Οι σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ... και οι προσωπικότητες

Οι σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ... και οι προσωπικότητες

Οι σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ... και οι προσωπικότητες

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης συμφωνεί και επ’ αυξάνει μ’ όλους όσοι λένε πως αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι οι προσωπικότητες και ο… σέντερ-φορ!

Το θέμα σηκώνει πολλή κουβέντα. Είναι γνωστός ο νόμος του ποδοσφαίρου. Όταν δεν πετυχαίνεις γκολ, δεν προοδεύεις, χάνεις βαθμούς. Μένεις στάσιμος. Νομοτέλεια. Όπως, επίσης, είναι γνωστό τοις πάση ότι το γκολ, πληρώνεται, πολλές φορές ακριβά…

«Το γκολ είναι σαν ένα μπουκάλι κέτσαπ. Μπορεί να το κοπανάς επί ώρες και να μη βγάζει σταγόνα, ώσπου -ξαφνικά- το πιάτο σου πλημμυρίζει από την κόκκινη σάλτσα», είχε πει κάποτε ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ που είχαν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Σε κάθε ομάδα, έτσι και στον ΠΑΟΚ, υπάρχουν οι μέσοι - εξτρέμ - επιθετικοί που συγκλίνουν από τ' αριστερά ή τα δεξιά, οι επιθετικοί που παίζουν από 10άρια έως και εντός περιοχής. Προς το παρόν δεν βλέπεις να υπάρχουν οι σέντερ φορ-«killer».Το κλασικό, παραδοσιακό «ενιάρι» της ομάδας. Ο άνθρωπος-γκολ. Αυτός που θα σε ξελασπώσει στα δύσκολα με μια κίνηση μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Τον είχε για μια διετία και τον έλεγαν Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Τότε, τον χειμώνα του 2017, τον απέκτησε πληρώνοντας 1,8 εκατ. ευρώ στη Λέγκια Βαρσοβίας. Ο «Πρίγιο» ήρθε στην Τούμπα τον Ιανουάριο του 2017 και όταν μετά από δύο χρόνια έφυγε για τη Σαουδική Αραβία έφερε 10 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ομάδας και άφησε παρακαταθήκη και σημείο αναφορά τα 55 γκολ σε 86 παιγνίδια.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Γκολ Πρίγιοβιτς

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε να επενδύει στους φορ και να βγάζει κέρδος από τις πωλήσεις τους. Όταν λοιπόν έφυγε ο Πρίγιοβιτς για τη Σαουδική Αραβία, πλήρωσε 2.000.000 ευρώ στη Γιαγκελόνια προκειμένου να αποκτήσει τον 22χρονο, τότε, Κάρολ Σφιντέρσκι. Τρία χρόνια αργότερα ο Πολωνός επιθετικός από το Ράβιτς, ένας κλειστός και ιδιαίτερος χαρακτήρας, έφερε πρόταση 5 εκατομμυρίων ευρώ από το MLS και έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή της Charlotte FC.

Και στις δύο περιπτώσεις όπου οι «ασπρόμαυροι» είδαν τον βασικό επιθετικό τους να φεύγει με μεταγραφή είχαν τη λύση του Τσούμπα Άκπομ. Ο Άγγλος στράικερ την πρώτη φορά τα πήγε περίφημα. Λουσμένος από πάνω μέχρι κάτω με την αύρα της αήττητης ομάδας μπήκε στην ενδεκάδα και έφτασε μέχρι το τέλος της εντυπωσιακής διαδρομής υπογράφοντας το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου, με το γκολ που έκρινε τον τελικό του κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. Η επιστροφή του στην Τούμπα, δανεικός από τη Μίντλεσμπρο, δεν συνδυάστηκε με κάποιον τίτλο, αυτό που έμεινε ως τελευταία εικόνα από το δεύτερο πέρασμά του ήταν η χαμένη ευκαιρία απ’ το μισό μέτρο στον φετινό τελικό του κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Όλοι θυμούνται, επίσης, πως ο ΠΑΟΚ, μετά την αποχώρηση του Κάρολ Σφιντέρσκι και με τον Νέλσον Ολιβέιρα στα «πιτς», είχε απομείνει με μόλις δύο επιθετικούς, τον Άκπομ και τον Τσόλακ. Θεωρητικά η τρίτη επιλογή για τον Λουτσέσκου ήταν ο Κούτσιας, ωστόσο μέχρι το καλοκαίρι ο νεαρός Έλληνας επιθετικός δεν είχε μπει ποτέ στην εξίσωση για τον Ρουμάνο τεχνικό «γράφοντας» συμμετοχές με γκολ στο πρωτάθλημα της Superleague 2 με την αναπτυξιακή ομάδα του «Δικεφάλου»

Παρεμπιπτόντως, χτες το απόγευμα στο «Ρίβεσάιντ» ο Άκπομ βγήκε «man of the match» χάρη στα δύο γκολ που σημείωσε στην ισοπαλία της «Μπόρο» απέναντι στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Δύο φορές προηγήθηκαν οι φιλοξενούμενοι, ισάριθμες ήταν οι απαντήσεις του Άγγλου σέντερ-φορ γλιτώνοντας την ομάδα του Κρις Γουάιλντερ, o οποίος στο ξεκίνημα της χρονιάς δεν φαινόταν να υπολογίζει στον Τσούμπα, αλλά μέσα από τις προπονήσεις τον κέρδισε και μαζί μια θέση στη βασική ενδεκάδα.

Η συζήτηση για τους πρώην σέντερ-φορ του ΠΑΟΚ ανέκαθεν «πουλούσε» και άρεσε στο κοινό του. Το βλέπεις να συμβαίνει και τώρα με τον Αντόνιο Τσόλακ. O Κροάτης που βρήκε δίχτυα και το Σάββατο (13/8) στο 4-0 επί της Σεντ Τζόνστον, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής των Ρέιντζερς με γκολ σε τρία σερί παιγνίδια από τον περασμένο Μάρτιο. Στη Γλασκόβη πολλοί ήταν εκείνοι, που είχαν τις αμφιβολίες για την επιμονή του Τζιοβάνι φαν Μπρόχορστ στο πρόσωπό του, βλέποντας όσα συνόδευαν το βιογραφικό του στον ΠΑΟΚ.

Όταν τον Ιούνιο ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των «Τζερς» με την πλευρά του «Δικεφάλου» υπήρχαν δεκάδες οπαδοί της ομάδας που ψήφιζαν υπέρ της απόκτησης του 21χρονου Έρικ Μπότχαϊμ, ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της Μπόντο Γκλιμτ (όλοι θυμούνται τα δύο γκολ και έδωσε τρεις ασίστ στο απίστευτο 6-1 επί της Ρόμα), πουλήθηκε στη ρωσική Κρασνοντάρ και τελικά κατέληξε στην Σαλερνιτάνα.

Για να επιστρέψουμε στην κουβέντα για τους πρώην επιθετικούς του ΠΑΟΚ, όλοι συμφωνούμε και καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο Αντόνιο Τσόλακ είναι ένας επιθετικός του… κουτιού. Αν φροντίσεις να τον… ταΐσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή μπορεί να βάλει 15-20 γκολ τη σεζόν. Αυτό έκανε με τη Ριέκα στην Κροατία (51 γκολ σε 90 αγώνες), το ίδιο και με τη Μάλμε στη Σουηδία (19 γκολ σε 40 αγώνες), αλλά ΔΕΝ έκανε με τον ΠΑΟΚ γιατί, πολύ απλά, ο τρόπος παιχνιδιού των «ασπρόμαυρων», με τρεις προπονητές (Φερέιρα, Γκαρσία, Λουτσέσκου) ήταν τελείως διαφορετικός… Γι’ αυτό και ο Κροάτης ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στο ελληνικό πρωτάθλημα με μόλις τέσσερα γκολ σε 38 συμμετοχές, τουλάχιστον φεύγοντας από την Τούμπα έφερε πίσω ένα μεγάλο μέρος (2,1 εκατομμύρια) των χρημάτων που είχε δαπανήσει ο «Δικέφαλος» για να τον αποκτήσει το φθινόπωρο του 2020.

Η «επιστροφή» Ολιβέιρα και ο ρόλος του Μπράντον

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι, όπου ο «Δικέφαλος» πλήρωσε ακριβά τα λάθη στο «καυτό» θέμα του σέντερ-φορ. Σε τόσο a priori άνισες συνθήκες, με τόσες πολλές αλλαγές όλα κατανοούνται κι όλα συγχωρούνται. Εκτός από τις ανορθογραφίες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τρέχοντας να μαζέψει απ’ τις παραλίες τον Κούτσια και προχωρώντας άρον-άρον στην απόκτηση του Μπράντον Τόμας. Ενα δεύτερο (ζήτημα προς επίλυσιν) ήταν... το γνωστό του ΠΑΟΚ, με την έλλειψη του προφανούς σέντερ-φορ, σε σημείο να φτάνει στη ρεβάνς με τη Λέφσκι ο Νάραϊ να πηδά ψηλά στις σέντρες, σαν φουνταριστός στο πέναλτι, για να παίρνει κεφαλιές. Οχι, ακριβώς, η ορθόδοξη εικόνα ή ο ορθός δρόμος αναζήτησης του γκολ.

Το γκολ παραμένει το νούμερο ένα ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ. Ακόμα και στα φιλικά παιχνίδια, όπως το προχτεσινό στην άδεια Τούμπα, μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά τους επιθετικούς που «τρέφονται» από τα γκολ σ’ όλη την ποδοσφαιρική διαδρομή τους, πόσο δε μάλλον ο Νέλσον Ολιβέιρα που έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο φυσικοθεραπευτήριο απ’ ότι στο γήπεδο σ’ αυτούς τους 14 μήνες που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό αν κάτι μπορεί να κρατήσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου από το φιλικό κόντρα στον Βόλο, αυτό είναι η παρουσία των τριών επιθετικών του, με τους δύο (Ολιβέιρα, Κούτσιας) να βρίσκουν το δρόμο προς τα δίχτυα και ο τρίτος (Τόμας) να έχει την ασίστ για το 1-0 από τον Μπίσεσβαρ.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του Ολιβέιρα, μετά το νέο τραυματισμό στα πλευρά, προβλημάτιζε έντονα τους «ασπρόμαυρους». Ο Πορτογάλος φορ έδειχνε να μην πατάει καλά, ωστόσο στο τελευταίο φιλικό μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος και πέτυχε ένα εντυπωσιακό σε τελείωμα γκολ. Οι δύο μεγάλοι απόντες (Ελ Καντουρί, Ολιβέιρα) όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν στο γήπεδο, συνδυάστηκαν άψογα και κάπως έτσι ήρθε το 2-0.

Ο Μπράντον Τόμας ξεκίνησε στην κορυφή, αλλά τις καλύτερες στιγμές τις είχε κινούμενος στα άκρα, ένα σουτ από την αριστερή πλευρά και την ασίστ προς τον Μπίσεσβαρ απ’ την άλλη. Ο Ισπανός, ίσως, να αποδίδει καλύτερα στους συγκεκριμένους χώρους κάτι που στη ροή των αγώνων να το ζητάει ο προπονητής του από εκείνον. Φορ περιοχής, πάντως, δεν είναι, τελεία και παύλα.

Φέτος στην εξίσωση των επιθετικών υπάρχει και ο Γιώργος Κούτσιας. Ο 18χρονος σκόραρε από το σημείο του πέναλτι, με τον Λουτσέσκου να (μας) δείχνει ότι θα του δώσει πολύ περισσότερο χρόνο συμμετοχής από την περσινή χρονιά.

Και μιας που πιάσαμε την κουβέντα περί σέντερ φορ και σκόρερ, να θυμίσουμε στους νεότερους ότι σαν σήμερα πριν από μισό αιώνα και βάλε (55 χρόνια για την ακρίβεια) ο ΠΑΟΚ κέρδιζε τη «μάχη» από τον συμπολίτη Άρη και «έντυνε» στα ασπρόμαυρα τον Σταύρο Σαράφη, τον ποδοσφαιριστή- σύμβολο για τον «Δικέφαλο του Βορρά» και πρώτο σκόρερ της ιστορίας του με 170 γκολ χωρίς να είναι… σέντερ-φορ!

@Photo credits: PAOK FC

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.