πιέρος Σωτηρίου), σβήνει τα... όπλα του Ολυμπιακού και βλέπει το σύνολό του να μπαίνει σε θέση οδηγού χάρη στην υπέροχη εκτέλεση του Ντεσπόντοφ. Το 1-0 κρατούσε σταθερά μέχρι και τα τελευταία λεπτά, με το φαληρικό γήπεδο να έχει... παγώσει με αυτά που έβλεπε.

Τότε ήταν που ο Αγκιμπού Καμαρά ανέλαβε για πρώτη φορά δράση και λίγες μέρες μετά τη μεταγραφή του στην ομάδα, άνοιξε και λογαριασμό αφού στο 87', έφερε το ματς στα ίσια. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος και το βουλγάρικο κλαμπ είχε το πάνω... χέρι για τη ρεβάνς, όμως το έργο του Λιθουανού δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και το ήξερε.

Το «όπλο» στον Σωτηρίου και η ετοιμότητα στα πέναλτι!

Όπως ήταν λογικό, ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο παιχνίδι με στόχο τη νίκη και να βρει γρήγορα πρώτος γκολ. Στο ημίωρο ο Εμβιλά τα κατάφερε και εκεί επιβεβαιώθηκαν τα λόγια του Νταμπράουσκας πριν το δεύτερο ματς, που είχε αναφέρει: «Έχουν 46 πρωταθλήματα και στην Αγγλία λένε ότι η φανέλα γίνεται πολύ βαριά σε τέτοιες στιγμές αλλά δεν πρέπει να κατέβουμε φόβο».

Το 1-0 δεν γέμισε με άγχος τους γηπεδούχους... Αντιθέτως το πλάνο του Λιθουανού προπονητή στηρίχθηκε τόσο άρτια που μέσα σε οκτώ λεπτά στο δεύτερο μέρος, η Λουντογκόρετς έφερε το ματς... τούμπα. Αρχικά ο Σωτηρίου έκανε τον Σεμέδο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας στο 49' και στο 57', ο ίδιος παίκτης νίκησε από την άσπρη βούλα τον άπειρο Τζολάκη για το 2-1.

οσφπ

Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν άμεση απάντηση με τον Ελ Αραμπί να ευστοχήσει επίσης από τα έντεκα βήματα και το παιχνίδι να πηγαίνει στην παράταση (είχε καταργηθεί το εκτός έδρας γκολ). Χωρίς να αλλάξει κάτι στον έξτρα χρόνο, το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, όπου οι παίκτες των γηπεδούχων έδειξαν την ετοιμότητά τους.

Το σύνολο του Λιθουανού κόουτς είχε 4/4 εκτελέσεις (!) την ίδια στιγμή που Βαλμπουενά και Χασάν αστοχούσαν μπροστά στην αντίπαλη εστία. Το τελικό 4-1 χάρισε την πρόκριση στους Βούλγαρους και στον Νταμπράουσκας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, μπήκε στόπ στο τρομερό σερί του Πέδρο Μαρτίνς με τις συνεχόμενες προκρίσεις στα ευρωπαϊκά προκριματικά.

Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, ο βουλγαρικός σύλλογος δεν είχε την ίδια τύχη και κόντρα στην Μάλμε, όπου και αποκλείστηκε.

Τα παραδείγματα που πρέπει να... αποφύγει ο Ολυμπιακός από Τούμπα και Λεωφόρο!

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο Βάλντας Νταμπράουσκας βρίσκεται στο... τιμόνι του ΟΦΗ, όπου έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής, κάνοντας την ομάδα να αποκτήσει ένα σερί πέντε αγώνων χωρίς ήττα, δεν έχει δεχθεί γκολ μέσα στο 2023 ενώ απέκτησε απόσταση ασφαλείας (+7) από την επικίνδυνη ζώνη.

Ο Λιθουανός προπονητής πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιτυχία και ανάμεσα σε αυτά τα ματς, είναι και δύο μεγάλα αποτέλεσμα στις έδρες των Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Τα παραδείγματα που δεν πρέπει να κοιτάξει ο Ολυμπιακός. Για την ακρίβεια να αντιληφθεί από εκεί τη δυσκολία που έχει ο κρητικός σύλλογος αυτή τη στιγμή παρά την βαθμολογική του κατάσταση.

Συγκεκριμένα στη Λεωφόρο απέναντι στον πρωτοπόρο και αήττητο (τότε) Παναθηναϊκό, ο ΟΦΗ ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς, όταν ο Ιωαννίδης γλύτωσε τον βαθμό της ισοπαλίας για το «τριφύλλι». Αντίστοιχη κατάσταση και στην Τούμπα, όπου τα πράγματα ήρθαν αντίθετα. Με το ματς να είναι χωρίς σκορ (0-0), ο ΟΦΗ βγήκε στην αντεπίθεση και ο Περέα είδε την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι του Κοτάρσκι, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνει buzzer-beater.

Όλα αυτά δείχνουν, σε συνδυασμό με τους... εφιάλτες που προκάλεσε το καλοκαίρι του 2021, ο Βάλντας Νταμπράουσκας δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος για τον Ολυμπιακό...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα