Γιατί ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να βρίσκει «άλλους» τρόπους για γκολ

Γιατί ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να βρίσκει «άλλους» τρόπους για γκολ

Γιατί ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να βρίσκει «άλλους» τρόπους για γκολ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το blog του στο Gazzetta «μικρά», αλλά στην πραγματικότητα μεγάλα, θέματα του Ολυμπιακού «επί αγωνιστικού».

Αντί προλόγου: Ο Φορτούνης μόλις πριν 10 ημέρες είχε πετύχει στα Γιάννινα ένα εκπληκτικό γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Με τον Ιωνικό, όμως, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ από ιδανική θέση για απευθείας εκτέλεση, πήγε και σούταρε ο Χάμες, με ένα πλασέ προπόνησης για τον αντίπαλο γκολκίπερ, παρότι κι άλλες φορές που είχε αναλάβει να κτυπήσει φάουλ ήταν ακίνδυνος. Ο Φορτούνης έπρεπε να πάρει και την εκτέλεση στη Νεάπολη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πίεση ο Ολυμπιακός από τον Ιωνικό, ώστε να έχουμε κι εμείς μία πιο ασφαλή εικόνα για την αντίδραση της άμυνας του Ολυμπιακού. Όταν μπήκε ο Μάντζης σαν να τον αισθάνθηκαν οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς όμως κίνδυνο.

Αυτό που άρεσε αναφορικά σε Παπασταθόπουλο και Ντόη είναι ότι έπαιξαν σωστά το οφσάιντ σε τρεις περιπτώσεις κι ότι μάρκαραν αρκετά ψηλά, είχαν σωστές τοποθετήσεις, έκοψαν όποτε χρειάστηκε και με το κεφάλι και με τάκλιν, ενώ ειδικά ο Σωκράτης βοήθησε στο χτίσιμο επιθέσεων από πίσω. Για τον Ντόη να καταγράψω ότι πολύ καλά κάνει και διώχνει άμεσα την μπάλα και μακριά από την περιοχή του Πασχαλάκη-δεν είναι ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή για «πολλά πολλά» στην άμυνα. Καλύτερα η μπάλα στο…διάολο, παρά να παίρνεις ρίσκα.

Δεν μου άρεσε που σε ένα ακόμη «στημένο» οι παίκτες του Μίτσελ είχαν κακή αντίδραση. Εκ τύχης δεν σκόραρε ο στόπερ Σόουσα με την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι στην εκτέλεση κόρνερ στο 92’. Για…χιλιοστή φορά σε τέτοιες φάσεις ένας «ερυθρόλευκος» αδράνησε πλήρως. Αναφέρομαι για τη συγκεκριμένη φάση στον Σαμασέκου, που περιορίστηκε απλά να…κοιτάζει. Κι όμως είχε μπει με όρεξη στο παιχνίδι και δεν ήταν μακριά κι από το να σκοράρει στο 93’, όταν κέρδισε ο ίδιος την μπάλα με πολύ καλή ενέργεια και σούταρε, με τον Χουτεσιώτη να διώχνει δύσκολα.

a

Πραγματικά είναι άξιο απορίας το πώς «καταφέρνουν», γιατί πρόκειται περί κατορθώματος πρόκειται, οι παίκτες του Ολυμπιακού να είναι τόσο χαλαροί στις στατικές φάσεις των αντιπάλων τους. Η δε ευκαιρία του αμυντικού του Ιωνικού στο 92’, ήταν καρμπόν με την κεφαλιά στο δοκάρι του Λιάσου, στο πρόσφατο παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Τότε, είχε «μπλοκάρει» ο Ρέτσος, τώρα ο Σαμασέκου, στο γκολ του Ατρόμητου στο Κύπελλο ο Κασάμι, σε μία άλλη φάση ο Ελ Αράμπι…Με την αλυσίδα να μεγαλώνει, δυστυχώς.

Μία από τα ίδια, ουσιαστικά, και στις στατικές φάσεις που κερδίζει ο Ολυμπιακός, με συνέπεια να παραμένει ο πρωταθλητής Ελλάδας η πιο ακίνδυνη ομάδα όταν κερδίζει κόρνερ και φάουλ!!! Προχθές, οι «ερυθρόλευκοι» εκτέλεσαν δέκα κόρνερ και φάουλ (γύρω από την περιοχή του Ιωνικού). Τα τρία κόρνερ του Φορτούνη, δύο του Χάμες (από ένα κόρνερ και φάουλ) και δύο του Μασούρα (από ένα κόρνερ και φάουλ), πέρασαν εντελώς απαρατήρητα. Απέμειναν τρεις εκτελέσεις από τις δέκα, να έχουν ένα ενδιαφέρον. Το φάουλ του Φορτούνη με την κεφαλιά του Χάμες στα δίχτυα, αλλά τον διαιτητή Διαμαντόπουλο να κάνει εφεύρεση επιθετικού φάουλ εις βάρος του Σωκράτη. Συν δύο καλές εκτελέσεις του Χάμες, με τους Μπακαμπού και Μασούρα να παίρνουν τις κεφαλιές, όμως να αστοχούν.

a

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι ενώ η ομάδα έχει να σκοράρει με κεφαλιά η, τέλος πάντων με…οποιονδήποτε τρόπο από κόρνερ η, φάουλ εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες (!!!), δεν σκύβουν στο πρόβλημα ο προπονητής και οι παίκτες για να το λύσουν. Κι ενώ, παράλληλα, εξακολουθεί ο Ολυμπιακός να τρώει γκολ και γενικά φάσεις από τα κόρνερ και τα φάουλ των αντιπάλων του. Εδώ ολόκληρη Μάντσεστερ Σίτι κι ολόκληρος Γκουαρντιόλα, φρόντισαν και πήραν τα μέτρα τους για να γίνει καλύτερη η ομάδα στα «στημένα», στα οποία παραδοσιακά αντιμετώπιζε πρόβλημα. Κι ο Ολυμπιακός «ντρέπεται» να ενσκύψει στο πρόβλημα που έχει ο ίδιος;

Από στατικές φάσεις, δύο γκολ έχει φάει από την Σλόβαν στο 2-2, ένα από την Φράιμπουργκ στο 1-1, δύο από την Φράιμπουργκ στο 0-3, ένα από τον ΠΑΟΚ στο 1-2, ένα από τον Ατρόμητο στο 4-1. Μιλαμε για εφτά γκολ, την στιγμή κατά την οποία ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει μόλις δύο από κόρνερ και φάουλ…

Τέλος πάντων, το καλό είναι ότι εσχάτως βλέπουμε τους παίκτες του Ολυμπιακού να σουτάρουν από μακριά και δη απειλώντας τους αντίπαλους γκολκίπερ. Γιατί καλές είναι οι πάσες που παίζουν και το κάθετο ποδόσφαιρο μέσα από το οποίο προκύπτουν φάσεις όπως το πρώτο γκολ με τον Ιωνικό, ωστόσο μία ομάδα πρέπει να έχει ρεπερτόριο επιθετικό. Να γίνεται επικίνδυνη με διάφορους τρόπους.

a

Ένας τρόπος είναι η πίεση ψηλά και το κλέψιμο της μπάλας, όπως έκαναν ο Εμβιλά κι ο Μπιέλ σε δύο γκολ με τον Αστέρα Τρίπολης τις προάλλες-καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι κάνει ιδίως ο Εμβιλά, όπως το είδαμε και στο πώς ξεκίνησε το γκολ του Φορτούνη, κι όχι μόνο.

Ένας άλλας τρόπος είναι και τα σουτ έξω από την περιοχή. Όχι βέβαια σουτ απ΄ όπου να΄ ναι, όπως έκανε ο Μαντί κι όπως κάνει τώρα καμιά φορά κι ο Εμβιλά. Αλλά σουτ από τις σωστές θέσεις, δηλαδή ένα, δύο, άντε τρία μέτρα έξω από την περιοχή. Όπως αυτό του Φορτούνη με τον Ιωνικό, όπως εκείνο του Χάμες και το άλλο του Μπιέλ με τον Αστέρα, όπως το άλλο του Μαρσέλο με τον Ατρόμητο. Ακόμη και το γκολ του Αράμπι με τον Ατρόμητο, αν θυμάστε, είχε προέλθει από ένα μακρινό σουτ του Φορτούνη και κόντρα σε αμυνόμενο.

Για να μπει γκολ, άλλωστε, πρέπει να σουτάρεις. Αν δεν σουτάρεις, όσο και να παίζεις, γκολ δεν θα έρθει. Είναι όπως με το…λαχείο. Παραπονιούνται κάποιοι ότι δεν έχουν κερδίσει ποτέ-μα άμα δεν πάρεις λαχείο, πώς θα κερδίσεις το λαχείο; Το τσίκι τσίκι είναι κι αυτό καλό στο ποδόσφαιρο, όταν το παίζεις όπως πρέπει, αλλά δεν αρκεί, θέλει και τελειώματα. Ο δε Ολυμπιακός με το πρόβλημα που έχει φέτος στο γκολ από τους σέντερ φορ του, είναι υποχρεωμένος να βρει κι άλλες λύσεις.

a

Ειδικά από την στιγμή κατά την οποία λόγω αδυναμίας των μπροστινών παικτών του στο ψηλό παιχνίδι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις σέντρες από τα πλάγια. Έχει δώσει 30 παιχνίδια ο Ολυμπιακός φέτος και γκολ με κεφαλιές από σέντρες έχει βάλει δύο ο…Χάμες (ένα με τον ΠΑΟΚ κι ένα με τη Λαμία) κι ένα ο Μασούρας (το πέμπτο στο 5-0 με τον Αστέρα). Από φορ, μηδέν γκολ με κεφαλιά από μία σέντρα η, από μία πάσα.

Άρα, αναπόφευκτα ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να φτάσει στο γκολ. Όπως π.χ. από προσωπικές ενέργειες του Μπιέλ, που μπορεί να τελειώσει καλά φάσεις. Όπως μπορεί και να κινηθεί από τον άξονα με την μπάλα στα πόδια για να μπουκάρει και να σουτάρει. Έτσι, έχει κερδίσει και τα φάουλ από ιδανικές θέσεις προς απευθείας εκτέλεση, με τον ΠΑΣ (το γκολ του Φορτούνη) και τον Ιωνικό (το κακό σουτ του Χάμες).

Άσχετο: Κορόιδα πιάστηκαν στον Άρη. Νόμιζαν ότι επειδή τους έσπρωχνε ο Ούγγρος στο 2-1 που κέρδισαν τον Ολυμπιακό, ήταν καλό γι΄ αυτούς που τον ξανάφερε η ΕΠΟ για το ΠΑΟΚ-Άρης. Και είδαν την «γλύκα»! Όλα υπέρ του ΠΑΟΚ, και το πέναλτι και το γκολ, σε μία φάση που εύκολα ένας διαιτητής δίνει επιθετικό φάουλ. Μα αυτά τα διαιτητάκια που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη, ακριβώς γι΄ αυτό έρχονται. Για να σφυρίξουν όπως πρέπει να σφυρίξουν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.