Ο Μπράντον και ο Σοτέλδο έχουν στοιχεία που ψάχνει ο Λουτσέσκου

Ο Μπράντον και ο Σοτέλδο έχουν στοιχεία που ψάχνει ο Λουτσέσκου

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Μπράντον και ο Σοτέλδο έχουν στοιχεία που ψάχνει ο Λουτσέσκου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει την απόδοση των του Ισπανού φορ και του Βενεζουελάνου εξτρέμ μέσα από το Wyscout και γράφει για τα στοιχεία που θα φέρουν στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια νέα στοιχεία θέλει να βάλει στο αγωνιστικό μοντέλο του ΠΑΟΚ ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Από τα λόγια του, όπως και τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που παρακολουθούν την αρχή της προετοιμασίας όμως καταλαβαίνουμε ότι μια από τις βασικές επιδιώξεις του Ρουμάνου προπονητή είναι να ανεβάσει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων. Στην περσινή αγωνιστική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου θέλει να ανεβάσει την ταχύτητα - τόσο στην ανάπτυξη επιθέσεων όσο και στην εκδήλωση επιθέσεων μέσα από ατομικές προσπάθειες ή και συνδυασμούς. Αν κανείς κοιτάξει υπό αυτό το πρίσμα την απόκτηση του Μπράντον Τόμας αλλά και την επιδίωξη του ΠΑΟΚ να αποκτήσει τον Γέφερσον Σοτέλδο, εκτιμά ότι και οι δύο έχουν τα στοιχεία που αναζητεί ο Λουτσέσκου.

η θέση του Μπράντον

Αν κανείς κοιτάξει την περσινή σεζόν του Μπράντον αντιλαμβάνεται ότι ο Ισπανός είναι ένας επιθετικός που συνεισφέρει στην ανάπτυξη των επιθέσεων, επενδύοντας μέρος του παιχνιδιού του στις τεχνικές δεξιότητες και την καλή αντίληψη του παιχνιδιού. Ο Τομάς είναι ένας κινητικός φορ, που οπισθοχωρεί για να συμμετέχει στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης των επιθέσεων, εμπιστεύεται τα πόδια του για να αλλάξει με μια μεγάλη πάσα πλευρά ανάπτυξης, επιδιώκει τους συνδυασμούς, επιτίθεται στον αντίπαλο με την μπάλα επειδή έχει την αυτοπεποίθηση ότι θα τον ντρμπλάρει ή θα επικρατήσει στην μονομαχία χάρη στη φυσική δύναμή του. Χάρη στην ταχύτητα και τις καλές επαφές και το οδήγημα της μπάλας ο Μπράντον εμπιστεύεται τον εαυτό του για να εκδηλώσει μια επίθεση και καταφέρνει να προωθεί την ομάδα του στο τερέν.

η θέση του Σοτέλντο

Περίπου τα ίδια θα διακρίνει κανείς στο παιχνίδι του Σοτέλδο. Είτε τον δει στην “καλή του” αριστερή πτέρυγα είτε στην δεξιά ο παρατηρητής σχηματίζει την εντύπωση ότι ο επιθετικός από την Βενεζουέλα είναι ένας πολύ ικανός ποδοσφαιριστής στο επιθετικό κομμάτι. Ο Σοτέλδο ψάχνει να έρθει σε επαφή με την μπάλα και να πάρει πολλές φορές την ευθύνη της ανάπτυξης μιας επίθεσης. Συχνά οπισθοχωρεί για να βοηθήσει την ομάδα του να μπει στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης μιας επίθεσης, και το ίδιο συχνά κινείται δίχως την μπάλα σε κενούς χώρους για να δεχθεί μια πάσα που θα του επιτρέψει να επιτεθεί. Ο Σοτέλδο είναι κυρίως δημιουργικός και λιγότερο εκτελεστής. Ψάχνει τους συμπαίκτες με παράλληλες και διαγώνιες σέντρες, ή με κάθετες ποιοτικές πάσες που διασπούν μια αμυντική γραμμή. Όταν αποφασίζει να εκτελέσει πάντως, μολονότι δεν το κάνει συχνά, έχει καλή ακρίβεια και καλές επιδόσεις, είτε πρόκειται για σουτ εκτός περιοχής είτε για εκτελέσεις μέσα από την περιοχή. Η ταχύτητα, η έκρηξη, οι καλές επαφές κατεύθυνσης με την μπάλα, η ντρίμπλα, η αποφασιστικότητα με την οποία πηγαίνει στις μονομαχίες και η δύναμη που έχει για το ύψος και τη σωματοδομή του είναι στοιχεία που σου δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι ποδοσφαιριστής ικανός να επηρεάσει ή να αλλάξει τη δυναμική της ομάδας του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Όταν τους μελετάς στο Wyscout και επιχειρείς να φανταστείς αν είναι συμβατοί με τον ΠΑΟΚ και το αγωνιστικό μοντέλο που επιθυμεί να δημιουργήσει ο Λουτσέσκου, μένεις με την εντύπωση ότι θα “κολλήσουν” στο παιχνίδι της νέας τους ομάδας. Ανεξάρτητα από το αν θα αποδειχθούν ή όχι “επιτυχημένοι” και “λειτουργικοί” για τον ΠΑΟΚ, βρίσκεις λογική στην απόκτησή τους - δηλαδή βλέπεις στο παιχνίδι τους τα στοιχεία που ψάχνει ο Λουτσέσκου για να κάνει πιο “γρήγορο” στην επίθεση τον περσινό ΠΑΟΚ.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος