ΑΕΚ: Η προσωπικότητα του Βίντα και η συνεισφορά σε άμυνα και δημιουργία (vids)

ΑΕΚ: Η προσωπικότητα του Βίντα και η συνεισφορά σε άμυνα και δημιουργία (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η προσωπικότητα του Βίντα και η συνεισφορά σε άμυνα και δημιουργία (vids)

bet365

Ο Ντομαγκόι Βίντα έχει προσθέσει εμπειρία και σταθερότητα στην αμυντική γραμμή της ΑΕΚ, ενώ, παρότι στόπερ, η κλάση του είναι τέτοια που βοηθάει και στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Η καριέρα του Ντομαγκόι Βίντα μιλάει από μόνη της. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και με την Εθνική Κροατίας, με την οποία έγινε δευτεραθλητής κόσμου στο Μουντιάλ του 2018. Και η προσθήκη του στο ρόστερ της ΑΕΚ το καλοκαίρι συνιστούσε βάσει βιογραφικού μια σπουδαία αναβάθμιση στην αμυντική γραμμή των κιτρινόμαυρων.

Απόψε ο Βίντα στη Βιέννη είναι πολύ πιθανό να μπει σε ένα ξεχωριστό γκρουπ της Εθνικής Κροατίας σε περίπτωση που αγωνιστεί κόντρα στην Αυστρία στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής του ομίλου στο Nations League. Κι αυτό γιατί αν παίξει, θα συμπληρώσει 100 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Το πόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι ο Βίντα φαίνεται από το τι γράφεται για τον ίδιο από τα Μέσα στην πατρίδα του ενόψει της επικείμενης 100ης εμφάνισής του με τα χρώματα της Εθνικής Κροατίας. Τον χαρακτήρισαν «γίγαντα του κροατικού ποδοσφαίρου» και στάθηκαν στο γεγονός ότι το κοινό αποθέωσε τόσο τον Μόντριτς όσο και εκείνον τη στιγμή της αλλαγής, με τον Βίντα να παίρνει το περιβραχιόνιο από τον αρχηγό για το τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων.

Ο Βίντα

Η αξία του Βίντα στο ανασταλτικό κομμάτι είναι εμφανής στο ξεκίνημα της σεζόν με την ΑΕΚ. Εκτός από το γεγονός ότι ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της Ένωσης συνολικά σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι και πρόπερσι, ο 33χρονος Κροάτης στόπερ με την εμπειρία του δίνει σταθερότητα και ηρεμία στα μετόπισθεν. Κάτι βέβαια που αντικατοπτρίζεται και στα στατιστικά του Wyscout, σύμφωνα με τα οποία σε κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ έχει διψήφιο αριθμό ανακτήσεων μπάλας, έχοντας βγει νικητής στις 23 από τις 31 αμυντικές μονομαχίες που έχει δώσει.

Η συνεισφορά του όμως δεν περιορίζεται μόνο στα αμυντικά καθήκοντα στα πρώτα πέντε παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Αν και κεντρικός αμυντικός, ο Βίντα με την εμπειρία που διαθέτει δεν διστάζει να παίρνει μέτρα στο γήπεδο και να πατάει στο μισό του αντιπάλου συμμετέχοντας στο δημιουργικό κομμάτι με επιτυχία και με μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Για παράδειγμα στο τελευταίο ματς με τον Παναιτωλικό με εξαιρετική τεχνική για στόπερ από δική του επέλαση λες και ήταν δεκάρι ή φορ ξεκίνησε η μεγάλη ευκαιρία του Αραούχο, σε ένα ματς που ήταν αλάνθαστος στις πέντε πάσες στην τελική τρίτη!

Ωστόσο, στο Αγρίνιο δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε κάτι ανάλογο. Όπως προαναφέραμε ο Βίντα συνηθίζει από το ξεκίνημα φέτος να συμμετέχει σημαντικά στο χτίσιμο του παιχνιδιού από πίσω και να μην διστάζει να παίρνει μέρος στην επιθετική λειτουργία. Ειδικά όταν ο Αλμέιδα στα πρώτα δύο ματς έπαιζε με τριάδα στην άμυνα, ο Βίντα ως δεξιός στόπερ ανέβαινε συνεχώς τη δεξιά πλευρά λειτουργώντας σαν πλάγιος μπακ. Η κίνησή του άλλωστε στην νικηφόρα πρεμιέρα στη Λαμία ήταν αυτή που έφερε το τρίτο γκολ του Πινέδα. Ο Βίντα με την επιμονή του έφτασε να πατήσει μέχρι την αντίπαλη περιοχή και από δικό του στρώσιμο ο Μεξικανός χαφ με μια σουτάρα έξω από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 3-0 για την ΑΕΚ.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα