Η Νέα Φιλαδέλφεια ανεβάζει τις πιθανότητες επιτυχίας του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Αλμέιδα

Η Νέα Φιλαδέλφεια ανεβάζει τις πιθανότητες επιτυχίας του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Αλμέιδα

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η Νέα Φιλαδέλφεια ανεβάζει τις πιθανότητες επιτυχίας του ποδοσφαίρου που πρεσβεύει ο Αλμέιδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την απόδοση της ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι στο νέο της γήπεδο.

Ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα ματς πρωταθλήματος για την ΑΕΚ, αυτό απέναντι στον Ιωνικό. Και ακριβώς αυτό το δεδομένο είναι που δίνει μεγαλύτερη αξία στην ποιότητα της απόδοσης και στην αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ. Το γεγονός ότι ο Ματίας Αλμέιδα κατάφερε να μεταδώσει αποτελεσματική νοοτροπία στους ποδοσφαιριστές του, δηλαδή ότι κατάφερε να τους προετοιμάσει ψυχικά και πνευματικά προκειμένου η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια να λειτουργήσει ως παράγοντας παρακίνησης και όχι ως πηγή εκνευρισμού για τους ποδοσφαιριστές είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη για την ΑΕΚ. Δείχνει ότι ο Αργεντινός προπονητής έχει καταφέρει να συνδεθεί με τους ποδοσφαιριστές του, ότι αφουγκράζεται τα αποδυτήρια και έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις προσωπικότητες.

Μας έγινε κατανοητό από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του με την ιδιότητα του νέου προπονητή της ΑΕΚ ότι ο Ματίας Αλμέιδα είναι μια περίπτωση συναισθηματικού προπονητή, που επιδιώκει να συνδέεται συναισθηματικά με το κοινό και να χρησιμοποιεί τα συναισθήματα της κερκίδας για να μεγαλώνει την δυναμική της ομάδας του. Το βράδυ της Δευτέρας όλο αυτό έγινε απολύτως κατανοητό μέσα από την αγωνιστική συμπεριφορά της ΑΕΚ. Ένας προπονητής που ζητεί επίμονα από τους ποδοσφαιριστές του να παίζουν με ένταση, να είναι πολύ επιθετικοί και πιεστικοί προς τον αντίπαλο στη φάση άμυνας, εκμεταλλεύεται το πάθος της κερκίδας και “τσιτώνει” τόσο την ομάδα του που αυτή φτάνει να “πιάνει από τον λαιμό” τον αντίπαλο. Όχι τυχαία, στο πρώτο της παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ έφτασε στην υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει στον δείκτη που δείχνει την ένταση του πρέσινγκ στη φάση άμυνας και το πόσο ψηλά τοποθετείται στο τερέν για να αμυνθεί. Όχι τυχαία, σε αυτό το παιχνίδι ανέβασε περισσότερο το τέμπο στην ανάπτυξη των επιθέσεων συγκριτικά με τα προηγούμενα “εντός έδρας” παιχνίδια. Ή πιο σωστά ο υψηλός ρυθμός οφειλόταν και στην συναισθηματική ώθηση που έπαιρνε η ΑΕΚ από την κερκίδα, όπως άλλωστε και στο γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν αρχίσει να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εξοικειώνονται με τις αρχές του αγωνιστικού μοντέλου του Αλμέιδα, αλλά και ο προπονητής έχει αρχίσει να μαθαίνει καλύτερα τους ποδοσφαιριστές του και να τους βάζει στους ρόλους που είναι πιο λειτουργικοί.

Στο πρώτο 30’λεπτο του παιχνιδιού η ΑΕΚ είχε προλάβει να δημιουργήσει 17 οργανωμένες επιθέσεις, και να φτάσει σε 7 τελικές προσπάθειες - οι 3 εκ των οποίων βρήκαν εστία. Σε όλα της τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (συντελεστής ολοκλήρωσης επιθέσεων, ακρίβεια στα σουτ) η ΑΕΚ παρουσίασε βελτίωση συγκριτικά με τους μέσους όρους της. Σε αυτό το 30’λεπτο η ΑΕΚ επέτρεψε στον Ιωνικό μόνο 2 οργανωμένες επιθέσεις, και δεν του επέτρεψε να εκτελέσει.

Η ιστορία λέει ότι η ΑΕΚ, που έτρεξε ένα ρεκόρ νικών της τάξης του 78% στα 73 χρόνια ζωής της πρώτης της έδρας, είδε το ποσοστό νικών να πέφτει κατά περίπου 20% και το ποσοστό ηττών να ανεβαίνει κατά περίπου 20% στην διάρκεια των τελευταίων 19,5 ετών που έζησε μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Το πρώτο της παιχνίδι στο νέο γήπεδο ήταν μια οπτικοποίηση της υπενθύμισης σχετικά με το τι έχανε τόσα χρόνια που έπαιζε στο ΟΑΚΑ και όπου αλλού: την καλή σύνδεση της ομάδας με τον κόσμο της, την έδρα.

Η ΑΕΚ έχει δρόμο μέχρι να κατανοήσει πλήρως τις αρχές του παιχνιδιού που πρεσβεύει ο Αλμέιδα. Όμως έχει γίνει εμφανές στην διάρκεια των τελευταίων αγώνων της ότι πηγαίνει προς τα εκεί, δηλαδή ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν αρχίσει και εξοικειώνονται, και γι’ αυτό σκέφτονται λιγότερο, αποφασίζουν πιο άμεσα και ενεργούν πιο γρήγορα. Και όλο αυτό συμβαίνει και επειδή ο προπονητής αλλάζει θέσεις και ρόλους στους ποδοσφαιριστές, τώρα που τους μαθαίνει, και φτιάχνει πιο λειτουργικό σχήμα. Αυτό το τόσο επιθετικό ποδόσφαιρο που φέρνει ο Αλμέιδα είχε έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον, όπως έχει και ρίσκο λόγω της έλλειψης ισορροπίας όταν η ΑΕΚ επιτίθεται με πολλούς ποδοσφαιριστές. Δεν ξέρω πόσες πιθανότητες είχε να αποδειχθεί συμβατό, λειτουργικό και αποτελεσματικό για την ΑΕΚ αυτό το μοντέλο παιχνιδιού. Είναι όμως βέβαιο ότι με την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.