Ο Πάρντιου μπορεί να τρίβει τα χέρια του μετά από τόσο καλή αρχή

Ο Πάρντιου μπορεί να τρίβει τα χέρια του μετά από τόσο καλή αρχή

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Πάρντιου μπορεί να τρίβει τα χέρια του μετά από τόσο καλή αρχή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την φετινή αρχή του Άρη με την περσινή και εξηγεί για ποιο λόγο είναι μεγάλες οι πιθανότητες καλής αρχής για τον Άγγλο προπονητή.

Ο Άρης ήταν χωρίς συζήτηση η κερδισμένη ομάδα της 5ης αγωνιστικής. Νίκησε τον πρωταθλητή, μείωσε την απόσταση από την δεύτερη θέση και βρέθηκε μόνος στην τρίτη θέση, πάνω από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Από μόνη της αυτή η κατάσταση θα ήταν “καλά νέα” για μια τόσο νέα ομάδα, που άλλαξε τόσο πολύ το ρόστερ της αυτό το καλοκαίρι. Όταν όμως λαμβάνεις υπόψη ότι αυτό το έκανε ο Άρης με τρεις διαφορετικούς προπονητές σε αυτές τις πέντε αγωνιστικές, φτάνεις με άνεση μπροστά στην διαπίστωση ότι η πορεία του μέχρι εδώ είναι καλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να περιμένει.

Η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης του Άρη σε αυτή την πρώτη 5αδα αγώνων πρωταθλήματος με τα αντίστοιχα στοιχεία από την εκκίνησή του στο περσινό πρωτάθλημα, μέσα από το Comparisonator, τεκμηριώνει την αίσθηση με την οποία έμενες παρακολουθώντας την φετινή αρχή του: Ο φετινός Άρης είναι μια ομάδα που επιτίθεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα συγκριτικά με τον “περσινό, και μειονεκτεί έναντι της περσινής ομάδας στην φάση άμυνας και σε όλες τις παραμέτρους των μονομαχιών.

η σύγκριση του φετινού Άρη με τον περσινό

Το φανταζόταν κανείς εύκολα ότι μια ομάδα που αναβάθμισε τη θέση του κεντρικού επιθετικού, βάζοντας έναν ικανότερο εκτελεστή, τον Γκρέι αντί του Αμπουμπακάρ Καμαρά, θα γινόταν καλύτερη στις εκτελέσεις. Μέχρι εδώ όμως ο Άρης έχει θεαματική βελτίωση σε αυτό το κομμάτι - σκοράρει διπλάσια συγκριτικά με πέρσι (από το 0.8 γκολ ανά ματς έχει πάει στα 1.6 γκολ ανά ματς), και το κάνει όχι μόνο επειδή βρίσκει συχνότερα εστία (2.4 σουτ πέρσι - 5 σουτ στον στόχο φέτος), αλλά και επειδή δημιουργεί πιο κλασικές ευκαιρίες (xGoals 1.46 φέτος - 1.29 πέρσι). Ο Άρης είναι αποτελεσματικότερος στην επίθεση μολονότι δεν κάνει μέχρι εδώ περισσότερες επιθετικές τακτικές ενέργειες ανά παιχνίδι - κάνει όμως περισσότερες αποτελεσματικές επιθετικές τακτικές ενέργειες ανά ματς. Και δεν έχει γίνει πιο αποτελεσματικός επειδή κάνει περισσότερη ή ποιοτικότερη κυκλοφορία της μπάλας. Η μόνη σχετική παράμετρος στην οποία έχει σημειώσει βελτίωση είναι οι μακρινές μεταβιβάσεις, που είναι περισσότερες και πιο ακριβείς συγκριτικά με πέρσι. Με άλλα λόγια αν κάνει κάτι καλύτερα μέχρι εδώ είναι να αποδίδει καλύτερα στις άμεσες επιθέσεις.

Μέχρι εδώ η φετινή ομάδα χάνει στην φάση της άμυνας, επειδή επιτρέπει πιο κλασικές ευκαιρίες στον αντίπαλο και δέχεται περισσότερα γκολ. Και ένα μέρος της εξηγήσης για αυτό το γεγονός είναι ότι έχει 20 λιγότερες αμυντικές μονομαχίες ανά ματς και κερδίζει 10 λιγότερες αμυντικές μονομαχίες ανά ματς.

Η σύγκριση του φετινού Άρη με τον περσινό καλό εαυτό του δημιουργεί την αίσθηση ότι ο Άρης έχει προσθέσει αρκετή ποιότητα στο ρόστερ του - τόση που η ατομική ποιότητα να καλύπτει ένα μέρος του ελλείμματος που έχει στην ομαδική λειτουργία επειδή άλλαξε πολύ το ρόστερ του και έχει ήδη αλλάξει προπονητή. Με άλλα λόγια, αν ο Άρης παρουσιάσει φυσικές βελτιώσεις στο παιχνίδι του χάρη στους νέους παίκτες, η λογική λέει ότι μπορεί να περιμένει σημαντική βελτίωση στην ομαδική λειτουργία του όσο θα εξελίσσεται το έργο του νέου προπονητή του. Και αν κρίνει κανείς από την πρώτη εντύπωση, μένει με την αίσθηση ότι ο Άλαν Πάρντιου έχει έρθει “με την καρδιά του” στην Ελλάδα και με τη διάθεση να “το ζήσει” και όχι να κολλήσει ένσημα και να μαζέψει μερικά λεφτά ακόμη.

Η συναισθηματική σύνδεση του Άγγλου προπονητή με το κοινό στο “Βικελίδης” είναι ένα από τα μεγάλα επιμέρους οφέλη του Άρη από την νίκη επί του Ολυμπιακού. Το σενάριο του ματς, δηλαδή η ανατροπή, και η εικόνα του β’ ημιχρόνου, μιας ομάδας που διαρκώς αύξανε την ένταση στο παιχνίδι της και την πίεση που ασκούσε προς τον αντίπαλο είναι η καλύτερη αύρα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στις πρώτες ημέρες του Πάρντιου στην Θεσσαλονίκη. Προφανώς δεν κυκλοφορούν μάγοι στην προπονητική και ο 61χρονος προπονητής θα χρειαστεί χρόνο. Η εμπειρία που κουβαλάει όμως και η φύση της αποστολής του σίγουρα βοηθούν. Ένας τόσο έμπειρος προπονητής έχει ήδη αντιληφθεί ότι η πρώτη πρόκληση που έχει μπροστά είναι σχετική με την νοοτροπία της ομάδας του στη φάση άμυνας. Θεωρητικά, αυτή είναι μια πιο εύκολη δουλειά από το να εκπαιδεύσεις μια ομάδα στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης ή στην ολοκλήρωση των επιθέσεων και τις εκτελέσεις.

Οι περσινές επιδόσεις του Πιέρ Ετέμπο σε 15 παιχνίδια με Γουότφορντ και Νιγηρία και η βελτίωση της εικόνας του Άρη στο β’ ημίχρονο του ματς με τον Ολυμπιακό στην ισορροπία του στις δύο φάσεις παιχνιδιού δημιουργούν την αίσθηση ότι ο Πάρντιου με τα υλικά και τη δουλειά του μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ισορροπία στην ομάδα που θα παρουσιάζει. Αν το καταφέρει αυτό στο πρώτο του διάστημα ο Άγγλος, με την ποιότητα των Μανού Γκαρθία και Μαντσίνι και τις εκτελέσεις που μπορούν να του προσφέρουν ο Γκρέι και ο Πάλμα, ο Άρης θα αρχίσει να μεγαλώνει την αγωνιστική δυναμική του. Και όσο ο χρόνος θα κυλά και λογικά ο Άρης θα βελτιώνει την απόδοσή του στην κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη των επιθέσεων, τόσο θα αυξάνει τις πιθανότητές του για γκολ και αποτελεσματικό παιχνίδι.

Χάρη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ως υπηρεσιακός προπονητής ο Απόστολος Τερζής την κατάσταση και τα παιχνίδια μετά την απόλυση του Χερμάν Μπούργος, ο Άρης αγόρασε την ευκαιρία να “ισιώσει” μια σεζόν που πήγαινε να “στραβώσει” πολύ μέσα στα πρώτα παιχνίδια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.