ΑΕΚ: Η ασφάλεια της τριάδας, η συνοχή των γραμμών και οι μέσοι!

ΑΕΚ: Η ασφάλεια της τριάδας, η συνοχή των γραμμών και οι μέσοι!

Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Η ασφάλεια της τριάδας, η συνοχή των γραμμών και οι μέσοι!

bet365

Ο Ματίας Αλμέιδα επενδύει αρχικά στη τριάδα γιατί του δίνει τη δυνατότητα συνοχής και ανταποκρίνεται απόλυτα (και) η μεσαία του γραμμή...

Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν γίνεται τυχαία όταν πρόκειται για ένα αγωνιστικό σχέδιο και τι το εξυπηρετεί καλύτερα. Αλλά ακόμη περισσότερο και τι σου προσφέρει αυτό σε επίπεδο τακτικής ανταπόκρισης από τους παίκτες που διαθέτει το εκάστοτε ρόστερ. Γεγονός που αποδεικνύεται στην ΑΕΚ από τον Ματίας Αλμέιδα σε απόλυτο βαθμό. Όπως στην Ένωση αναδεικνύεται και η σημασία παρουσίας του νέου προπονητή στην Αθήνα προτού αναλάβει την ομάδα προκειμένου να την μάθει...

Ο Αργεντινός τεχνικός και οι συνεργάτες του είχαν το περιθώριο ανάγνωσης του πρότζεκτ που αναλαμβάνουν. Να διαβάσουν για μήνες το υλικό τους, να αντιληφθούν τις ανάγκες του και να καταλάβουν τι πρέπει να αλλάξουν και πώς θέλουν να χτίσουν! Για αυτό και όσα βλέπουμε να έχουν συμβεί εως τώρα δεν είναι στη τύχη και έχουν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Από τις επιλογές ενίσχυσης της ομάδας στις γραμμές που το έπραξε και εξακολουθεί να το προσπαθεί, αλλά και τη τακτική επιλογή του Αλμέιδα.

Διότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο νέος τεχνικός της Ένωσης ξεκίνησε απ' ευθείας τη δουλειά με τριάδα στην άμυνα. Έχοντας γνώση του ρόστερ του στο προηγούμενο διάστημα και τις ανάγκες αυτού, εστίασε στη δουλειά μιας τακτικής προσέγγισης που στην ΑΕΚ όλο το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε απαγορευμένο. Θαρρείς και κάποιος έλεγε και απαιτούσε να υπάρχει μόνο το 4-2-3-1 για την ομάδα και ας μη ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των παικτών που διέθετε στο ρόστερ της.

Τα χαφ είναι η λύση και ανασταλτικά!

Γιόνσον και Πινέδα

Ο Αλμέιδα είδε, διάβασε και αναγνώρισε ότι εφόσον έχει πρόβλημα στην άμυνα αλλά δεδομένα θα άλλαζε και νωρίς η μεσαία του γραμμή, η ομάδα του θα αποκτήσει συνοχή και αμυντική ανταπόκριση με τριάδα στην άμυνα. Όχι γιατί τα στόπερ του είναι ο... Μαλντίνι με τον... Νέστα. Αλλά γιατί τα χαφ του μπορούν να τους δώσουν τις βοήθειες εκείνες που απαιτεί η τακτική προσέγγιση για να μην απειλείται η ομάδα. Σε διάστημα τεσσάρων αγώνων που δουλεύτηκε μόνο 3αδα στην άμυνα η ΑΕΚ δέχτηκε ένα μόλις γκολ και αυτό από ατομικό λάθος τη στιγμή που είχε άμεση απειλή εντός κουτιού από τους αντιπάλους της σε 8 μόλις περιπτώσεις.

Για μια ομάδα που τα προηγούμενα χρόνια η ανασταλτική της λειτουργία ήταν η χαρά των αντιπάλων πρόκειται για συγκλονιστικό επίτευγμα! Έστω και στα φιλικά. Όλο αυτό δίχως να αλλάξει κεντρικό αμυντικό στο ρόστερ της αφού ο Ντομαγκόι Βίντα αποκτήθηκε μετά το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Όμως άλλαξε όλη η μεσαία της γραμμή. Αποκτήθηκε στα χαφ ο Γιονσον που όπου σταθεί το μάτι σου και βρεθεί θα τον δεις. Πρώτος στην μπάλα, φοβερές τοποθετήσεις, ανάκτηση μπάλας σε χρόνο ρεκόρ και με βοήθειες ουσιαστικές στο κομμάτι αυτό από Πινέδα και Γκατσίνοβιτς. Γνώριζε και ανταποκρίνεται στη θέση του αριστερού χαφ όλη την πλευρά ο Τσούμπερ (από εθνική Ελβετίας) και κούμπωσε το... γλυκό!

Η προσφορά των μέσων στο νέο τακτικό σχέδιο της ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι το Α και το Ω. Διότι δεν αφορά μόνο την ανταπόκριση στη δημιουργία και την επιθετική λειτουργία. Αλλά κυρία στο κομμάτι της συνοχής των γραμμών και της πειθαρχίας αυτών. Η κίνηση δίχως μπάλα στο δεύτερο και τρίτο μέρος του γηπέδου είναι όλα τα λεφτά στην ανάπτυξη της ομάδας, αλλά και το κούμπωμα όταν χάνεται η μπάλα για άμεση ανάκτησή της με πολλές επιλογές παικτών στη μεσαία γραμμή αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της ΑΕΚ και ανασταλτικά.

Δικαιολογημένα επιλέχθηκε η τριάδα στην άμυνα που κάνει καλύτερους και τους υπάρχοντες στόπερ που δεν χρειάζεται να παίζουν με τον φόβο του να φύγει κάποιος στην πλάτη τους, όπως συνέβαινε με τη τετράδα...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα