Παναθηναϊκός - Αρης: Το «X» στον φιλοξενούμενο και το ντέρμπι των προπονητών με τα «ανοιξιάτικα» αποτελέσματα

Παναθηναϊκός - Αρης: Το «X» στον φιλοξενούμενο και το ντέρμπι των προπονητών με τα «ανοιξιάτικα» αποτελέσματα

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη σημερινή αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Αρης, στο ντέρμπι των προπονητών με τα καλύτερα αποτελέσματα τους δύο τελευταίους μήνες στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Σύνοψη προηγουμένων πριν από τη σημερινή εκκίνηση του δεύτερου γύρου των play offs, σ’ ένα ράλι με πέντε αγώνες (και έξι για ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό), μέσα σε 16 ημέρες: από την Πρωτομαγιά μέχρι την Τρίτη, 17 Μάη, όταν ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα με την τελευταία αγωνιστική, τέσσερις μέρες πριν από τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ…


Ο Παναθηναϊκός μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό τρεις αγωνιστικές πριν από τη regular season και ενώ ακόμα δεν είχαν εκδοθεί οι δικαστικές αποφάσεις για τον Αρη (δικαίωση από το CAS) και τον ΠΑΣ Γιάννινα (δικαίωση από την Επιτροπή Εφέσεων), έκανε δυο σερί τρίποντα (με ΑΕΚ, Ατρόμητο) και στα play offs είναι η μοναδική αήττητη ομάδα και πρώτος στην «ειδική βαθμολογία» τους. Μετράει τρεις ισοπαλίες (1-1 με ΑΕΚ στη Λεωφόρο, 0-0 με Αρη, ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας) και δυο νίκες, επί των πρωτοπόρων, εντός έδρας: 2-1 τον ΠΑΟΚ, 1-0 τον Ολυμπιακό.

Σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του σκοράρει ο σούπερ φορμαρισμένος Αϊτόρ (ο οποίος, όμως πέταξε δυο σπουδαίες ευκαιρίες για τρίποντο στα Γιάννενα) και σε γενικές γραμμές ο κανόνας της regular season… εφαρμόζεται και στα play offs. Δηλαδή, στη Λεωφόρο παίρνει τα ματς ακόμα κι αν αυτά κρίνονται στις λεπτομέρειες (νίκες με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό), ή δεν χάνει παιχνίδια στα οποία ο αντίπαλος είναι ανώτερος και έχει περισσότερες καθαρές φάσεις (1-1 με την ΑΕΚ). Αντιθέτως, εκτός έδρας όπου μοιάζει βελτιωμένος, αλλά παραμένει αποτελεσματικός, χάνει βαθμούς ακόμα κι όταν έχει περισσότερες προϋποθέσεις για γκολ από τον αντίπαλο και είναι ανώτερός του (ΠΑΣ Γιάννινα). Και δεν κατορθώνει να παίρνει το τρίποντο όταν μια αναμέτρηση κρίνεται στις «στιγμές» των δύο αντιπάλων, όπως στο 0-0 με τον Αρη, όπου είχε αγωνιστεί χωρίς έξι βασικούς παίκτες.

Το αήττητο σερί και η αμυντική σκληράδα


Το πρόσφατο 2-0 επί της Λαμίας στο «Αθανάσιος Διάκος» δεν αλλάζει τον… «πράσινο κανόνα», καθώς επρόκειτο για ρεβάνς Κυπέλλου με τελείως διαφορετικές απαιτήσεις στη διαχείρισή του και ο αντίπαλος ήταν σαφώς κατώτερου επιπέδου από τους ανταγωνιστές του Παναθηναϊκού στα play offs. Ωστόσο, ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας, η οποία θα διεκδικήσει έναν τίτλο μετά από οκτώ χρόνια. Μιας ομάδας στην οποία η πλειονότητα των παικτών (όλοι οι Ελληνες και οι περισσότεροι από τους ξένους) έχουν σηκώσει στην καριέρα τους μόνο κούπα του καφέ. Και διεύρυνε το αήττητο σερί του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει δεχθεί μόνο δύο γκολ στα τελευταία εννιά παιχνίδια του (6 νίκες - 3 ισοπαλίες): το ένα, μάλιστα, με πέναλτι, του Νορντίν Αμραμπάτ, στο 1-1 εναντίον της ΑΕΚ (το δεύτερο από τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ).


Παίζει πια με σούπερ κίνητρα, με «αέρα», με σκληράδα, με χαρακτήρα winner, όντας και ο μοναδικός αήττητος από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στην εφετινή σεζόν (σε τρία ματς). Είναι ένα σύνολο που εξακολουθεί να δυσκολεύεται πολύ στο γκολ εναντίον οργανωμένης άμυνας, μπορεί να σε «σκοτώσει» στις κόντρα επιθέσεις με Παλάσιος - Αϊτόρ (που είχαν πετύχει από ένα γκολ στο 2-0 επί του Αρη στον πρώτο γύρο), αλλά πλέον βασίζεται πολύ στη χημεία της ενδεκάδας του (που σπανίως και ελάχιστα αλλάζει) και στην αμυντική του αποτελεσματικότητα.


Δείγματα αυτής έχει καταθέσει και στα τρία ματς εναντίον του σημερινού του αντιπάλου, από τον οποίο είχε ηττηθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην τρίτη αγωνιστική της regular season (1-0, Καμαρά), αλλά εν συνεχεία τον νίκησε εύκολα στη Λεωφόρο με 2-0 (ελιππής Αρης στις αρχές του β΄ γύρου) και κατάφερε να τον αποσυντονίσει με το εξ΄ ανάγκης 3-4-3 στο 0-0 της Θεσσαλονίκης, στη δεύτερη αγωνστική των play offs. Ηταν εκείνη η βραδιά μια σπουδαία πεταμένη ευκαιρία του Αρη εναντίον του «μισού» Παναθηναϊκού, ένα χάντικαπ το οποίο «κάλυψε» με τις νίκες του επί ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Η νίκη του Αρη επί της Ενωσης στο ΟΑΚΑ ήταν το αποτέλεσμα που ανέτρεψε το σκηνικό στη μάχη μεταξύ των τριών και έφερε ουσιαστικά σε πλεονεκτική θέση την ομάδα της Θεσσαλονίκης, όμως αυτό το status στη βαθμολογία δεν ακυρώνει τον χαρακτήρα «εξάποντου» στη σημερινή αναμέτρηση της Λεωφόρου.

Μια ήττα με Μπούργος, κι αυτή με αμφισβητούμενο πέναλτι


Ο Αρης του Μπούργος έχει ηττηθεί μόνο από τον Ολυμπιακό με αμφισβητούμενο πέναλτι του Ελ Αραμπί στα play offs, έχει φρέσκα πρόσωπα (Πάλμα, Ενμπακατά, Ντουκουρέ, βασικός ο Ιτούρμπε), είναι εκτός ενδεκάδας σταθερά πια ο Εντιαγέ, ο Μπερτόγλιο, ο Μπρούνο Γκάμα και είναι τόσο απρόβλεπτος όσο μαρτυρά η μεταβολή των διατάξεων του κόουτς Μπούργος στα τρία τελευταία παιχνίδια της ομάδας: 3-4-3 με τον ΠΑΣ, 4-5-1 με την ΑΕΚ, 4-4-2 με τον ΠΑΟΚ!

Aν το καλοσκεφτούμε έχει αρκετά «κοινά» με τον Παναθηναϊκό πια: εξαιρετικό για τα ελληνικά δεδομένα δίδυμο στόπερ (το κορυφαίο της κατηγορίας με Φαμπιάνο - Μπράμπετς), πολλές επιλογές στη μεσαία γραμμή, τρομερή δυσκολία σε σετ επιθέσεις εναντίον οργανωμένης άμυνας, σούπερ επικίνδυνος σε open play.


Απόψε στη Λεωφόρο, είναι «δικό» του και το «Χ» που θα μοιάζει με ήττα για τους Πράσινους οι οποίοι έχουν μπροστά τους ΟΑΚΑ, Φάληρο, Τούμπα! Αν παίξει για το «Χ», όμως, πιθανότατα θα ηττηθεί, διότι ο σημερινός Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του πρώτου γύρου, η οποία έμενε στο «μηδέν» με τον ΟΦΗ, έχανε από τον Αστέρα παίζοντας με παίκτη παραπάνω, ισοφάριζε τον ΠΑΟΚ και δεχόταν δυο ευκαιρίες και δυο γκολ σε 20 λεπτά. Εχει ωριμάσει αυτός ο Παναθηναϊκός. Και για να τον νικήσει ο Αρης, θα πρέπει να ψάξει το γκολ.


Το βρήκε στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Το βρήκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον Ολυμπιακό. Το είχε βρει και στην Τρίπολη με τον Αστέρα (0-2): στο ντεμπούτο του Μπούργος που μετράει 5-2-1 μέχρι σήμερα, με μια ήττα μόνο στο Φάληρο. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό το «εξάποντο» θα κριθεί απόψε και από τα μάχη των πάγκων, εναντίον των προπονητών με τα καλύτερα αποτελέσματα τους δύο τελευταίους μήνες στο ελληνικό πρωτάθλημα. «Ασορτί» με την άνοιξη Γιοβάνοβιτς και Μπούργος, αλλά ένας εκ των δύο θα αποχωρήσει συννεφιασμένος απόψε από τη Λεωφόρο...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...