Συγκρούονται οι πιο «φορμαρισμένοι» των playoffs της Superleague

Συγκρούονται οι πιο «φορμαρισμένοι» των playoffs της Superleague

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την απόδοση Παναθηναϊκού και Άρη στα playoffs και γράφει για το κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου που “υπόσχεται” επιθετικό ποδόσφαιρο και συγκινήσεις.

Όσο περισσότερο αναλύει κανείς την φόρμα των δύο αντιπάλων, δηλαδή τα όσα έχουν κάνει ο Παναθηναϊκός και ο Άρης στα 5 παιχνίδια που έχουν δώσει στα playoffs, τόσο περισσότερο του δημιουργείται η αίσθηση ότι την Κυριακή στη Λεωφόρο μπορεί να γεννηθεί ένα συναρπαστικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Επιχειρώντας κανείς μια σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στα playoffs μέσα απο το Comparisonator, μια κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης της απόδοσης, βλέπει μια ελαφρά υπεροχή του Παναθηναϊκού στη γενική εικόνα. Κι αυτή η υπεροχή αποδίδεται στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού στην φάση άμυνας, στην μεγαλύτερη ικανότητα που δείχνει στην κυκλοφορία της μπάλας, και στο γεγονός ότι σκοράρει το ίδιο μολονότι σουτάρει λιγότερο και δημιουργεί λιγότερες κλασικές ευκαιρίες ανά παιχνίδι συγκριτικά με τον Άρη.

σύγκριση

Η ομάδα του Χέρμαν Μπούργος υπερτερεί στο επιθετικό κομμάτι επειδή κάνει περισσότερες τακτικές επιθετικές ενέργειες, σουτάρει περισσότερο και δημιουργεί πιο κλασικές ευκαιρίες. Ο Άρης υπερέχει και στην ποιοτική κυκλοφορία της μπάλας, δηλαδή σε πάσες - κλειδιά και στην ποσότητα και ποιότητα στις πάσες στο επιθετικό τρίτο του τερέν. Επιπλέον, ο Άρης έχει υπεροχή και σε όλες τις παραμέτρους των μονομαχιών.

Αυτή η σύγκριση, όπως άλλωστε και η πορεία του Άρη μέχρι σήμερα στα playoffs είναι λόγοι για να εντυπωσιαστεί κανείς με την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του Μπούργος. Αυτό το 62.5% των νικών στους πρώτους 2,5 μήνες του στον Αρη είναι εντυπωσιακό, και γίνεται πιο εντυπωσιακό στα μάτια κάποιου που παρακολουθεί τα παιχνίδια και αντιλαμβάνεται ότι ο Αργεντινός προπονητής πειραματίζεται, δοκιμάζει πρόσωπα και σχηματισμούς και δίνει ευκαιρίες αδιακρίτως σε όσους τον πείθουν ότι μπορούν να βάλουν χρήσιμα στοιχεία στην ομαδική λειτουργία.

Στοιχεία που δημιουργούν θετική εντύπωση στον παρατηρητή υπάρχουν και στον Παναθηναϊκό, όταν κάποιος συγκρίνει τα στοιχεία της απόδοσης που έχει στα playoffs με τα στοιχεία της απόδοσής του στην κανονική περίοδο της Superleague. Δεν είναι μόνο ότι ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι δημιουργεί χαρακτήρα ομάδας που επικρατεί σε ντέρμπι. Κοντά σε αυτή την διαπίστωση κανείς πρέπει να βάλει και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός αποδίδει, σύμφωνα με τη σύγκριση του Comparisonator, καλύτερα στο επιθετικό κομμάτι και ότι η “υποχώρησή” του σε άλλες παραμέτρους του παιχνιδιού δεν επηρεάζουν την γενική εικόνα του, με συνέπεια να “σκοράρει” καλύτερα στο γενικό index, το οποίο προκύπτει από την σύγκριση ενός μεγάλου πλήθους διαφορετικών παραμέτρων της απόδοσής του. Η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης επιβεβαιώνει την γενική επικρατούσα αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ωριμάζει, βελτιώνεται και χτίζει χαρακτήρα.

Με άλλα λόγια, την Κυριακή θα συναντηθούν στην Λεωφόρο οι ομάδες που έχουν δημιουργήσει την μεγαλύτερη δυναμική κατά την διάρκεια των πρώτων 5 αγωνιστικών των playoffs. Και δεδομένου ότι οι δύο αντίπαλοι μπαίνουν σε αυτό το ματς με την επίγνωση ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθειά τους να καταλάβουν την 3η θέση και να κρατήσουν το εισιτήριο συμμετοχής στο Conference League, μπροστά μας έχουμε προδιαγραφές που υπόσχονται ένα πολύ καλό παιχνίδι. Μάλιστα αν κανείς λάβει υπόψη και το γεγονός ότι οι δύο ομάδες μπαίνουν στα παιχνίδια με επιθετική νοοτροπία, μένει με την προσδοκία ότι Παναθηναϊκός και Άρης θα “ξεχάσουν” το 0-0 της Θεσσαλονίκης με το φτωχό επιθετικό κομμάτι (xG: 0.44-0.74) και θα μας χαρίσουν ένα γεμάτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.