Το όνομα του Αλμέιδα γίνεται το soundtrack της Νέας Φιλαδέλφειας

Το όνομα του Αλμέιδα γίνεται το soundtrack της Νέας Φιλαδέλφειας

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το όνομα του Αλμέιδα γίνεται το soundtrack της Νέας Φιλαδέλφειας

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης της ΑΕΚ στο α’ ημίχρονο με τον Παναιτωλικό με αυτά των προηγούμενων αγώνων της μέσα από το Wyscout.

Πιθανόν στο καλύτερο παιχνίδι εντός του 2023, η ΑΕΚ ήταν ψυχαγωγική και προσέφερε αυτό, δηλαδή ψυχαγωγικό ποδόσφαιρο στους φίλους της που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το απόγευμα της Κυριακής. Μολονότι η τακτική του Παναιτωλικού δεν ήταν ευνοϊκή προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν ένα «γεμάτο» παιχνίδι και να είναι αυτό ένα «ματς» και όχι παιχνίδι μονής κατεύθυνσης, το θέαμα ήταν χορταστικό. Ειδικά κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, δηλαδή όσο η ΑΕΚ νοιαζόταν και για τον δείκτη του σκορ εκτός από την ικανοποίηση των θεατών, ο ρυθμός ανέβηκε πολύ και ο αριθμός των οργανωμένων επιθέσεων ήταν υψηλός (26).

Της το έκανε εύκολο η τακτική που είχε ο Παναιτωλικός, του οποίου η ιδέα ήταν να μείνει χαμηλά στο τερέν και να αμυνθεί με στρατηγικό όραμα να κρατήσει χαμηλά το σκορ. Στην φάση επίθεσης, η ιδέα του Παναιτωλικού εξαντλήθηκε στην επιλογή του Ανέστη να ψάχνει στο βάθος της επίθεσης με μεγάλες μεταβιβάσεις προκειμένου να μη δίνει ο Παναιτωλικός στην ΑΕΚ την ευκαιρία να τον πιέσει εξαντλητικά ψηλά στο τερέν. Κι αυτό είχε ως συνέπεια ο Παναιτωλικός να χάνει αμέσως την μπάλα, και να δίνει εύκολα την κατοχή στην ΑΕΚ (70%-30%) για να ξεκινήσει νέες επιθέσεις. Στο επιθετικό κομμάτι ο Παναιτωλικός έψαχνε μια ευκαιρία να επανακτήσει την μπάλα έξω από την περιοχή του και να τρέξει με την ελπίδα ότι θα βρει μια αδυναμία στην τοποθέτηση και την αμυντική μετάβαση της ΑΕΚ. Το πάθημα των Ιωαννίνων όμως φάνηκε να έχει γίνει μάθημα για τον Ματίας Αλμέιδα και τους ποδοσφαιριστές του. Για ακόμη ένα ματς, όπως συνέβη και απέναντι στον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ ήταν προσεκτική - δηλαδή σε κάθε της επίθεση καταλάβαινες από την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών ότι έκαναν δεύτερη σκέψη σχετικά με το πως θα μεταβούν αποτελεσματικά στην φάση άμυνας όταν χαθεί η μπάλα.

Ο ρυθμός στην επιθετική ανάπτυξη ανέβηκε πολύ αφενός επειδή το επέτρεψε η στάση του Παναιτωλικού, που δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργητικός στην φάση άμυνας και δεν πίεζε στην μπάλα και αφετέρου επειδή οι ποδοσφαιριστές του Αλμέιδα έχουν κατανοήσει τις αρχές του παιχνιδιού του και έχουν βελτιώσει την μεταξύ τους επικοινωνία - έχουν αρχίσει να διαβάζουν καλά ο ένας το παιχνίδι του άλλου με συνέπεια να τους «βγαίνουν» με λιγότερη σκέψη οι συνεργασίες.

Η μπάλα «χάθηκε» στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου, όταν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ άρχισαν να αλλάζουν θέσεις, άλλοτε με τη μεταξύ τους συνεννόηση πάνω σε μια φάση και άλλοτε με το έναυσμα που έπαιρναν με τις φωνές από τον πάγκο. Η ΑΕΚ έστησε ένα οργανωμένο χάος στα τελευταία 25 μέτρα του τερέν, το οποίο αποδιοργάνωσε την άμυνα του Παναιτωλικού και της έφερε το ρεκόρ τελικών προσπαθειών (15) στο πρώτο ημίχρονο οποιουδήποτε αγώνα της στην Superleague ‘23. Η ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε (xG: 1.98) ήταν ίδια με αυτή που είχαν οι ευκαιρίες που έφτιαξε στον πρώτο της αγώνα πρωταθλήματος σε αυτό το γήπεδο - απέναντι στον Ιωνικό (xG: 2.01).

Μπορεί να παίζει έτσι η ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι και να ενθουσιάζει τον κόσμο της όσο το απόγευμα της Κυριακής; Το ποδόσφαιρο παίζεται από δύο, άρα πάντοτε η απόδοση μιας ομάδας επηρεάζεται από τη στάση και την ποιότητα του αντιπάλου. Φυσικά επηρεάζεται και από το πλαίσιο που δημιουργούν οι συνθήκες διεξαγωγής. Δεδομένου όμως του πλήθους των επιλογών που έχει στην διάθεσή του ο προπονητής, ο οποίος μάλιστα δεν έχει πολλούς «νέους» παίκτες για να του πάρει χρόνο να τους βάλει στο νόημα, είναι εύκολο να κάνεις την υπόθεση ότι η εξέλιξη και η κατάληξη της προσπάθειάς της στην φετινή σεζόν εξαρτάται από τον χαρακτήρα της. Δηλαδή από την ψυχολογική και πνευματική προετοιμασία και από την νοοτροπία της.

Αν κάποιος μπορούσε να εγγυηθεί στον Αλμέιδα ότι η ΑΕΚ θα έχει σε κάθε ματς την αγωνιστική νοοτροπία που είχε την Κυριακή και όχι αυτή που είχε στα Γιάννινα, και ότι θα έμπαινε κάθε φορά στην ψυχολογία του ματς όπως μπήκε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Αργεντινός θα μπορούσε να «υπογράψει» ότι η εξέλιξη και η κατάληξη της πρώτης του σεζόν θα τον εκφράζει. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει ένα κομμάτι πάνω στο οποίο θα γίνουμε σοφότεροι στο υπόλοιπο της σεζόν σχετικά με την ηγεσία του Αλμέιδα είναι αυτό. Δεν έχεις να αναρωτηθείς αν μπορεί ή όχι να εκπαιδεύσει αποτελεσματικά το μοντέλο παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του ή αν μπορεί να συνεννοηθεί με τους ποδοσφαιριστές του στο τακτικό κομμάτι. Αυτές οι ερωτήσεις έχουν απαντηθεί. Αυτό που μένει να δείξει είναι το αν μπορεί να καθοδηγεί αποτελεσματικά αυτό το γκρουπ ποδοσφαιριστών στο ψυχοπνευματικό κομμάτι και αν μπορεί να βρίσκει τον τρόπο να μεταδίδει την νοοτροπία που απαιτεί κάθε διαφορετικός αγώνας. Αν μπορεί, το σύνθημα με το όνομά του θα γίνει το soundtrack της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.