Ολυμπιακός: Ο «κακός» Μαρτίνς, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του Φορτούνη και το διαζύγιο που διχάζει

Ολυμπιακός: Ο «κακός» Μαρτίνς, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του Φορτούνη και το διαζύγιο που διχάζει

Ολυμπιακός: Ο «κακός» Μαρτίνς, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του Φορτούνη και το διαζύγιο που διχάζει

bet365

Ο Δημήτρης Τομαράς επιχειρεί μέσω του blog του στο Gazzetta να προσεγγίσει το θέμα του Κώστα Φορτούνη και της ομάδας του Ολυμπιακού με λογική αλλά και ουσία.

Κώστας Φορτούνης. Ένα αναμφίβολα σημαντικό κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό από την άποψη πως είναι χρόνια στον σύλλογο. Με δύο ρήξεις χιαστών δυστυχώς (μία σε κάθε γόνατο) και συνεπώς πλέον με βεβαρημένο ιστορικό από πλευράς τραυματισμών. Με ένα μεγάλο συμβόλαιο που του δόθηκε από τον Ολυμπιακό, που ως οργανισμός τον στήριξε και στους δύο σοβαρούς τραυματισμούς του.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Πάμε τώρα στα πεπραγμένα της περσινής περιόδου. Ο Ολυμπιακός έμαθε να παίζει χωρίς τον Φορτούνη.

Υποχρεώθηκε να μάθει να λειτουργεί αγωνιστικά χωρίς αυτόν. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έκανε την προσπάθειά του για το come back, επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από περίπου επτά μήνες απουσίας από την πρώτη ομάδα (μετά τη δεύτερη επέμβαση στον χιαστό του) όμως και τότε πάλι προέκυψαν ενοχλήσεις και πόνοι. Δεν είναι εύκολο φυσικά. Ένας τέτοιος τραυματισμός σε άλλες εποχές έκοβε τη μπάλα στον ποδοσφαιριστή. Δεν είναι όμως ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα εύκολο και απλό να επανέλθει ένας παίκτης στο επίπεδο που ήταν πριν από τέτοιο τραυματισμό.

ΦΟΡΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ1

Πόσο έπαιξε επί Μαρτίνς ο Φορτούνης

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα γενικότερο... ανάθεμα στα social media και σε επίπεδο σχολίων με αφορμή το θέμα του Φορτούνη. Ο έμπειρος διεθνής μεσοεπιθετικός που παλαιότερα, όταν η ομάδα δεν πήγαινε καλά ήταν από τους πρώτους που έμπαιναν στο στόχαστρο των οπαδών, τώρα βλέπει την άλλη όψη. Την όψη της σχεδόν απόλυτης στήριξης.

Επίσης σ' αυτήν την υπόθεση έχει πέσει το βάρος στον Πέδρο Μαρτίνς που έχει το ρόλο του... κακού της ιστορίας. Θα πρέπει εδώ να εξηγήσουμε πως για να ληφθεί η απόφαση για την αποχώρηση ενός παίκτη σε έναν σύλλογο ποτέ μα ποτέ δεν συμβαίνει αυτό χωρίς το ΟΚ της διοίκησης. Μα ποτέ.

Πάμε τώρα στις συμμετοχές του Φορτούνη με Μαρτίνς τις σεζόν που ο διεθνής μεσοεπιθετικός ήταν υγιέστατος και πανέτοιμος. Το 2018-2019, πρώτη σεζόν με Μαρτίνς, ο Φορτούνης έπαιξε σε 43 αγώνες με 17 γκολ και 16 ασίστ. Το 2020-2021 είχε 46 αγώνες με 9 γκολ και 13 ασίστ. Πού μας οδηγεί αυτή η αριθμολογία; Στο εξής πασιφανές συμπέρασμα: όταν ο Κώστας ήταν καλά, ο Πορτογάλος τον χρησιμοποιούσε.

Συνολικά επί Μαρτίνς ο Φορτούνης έχει κάνει 113 ματς και είναι στη 7η θέση των παικτών που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τον Ίβηρα προπονητή, παρά την απουσία του για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των δύο τραυματισμών του. Στη θέση Νο2 είναι ο Μπουχαλάκης των 173 αγώνων και στη θέση Νο3 ο Μασούρας των 164 αγώνων (Νο 1 ο Μαντί Καμαρά παρεμπιπτόντως...). Στην πρώτη επτάδα υπάρχουν τρεις Έλληνες.

Το αναφέρουμε για όσους υποστηρίζουν ότι ο Μαρτίνς δεν στηρίζει τον ελληνικό κορμό. Είναι ο ίδιος ο Μαρτίνς που έσταζε... μέλι για Αβραάμ Παπαδόπουλο και Τοροσίδη!

Όσο για τις φετινές συμμετοχές του Φορτούνη; Έκανε 3 όλες και όλες στα play offs με τον Ολυμπιακό. Ματς στα οποία πάντως δεν κατέγραψε σε κανένα από αυτά 90λεπτο και σε κάποια ούτε καν 45λεπτο. Προφανώς εδώ οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο Μαρτίνς θα μπορούσε στο κλείσιμο της σεζόν όταν ο Φορτούνης ήταν πλέον ΟΚ ιατρικά να τον χρησιμοποιούσε κάπως παραπάνω ή έστω λίγο περισσότερο.

Ο Φορτούνης θέλει να είναι πρωταγωνιστής γιατί έχει ποδοσφαιρικό εγωισμό, αλλά...

Πάμε τώρα και στην ουσία. Ένας παίκτης σαν τον Κώστα Φορτούνη θέλει να παίζει. Και θέλει να παίζει βασικός σε έναν σύλλογο όπως είναι ο Ολυμπιακός. Τι γίνεται όμως εάν δεν υπολογίζεται ανάλογα;

Τότε πρέπει να βρει άλλη ομάδα και άλλες λύσεις. Ένας παίκτης σαν τον Φορτούνη έχει και έναν ποδοσφαιρικό εγωισμό και πολύ καλά κάνει. Πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου πως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Και ότι ποτέ και κανένα πρόσωπο δεν είναι πάνω από έναν σύλλογο, όσα και εάν έχει προσφέρει σ' αυτόν.

Το λάθος να τα... ακούν Μασούρας και Μπουχαλάκης

Κλείνοντας το θέμα αυτό με τον Φορτούνη - του οποίου προφανώς η ποδοσφαιρική ποιότητα δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως και η προσφορά του στον Ολυμπιακό - ας θίξουμε κι άλλη μια «παρεμφερή» παράμετρο. Ο Γιώργος Μασούρας είναι με διαφορά ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης των τελευταίων ετών στον Ολυμπιακό (από πλευράς συνέχειας και συνέπειας). Παρόλα αυτά συνεχίζει από αρκετούς να τα... ακούει κατά διαστήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη παρά την προσπάθειά του. Από οπαδούς οι οποίοι τώρα τάσσονται υπέρ της παραμονής του Φορτούνη (και να διχάζονται γενικότερα από πλευράς απόψεων), ο οποίος ουσιαστικά είναι απών εδώ και ένα χρόνο από τους αγώνες του Πρωταθλητή (προφανώς λόγω του προβλήματός του).

Επίσης σε κάθε ζητούμενο θα πρέπει να έχουμε κατά νου μας πως κάθε μεγάλο club όπως ο Ολυμπιακός έχει ιεραρχία. Και η ιεραρχία δεν ξεκινάει από τον προπονητή, αλλά από τα υψηλά στρώματα της διοίκησης και τίποτα σε επίπεδο προγραμματισμού ή αποφάσεων δεν γίνεται χωρίς τη συνεννόηση όλων των απαιτούμενων συνδετικών κρίκων. Όπως επίσης και ότι για τη λήψη καθεμιάς τέτοιας απόφασης μία ομάδα βάζει όλα τα δεδομένα στη ζυγαριά. Από το αγωνιστικό σκέλος μέχρι οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαμορφώνει την εικόνα ενός παίκτη προς το club.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.