Ο «Ντέλιας» πρέπει να απαιτήσει από τον εαυτό του να παίξει στην Ευρώπη ως πρωταγωνιστής!

Ο «Ντέλιας» πρέπει να απαιτήσει από τον εαυτό του να παίξει στην Ευρώπη ως πρωταγωνιστής!

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο «Ντέλιας» πρέπει να απαιτήσει από τον εαυτό του να παίξει στην Ευρώπη ως πρωταγωνιστής!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πιο λαμπερό πρόσωπο της Superleague, τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Πρώτη φορά από κοντά είδα τον Γιάννη Κωνσταντέλια αγωνιζόμενο στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μετά από την δεύτερη φορά, ακριβώς επειδή ερχόταν σε συνέχεια της πρώτης, όταν τον είδα στη Νίκαια, απέναντι στον Ιωνικό είπα για εκείνον ότι είναι ο πρώτος Έλληνας δημιουργικός ποδοσφαιριστής που με εντυπωσιάζει τόσο σε αυτή την ηλικία, των 19 ετών μετά από δεκαετίες. Τώρα πια, που τον έχουμε δει σε 16 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και κύπελλο με τον ΠΑΟΚ φτάνουμε στην στιγμή που όσα μας δείχνει σε ένα ματς σαν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο μοιάζουν με φυσιολογική εξέλιξη στην πορεία της βελτίωσης και ωρίμανσης του παιχνιδιού ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω, σκέφτομαι ότι στα τελευταία δέκα παιχνίδια είδα δύο φορές έναν ποδοσφαιριστή να έχει συμμετοχή και στα τρία γκολ της ομάδας του, σε Νίκαια και Λεωφόρο. Αν κανείς αναλογιστεί ότι συζητάμε για την πρώτη σεζόν με τον ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι στις δύο προηγούμενες είχε γράψει πέντε ολιγόλεπτες συμμετοχές, συνειδητοποιεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο, για τα δεδομένα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, φαινόμενο: στα 19 του ένας ποδοσφαιριστής αναλαμβάνει την ευθύνη και αποδίδει με συνέπεια στο ελίτ επίπεδο, στον βαθμό που να γίνεται αποφασιστικός για την ομάδα του.

Αφήνοντας στην άκρη τις τεχνικές δεξιότητές του, αυτό που με είχε εντυπωσιάσει στην Νίκαια, στο καλύτερο παιχνίδι του από όσα έχω δει μέχρι σήμερα, ήταν η ικανότητά του να παραμένει διαρκώς συγκεντρωμένος και ενεργοποιημένος. Διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι, τοποθετείται γρήγορα, παίρνει πολύ γρήγορα καλές αποφάσεις, παίζει συχνά με μια επαφή, οι περισσότερες πάσες του είναι προς τα εμπρός, οι ντρίμπλες του είναι κατά 50% επιτυχημένες. Είναι κάποιος που βλέπει χώρους, κινείται σε ελεύθερους χώρους, τοποθετείται καλά προκειμένου να αμυνθεί, αποφασίσει προτού έρθει σε επαφή με την μπάλα και ενεργεί με αποφασιστικότητα.

Το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικία, στην πρώτη του “γεμάτη” σεζόν, είναι σήμερα πρώτος επιθετικός χαφ στις ασίστ για σουτ, ο δεύτερος σε επιτυχημένες επιθετικές ενέργειες, ο δεύτερος σε επιτυχημένες ντρίμπλες, ο πρώτος σε σουτ στον στόχο, όπως φαίνεται μέσα από τις συγκρίσεις του Comparisonator, είναι μια πιστοποίηση της ικανότητάς του να διαχειριστεί όλο αυτό που του συμβαίνει.

τα στατιστικά του Κωνσταντέλια

Αυτή η διάρκεια μέχρι εδώ είναι μια πρώτη καλή εντύπωση για την ικανότητά του να κρατήσει τη νοοτροπία του ανεπηρέαστη από την απήχηση και την πρώτη αναγνώριση που εισπράττει, μαζί με την δημοφιλία.

Στη Λεωφόρο βρήκε το πρώτο του γκολ, και προκάλεσε την επίθεση από την οποία ο ΠΑΟΚ πέτυχε το πρώτο γκολ χάρη στην ένταση που έβαλε στο πρέσινγκ ψηλά στο τερέν. Δηλαδή έδειξε δύο σημάδια βελτίωσης σε κομμάτια του παιχνιδιού του στα οποία χρειαζόταν βελτίωση - το γκολ και το πρέσινγκ ψηλά. Αυτά είναι σημάδια κάποιου που δεν επαναπαύεται, που δεν παραμυθιάζεται με την ψευδαίσθηση ότι “έγινε” μεγάλος παίκτης επειδή καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ και κέρδισε καλές κριτικές, που δεν βιάζεται να ασχοληθεί με την προβολή του και να απολαύσει τα προνόμια της αναγνωρισιμότητας ή των πρώτων “σοβαρών” αμοιβών από το ποδόσφαιρο.

Μια μικρή συναναστροφή που είχα μαζί του έναν μήνα πίσω, δηλαδή όταν είχε αρχίσει ήδη να καβαλάει στο σύννεφο της ανέλιξής του, κι όσα πρόλαβα να καταλάβω για εκείνον συζητώντας με τους ανθρώπους του αλλά και με τους ανθρώπους που αξιολογούν την εξέλιξή του στον ΠΑΟΚ μεγάλωσαν τον ενθουσιασμό μου. Διότι έμεινα με την εντύπωση ότι αυτός είναι ένας ποδοσφαιριστής που μεγαλώνει σωστά - όχι κάποιος που βιάζεται να μεγαλώσει ή νομίζει ότι ήδη μεγάλωσε.

Όπως λέει και ένας από τους βασικούς συνεργάτες του, ο ατζέντης του Λεωνίδας Αθανασούλας, “τα ένσημά του στο ποδόσφαιρο είναι βέβαιο ότι θα τα κολλήσει χάρη στις τεχνικές δεξιότητές του”. Η πρόκληση για αυτό το παιδί είναι να γίνει πολύ απαιτητικό από τον εαυτό του και να συνεχίσει να δουλεύει για να βελτιώνεται προκειμένου να ψηλώσει πολύ το ταβάνι του προτού το τρυπήσει. Αν συνεχίσει να δουλεύει με αυτή τη νοοτροπία, επειδή έχει πολύ καλή καθοδήγηση, αυτό το παιδί θα το καμαρώσουμε σε μεγάλο πρωτάθλημα· ως πρωταγωνιστή, όχι ως κομπάρσο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.