Το πρώτο βήμα του Αλμέιδα δείχνει ότι ξέρει πού πηγαίνει την ΑΕΚ

Το πρώτο βήμα του Αλμέιδα δείχνει ότι ξέρει πού πηγαίνει την ΑΕΚ

Το πρώτο βήμα του Αλμέιδα δείχνει ότι ξέρει πού πηγαίνει την ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης της ΑΕΚ με αυτά της Λαμίας στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, και γράφει για την μεθοδολογία του Αργεντινού προπονητή.

Όταν συγκρίνει κανείς την απόδοση που είχαν στο μεταξύ τους παιχνίδι η ΑΕΚ και η Λαμία, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, μέσα από το Comparisonator - την κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης ομάδων και ποδοσφαιριστών - εύκολα επιβεβαιώνει την αίσθηση που σχημάτισε παρακολουθώντας το ματς: η μεγαλύτερη διαφορά στην αγωνιστική συμπεριφορά των δύο ομάδων ήταν στις παραμέτρους που σχετίζονται με την άμυνα και τις αμυντικές μεταβάσεις.

Λαμία - ΑΕΚ

Η ΑΕΚ υπερείχε σε όλες τις παραμέτρους απόδοσης, με εξαίρεση τις μονομαχίες. Η μεγαλύτερη διαφορά στα στοιχεία απόδοσης όμως ήταν στις αμυντικές παραμέτρους. Έκανε περισσότερες και περισσότερο επιτυχημένες αμυντικές τακτικές ενέργειες από την αντίπαλό της, ανέκτησε περισσότερες φορές την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό συγκριτικά με την Λαμία, επέτρεψε ευκαιρίες μικρότερης αξίας συγκριτικά με αυτές που της επέτρεψε η Λαμία.

Λαμία - ΑΕΚ 1

Η ανάλυση έρχεται να δείξει ή να επιβεβαιώσει την πρώτη εκτίμηση που μπορούσε να κάνει κανείς παρακολουθώντας το παιχνίδι: απέναντι σε μια αντίπαλο που έκλεινε τους χώρους και έπαιζε με προτεραιότητα να προσαρμόζει την άμυνά της στις ρουτίνες ανάπτυξης των επιθέσεων της ΑΕΚ, ο Ματίας Αλμέιδα διαχειρίστηκε το ματς με υπομονή. Έκανε την εκτίμηση ότι η ατομική ποιότητα και η δουλειά που έχει προλάβει να κάνει στην τοποθέτηση της ομάδας του όταν αυτή ασκεί πίεση στον αντίπαλο θα μπορούσαν να καλύψουν τα φυσιολογικά ελλείμματα που έχει στην ομαδική λειτουργία κατά τη φάση της επίθεσης.

Απέναντι σε μια κλειστή άμυνα, μια ομάδα πρέπει να αναπτύξει επιθέσεις σε υψηλό ρυθμό ώστε να καταφέρει να μετακινήσει τους αντιπάλους και να δημιουργήσει χώρους για να επιτεθεί σε αυτούς και να τους αξιοποιήσει. Για να φτάσει σε υψηλό ρυθμό, μια ομάδα πρέπει να έχει αποκτήσει ρυθμό, και ο ρυθμός αποκτάται μέσα από τα παιχνίδια. Όταν μια ομάδα είναι καινούργια, και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατανόησης και της εμπέδωσης των αρχών που βάζει στο μοντέλο παιχνιδιού ο νέος προπονητής, οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται να σκέφτονται περισσότερο προτού αποφασίσουν και ενεργήσουν - και γι’ αυτό ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται. Και όταν πρόκειται για ποδοσφαιριστές που δεν παίζουν πολύ καιρό μαζί και δεν έχουν γνωρίσει και εξοικειωθεί ο ένας με το παιχνίδι του άλλου, ο ρυθμός επιβραδύνεται περισσότερο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρές εξηγήσεις για το γεγονός ότι σε αυτό το παιχνίδι η ΑΕΚ κατάφερε να ολοκληρώσει με τελική προσπάθεια μόνο τις 7 από τις 30 οργανωμένες επιθέσεις της και να καταγράψει ποσοστό ολοκλήρωσης (23,3%) που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της στο τελευταίο έτος (25,1%).

Το σημείωνα και πριν από 15 μέρες, την ΑΕΚ του Αλμέιδα δεν την γνωρίζουμε, ή πιο σωστά δεν την έχουμε δει ακόμη, διότι ο Αργεντινός προπονητής δεν είχε όλους τους ποδοσφαιριστές, δεν είχε προλάβει και δεν έχει ακόμη προλάβει να γνωρίσει καλά όλους τους ποδοσφαιριστές και να δοκιμάσει όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς προσώπων, ζευγαριών και σχηματισμών για να καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που βάζουν στην ομαδική λειτουργία τα στοιχεία που εκείνος θέλει να βάλει στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του. Αυτό που είδαμε στην πρεμιέρα όμως είναι ότι αρχίζουν να φαίνονται κάποιες από τις αρετές του δικού του αγωνιστικού μοντέλου. Η πίεση που ασκεί η ΑΕΚ στη φάση του πρώτου γκολ, και η τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών στη φάση του δεύτερου γκολ, όταν αμύνονται τοποθετημένοι έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την επιθετική μετάβαση ώστε να φτάσουν πολλοί στην αντίπαλη περιοχή είναι στοιχεία των ομάδων που έχει παρουσιάσει στην μέχρι σήμερα καριέρα του ο Αλμέιδα.

Στην πρεμιέρα, ο προπονητής της ΑΕΚ έδωσε την εντύπωση ότι συνεχίζει την δουλειά για την βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας - τόσο της οργάνωσης της άμυνας όσο και της μετάβασης στη φάση επίθεσης. Και προφανώς αυτό είναι το κρίσιμο στην αρχή μιας τόσο νέας ομάδας, ειδικά όταν αυτή διαθέτει πολλή ατομική ποιότητα δημιουργικά και εκτελεστικά. Η αμυντική λειτουργία ευνοεί την αποτελεσματικότητα, και τα αποτελέσματα δημιουργούν στα αποδυτήρια το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον προπονητή. Ακόμη δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα πράγματα από την νέα ΑΕΚ, δεδομένου ότι έχουμε μόλις παρακολουθήσει το πρώτο επίσημο παιχνίδι της. Οι πρώτες εντυπώσεις πάντως ενισχύουν την γενική αρχική αίσθηση: αν βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ συγκριτικά με τις περσινές επιδόσεις (στο ματς με τη Λαμία δέχθηκε λιγότερα σουτ από όσα δεχόταν κατά μέσο όρο στην διάρκεια του τελευταίου έτους), με την ποιότητα που έχει πλέον δημιουργικά και εκτελεστικά, η ΑΕΚ θα δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα αγωνιστική δυναμική.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.