ΑΕΚ: Μουκουντί, ένας θηριώδης «Λοχίας» για την άμυνα

ΑΕΚ: Μουκουντί, ένας θηριώδης «Λοχίας» για την άμυνα

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Μουκουντί, ένας θηριώδης «Λοχίας» για την άμυνα

bet365

Ο εκλεκτός της άμυνας της ΑΕΚ είναι ο 25χρονος Καμερουνέζος Αρόλντ Μουκουντί και το Gazzetta γράφει για τα χαρακτηριστικά του που ταιριάζουν στον στόπερ που αναζητούσε ο Αλμέιδα, για τις ρίζες του που ποτέ δεν ξέχασε και για το παρατσούκλι «Λοχίας» που του κόλλησαν στα γαλλικά γήπεδα.

Η περσινή σεζόν ήταν ένα απόλυτο «ναυάγιο» για τη Σεντ Ετιέν που ολοκληρώθηκε με τον υποβιβασμό στα τέλη Μαΐου στη διαδικασία των πέναλτι από την Οσέρ. Στο «Ζοφρουά Γκισάρ» έγινε χαμός με τους οπαδούς των «στεφανουά» να μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και να στρέφονται κατά πάντων! Η ιστορική Σεντ Ετιέν έπεφτε στη δεύτερη κατηγορία και αρκετοί παίκτες του ρόστερ ήδη το ίδιο βράδυ ξεκινούσαν να κάνουν τα πλάνα τους μακριά από την ομάδα ψάχνοντας να αποχωρήσουν. Ένας από αυτούς και ο Αρόλντ Μουκουντί. Ο 25χρονος Καμερουνέζος, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό της ΑΕΚ για τον δεύτερο στόπερ που αναζητούσαν οι κιτρινόμαυροι. Ο Μουκουντί έρχεται στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Τετάρτης για τις τελικές συζητήσεις και για να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του στην Ένωση, στην οποία ψάχνει να κάνει restart μετά από τη δύσκολη τελευταία χρονιά στη Σεντ Ετιέν.

Ταιριάζει σε αυτό που έψαχνε ο Αλμέιδα

Ο Μουκουντί αποτελεί έναν στόπερ με τα στοιχεία που αναζητούσε ο Αλμέιδα. Πρόκειται για έναν θηριώδη παίκτη με ύψος 1,91μ. που είναι ένας πολύ δυνατός κεντρικός αμυντικός με μεγάλη ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Είναι αθλητικός, με σχετικά ικανοποιητική ταχύτητα για το ύψος του. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιον να τον καθοδηγεί στην άμυνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει το Gazzetta. Αλλά σε αυτό η παρουσία του πολύπειρου Βίντα μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Γενικότερα ο Μουκουντί είναι ένας παίκτης που τον πήρε η κάτω βόλτα στο κάκιστο αγωνιστικό πρόσωπο της περσινής Σεντ Ετιέν και σε καμία περίπτωση η κατάληξη αυτή δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδό του. Αυτό που θέλει είναι να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση και σιγουριά, κάτι που μπορεί να βρει στο περιβάλλον που χτίζει στην ΑΕΚ ο Αλμέιδα.

Ο Μουκουντί στις... ακτίνες του Wyscout

Σύμφωνα με το Wyscout συνολικά στην καριέρα του ο Μουκουντί είχε μέσο όρο ανά ματς 72,5% επιτυχημένες ενέργειες στις αμυντικές μονομαχίες, 61,7% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 52,4% ακρίβεια στα τάκλιν που πραγματοποιούσε, 4.63 κοψίματα, 9.54 ανακτήσεις μπάλας και 2.81 απομακρύνσεις, ενώ συνολικά οι ενέργειές του είτε αυτές αφορούσαν το επιθετικό κομμάτι είτε το αμυντικό είχαν 76,8% επιτυχία. Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις της μπάλας, ο Μουκουντί συνολικά στην καριέρα του πασάρει με 90,5% ακρίβεια. Οι προωθητικές μπαλιές του που είναι μέσο όρο 14,6 ανά παιχνίδι έχουν επιτυχία της τάξεως του 81%, ποσοστό αρκετά καλό για στόπερ, ενώ οι μακρινές μπαλιές του (3,4 ανά ματς) έχουν ευστοχία 59,6%.

Μουκουντι

Η ανταπόκριση στην τριάδα του Αλμέιδα

Το πλέον σημαντικό από όλα, πέρα από τα χαρακτηριστικά του Μουκουντί, είναι να ενσωματωθεί στο παιχνίδι με τους υπόλοιπους στόπερ στην τριάδα που εφαρμόζει ο Αλμέιδα στην άμυνα της ΑΕΚ. Ο Μουκουντί σε όλη την καριέρα του, καθώς ήταν δεξιοπόδαρος, αποτελούσε τον δεξιό στόπερ στις ομάδες που αγωνίστηκε (Χάβρη, Μίντλεσμπρο και Σεντ Ετιέν). Αυτό που έχει ενδιαφέρον πλέον είναι να αποκτήσει χημεία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τον Βίντα, τον Τζαβέλλα, τον Μήτογλου και τον Χατζισαφί που αποτελούν τις επιλογές του Αλμέιδα στην τριάδα της αμυντικής γραμμής και με τα στοιχεία που διαθέτει στο παιχνίδι του να προσθέσει τον δυναμισμό και το «νεύρο» που χρειάζεται η κιτρινόμαυρη άμυνα.

Το παρατσούκλι «Λοχίας» που τον συνοδεύει

Ο Μουκουντί είναι γνωστός και ως «Λοχίας» στα γαλλικά γήπεδα. Είναι κάτι που τον συνοδεύει από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Χάβρη έπειτα από ένα παιχνίδι paintball που έπαιζε με τους συμπαίκτες του στα πλαίσια της προπόνησης, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Σεντ Ετιέν: «Ήταν κάτι που προέρχεται από τη Χάβρη. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης για τη φυσική κατάσταση, όλη η ομάδα συμμετείχε σε αγώνα paintball. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Στους έμπειρους και στους νεαρούς παίκτες. Ήμουν ο αρχηγός της νεανικής ομάδας και εγώ τους έδινα τις εντολές στην τακτική. Οι συμπαίκτες μου έτσι άρχισαν να με αποκαλούν Λοχία γιατί ήμουν ο αρχηγός των στρατιωτών. Και αυτό το παρατσούκλι μου κόλλησε».

Ο Μουκουντί δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του

Ο Μοκουντί είναι γεννημένος στο προάστιο Μποντί, βόρεια του Παρισιού, από Καμερουνέζους γονείς. Και παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στις μικρές Εθνικές ομάδες της Γαλλίας, με χαρά στη συνέχεια επέλεξε την Εθνική του Καμερούν με την οποία μέχρι σήμερα μετράει 11 συμμετοχές. Κι αυτό γιατί πάντα ήθελε να είναι κοντά στην πατρίδα των γονιών του. «Η αλήθεια είναι πως γεννήθηκα στη Γαλλία αλλά οι γονείς μου πάντα έκαναν το οτιδήποτε για να είμαστε κοντά στις καμερουνέζικες ρίζες μας. Αγαπάω το Καμερούν και την Αφρική. Πάντα επιθυμούσα να αγωνιστώ με την Εθνική του Καμερούν παρότι έπαιξα στις μικρές Εθνικές της Γαλλίας ως νεαρός. Νιώθω περισσότερο Καμερουνέζος από Γάλλος. Είχα μάθει τον ύμνο του Καμερούν από πολύ μικρός. Φυσικά είμαι επίσης περήφανος που είμαι και Γάλλος, αλλά πάντα ένιωθα περισσότερο Καμερουνέζος. Γι' αυτό δεν είχα τον παραμικρό δισταγμό για να επιλέξω την Εθνική του Καμερούν. Πηγαίνω συχνά εκεί για διακοπές, είναι μέλη τις οικογένειάς μου εκεί, τα ξαδέρφια μου, και στη Γαλλία οι γονείς μας μας έδωσαν την καμερουνέζικη κουλτούρα. Μεγάλωσα νιώθοντας Καμερουνέζος πατριώτης στη Γαλλία. Μικρός προτιμούσα να ακούω την καμερουνέζικη παραδοσιακή μουσική από τη γαλλική ραπ που γούσταραν οι φίλοι μου», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Στόχος το Μουντιάλ με αντίπαλο τον Τσούμπερ

Από τον Οκτώβριο του 2019 ο Μουκουντί είναι ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας του Καμερούν με την οποία μέχρι σήμερα, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, μετράει 11 συμμετοχές. Ο Πορτογάλος τεχνικός Τόνι Κονσεισάο ήταν αυτός που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο σε ένα φιλικό με την Τυνησία πριν τρία χρόνια. Πλέον στοχεύει να μπει στα πλάνα και του Ριγκομπέρτ Σονγκ, του θρύλου του ποδοσφαίρου του Καμερούν που αποτελεί τον τεχνικό του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας και να είναι μέσα στις τελικές κλήσεις για το Μουντιάλ του Κατάρ. Και αν αυτό συμβεί τότε θα τεθεί αντιμέτωπος με τον συμπαίκτη του στην ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ καθώς το Καμερούν συμμετέχει στον ίδιο όμιλο με την Ελβετία. Εκεί όπου υπάρχουν επίσης η Σερβία του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και η Βραζιλία.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα