ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0: Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι και παίκτης «κλειδί» ο Βέλεθ

Newsroom
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-0: Λευκή ισοπαλία στο ντέρμπι και παίκτης «κλειδί» ο Βέλεθ

bet365

Η ανάλυση του ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με την πολύτιμη συνεισφορά του WyScout. Ο παίκτης «κλειδί», τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι στατικές φάσεις που οδήγησαν στο 0-0.

Του Άκη Ματτέ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το παιχνίδι μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ αποτέλεσε σίγουρα ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα για το τι αποτελεί ένα Αθηναϊκό ντέρμπι. Έντονες μονομαχίες στον αγωνιστικό χώρο, πολλές κίτρινες κάρτες, λογομαχίες μεταξύ των παικτών και ιδιαίτερη νευρικότητα αποτελούσαν μερικά από τα στοιχεία του χθεσινού παιχνιδιού . Στο αγωνιστικό κομμάτι η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι θέλοντας να επιβάλλει τον ρυθμό της από την αρχή, πιέζοντας ψηλά τον Παναθηναϊκό και παίρνοντας την κατοχή της μπάλας, προσπαθώντας να μετουσιώσει την κυριαρχία της αυτή σε γκολ χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς προσπάθησε με μια συμπαγή άμυνα και καλές τοποθετήσεις να κλείσει τους διαδρόμους και να μην επιτρέψει στην ένωση να σκοράρει. Ο Παναθηναϊκός φάνηκε να είναι αρκετά διαβασμένος αντιμετωπίζοντας την υψηλή πίεση που ασκούσε η ΑΕΚ κάτι για το οποίο η ένωση είναι ιδιαίτερα γνωστή την φετινή χρονιά. Γενικότερα θα λέγαμε ότι το χθεσινό παιχνίδι ήταν ένα καθαρό μάθημα τακτικής από τους δύο τεχνικούς που θα μπορούσε άνετα να διδάσκεται ως παράδειγμα στα προπονητικά διπλώματα της UEFA.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΕΚ
Η διάταξη της ΑΕΚ σε όλο τον αγώνα ήταν 1-4-2-3-1 κατά την φάση οργανωμένης επίθεσης με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο να κάνει κάποιες εσωτερικές αλλαγές στις θέσεις των παικτών με την είσοδο στο 2ο ημίχρονο του Τάνκοβιτς και του Ανσαριφάρντ. Από το 74’ έως το 86’ έβαλε σέντερ φορ τον Λέβι Γκαρσία, δεξί εξτρέμ τον Άμραμπατ ενώ τον Τζούμπερ επιθετικό χαφ πίσω από τον Γκαρσία.

Στο build up η ΑΕΚ ξεκινούσε από το μεσαίο τρίτο και αναπτύσσονταν με 3άδα ανάμεσα στα στόπερ με τον Σιμάνσκι να κατεβαίνει και να μπαίνει ανάμεσα στον Τζαβέλα και τον Μήτογλου. Ένας από τους κύριους τρόπους ανάπτυξης της ΑΕΚ κυρίως στα πρώτα λεπτά του αγώνα ήταν με άμεση μεγάλη μεταβίβαση στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού από τον Τζαβέλα προς τον Τζούμπερ ή τον Άμραμπατ αλλά και πολλές φορές προς τον Μοχαμάντι ο οποίος έπαιρνε όλη την αριστερή πλευρά .

Ακόμα ένα μοτίβο της ΑΕΚ ήταν με τον Χατζισαφί ο οποίος κινούνταν σαν 3ός στόπερ και έκανε εκείνος την άμεση μεγάλη μεταβίβαση προς τον Μοχαμάντι.

Η ΑΕΚ γενικότερα είχε την κατοχή της μπάλας χωρίς όμως να δημιουργήσει προϋποθέσεις απέναντι στην άμυνα των πρασίνων. Οι πιο πολλές επιθέσεις της ΑΕΚ έγιναν από την αριστερή πλευρά καθώς από την δεξιά πλευρά η άμυνα του Παναθηναϊκού μπόρεσε να τις αποτρέψει.

Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ κράτησε το ίδιο επιθετικό μοτίβο με το 1ο ημίχρονο. Από το 70’ και μετά προσπάθησε να απειλήσει με κάθετες κινήσεις του Levi Garcia στο επιθετικό τρίτο βγάζοντας κάποιες καλές σέντρες προς την περιοχή χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα .

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕΚ
Στην μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα η ΑΕΚ είχε γρήγορες επιστροφές και γενικά προσπαθούσε με υπεραριθμίες και άμεση ανάκτηση μπάλας να περιορίσει τις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού. Ήταν αρκετά οργανωμένοι στην άμυνα τους καθώς πίσω βρίσκονταν τουλάχιστον 3-4 παίκτες κλείνοντας καλά τους χώρους .

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ ΑΕΚ
Η ΑΕΚ στα πρώτα λεπτά του αγώνα προσπάθησε να εφαρμόσει άμυνα High press 1-4-4-2 χωρίς όμως να απειλήσει. Μετά τα πρώτα 3 λεπτά η ένωση αμυνόταν με 1-4-1-4-1 με τον Άμραμπατ σέντερ φορ να πιέζει τα αντίπαλα μπακ και τον Τζούμπερ μαζί με τον Κριχόβιακ να βγαίνουν και να πιέζουν τους αντιπάλους αμυντικούς μετατρέποντας το σύστημα σε 1-4-3-3, κάνοντας υπεραριθμίες 3ν1 στα πλάγια, κλέβοντας μπάλες και βγαίνοντας στην αντεπίθεση.

Στο αμυντικό τους τρίτο η ΑΕΚ ήταν αρκετά συγκεντρωμένη πηγαίνοντας πρώτη στην μπάλα και χωρίς να αφήσει τον Παναθηναϊκό να δημιουργήσει προβλήματα. Από το 25’ και μετά η ΑΕΚ αντιμετώπισε προβλήματα στον άξονα λόγω των μεγάλων κενών που υπήρχαν, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να εκδηλώνει τις περισσότερες επιθέσεις του από τον άξονα σε ποσοστό 56%.

Στο 2ο ημίχρονο η ΑΕΚ πάλι κράτησε το ίδιο μοτίβο άμυνας όμως όσο περνούσε η ώρα ανέβαζε περισσότερο τις γραμμές της ψηλά δείχνοντας ότι το 0-0 δεν της αρκούσε για την μάχη που δίνει για την έξοδο στην Ευρώπη. Προς τα τελευταία λεπτά του αγώνα η ΑΕΚ εφάρμοζε άμυνα High press και υπεραριθμίες 3ν1 στον άξονα στήνοντας παγίδες στον Παναθηναϊκό χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕΚ
Η ΑΕΚ μέσα από την πίεση που ασκούσε στο κεντρικό τρίτο έκλεβε μπάλες με αποτέλεσμα να βγαίνει στην αντεπίθεση, βγάζοντας 4 παίκτες στην κόντρα. Τα προβλήματα όμως που αντιμετώπισε στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων δεν μπόρεσαν να την αφήσουν να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των παικτών της. Στο 2ο ημίχρονο η ένωση προσπάθησε με κάθετες μπαλιές να δημιουργήσει προβλήματα και πολλές φορές ο Άμραμπατ και ο Λέβι Γκαρσία εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα τους στο 1ν1 πήραν κάποιες ατομικές ενέργειες πάνω τους χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, ο Λέβι Γκαρσία το ποσοστό του στις ντρίπλες ήταν στο 75% πολύ περισσότερο από το ποσοστό που έχει στα τελευταία 5 παιχνίδια.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΑΕΚ
Τα επιθετικά κόρνερ τα εκτελούσε ο Αμραμπατ με δεξί πόδι προς το 2ο δοκάρι, βάζοντας 6 παίκτες στην περιοχή του Παναθηναϊκού. Στα αμυντικά κόρνερ ο Άμραμπατ αποτελούσε παίκτη – κλειδί καθώς με τις τοποθετήσεις του έσωσε πολλές φορές την ένωση από σίγουρο γκολ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Η άμυνα High press που ασκούσε ανά διαστήματα
- Η ικανότητα στο 1ν1 του Λέβι Γκαρσία και του Άμραμπατ

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Ακρίβεια στις μεταβιβάσεις στην επιθετική μετάβαση
- Κενά στην άμυνα της από τον άξονα


ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Η διάταξη του Παναθηναϊκού ήταν 1-4-4-2 σχεδόν σε όλη την διάρκεια του αγώνα με τον Ιωαννίδη και Μαουρίσιο τα δύο σέντερ φορ ενώ από το 46’ έως και το 62’ ο Μαουρίσιο έπαιζε ως 8άρι και ο Αϊτόρ πήγε σέντερ φορ. Από το 82’ έως και το τέλος του αγώνα ο Γιοβάνοβιτς άλλαξε τον σχηματισμό σε 1-4-2-3-1 βάζοντας τον Μακέντα μοναδικό προωθημένο .

Ο Παναθηναϊκός έκανε build up στο πρώτο τρίτο και κυρίως στα πρώτα λεπτά του αγώνα προσπάθησε να σπάσει το High press της ΑΕΚ με άμεση μεγάλη μεταβίβαση από τον Μπρινιόλι προς τον Βιγιαφάνιες που κατέβαινε πιο χαμηλά για υποστήριξη.

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο τρίτο αναπτυσσόταν με τα δύο στόπερ τον Βέλεθ και τον Σένκεφελντ προσπαθώντας αυτοί να χτίσουν το παιχνίδι με άμεσες μεγάλες μεταβιβάσεις προς τον Ιωαννίδη είτε με μεταβιβάσεις προς τον Αϊτόρ που κατέβαινε πιο χαμηλά για να ζητήσει μπάλα. Στο build up στο μεσαίο τρίτο αναπτυσσόταν με 3άδα στα στόπερ με τον Κότσιρα να γίνεται 3ο στόπερ και τον Χουάνκαρ να παίρνει όλη την πλευρά και τα 2 6άρια ο Βιγιαφάνιες και ο Πέρεθ να οργανώνουν την επίθεση ζητώντας πολλές φορές μπάλα στον άξονα. Γενικότερα οι περισσότερες επιθέσεις του Παναθηναϊκού έγιναν από τον άξονα χωρίς όμως να είναι αποτελεσματικοί στο τελικό τρίτο. Στο 2ο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός στο ίδιο μοτίβο με το 1ο ημίχρονο προσπάθησε με πάσες κλειδιά προς τον Αϊτόρ από τον άξονα να ανοίξει την άμυνα της ΑΕΚ. Στο 61’ πέρασε στον αγώνα ο Καρλίτος ο οποίος προσπάθησε με κινήσεις στην πλάτη της άμυνας να λάβει μπάλα στον χώρο και πολλές φορές έγινε απειλητικός χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα .

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά του αγώνα έχανε αρκετά συχνά την μπάλα στο κεντρικό τρίτο βγάζοντας στην κόντρα την ένωση. Σχετικά είχαν γρήγορες επιστροφές και πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα κυρίως ο Βέλεθ που αποτελούσε παίκτη – κλειδί για τον Παναθηναϊκό στην άμυνα του.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ αμύνονταν σε διάταξη 1-4-4-2 σε medium block και ανά μικρά διαστήματα ανέβαζε τις γραμμές του προσπαθώντας να πιέσει την ΑΕΚ . Όταν η ΑΕΚ έκανε build up στο μισό γήπεδο, ο Παναθηναϊκός έκανε άμυνα Low block 1-5-3-2 ή 1-5-4-1 με πολύ καλές τοποθετήσεις του Βέλεθ και του Σένκεφελντ στο αμυντικό τρίτο με αποτέλεσμα να κλείσει πολύ καλά τους χώρους και με κοντά τις γραμμές του ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ΑΕΚ να τον απειλήσει.

Γενικότερα ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να περιορίσει τους γρήγορους μπακ της ΑΕΚ με υπεραριθμίες 2ν1 στα άκρα χωρίς όμως να τα καταφέρει καθώς οι περισσότερες επιθέσεις και σέντρες της ΑΕΚ έγιναν από τον Μοχαμάντι στην αριστερή πλευρά.

Στο 2ο ημίχρονο με το ίδιο ακριβώς μοτίβο όπως και στο 1ο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δεν άφησε περιθώρια στην ένωση . Επίσης , οι πράσινοι δέχονταν αρκετές μπαλιές στην πλάτη της άμυνας του κυρίως από την αριστερή πλευρά δημιουργώντας προβλήματα .

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ προσπάθησε να γίνει απειλητικός στις αντεπιθέσεις κλέβοντας μπάλες στον άξονα και προσπαθώντας να βρουν με γρήγορες προωθητικές μπαλιές τον Παλάσιος χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ .

ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Ο Παναθηναϊκός στα επιθετικά φάουλ και κόρνερ όπου τα εκτελούσε ο Αϊτόρ με αριστερό πόδι προσπαθούσε να βρει τον Βέλεθ ο οποίος αποτελούσε παίκτη – στόχο στις στατικές φάσεις. Ο Βέλεθ έγινε απειλητικός αρκετές φορές με τις κάθετες κινήσεις που έκανε είτε στο 2ο δοκάρι είτε στο κέντρο της περιοχής.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Συμπαγής άμυνα και πολύ καλές τοποθετήσεις των κεντρικών αμυντικών

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Αναποτελεσματικότητα στο τελικό τρίτο

ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Παίκτης - κλειδί στο χθεσινό ντέρμπι αποτελούσε ο Βέλεθ για τον Παναθηναϊκό καθώς ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες και γενικότερα στην άμυνα αποτελούσε ακρογωνιαίο λίθο με τις τοποθετήσεις του και με το γεγονός ότι πήγαινε πρώτος στην μπάλα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ προσπάθησαν να κυριαρχήσουν ανά διαστήματα μέσα στο παιχνίδι χωρίς όμως να μετουσιώσουν την κυριαρχία τους αυτή σε γκολ, παρατείνοντας έτσι την μεγάλη μάχη που δίνουν μαζί με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ για μια θέση στην Ευρώπη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα