Η ευθύνη Μπαλτάκου, Μπένετ και το πρώτο πέναλτι στον Ολυμπιακό μετά 3 μήνες!

Η ευθύνη Μπαλτάκου, Μπένετ και το πρώτο πέναλτι στον Ολυμπιακό μετά 3 μήνες!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta περί διαιτησίας Ολυμπιακού και διαιτησίας γενικότερα.

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Βόλο μας επιφύλαξε και μία ευχάριστη έκπληξη: ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι μετά από τρεις ολόκληρους μήνες!

Είναι για γέλια, αλλά πραγματικά τελευταία φορά που πήρε ο Ολυμπιακός πέναλτι στο πρωτάθλημα η, το Κύπελλο Ελλάδας ήταν στις 9 Οκτωβρίου, στο ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-2. Χρειάστηκε να περάσουν αυτοί οι τρεις μήνες και συνολικά 10 αγώνες για να του δοθεί ένα πέναλτι. Στο ίδιο αυτό διάστημα των δέκα αγώνων χωρίς πέναλτι για τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ είχε πάρει εφτά (!!!) πέναλτι, ο ΠΑΟΚ είχε πάρει πέντε πέναλτι κι ο Παναθηναϊκός ένα, αλλά τι ένα, εκείνο στο 97ο λεπτό, με το οποίο είχε σωθεί από την ήττα μέσα στη Λεωφόρο από τον Ολυμπιακό. Έπρεπε να πιάσει την μπάλα και με τα δύο χέρια (!) ένας αμυντικός, όπως συνέβη στο Βόλο, για να αποφασίσει-τολμήσει ένας διαιτητής να σφυρίξει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού.

Τέλος πάντων, για να καταλάβουμε τι σημαίνει επιρροή της διαιτησίας στο αποτέλεσμα ενός αγώνα, ας σκεφθούμε μόνο ένα πράγμα: αν την Κυριακή στο Βόλο ήταν άλλος διαιτητής, από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους, κι όχι ο Παπαπέτρου, θα μπορούσε να μην δώσει το πέναλτι που κέρδισε ο Φορτούνης. Να έλεγε το παραμύθι για χέρι στήριξης κλπ. Όπως θα μπορούσε να ακυρώσει την γκολάρα του Χουάνγκ, σφυρίζοντας επιθετικό φάουλ στο κλέψιμο της μπάλας από τον Κορεάτη.

ref

Μην σας φαίνεται παράξενο να υπήρχαν τέτοιες αποφάσεις. Έχουμε δει άλλες κι άλλες αποφάσεις διαιτητών στα παιχνίδια του Ολυμπιακού σε αυτά τα τελευταία χρόνια της «νέας» ΕΠΟ. Ό,τι θέλει κάνει ένας διαιτητής. Και το Var ακόμη ακόμη μπορεί να το αποφύγει-π.χ. σφυρίζει επιθετικό φάουλ και καλά πριν το γκολ και ο Var δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δεν είδατε τις προάλλες, στο Ιωνικός-Ολυμπιακός, τι έκανε ο Διαμαντόπουλος; Έβαλε το γκολάκι με την κεφαλιά ο Χάμες και ο Διαμαντόπουλος το ακύρωσε γιατί είχε, λέει, δει επιθετικό φάουλ του Παπασταθόπουλου, όταν η μπάλα ήταν ακόμη στον αέρα και δεν είχε φτάσει στον Χάμες. Η λεπτομέρεια είναι ότι ο Σωκράτης δεν είχε κάνει ποτέ φάουλ…

Έχουν τη σημασία τους βεβαίως και κάποια άλλα πράγματα. Αλλιώς το σκέφτεται ο διαιτητής να σε «στείλει αδιάβαστο» βλέποντας ότι το Πανθεσσαλικό έχει κατακλυστεί από χιλιάδες Ολυμπιακούς. Η, αν το Καραϊσκάκη βράζει από 32.000 κόσμο. Κι αλλιώς το βλέπει όταν σε παίζει εκτός έδρας χωρίς Ολυμπιακούς η, σε ένα μισοάδειο Καραϊσκάκη.

benet

Και κάτι ακόμη, αφού σήμερα έπιασα το διαιτητικό: διαιτητάρα ο Πορτογάλος Antonio Nobre, που έπαιξε το ΑΕΚ-ΠΑΟ. Σωστός σε όλα, δεν έδωσε κανένα δικαίωμα, υπόδειγμα 50-50.

Μπράβο στον Μπένετ που τον έφερε! Αλλά και ντροπή στον Μπένετ που τόσους μήνες φέρνει όλους αυτούς τους διαιτητάκους της πλάκας από την Ανατολική Ευρώπη κι εκείνο τον τραγικό Kehlet από τη Δανία που αλλοίωσε όλο το πρωτάθλημα με το πέναλτι στο 97’ στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός (χωρίς εκείνο το σφύριγμα η διαφορά των δύο αιώνιων τώρα θα ήταν τέσσερις κι όχι εφτά βαθμοί…).

derby

Είχα βαρεθεί να γράφω προς τον Μπαλτάκο και τον Μπένετ για τις απίθανες επιλογές που κάνει ο Άγγλος αρχιδιαιτητής από την αρχή της σεζόν να φέρνει για τα μεγάλα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος Λετονούς, Ούγγρους, Βούλγαρους, Μαυροβούνιους, «μιλημένους» η, όχι Πολωνούς και διάφορους άλλους τέτοιους. Τουλάχιστον όσες φορές ήρθαν Πορτογάλοι δεν είχαμε όργια, αλλά είναι πραγματικά τραγικό να εξακολουθεί να μην μπορεί να φέρει ο Μπένετ διαιτητές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με τον Κλάτενμπεργκ, αλλά και τον Μέλο Περέιρα.

Η ΕΠΟ μέσω του προέδρου της Μπαλτάκου και του αρχιδιαιτητή Μπένετ έχει ευθύνη για τις διαιτησίες και για να παιχτεί έστω τώρα το πρωτάθλημα στα ίσα. ΔΕΝ ΠΑΙΧΤΗΚΕ το πρωτάθλημα στα ίσα στον α΄ γύρο με τα δώρα πέναλτι, τα δώρα αποβολές κλπ κλπ που μοιράζονταν αφειδώς σε τρεις ομάδες, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζεται σαν μικρή ομάδα, ας παιχτεί τουλάχιστον στα ίσα στο β΄ γύρο και στα πλέι οφς.

baltakos

Ο Μπαλτάκος μπορεί να είναι μέγας αντιΟλυμπιακός, αλλά όπως του είχα μιλήσει χρόνια πριν, από τότε που ήταν δικηγόρος του Κοσκωτά όταν είχε πάρει τότε τον Ολυμπιακό, μου είχε δώσει την εντύπωση ανθρώπου με φιλοδοξία να κάνει πράγματα στη ζωή του. Και τώρα έχει μία ευκαιρία να κάνει κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του, στο ποδόσφαιρο. Δεν νομίζω ότι θέλει να κάνει τον πρόεδρο-υπάλληλο, μου φαίνεται ότι δεν του ταιριάζει κιόλας, στα 70 του. Ας κοιτάξει, όμως, να κόψει το καρπούζι στα τέσσερα κι όχι στα τρία, όπως κάνει μέχρι τώρα….

Έστω από εδώ και πέρα ας δούμε κανονικό πρωτάθλημα και Κύπελλο κι όχι «κατευθυνόμενες» μέσω διαιτησίας διοργανώσεις!...

Άσχετο: η επιμονή του Μίτσελ για τον Λάτο έναντι του Σουάζο, που και οι δύο είναι περίπου ίδιοι παίκτες, έχει να κάνει με τη βεβαιότητα του ότι ο συμπατριώτης του θα προσαρμοστεί πιο εύκολα από τον Χιλιάνο, που έρχεται πρώτη φορά στην Ευρώπη. Από την άλλη, ο Σουάζο είναι περίπτωση Ρόντινεϊ-προέρχεται από την καλύτερη του σεζόν κι έπαιζε μπάλα συνεχώς βασικός έως το Νοέμβριο. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.