Παναθηναϊκός: Η καψούρα και η ελπίδα δημιουργεί τρομερό δίχτυ προστασίας

Παναθηναϊκός: Η καψούρα και η ελπίδα δημιουργεί τρομερό δίχτυ προστασίας

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Η καψούρα και η ελπίδα δημιουργεί τρομερό δίχτυ προστασίας

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις προσδοκίες των φίλων του Παναθηναϊκού στην εκκίνηση της νέας σεζόν, την αμείωτη στήριξή τους σε μια ομάδα που τους ερέθισε το οπαδικό τους φρόνημα και το πώς ο πράσινος οργανισμός καλείται να ανταποκριθεί σ' αυτή την old school αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα.

Ενα παλιό «αξίωμα», στην προσπάθεια του δημοσιογράφου να αφουγκραστεί την οπαδική ατμόσφαιρα και να αισθανθεί τα vibes του ενδιαφέροντος πριν από παιχνίδι όταν δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο εμφανώς σπουδαίο από πάσης άποψης ματς, συνοψίζεται στο εξής brutal, «ξερό» ερώτημα: «Πόσα εισιτήρια σου ζήτησαν;».

Ε, λοιπόν, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη φορά ενόψει της ρεβάνς του Παναθηναϊκού με τη Σλάβια Πράγας, ζητήθηκαν πάμπολλα εισιτήρια από δημοσιογράφους. Κι ας έχει αλλάξει πια η φάση ολοκληρωτικά! Περάσαμε την εποχή του ΟΑΚΑ όπου σπανίως ένας Αθηναίος που πραγματικά θα «καιγόταν» δεν θα έβρισκε έστω δυο «κομμάτια». Περάσαμε την εποχή που ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε στη μικροσκοπική Λεωφόρο των 16.000 εισιτηρίων μεγαθήρια της εποχής. Εχουμε μπει εδώ και χρόνια στην εποχή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ούτε ουρές, ούτε ταλαιπωρία τώρα πια. Τώρα έχει μόνο... F5!

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ανοίγει η πλατφόρμα για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και χωρίς υπερβολή μια «Αγιά – Σοφιά» και μια «Τούμπα» θα την γέμιζαν την Πέμπτη. Τεράστια η ζήτηση, μικρή η προσφορά, θα είναι χιλιάδες με το δάχτυλο στο πληκτρολόγιο το μεσημέρι της Τρίτης. Για να το πούμε... λαϊκά, «ένα πενηντάρι στο ΟΑΚΑ θα το έπιανε η Σλάβια». Ποια; Η Σλάβια Πράγας! Ούτε η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Αρσεναλ που έχουν περάσει μια βόλτα από το «Απόστολος Νικολαϊδης» στα ντουζένια του. Δεν μιλάμε για ομίλους Champions League. Ούτε καν για προκριματικούς Champions League. Ούτε καν για Europa League! Μιλάμε για... τρίτο προκριματικό του νιόφερτου Conference. Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το θα έλεγαν οι παλιοί συγκριτικά με τα παναθηναϊκά μεγαλεία: ωραία να τα θυμούνται, ακόμα ωραιότερο όμως να στηρίζουν την ομάδα τους και στον βυθό του ranking της UEFA.

Πώς γκένεν αυτό; Στην καρδιά του καλοκαιριού. Στο πιο ιστορικό γήπεδο της Ελλάδας, που είναι όμως και γενικώς... άβολο. Με μια «αντιτουριστική» αντίπαλο, από της οποίας τους παίκτες ο μέσος Ελληνας οπαδός (και δημοσιογράφος) δεν ξέρει ούτε έναν. Με 2-0 στο πρώτο ματς που αφήνει λίγες ελπίδες πρόκρισης. Χωρίς τους δυο καλύτερους εξτρέμ: τον ολόφρεσκο Βέρμπιτς που κουβαλά τη χρυσόσκονη του σταρ, δίχως τον τιμωρημένο πρώτο σκόρερ της ομάδας, Σεμπαστιάν Παλάσιος. Χωρίς «μισό» δημιουργικό χαφ περίπου δέκα μέρες πριν από την εκκίνηση του πρωταθλήματος!

Ελπίδα και καψούρα, Ιβάν και μεταγραφές


Πώς και γιατί; Ελπίδα και καψούρα! Λιγότερο από το μισό η ελπίδα, περισσότερο από το μισό η καψούρα. Αυτές οι δυο λέξεις είναι το «πώς» και το «γιατί» την Πέμπτη 16.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού θα είναι στην εξέδρα και εκατομμύρια άλλοι σ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης σε μια οθόνη. Τηλεοπτική, κινητού, tablet, βαλ' τε ό,τι θέλετε. Οχι για την πρόκριση. Γενικώς για την ομάδα! Θέλετε να προσθέσουμε και την ευρωπαϊκή «στέρηση»; Ναι, βεβαίως, παίζει μεγάλο ρόλο ειδικά για το Τριφύλλι. Μα δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος...

Ο φίλος του Παναθηναϊκού (δεν μιλάμε για τους «οργανωμένους» που έχουν άλλα οπαδικά κύτταρα και διαφορετικούς οπαδικούς κώδικες) δεν την πίστευε την περυσινή ομάδα στην εκκίνησή της. Αλλά μετά τον Μάρτιο την καψουρεύτηκε άσχημα. Ματς με ματς, νίκη με νίκη. Κι όταν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, κι όταν εν συνεχεία έμαθε να παίζει μαχητικά για το αποτέλεσμα. Ηρθαν οι νίκες στα ντέρμπι, ήρθε η εξωστρέφεια του «κλειστού» Ιβάν με τις σφιγμένες γροθιές, η πρωτιά στα play offs, η συμμετοχή στο Conference, «κερασάκι» η κούπα επί του ΠΑΟΚ μετά από οκτώ χρόνια. Του ταιριάζει του οπαδού του Παναθηναϊκού ο Γιοβάνοβιτς. Τον γουστάρει περισσότερο ως προσωπικότητα, παρά προπονητικά. Του ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλον κόουτς ως «προφίλ», ίσως από την εποχή του Γιάννη Κυράστα. Κι ας έχουν περάσει από Μαρκαριάν, Σάντος, Τεν Κάτε και Ζεσουάλδο Φερέιρα μέχρι Μαλεζάνι, Δώνης, Ουζουνίδης και Αναστασίου, με τους οποίους είδαν και ωραία πράγματα! Τους ταιριάζει αυτό που είναι και τον εμπιστεύονται. Σχεδόν τον αγαπούν.

Τον Αλαφούζο δεν πρόκειται να τον αγαπήσουν ποτέ. Ακόμα κι αν πάρει πρωτάθλημα που λέει ο λόγος. Ακόμα κι αν βάλει ακόμα... 100 εκατ. Ευρώ. Λογικό και σωστό με τα απίστευτα που έχει κάνει (χρειάζεται... τόμος), κι ας έχει βάλει καμιά «80άρα» από την τσέπη του σε δέκα χρόνια: δεν υπάρχουν πολλοί που να έχουν βάλει τόσα στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ομως ο «Αλάφ» που λέει και ο λαός, έδωσε 3,5 εκατ. Ευρώ για τον Σπόραρ, σχεδόν 1 εκατ. Ευρώ για τον Τσέριν, πήρε και Βέρμπιτς – Μάγκνουσον. Και – η πεποίθηση όλων είναι – πως θα πάρει κι άλλους. Αργά ίσως για την Ευρώπη, αλλά θα τους πάρει. Αρα, θα έχει καλύτερη ομάδα από πέρυσι, άρα μπορεί να χτυπήσει και πρωτάθλημα όπως η ΑΕΚ το 2018, δεδομένης της εικόνας του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ: αυτό σκέφτεται ο οπαδός. Δεν το φωνάζει. Ούτε το βάζει ως «πρέπει». Αλλά το σκέφτεται! Για πρώτη φορά μετά το 2015 του «Γιόχαν» Αναστασίου, το σκέφτεται και το συζητά χωρίς να γελάει. Ολο αυτό είναι η «ελπίδα».

Και η ελπίδα μαζί με την καψούρα χτίζουν ένα απίστευτο για τον Παναθηναϊκό τείχος. Ενα αδιαπέραστο δίχτυ προστασίας από τον πιθανότατο αποκλεισμό. Τι άλλο δημιουργεί αυτό το τείχος; Απαιτήσεις. Από τη διοίκηση, το προπονητικό τιμ, τους παίκτες. Αυτή τη φορά – εν αντιθέσει με την αρχή της περυσινής σεζόν – ο οπαδός του Παναθηναϊκού δεν είναι στο... «να τους δούμε». Είναι στο «στηρίζουμε». Αν θέλετε και ως μια επιβράβευση στους περυσινούς. Ομως ο πήχης είναι ψηλά και ο κίνδυνος «ξενερώματος» ελλοχεύει. Στο χέρι του οργανισμού «Παναθηναϊκός» συνολικά είναι να στηριχθεί σ' αυτή την «κάψα» για μεταγραφές, αγώνες, γκολ, νίκες και λύπες, να την κεφαλαιοποιήσει στο γήπεδο και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητές του για κάτι καλύτερο από πέρυσι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...