Στάνκοβιτς - ΑΕΚ: Το αυστριακό «τείχος» και η χρησιμότητα του αξιόπιστου γκολκίπερ

Στάνκοβιτς - ΑΕΚ: Το αυστριακό «τείχος» και η χρησιμότητα του αξιόπιστου γκολκίπερ

Στάνκοβιτς - ΑΕΚ: Το αυστριακό «τείχος» και η χρησιμότητα του αξιόπιστου γκολκίπερ

bet365

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς για πολλοστή φορά υπενθύμισε ότι η σταθερότητα και η ηρεμία κάτω από την εστία της ΑΕΚ έχει βρεθεί.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς ήταν η πρώτη μεταγραφή της ΑΕΚ την περσινή καλοκαιρινή περίοδο. Ουσιαστικά είχε κλείσει πριν μπει και τυπικά το καλοκαίρι και αποτελούσε μια προσθήκη σε μια πολύ νευραλγική θέση για την Ένωση που είχε μεγάλη ανάγκη από έναν τερματοφύλακα που να εμπνέει σιγουριά. Και όχι μόνο τον βρήκε, αλλά συνολικά στη σεζόν, παρότι αυτή κρίνεται αποτυχημένη για τους κιτρινόμαυρους, ο 29χρονος Αυστριακός γκολκίπερ αποδεικνύεται από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη μεταγραφή της.

Τα χαρακτηριστικά για τα οποία αποκτήθηκε

Τα χαρακτηριστικά με τα οποία επιλέχθηκε ο Στάνκοβιτς ήταν τρία. Δυνατά αντανακλαστικά, κάτι που πιστοποιούσαν και οι αποκρούσεις του στην τριετία που αποτελούσε τη βασική επιλογή της Σάλτσμπουργκ στον «άσο», καλός με την μπάλα στα πόδια, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο για έναν σύγχρονο γκολκίπερ και ένας ποδοσφαιριστής - νικητής, «ψημένος» στον πρωταθλητισμό. Τα πρώτα δείγματα του Στάνκοβιτς ήταν στη ρεβάνς με τη Βελέζ, όπου πήγε να κρατήσει μόνος του την ΑΕΚ στα πέναλτι με τις αποκρούσεις του. Όμως αυτές δεν έφτασαν για να αποφευχθεί το κάζο. Έπειτα το ξεκίνημα του ήταν μέτριο, αλλά στην πορεία και όσο εγκλιματιζόταν, έβγαζε στην εστία τα προσόντα για τα οποία αποκτήθηκε.

Τα αντανακλαστικά, το δυνατό του «όπλο»

Μπορεί η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ να παρέμενε σχεδόν τόσο ευάλωτη όσο η περσινή, ωστόσο ο Στάνκοβιτς ήταν εκεί για να κρατήσει όρθια την Ένωση σε καθοριστικά σημεία μέσα σε διάφορα ματς με τις αποκρούσεις του. Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο κείμενο για τον 29χρονο Αυστριακό γκολκίπερ, τέσσερις από τις νίκες του πρώτου γύρου με Παναιτωλικό, Βόλο, Άρη και Παναθηναϊκό είχαν και την υπογραφή του. Συνολικά στα συγκεκριμένα παιχνίδια είχε 22 επεμβάσεις και εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι οι 14 από αυτές σύμφωνα με το Wyscout απαιτούσαν αντανακλαστικά. Η επέμβαση που αποτρέπει την ισοφάριση στο ματς με τον Παναιτωλικό στο 78', η διπλή απόκρουση στον Βόλο στο τέλος του πρώτου μέρους, οι εκτινάξεις του στο πρώτο ημίχρονο στο παιχνίδι με τον Άρη και η ενστικτώδης απόκρουση στην ευκαιρία του Παλάσιος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αντικατοπτρίζουν την αλήθεια των αριθμών.

Καθοριστικός και στην ισοπαλία στο «Καραϊσκάκης»

Το ντέρμπι αυτό με τους «πράσινους» ήταν το τελευταίο του πριν μπει στο χειρουργείο για την επέμβαση στο γόνατο. Δυστυχώς η επιστροφή του δεν ήρθε πάνω στον μήνα όπως υπολογιζόταν αρχικά, αλλά πήρε παράταση και λόγω των ενοχλήσεων που συνέχιζε να νιώθει έμεινε εκτός για τρεις μήνες, με εξαίρεση το εντός έδρας ματς που αγωνίστηκε με τον Βόλο ενδιάμεσα. Σε αυτό το διάστημα ο Τσιντώτας ανταποκρίθηκε, ωστόσο σίγουρα με την επιστροφή του Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια επέστρεψε και η σιγουριά. Στην ήττα από τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη αγωνιστική των play offs είχε άλλες δύο μεγάλες επεμβάσεις κρατώντας σε εκείνο το χρονικό σημείο το 0-1 και αν η ΑΕΚ είχε ποιοτικές επιθέσεις μπροστά θα μπορούσε να είχε συμβάλει στο να πάρει κάτι από το παιχνίδι.

Αυτόν τον βαθμό τελικά η ΑΕΚ κατάφερε να τον πάρει στο Φάληρο με τον Ολυμπιακό, με τον Στάνκοβιτς και αυτή τη φορά να βάζει το... χεράκι του. Αμέσως μετά την ισοφάριση του Σιμάνσκι, σε ένα πολύ καθοριστικό σημείο, είπε «όχι» στο δυνατό σουτ του Μασούρα με τα εξαιρετικά του αντανακλαστικά κρατώντας το 1-1 με τη λήξη του πρώτου μέρους, ενώ λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, πάλι με ακόμα μια σπουδαία επέμβαση σταμάτησε αυτή τη φορά τον Ελ Αραμπί. Ενώ και στη φάση του γκολ του Καρβάλιο, με υπερπροσπάθεια πήγε να βγάλει αυτό που δεν έβγαινε.

Ο Στάνκοβιτς με Ολυμπιακό

Η νοοτροπία νικητή που έχει, πολύτιμη στα play offs

Ο Στάνκοβιτς αποδεικνύει ότι αποτελεί μια επιλογή - εγγύηση για την ΑΕΚ κάτω από τα δοκάρια και η παρουσία του μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο για την εξασφάλιση της μίνιμουμ υποχρέωσης που έχει η Ένωση στα play offs, δηλαδή την έξοδο στην Ευρώπη. Σίγουρα καλύπτει μια θέση που το λάθος (το οποίο πάντα είναι μέσα στο παιχνίδι) σχεδόν πάντα τιμωρείται, ωστόσο η νοοτροπία του νικητή που διαθέτει, κάτι το οποίο εκφράζει συνεχώς στις δηλώσεις του, βγαίνει μέσα στο γήπεδο και αποδεικνύεται πολύτιμη.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα