Oι κινήσεις του «στρατηγού» Ιβάν και η αποθέωση του τρανζίσιον

Oι κινήσεις του «στρατηγού» Ιβάν και η αποθέωση του τρανζίσιον

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Oι κινήσεις του «στρατηγού» Ιβάν και η αποθέωση του τρανζίσιον

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις τακτικές επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο δεύτερο ημίχρονο που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην ανατροπή της Τούμπας και τα δύο γκολ της νίκης που είναι για σεμινάριο τρανζίσιον.

To «τρένο» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρασε και από την Τούμπα, έκανε το 6/6 και συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να βρίσκονται στο -7 και την ΑΕΚ στο -9, με παιχνίδι λιγότερο. Με σοβαρά ποδοσφαιρικά επιχειρήματα και κριτήρια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανωτερότητα του «τριφυλλιού» στις λεπτομέρειες που κρίνουν αυτά τα παιχνίδια. Κάθε ομάδα είχε τα καλά της διαστήματα και την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο(1'-15' ο Παναθηναϊκός, 16'-45' ο ΠΑΟΚ, 46'-80 ο Παναθηναϊκός και στο φινάλε ξανά ο ΠΑΟΚ) και τις στιγμές της.

Οι «πράσινοι» ήταν πιο ουσιαστικοί στα σημεία της ανωτερότητάς τους και πήραν το ματς. Επιχειρήματα και κριτήρια, λοιπόν. Bέβαια για να έχει κανείς τέτοια, δηλαδή ποδοσφαιρικά επιχειρήματα και κριτήρια, θα πρέπει να καταλαβαίνει αυτό που βλέπει. Και στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγάλο. Πολύ μεγάλο. Για να το κλείσουμε.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, είτε μπορούν να το χωνέψουν είτε δεν μπορούν, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος και καλύτερος. Είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής, γιατί επένδυσε στη ποδοσφαιρική κανονικότητα και στη συνέχεια της δουλειάς του προπονητή, η οποία όπως έχουμε αναφέρει από το καλοκαίρι, αποτελεί και το μεγαλύτερο «όπλο» αυτής της έκδοσης. Τα «έχει παίξει μόνο στη Λεωφόρο» πήγαν... περίπατο μετά το «διπλό» στη Θεσσαλονίκη, όπως και κάθε άλλη υποτιμητική διάθεση για αυτή την ομάδα. Το ότι ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα του Big4 που έχει παίξει δύο ντέρμπι σε έξι αγωνιστικές και τα έχει πάρει και τα δύο μάλλον είναι... λεπτομέρεια.

Από κει και πέρα, ο σύλλογος πρέπει να παραμείνει στο ίδιο μοτίβο. Σεμνά και ταπεινά. Παιχνίδι με το παιχνίδι. Και ας τους να λένε. Εξάλλου κανείς δεν πήρε πρωτάθλημα από την 6η αγωνιστική και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο της σοβαρότητας που έχει επιβάλλει ο προπονητής του. Είναι ακόμη πολύ νωρίς αλλά και η δυναμική είναι μεγάλη.

Πάμε τώρα και στην ουσία του σημερινού σημειώματος. Στις κινήσεις του «στρατηγού» Ιβάν, οι οποίες άλλαξαν τον Παναθηναϊκό προς το καλύτερο, του έδωσαν ένα πολύ καλό ημίωρο πάνω στο χορτάρι και δύο γκολ που έφεραν την ανατροπή και το «τρίποντο». Το σύνολο του Σέρβου τεχνικού παρουσίασε μία πολύ διαφορετική εικόνα στο δεύτερο μέρος εξαιτίας των αποφάσεων του προπονητικού επιτελείου.

Ποιές ήταν αυτές;

  • Λόγω του προβλήματος του Κώτσιρα και του Παλάσιος η δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού ήταν εντελώς πειραματική και ολίγον προβληματική με Σάντσες και Mπερνάρντ. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αϊτόρ πήγε στην πτέρυγα, είχε καλύτερη συνεργασία και επικοινωνία με τον Σάντσες αλλά και την ξεκάθαρη εντολή για κινήσεις στη πλάτη του Βιερίνια που είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην αμυντική γραμμή της ομάδας του Λουτσέσκου. Στη πρώτη μπαλιά του Πέρεθ στο 49' για πολύ λίγο ο Αϊτόρ δεν πρόλαβε να εκτελέσει, κάτι που κατάφερε λίγα λεπτά αργότερα, με την πίεση ψηλά του ΠΑΟΚ να μην «ενοχλεί» τον Ισπανό μέσο που έδωσε μια τρομερή ασίστ. Το «τριφύλλι» όπως όφειλε διάβασε την αδυναμία, «χτύπησε» εκεί που έπρεπε και έφερε το παιχνίδι στα ίσια.
  • Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε τον τρόπο που πίεζε στο build up του ΠΑΟΚ. Από το 4-3-3(4-2-3-1) γύρισε σε 4-4-2, ανέβηκε σε πιο ψηλά μέτρα, ο Τσέριν έφτασε να πιέσει μέχρι και τον Κοτάρσκι, οι ομαδικές αντιδράσεις ήταν πολύ καλύτερες και το «τριφύλλι» κυριάρχησε πάνω στο χορτάρι. Όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα από το Wyscout και τον δείκτη PPDA, οι «πράσινοι» από το 17.9 του 16'-30' έφτασαν στο 5.9 του 61'-75' και ταυτόχρονα βελτίωσαν τις επιλογές τους στο κομμάτι των μεταβιβάσεων. Από το 38% στη κατοχή μπάλας στο διάστημα 16'-45', ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 58% από το 46'-75', ήταν ουσιαστικός στις φάσεις που έφτιαξε και γύρισε το παιχνίδι.

φφφ

  • Το ποδόσφαιρο είναι ΚΑΙ ψυχολογία. Και στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ο Γιοβάνοβιτς φρόντισε να... ξυπνήσει τους παίκτες του, να τους τσιγκλήσει τον εγωισμό και παράλληλα τους μετέφερε όσα αναφέραμε πιο πάνω. Η αντίδραση λοιπόν και η ανατροπή ήταν ένα μείγμα ποδοσφαιρικών επιλογών και πνευματικής προετοιμασίας.

Γκολ για σεμινάριο τρανζίσιον

Όσον αφορά τα γκολ της νίκης; Η αποθέωση του τρανζίσιον. Επιθετικού και αμυντικού. Συνδυασμός εξάλλου είναι. Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν είναι μια ομάδα που λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο σε αυτό το κομμάτι, έχοντας εξαιρετική νοοτροπία πάνω στο χορτάρι. Το ντέρμπι της Τούμπας ήταν ακόμη μια απόδειξη. Στο 1-1, οι «πράσινοι» σκοράρουν με δύο πάσες. Δύο. Κουρμπέλης, Πέρεθ, Αϊτόρ, γκολ. Στη φάση του πέναλτι, οι «πράσινοι» χάνουν την μπάλα έξω από την περιοχή αλλά εκεί εμφανίζεται το counter pressing της ομάδας. Ο Χουάνκαρ κλέβει από τον Νάρει, πασάρει στον Σπόραρ και ο Σλοβένος, αφού βάζει εξαιρετικά το σώμα του, κερδίζει το πέναλτι.

Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά μέχρι στιγμής στον φετινό Παναθηναϊκό. Και είναι πράγματα που ο Γιοβάνοβιτς τα δουλεύει από την πρώτη μέρα, είναι στοιχεία της ποδοσφαιρικής ταυτότητας της ομάδας, είναι τα «υλικά» που έχουν δημιουργήσει ένα πολύ καλό σύνολο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.