Ο Αλμέιδα έδειξε στο Αγρίνιο την ΑΕΚ που έχει στο μυαλό του

Ο Αλμέιδα έδειξε στο Αγρίνιο την ΑΕΚ που έχει στο μυαλό του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Αλμέιδα έδειξε στο Αγρίνιο την ΑΕΚ που έχει στο μυαλό του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος καταγράφει την θεαματική βελτίωση της απόδοσης της ΑΕΚ απέναντι στον Παναιτωλικό.

Στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό, το γυμνό μάτι διαπίστωσε βελτίωση στο παιχνίδι της ΑΕΚ. Αφενός επειδή δημιούργησε τέτοια αίσθηση το τελικό αποτέλεσμα και αφετέρου επειδή η ΑΕΚ φάνηκε, αφηρημένα, πιο καλά οργανωμένη και πιο αποτελεσματική.

Στο Αγρίνιο η ΑΕΚ έφτασε στο μεγαλύτερο ποσοστό ολοκλήρωσης των οργανωμένων επιθέσεων που πραγματοποίησε - έφτασε σε τελική προσπάθεια στο 40% των οργανωμένων επιθέσεών της όταν προηγουμένως ολοκλήρωνε το 26% των επιθέσεων. Γι’ αυτό και έκανε 5 παραπάνω τελικές προσπάθειες συγκριτικά με τον φετινό μέσο όρο της. Κι αν είχε βελτιωθεί στο κομμάτι της ακρίβειας στις εκτελέσεις και είχε βρει περισσότερες φορές εστία (ευστόχησε στο 22,2% των εκτελέσεων, ενώ ο μέσος όρος της είναι στο 32,8%) η βελτίωση της απόδοσής της θα ήταν ακόμη πιο εμφανής στο γυμνό μάτι. Η ΑΕΚ έπαιξε περισσότερο ποδόσφαιρο στο επιθετικό τρίτο του τερέν (άλλαξε 66 πάσες - ο μέσος όρος της είναι 56) και το έκανε με μεγαλύτερη ακρίβεια (86,3%) από το συνηθισμένο της (70,8%). Και αυτό το πέτυχε επειδή κατάφερνε να φέρει κοντά τους ποδοσφαιριστές της μεταξύ τους στα τελευταία μέτρα του τερέν, αλλά και επειδή οι παίκτες της έχουν βελτιώσει το επίπεδο της ενδοεπικοινωνίας τους. Η άνοδος στην ποιότητα της κατοχής της μπάλας φαίνεται και από το γεγονός ότι σε αυτό το παιχνίδι η ΑΕΚ έκανε περισσότερες προωθητικές πάσες (92) από τον μέσο όρο της (77) και με μεγαλύτερη ακρίβεια (81,5%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της (72,9%).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία των επιδόσεών της στις διαφορετικές παραμέτρους του παιχνιδιού εξηγούν και το πώς έγινε η ΑΕΚ να φτάσει στις πιο κλασικές ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει σε επίσημο παιχνίδι - το 2.25 των xGoals για μια ομάδα που είχε φτάσει μέχρι το 1.4 δείχνει ότι σε αυτό το ματς η ΑΕΚ έφτιαξε τις καλύτερες ευκαιρίες που έχει φτιάξει σε αγώνα πρωταθλήματος.

Σε συνέχεια των όσων είχα πρόσφατα σημειώσει σχετικά με την ανάγκη που έχει η ΑΕΚ προκειμένου να ωριμάσει η ομάδα, δηλαδή να γίνει ομάδα και να αρχίσει να εξοικειώνεται με τις αλλαγές που φέρνει στο παιχνίδι της το αγωνιστικό μοντέλο του Ματίας Αλμέιδα, λέω ότι η αγωνιστική εικόνα της στο Αγρίνιο ήταν ένα σημάδι βελτιστοποίησης της απόδοσής της. Προφανώς δεν έγινε “ομάδα” επειδή νίκησε στο Αγρίνιο. Στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού όμως, προτού μπει σε κατάσταση ηρεμίας η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική. Σε 30’ λεπτά είχε φτάσει σε 6 τελικές προσπάθειες - τις περισσότερες που έχει κάνει στο πρώτο διάστημα οποιουδήποτε αγώνα της στο πρωτάθλημα. Και οι 8 επανακτήσεις της κατοχής της μπάλας στο επιθετικό τρίτο ήταν η υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει στην απόδοση του πρέσινγκ που κάνει ψηλά στο τερέν. Η τιμή αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του πρέσινγκ ήταν η καλύτερη που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα. Κι αυτή είναι μια καθαρή ένδειξη βελτίωσης της απόδοσης σε σχέση με τις αρχές που βάζει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο προπονητής της.

Είναι πολύ σαφές ότι η ΑΕΚ έχει ακόμη δρόμο μέχρι να μπει στη φάση της παγιοποίησης των αλλαγών που φέρνει στο παιχνίδι της ο Αλμέιδα, διότι ο Αργεντινός προσπαθεί να βάλει τους παίκτες του να παίξουν με άλλον τρόπο συγκριτικά με το παρελθόν, την ίδια ώρα που προσπαθεί να τους μάθει καλύτερα και να καταλήξει σε συνδυασμούς προσώπων και θέσεων προκειμένου να συνθέσει μια ομάδα που θα βγάζει στο τερέν τα στοιχεία που εκείνος θέλει. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν θα τα καταφέρει ή όχι ο Αλμέιδα να φέρει την ΑΕΚ στο επίπεδο που θα αποδίδει χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις το ποδόσφαιρο που έχει στο μυαλό του. Αν πάντως αυτός και οι συνεργάτες του καταφέρουν να δώσουν συνέχεια στην απόδοση του Αγρινίου, η ΑΕΚ θα παίξει με τον τρόπο που θαυμάζουμε όταν τον βλέπουμε από ευρωπαϊκές ομάδες.

Στοιχεία ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος