Το μαρτύριο του ΠΑΟΚ με 10 μεταγραφές και μια ευκαιρία για καλύτερη ομάδα

Το μαρτύριο του ΠΑΟΚ με 10 μεταγραφές και μια ευκαιρία για καλύτερη ομάδα

Το μαρτύριο του ΠΑΟΚ με 10 μεταγραφές και μια ευκαιρία για καλύτερη ομάδα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου μετράει τις μεταγραφές που ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ και στέκεται στο πιο σημαντικό κομμάτι από εδώ και πέρα που δεν είναι το μεταγραφικό, αλλά η δουλειά της καθημερινότητας και όλο αυτό που βαραίνει τον προπονητή της ομάδας.

Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε αν και σήμερα τρέχει η δεύτερη μέρα. Ο Αύγουστος ο οποίος στο ξεκίνημά του για τον ΠΑΟΚ θα είναι εφιαλτικός. Σε αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ είναι δεδομένο ότι θα κάνει πρωταθλητισμό στην εσωστρέφεια. Το μόνο σίγουρο… Το έχει και εύκολο! Πιο εύκολα δυστυχώς από τον κανονικό πρωταθλητισμό. Κανονικό μαρτύριο θα υποστεί ο ΠΑΟΚ μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό, γιατί πολύ απλά δεν έχει μπροστά του ευκαιρία άμεσης αντίδρασης έτσι ώστε να μετριάσει (σιγά-σιγά) την κατάσταση. Για να αντιδράσει ο ΠΑΟΚ πρέπει να περιμένει να παίξει και να κερδίσει, άρα… από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Κάπως έτσι λοιπόν σε αυτό το πολύ-πολύ-πολύ δύσκολο 20ημερο θα τα υποστούμε όλα. Τώρα θα έχουν την ευκαιρία όσοι μισούν τον ΠΑΟΚ (συνειδητά ή όχι) να του φορτώσουν όλα τα δεινά, μια και θα βρουν και πρόσφορο έδαφος σε πολλούς αγανακτισμένους: «Φεύγει ο Σαββίδης, σταματάει να βάζει λεφτά, κυνηγείται ο Μπότο που έφερε κακούς παίκτες, άχρηστος ο Λουτσέσκου, χάος στα αποδυτήρια, διαλύεται το σύμπαν…» και άλλα τέτοια ωραία, αλλά ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ.

Η δουλειά αποτελεί τη λύση

Τόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση επικοινωνιακά και το μόνο που θα μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ είναι να… δουλεύει στο γήπεδο. Αυτό είναι εξάλλου το μόνο κέρδος της ομάδας από τον αποκλεισμό, αρκεί να το αξιοποιήσει. Ο χρόνος που έχει το σύνολο να δουλέψει, να διορθωθεί, να γίνει ομάδα, να αποκτήσει ταυτότητα, να φτιάξει την τακτική της και να αποκτήσει τη νοοτροπία που πρέπει.

Ο κόσμος είδε τον ΠΑΟΚ με τη Λέφσκι, είδε τη νέα ομάδα του… Ντάντας και του… Κουαλιάτα και θεωρεί ότι αυτός είναι ο ΠΑΟΚ. Κάπως έτσι βγάζουν συμπεράσματα, θεωρώντας ότι αυτό που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, αυτό θα είναι και στην πορεία. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ του… Κουαλιάτα θεωρείται τώρα τρίτο ή τέταρτο φαβορί για το πρωτάθλημα, ενώ η ΑΕΚ που δεν έχει παίξει ακόμη, τον ξεπέρασε και είναι δεύτερο!! Κάθε χρόνο τα ίδια! Και μετά, μέσα στη χρονιά, πόσες και πόσες φορές οι παικταράδες απαξιώνονται από ομάδες που δεν ξέρουν να δουλεύουν και όταν φεύγουν από αυτές, αρχίζουν και πετάνε…

Οκ… Αν αυτή είναι η ποδοσφαιρική λογική, προχωράμε και ο καθένας ο, τι πιστεύει. Το πώς οι ομάδες κρίνονται από τα ονόματα που αποκτούν και καθόλου από τη δουλειά που ρίχνουν στο γήπεδο, ή από τη χημεία που αποκτούν, είναι κάτι που και να το εξηγήσεις, λίγοι (μάλλον) θα καταλάβουν, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

Επιστρέφουμε όμως στην ευκαιρία που προκύπτει για τον ΠΑΟΚ. Πριν την έναρξη της σεζόν ο Δικέφαλος του Βορρά είχε 5-6-7 στόχους που θα προσπαθούσε ταυτόχρονα. Πίστευαν οι άνθρωποί του ότι:

- Θα έκαναν και θα πετύχαιναν με την ανανέωση του ρόστερ.

- Θα δημιουργούσαν μια νέα μεγάλη ομάδα, βάζοντας τις βάσεις για τώρα και για τα επόμενα χρόνια

- Θα έκαναν πρωταθλητισμό

- Θα πετύχαιναν αγωνιστικούς στόχους και μαζί θα έδιναν υπεραξία στους παίκτες.

- Θα έκαναν ευρωπαϊκή πορεία

Όλα αυτά μαζί! Έτσι ήθελαν, έτσι πίστευαν. Και όπως περιγράψαμε πολλές φορές μέσα στο καλοκαίρι, έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στους μακροπρόθεσμους στόχους, υποτιμώντας τη δυσκολία των καλοκαιρινών προκριματικών, που πίστευαν ότι… κουτσά-στραβά θα ξεπεράσουν.

Πιο σημαντικός πάλι ο Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ έφαγε τη σφαλιάρα, έχασε έναν μεγάλο στόχο, θα υποστεί και άλλες συνέπειες, αλλά… κέρδισε χρόνο. Ο ΠΑΟΚ δεν θα προπονείται πλέον για να παίζει κάθε Πέμπτη-Κυριακή. Ο Λουτσέσκου θα έχει την ευκαιρία, αλλά και τον καθημερινό χρόνο να δουλεύει, να ετοιμάζει, να επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, μέχρι να βάλει στην ομάδα του αυτό που θέλει. Σε τακτική και μετέπειτα σε νοοτροπία. Μακάρι, μαζί να έχει και 1-2 πιο ποιοτικούς παίκτες που θα ανεβάσουν το ταβάνι που μπορεί να πιάσει η ομάδα.

Δεν είναι αυτονόητο ότι θα πετύχει. Δουλειά θέλει και… προπονητική μαγκιά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν ο ίδιος γκρινιάζει, αν μιζεριάζει, αν εκείνος δεν πιστεύει σε αυτό που κάνει ή σε αυτό που θέλει να φθάσει, τότε δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να πετύχει. Οι πολλοί θα θεωρούν τώρα ότι… οι μεταγραφές (μιλάνε για 2-3-4) που θα χρειαστεί να κάνει ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα θα αλλάξουν και όλα τα δεδομένα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά, αλλά δεν συμφωνώ τόσο. Είναι πιο εγγυημένη η δουλειά του προπονητή, παρά η επιτυχία της 11ης και της 12ης ή της 13ης μεταγραφής. Ο ΠΑΟΚ έχει κάνει ήδη 10 μεταγραφές και η πιο σίγουρη λύση ώστε να πετύχει, δεν είναι να τις κάνει 13-14. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αξιοποιήσει το χρόνο και με καλή δουλειά να βελτιωθεί, ώστε οι 10 πρώτες μεταγραφές να αρχίσουν να αποδίδουν και το ίδιο να κάνουν και οι όποιες επόμενες. Λογικά ο ΠΑΟΚ θα κάνει άλλη μια στις θέσεις των μεσοεπιθετικών (επιτέλους ας αποκτηθεί παίκτης με νούμερα) συν όσες ακολουθήσουν για να αντικατασταθούν παίκτες που θα φύγουν. Κι εκεί θα εύχεται όλος ο κόσμος αν φύγει ο Κούρτιτς ή ο Ντόουγκλας, να βρεθούν καλύτεροι από αυτούς. Είναι εύκολο; Είναι δεδομένο; Γι αυτό θεωρώ πιο σημαντική τη δουλειά της καθημερινότητας που για εμένα με τον Λουτσέσκου στον πάγκο μπορεί να δώσει πολλές λύσεις.

Άρα; Τι είναι πιο σημαντικό για τη βελτίωση αυτής της νέας ομάδας; Οι 1-2-3 παίκτες που θα έρθουν (αν έρθουν) ή οι δεκάδες ώρες δουλειάς για να βελτιωθεί η ομάδα και μέσα από αυτή οι παίκτες της; Μέσα σε αυτούς βέβαια και ο Ολιβέιρα. Και ο Νάρει. Και ο Μπίσεσβαρ. Ο Νάσμπεργκ. Παίκτες που δεν προσέφεραν ακόμη. Να βάλω και τον Ελ Καντουρί; Όχι. Αυτός πρέπει να κάνει τα θαύμα…

Με αυτά και με αυτά, μετά από 10 μεταγραφές και έναν οδυνηρό αποκλεισμό, όσο και αν οι πολλοί πιστεύουν ότι οι επόμενες μεταγραφές θα αλλάξουν τον ΠΑΟΚ, για εμένα η ευκαιρία προκύπτει κυρίως από το χρόνο που έχει η ομάδα να δουλέψει. Κάπως έτσι βέβαια (και προλαβαίνω τους καχύποπτους) δεν μειώνω την αξία των όποιων άλλων προσθηκών, αλλά υπερτονίζω ότι για εμένα πιο σημαντικός είναι και πάλι ο Λουτσέσκου. Σε αυτόν και στις ικανότητές του μπορώ να ποντάρω πολλά περισσότερα, παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Όλο το καλοκαίρι ήμουν πολύ επιφυλακτικός με τη νέα προσπάθεια του ΠΑΟΚ και μέσα από πολλά κείμενα εξηγούσα τα πώς και τα γιατί. Τώρα που έγινε η ζημιά η οποία όμως δίνει στον Λουτσέσκου τον χρόνο που θέλει να δουλέψει, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και πάλι. Αρκεί να βρει τον εαυτό του και την πίστη του, κάτι για το οποίο μαθαίνω ότι έχουμε ήδη τα πρώτα σημάδια. Του κανονικού Λουτσέσκου και όχι του προβληματικού-αγχωμένου-ξινισμένου που εμφανίστηκε στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, τότε που φοβόταν την αποτυχία.

Δεν υποστηρίζω ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα. Το πρώτο θέμα αυτή την περίοδο είναι να φτιάξει ομάδα. Ένα νέο, ισορροπημένο σύνολο, με τη δική του ταυτότητα, με ωραίο συνδυαστικό ποδόσφαιρο και με νοοτροπία νικητή, μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται και οι παίκτες.

Ας μην υποτιμάμε λοιπόν την καθημερινή δουλειά. Εκεί πρέπει να πετύχει πρωτίστως ο ΠΑΟΚ. Αυτή η δουλειά κάνει κυρίως τις καλές ομάδες, αυτή βάζει τις βάσεις. Και τώρα ο ΠΑΟΚ με τον προπονητή του, έχει πάρα πολύ χρόνο να βάλει βάσεις. Στην πορεία θα δούμε και την 11η ή την 12η και την 13η του μεταγραφή που θα έχουν πιο πολλές ελπίδες να «πιάσουν» σε μία καλοδουλεμένη ομάδα. Μαζί και με τις 10 προηγούμενες…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.