Σελότο: «Παθιασμένος, νικητής και έτοιμος για την Ευρώπη ο Αλμέιδα»

Σελότο: «Παθιασμένος, νικητής και έτοιμος για την Ευρώπη ο Αλμέιδα»

Δημήτρης Βέργος
Σελότο: «Παθιασμένος, νικητής και έτοιμος για την Ευρώπη ο Αλμέιδα»

bet365

Ο Αργεντινός προπονητής της Εθνικής Παραγουάης, Γκιγέρμο Μπάρος Σελότο μίλησε για τον νέο προπονητή της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα αποθεώνοντας τα τακτικά και πνευματικά του χαρίσματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Σελότο για τον Αλμέιδα στην εφημερίδα «Δικέφαλος»:

Το όνομα του Ματίας Αλμέιδα στο ευρωπαϊκό στερέωμα είναι γνωστό ποδοσφαιρικά από το πέρασμά του στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000 από τα ιταλικά γήπεδα, φορώντας τις φανέλες των Λάτσιο, Πάρμα και Ίντερ. Ως προπονητής στην Ευρώπη, η ΑΕΚ θα αποτελέσει την πρώτη του εμπειρία, έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία έχτισε τη βάση της καριέρας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρώτα στην πατρίδα του την Αργεντινή, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της αγαπημένης του Ρίβερ Πλέιτ και μετά στην Μπάνφιλντ, έπειτα στο Μεξικό για χάρη της Τσίβας και την τελευταία τετραετία στις ΗΠΑ και στο MLS καθοδηγώντας τους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς. Εκεί στα αμερικανικά γήπεδα ήρθε αντιμέτωπος με έναν συμπατριώτη του και παλιό γνώριμό του από τις κόντρες τους στην Αργεντινή. Ο λόγος για τον μύθο της Μπόκα Τζούνιορς, Γκιγέρμο Μπάρος Σελότο.

Ο τωρινός προπονητής της Εθνικής Παραγουάης την τελευταία τριετία αποτέλεσε αντίπαλος του Αλμέιδα ως προπονητής των Λος Άντζελες Γκάλαξι στις αναμετρήσεις με τους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς και ως Αργεντινός γνωρίζει άριστα τον συνομήλικό του και επόμενο προπονητή της ΑΕΚ. Ο Σελότο μίλησε αποκλειστικά στον «Δικέφαλο» για τον Αλμέιδα και έκανε λόγο για έναν τεχνικό που παθιάζεται στην πλάγια γραμμή, έχοντας στο μυαλό του μόνο τη νίκη και παίζοντας πάντα γι' αυτήν ειδικά στα μεγάλα ματς είτε εντός, είτε εκτός έδρας.

«Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί της ΑΕΚ από τον Αλμέιδα είναι έναν προπονητή με πάθος, που θα παλέψει και θα τα δώσει όλα για την ομάδα του, για τους παίκτες και τους οπαδούς της. Πάντα θα βγαίνει για να πάρει τη νίκη, οπουδήποτε και αν παίζει. Στα μεγάλα ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, είτε η ΑΕΚ είναι γηπεδούχος είτε φιλοξενούμενη, ο Αλμέιδα θα βγάλει την ομάδα του με μοναδικό στόχο τη νίκη. Θα αποτελέσει τη σημαία της ΑΕΚ και θα αφήσει το στίγμα του», ανέφερε αρχικά στον «Δ» ο Σελότο.

Ο Γκιγέρμο Μπάρος Σελότο σε αγώνα της Μπόκα

«Επιθετική φιλοσοφία, πίεση ψηλά και πάθος»

Σύμφωνα με τον 48χρονο τεχνικό της Εθνικής ομάδας της Παραγουάης ο Αλμέιδα έχει μια επιθετική φιλοσοφία παιχνιδιού. Εκτός από τη νοοτροπία νικητή που διαθέτει, θέλει να παράγει και θέαμα, ενώ η ιδιοσυγκρασία του είναι ακριβώς εκείνη που τον χαρακτήριζε και ως ποδοσφαιριστή. Έναν μαχητικό τύπο, ο οποίος δίνει μεγάλο βάρος στην ενότητα και στην ψυχολογία.

«Τακτικά στον Αλμέιδα αρέσει ένας επιθετικός τρόπος παιχνιδιού. Ψάχνει το αποτέλεσμα και συνηθίζει να παίζει με σχηματισμό 4-3-3, ενώ άλλες φορές επιλέγει και το 4-2-3-1. Η επιλογή αυτή βέβαια θεωρώ πως εξαρτάται και από τους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ. Η ταυτότητά του χαρακτηρίζεται από το ότι θέλει να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, να πιέζει ψηλά και να νικάει. Αυτή είναι η φιλοσοφία του», τόνισε ο Σελότο και πρόσθεσε για τα πνευματικά χαρίσματα του Αλμέιδα:

«Ο Ματίας έχει το ίδιο πάθος το οποίο έβγαζε και ως ποδοσφαιριστής στο γήπεδο. Διαθέτει πολύ συναίσθημα και είναι αρκετά δεμένος με την ποδοσφαιρική του ιδέα και με τους ποδοσφαιριστές του. Είναι παθιασμένος! Χωρίς αμφιβολία και τώρα που είναι προπονητής θα έλεγα το ίδιο που τον χαρακτήριζε και ως παίκτη».

«Γνωστός στη Λατινική Αμερική με νοοτροπία νικητή»

Ο Σελότο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, πριν αναλάβει την Εθνική Παραγουάης αποτελούσε τον προπονητή τον Λος Άντζελες Γκάλαξι με συνέπεια να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αλμέιδα στους Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς συνολικά έξι φορές στο πρωτάθλημα του MLS. Μάλιστα ο Αλμέιδα είχε το πάνω χέρι στα μεταξύ τους παιχνίδια πανηγυρίζοντας τέσσερις νίκες, δεχόμενος μια φορά την ήττα, ενώ ένα παιχνίδι έληξε ισόπαλο. Βέβαια στα γήπεδα των ΗΠΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν τετ-α-τετ. Εκτός από την ποδοσφαιρική τους καριέρα όπου είχαν παίξει απέναντι στα ματς της Ρίβερ Πλέιτ με τη Χιμνάσια Λα Πλάτα (ο Σελότο πήγε στην Μπόκα στη συνέχεια όταν ο Αλμέιδα είχε φύγει από τη Ρίβερ για την Ευρώπη) οι δυο τους ως προπονητές πλέον είχαν βρεθεί ως αντίπαλοι και στην πατρίδα τους. Συγκεκριμένα όταν ο Αλμέιδα βρισκόταν στον πάγκο της Μπάνφιλντ και ο Σελότο σε εκείνον της Λανούς είχαν παίξει δύο ντερμπάκια του Μπουένος Αϊρες με μεγάλη ένταση, με τον Σελότο τότε να αναδεικνύεται νικητής και τις δύο φορές.

«Και ως ποδοσφαιριστές και ως προπονητές έχουμε τεθεί αντιμέτωποι. Έχουμε φέρει όλα τα αποτελέσματα, και νίκες και ήττες και ισοπαλίες, τόσο στο MLS όσο και στην Αργεντινή. Ως προπονητές πάντως τα καλύτερα ματς σαν αντίπαλοι τα είχαμε δώσει στην πατρίδα μας. Όταν αυτός ήταν προπονητής στην Μπάνφιλντ και εγώ στη Λανούς. Είναι ένα clasico των προαστίων του Μπουένος Αϊρες και ήταν πάντα ένα ανοικτό ματς όπου ψάχναμε και οι δύο το αποτέλεσμα», υποστήριξε ο 48χρονος τεχνικός της Εθνικής Παραγουάης.

Ο Σελότο αναφερόταν με τα καλύτερα λόγια για τον συνάδελφό του και συμπατριώτη του και μας έκανε να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο Αλμέιδα στην αμερικανική ήπειρο. Μπορεί ευρωπαϊκά το όνομά του να είναι γνωστό ως παίκτης των ιταλικών γηπέδων και γενικότερα από τις 40 εμφανίσεις του με την Εθνική Αργεντινής, ωστόσο στη Λατινική Αμερική προπονητικά έχει ανέβει επίπεδο και δεν είναι τυχαίο πως συνδέθηκε πρόσφατα με πάγκους Εθνικών ομάδων εκεί.

«Κατέκτησε τίτλους τόσο στο Μεξικό, αλλά και στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής. Όπως τον έχω γνωρίσει, τόσο ως παίκτη, όσο και ως προπονητή, έχει τη νοοτροπία του νικητή. Γι' αυτό και το όνομά του τελευταία είχε ακουστεί και για κάποιες Εθνικές ομάδες εδώ στη Λατινική Αμερική, όπως για την Κολομβία και τη Χιλή. Είναι πολύ γνωστός εδώ», σχολίασε ο Σελότο.

Ο Ματίας Αλμέιδα

«Έτοιμος για το επόμενο βήμα στην Ευρώπη»

Η ΑΕΚ με τον Αλμέιδα στοχεύει έπειτα από τέσσερα χρόνια αποτυχιών να γίνει και πάλι πραγματικά ανταγωνιστική διεκδικώντας τον τίτλο. Ειδικά από τη στιγμή που τη νέα σεζόν θα παίζει στην ολοκαίνουργια OPAP Arena. Η επιλογή του προπονητή αποτελούσε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για τον οργανισμό της Ένωσης και σύμφωνα με τον Σελότο ο 48χρονος τεχνικός έχει ό,τι χρειάζεται για να αντέξει την πίεση. Όπως εξήγησε ο κόουτς της Εθνικής Παραγουάης στον «Δ», ο Αλμέιδα έχει ζήσει στο πετσί του αυτό το συναίσθημα και ως παίκτης σε μεγάλες ομάδες αλλά και ως προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ. Ενός τεράστιου συλλόγου στην Αργεντινή που ο Αλμέιδα έπρεπε πάση θυσία να τον επαναφέρει από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία και το κατάφερε.

«Πιστεύω πως ο Αλμέιδα θα αντέξει την πίεση του πάγκου της ΑΕΚ. Έχει φορέσει ως παίκτης τις φανέλες μεγάλων ομάδων. Της Ρίβερ Πλέιτ, της Εθνικής Αργεντινής, της Λάτσιο και της Ίντερ στην Ιταλία. Στη Ρίβερ μάλιστα ήταν προπονητής την περίοδο που βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής και αυτό από μόνο του αποτελούσε τεράστια πίεση, απίστευτη πίεση για το μέγεθος του συλλόγου. Έδειξε ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει και εκτιμώ πλέον πως είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα στην Ευρώπη δίχως αμφιβολία».

Με την κουβέντα να καταλήγει εκεί δεν μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Σελότο για το ρίσκο που θεωρούν αρκετοί πως εμπεριέχει η περίπτωση του Αλμέιδα για την ΑΕΚ από τη στιγμή που ο Αργεντινός τεχνικός δεν έχει δουλέψει ποτέ στο παρελθόν σε πάγκο ευρωπαϊκής ομάδας. Σύμφωνα με τον Σελότο δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας ενδοιασμός για κάτι τέτοιο, εκτιμώντας ότι η παρουσία του Αλμέιδα ως ποδοσφαιριστή στα ευρωπαϊκά γήπεδα αρκεί έχοντας όλα τα εφόδια για ένα επιτυχημένο πρώτο προπονητικό άνοιγμα στην Ευρώπη με την ΑΕΚ.

«Όχι, δεν θεωρώ πως το γεγονός ότι δεν έχει δουλέψει στην Ευρώπη αποτελεί ρίσκο. Υπάρχουν αρκετοί Λατινοαμερικάνοι προπονητές οι οποίοι όταν έκαναν το πρώτο τους βήμα στην Ευρώπη τα πήγαν πολύ καλά και έμειναν εκεί. Για παράδειγμα ο Μανουέλ Πελεγκρίνι. Προσωπικά θεωρώ μια πολύ καλή επιλογή τον Αλμέιδα για την ΑΕΚ. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς αγωνίστηκε για μια δεκαετία εκεί. Συνεπώς δεν νομίζω ότι θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ανταποκριθεί σε αυτό που θα του ζητήσει η ΑΕΚ», υπογράμμισε ο Σελότο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα