Λεβαδειακός: H επιστροφή στη Super League και ο στόχος της επιβίωσης

Βασίλης Μπαλατσός
Λεβαδειακός: H επιστροφή στη Super League και ο στόχος της επιβίωσης

bet365

Μετά από μια τριετία στη Super League 2 o Λεβαδειακός επέστρεψε ως πρωταθλητής της δεύτερης κατηγορίας στη Super League και είναι έτοιμος να μπει στη μάχη για την εξασφάλιση της παραμονής.

Στις 14 Απριλίου του 2019 ο Λεβαδειακός ηττήθηκε με 2-1 στην έδρα του από τον Πανιώνιο για την 28η αγωνιστική της Super League. Ήταν γεγονός. Μετά από οκτώ χρόνια η ομάδα που πάντα έβρισκε τον τρόπο να σώζεται επεσε στη δεύτερη κατηγορία. Ο δρόμος της επιστροφής δεν ήταν εύκολος. Οι Βοιωτοί έχτισαν μια νέα ομάδα και χρειάστηκε τρία χρόνια για να πανηγυρίσει την επάνοδο της, στις 15 του περασμένου Μαΐου.

Τη σεζόν 2021-22 η ομάδα του Γιάννη Ταουσιάνη ήταν το «αφεντικό» της Super League 2. Βγήκε πρώτη στον Νότιο Όμιλο με την καλύτερη διαφορά τερμάτων της κατηγορίας (+49), την καλύτερη επίθεση με 68 τέρματα ενεργητικό και την καλύτερη άμυνα του ομίλου (μαζί με την Καλλιθέα), καθώς δέχτηκε 19 τέρματα.


Ο Λεβαδειακός απέδειξε την... ανωτερότητα του για τα δεδομένα της κατηγορίας τόσο στο κύπελλο που απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης και νίκησε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό όσο και στα playoffs ανόδου, που νίκησε δις την πρωταθλήτρια του Βορείου Ομίλου, Βέροια και σφράγισε πανηγυρικά στο Στάδιο Λάμπρος Κατσώνης την επιστροφή στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

To καλοκαίρι ο Λεβαδειακός έκανε τον σχεδιασμό με τον Γιάννη Ταουσιάνη στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον κορμό που τον οδήγησε στην πρώτη κατηγορία. Ο Λεβαδειακός προσέθεσε εμπειρία στην άμυνα με τον μέχρι πρότινος εκ των αρχηγών του ΑΠΟΕΛ, Βινίσιους, ποιότητα στον άξονα με τον Σκβάρκα και στην επίθεση με τους Λούα Λούα - Ρεγκίς, ενώ παρά το ενδιαφέρον ομάδων από την Ολλανδία ανανέωσε τον δανεισμό του Γιώργου Βρακά από τον ΠΑΟΚ.

Από τους παίκτες του περσινού ρόστερ ο Λεβαδειακός έχει τρεις νεαρούς στους οποίους ποντάρει πολλά τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της ομάδας. O λόγος για τους τρεις 22χρονους, Παναγιώτη Λιάγκα (κεντρικός αμυντικός), Μάριο Βήχο (αριστερός μπακ) και Γιώργο Νίκα (κεντρικός μέσος).

ΗΡΘΑΝ: Βινίσιους (κεντρικός αμυντικός), Ντεντάκης (δεξί μπακ), Βουτσάς (αμυντικό χαφ), Μπελμόντε (κεντρικός χαφ), Ρέτζις (μεσοεπιθετικός), Βρακάς (μεσοεπιθετικός), Λούα Λούα (ακραίος επιθετικός), Μίχαλ Σκβάρκα (μεσοεπιθετικός), Γκρεγκόρζ Σαντομιέρσκι (τερματοφύλακας)

ΕΦΥΓΑΝ: Πολέτο (ακραίος επιθετικός), Ροβίθης (ακραίος επιθετικός), Περντόμο (μεσοεπιθετικός), Λινάρδος (κεντρικός χαφ), Βούγιοβιτς (τερματοφύλακας) Αραβίδης (επιθετικός)

tsaousianhs

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μετά από 15 χρόνια στην προπονητική ο Γιάννης Ταουσιάνης είναι έτοιμος να κοουτσάρει ως πρώτος προπονητής σε ομάδα Super League. O Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα που «έκοψε» το ποδόσφαιρο, τον Ατσαλένιο, της Γ' Εθνικής το 2007 σε ηλικία 35 ετών. Στην πρώτη κατηγορία έχει δουλέψει μόνο ως βοηθός του Παύλου Δερμιτζάκη σε Αστέρα Τρίπολης (2011), Πανθρακικό (2012-13), ΟΦΗ (2013) και τη διετία 2017-19 στον ΠΑΣ Γιάννινα, ως άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Πετράκη. Τη σεζόν 2020-21 έφτασε μια... ανάσα από την άνοδο στη Super League με τον Εργοτέλη, όμως έχασε την τελευταία αγωνιστική το «εισιτήριο» από τον Ιωνικό στη Νίκαια. Ένα χρόνο αργότερα οδήγησε τον Λεβαδειακό στην κορυφή του Νοτίου ομίλου της Super League 2 και κέρδισε το πρωτάθλημα στα μπαράζ κόντρα στη Βέροια του πρώην συνεργάτη του, Παύλου Δερμιτζάκη. Την προηγούμενη σεζόν στήριξε το πλάνο του στον Λεβαδειακό στο 4-2-3-1, όμως έχει στο «μπλοκάκι» του και το 3-5-2 για... ειδικές περιπτώσεις.

skvarka

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Στο μέχρι στιγμής ρόστερ του Λεβαδειακού ξεχωρίζει αναμφίβολα η περίπτωση του νεοαποκτηθέντα Μίχαλ Σκβάρκα. Είναι 29χρονος διεθνής Σλοβάκος επιτελικός χαφ, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Βοιωτούς μετά την αποχώρηση του από τη Βίσλα Κρακοβία, η οποία την περσινή σεζόν τερμάτισε στη 17η θέση του πρωταθλήματος Πολωνίας και υποβιβάστηκε. Με τον σύλλογο της Κρακοβίας μέτρησε 32 συμμετοχές, δυο γκολ και πέντε ασίστ. Ο Σκβάρκα πέρασε μια διετία στη Φερεντσβάρος (2019-20) με την οποία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και έχει εμπειρία από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O Σλοβάκος ξέρει καλά από πρωταθλητισμό, καθώς στην πατρίδα του κέρδισε δύο πρωταθλήματα με την Ζίλινα (2009/10, 2016/17) και ένα κύπελλο (2011/12). Πρόκειται για την ομάδα στην οποία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας με απολογισμό 237 συμμετοχές, 46 γκολ και 61 ασίστ. Ο Σκβάρκα ξεχωρίζει για τα δυνατό δεξί του πόδι. Μπορεί να απειλήσει και με το αριστερό πόδι, είναι καλός playmaker αλλά και εκτελεστής.

ΘΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΝ ΑΝ: Ο μεγάλος στόχος είναι ένας και ξεκάθαρος. Η εξασφάλιση της παραμονής στη Super League. Ο Λεβαδειακός για χρόνια ήταν η ομάδα που έλεγε «όχι» στον υποβιβασμό και μετά από μια τριετία στη Super League 2 καλείται να το επαναλάβει. Η παραμονή ακόμα και στο τελευταίο λεπτό, του τελευταίου αγώνα των playouts και χάρη στη... διαφορά τερμάτων θα είναι ο λόγος για να χαμογελάσουν οι Βοιωτοί τον Μάιο. Aπό εκεί και πέρα το χαμόγελο θα είναι ακόμα πιο... πλατύ αν εξασφαλίσουν τη σωτηρία από νωρίς, έχοντας ένα καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία. Σημαντική είναι και η ανάδειξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, όμως η απόλυτη προτεραιότητα είναι η παραμονή.

ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΝ: Προφανώς το πλέον απευκταίο σενάριο είναι η... άμεση επιστροφή στη Super League 2. Ο Λεβαδειακός έχει ως μοναδικό στόχο την εξασφάλιση της παραμονής, είτε έρθει εύκολα είτε δύσκολα, οπότε ο υποβιβασμός θα είναι μεγάλη αποτυχία αλλά και πισωγύρισμα. Μην ξεχνάμε πως η επάνοδος στην πρώτη κατηγορία είναι μια απαιτητική αποστολή. Εν προκειμένω ο Λεβαδειακός χρειάστηκε τρία χρόνια στη δεύτερη κατηγορία για να καταφέρει να χτίσει μια νέα ομάδα και να επιστρέψει στη Super League.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ GAZZETTA: Η υπόθεση της παραμονής για τις ομάδες που «φλερτάρουν» με την επικίνδυνη ζώνη φέτος είναι πιο δύσκολη από ότι την τελευταία τριετία. Πλέον η προτελευταία ομάδα του πρωταθλήματος δεν έχει το «μαξιλαράκι» των μπαράζ και θα υποβιβαστεί άμεσα στη Super League 2. Θυμίζουμε πως τα προηγούμενα χρόνια τόσο ο Παναιτωλικός όσο και η Λαμία έσωσαν την παρτίδα στα μπαράζ. Ο Λεβαδειακός για να παραμείνει στην κατηγορία θα πρέπει να βάλει από κάτω δύο ομάδες. Δεν θα είναι εύκολο αλλά οι Βοιωτοί με ένα ρόστερ που συνδυάζει εμπειρία ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες με ενθουσιώδεις νεαρούς θα είναι παραπάνω από υπολογίσιμοι στη μάχη «ζωής και θανάτου». Προσωπική εκτίμηση είναι πως ο Λεβαδειακός μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη όπως ο Ιωνικός της προηγούμενης σεζόν και έχει καλές πιθανότητες να καταφέρει αυτό που έκανε επί οκτώ συναπτά έτη. Να παραμείνει στη Super League.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα