Για τον Ολυμπιακό είναι σαν να ξεκινά τώρα μια νέα σεζόν

Για τον Ολυμπιακό είναι σαν να ξεκινά τώρα μια νέα σεζόν

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Για τον Ολυμπιακό είναι σαν να ξεκινά τώρα μια νέα σεζόν

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις 60 ημέρες που θα δείξουν στον Ολυμπιακό αν η ηγεσία του Πέδρο Μαρτίνς παραμένει αποτελεσματική στο κομμάτι της αγωνιστικής νοοτροπίας.

Επιχειρώντας μια σύγκριση, μέσα από την πλατφόρμα “Comparisonator”, των φετινών στοιχείων απόδοσης του Ολυμπιακού σε 28 αγώνες πρωταθλήματος με τα περσινά στοιχεία σε 36 αγώνες, ο παρατηρητής επιβεβαιώνει την κυρίαρχη αίσθηση που δημιουργούσε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν: φέτος, συγκριτικά με πέρσι, ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα λειτουργούσε στο “ρελαντί”. Και είναι μια γενική παραδοχή των μελών της ομάδας του ότι στην διάρκεια του τελευταίου διαστήματος στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός λειτούργησε αγωνιστικά με την νοοτροπία ομάδας που “σκοτώνει τον χρόνο” μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν.

σύγκριση Ολυμπιακού

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, η απόσταση από τον δεύτερο ΠΑΟΚ μίκρυνε, και ο Ολυμπιακός μπήκε εσωτερικά σε μια διαδικασία επανεκκίνησης κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Από πάνω προς τα κάτω εξέπεμψε εσωτερικά το μήνυμα ότι αντιλαμβάνεται το κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ ως μια αρχή στην επανεκκίνησή του με όραμα το νταμπλ. Διοίκηση και προπονητής μπήκαν στην διαδικασία να βάλουν τους ποδοσφαιριστές στη νοοτροπία ότι τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο - ούτε το πρωτάθλημα, ούτε φυσικά το κύπελλο. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του την ευκαιρία να διαπιστώσει αν πρώτος από όλους ο προπονητής του έχει τον τρόπο να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση αποτελεσματικά και να δημιουργήσει παράγοντες παρακίνησης στους ποδοσφαιριστές ώστε αυτοί να επαναφέρουν στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στοιχεία που έχουν λείψει τον τελευταίο καιρό από την αγωνιστική συμπεριφορά του.

Σε σύγκριση με πέρσι, ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που σκοράρει λιγότερο (1.79 γκολ ανά ματς φέτος / 2.28 γκολ ανά ματς πέρσι) και δημιουργεί λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες παρά το γεγονός ότι φτάνει περίπου στον ίδιο αριθμό εκτελέσεων. Ο φετινός Ολυμπιακός αμύνεται λιγότερο αποτελεσματικά (δέχεται 0.57 γκολ ανά ματς φέτος/ 0.53 γκολ ανά ματς πέρσι, κάνει λιγότερες αμυντικές ενέργειες ανά παιχνίδι). Κάνει χαμηλότερης ποιότητας κατοχή/αξιοποίηση της μπάλας (535 πάσες ανά παιχνίδι φέτος/ 587 πέρσι, 118 επιτυχημένες πάσες ανά ματς στο επιθετικό τρίτο του τερέν φέτος/ 126 πέρσι). Και “χάνει” από την περσινή ομάδα και στις μονομαχίες - επιθετικές και αμυντικές.

η δεύτερη σύγκριση

η τρίτη σύγκριση

Πόσες αδυναμίες, συγκριτικά με τον περσινό εαυτό του Ολυμπιακού, μπορεί σήμερα να καλύψει με τη δουλειά του ο Μαρτίνς; Το διάστημα για δουλειά χωρίς παιχνίδια ήταν, αυτές τις εβδομάδες, αρκετό, αλλά δεν έχει μεγάλο ρεαλισμό η προσδοκία για θεαματική πρόοδο του Ολυμπιακού στο τακτικό κομμάτι. Κάτι που δεν “δούλεψε” εδώ και μήνες δεν διορθώνεται σε μερικές εβδομάδες και μάλιστα εν τη απουσία αρκετών ποδοσφαιριστών με τις εθνικές ομάδες. Το κομμάτι στο οποίο όμως πολύ λογικά απαιτεί ο Ολυμπιακός να δει βελτίωση είναι το σχετικό με την αγωνιστική νοοτροπία. Σήμερα, που δεν υπάρχει λόγος φυσικής κατάστασης για να απουσιάζει η ένταση από την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας, ο Ολυμπιακός λογικά περιμένει να δει την ομάδα του να αποδίδει σε υψηλότερη ένταση. Σήμερα, που οι ποδοσφαιριστές λειτουργούν με την επίγνωση ότι σε 10-11 παιχνίδια παίζονται δύο τίτλοι, είναι πολύ λογικό ο Ολυμπιακός να περιμένει να δείξουν συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, δυναμισμό, δηλαδή όλα τα στοιχεία που απαιτούν οι περιστάσεις. Και επειδή όλα αυτά ξεκινούν από τον προπονητή, ο τερματισμός του Ολυμπιακού στη σεζόν προφανώς θα έχει ευθεία αντανάκλαση στον Μαρτίνς. Αν η λήξη της σεζόν τον βρει με το νταμπλ, ο Πορτογάλος αγοράζει τον χρόνο και την εμπιστοσύνη για να σχεδιάσει μια ομάδα με την οποία θα ξεκινήσει τον δεύτερο κύκλο του στον Ολυμπιακό. Αν όχι, τότε θα δυσκολευτεί και ο ίδιος να πιστέψει ότι θα έχει νόημα να ζήσει αυτόν τον επόμενο κύκλο.

Σε 8 ημέρες, στις 9 Απριλίου ο Πέδρο Μαρτίνς κλείνει την πρώτη του 4ετία ως προπονητής του Ολυμπιακού. Μπορεί να κρίνεται ένας προπονητής 4ετίας σε διάστημα περίπου 60 ημερών, μέχρι το τέλος Μαΐου; Προφανώς δεν κρίνεται η ποιότητά του. Κρίνεται μόνο η καταλληλότητά του ως project manager του project “Ολυμπιακός 2022-’23”. Με απλά λόγια, κρίνεται το αν εξακολουθεί ή όχι να εμπνέει, να παρακινεί, να προετοιμάζει αποτελεσματικά την ομάδα του ψυχοπνευματικά. Κρίνεται η σημερινή δυναμική της ηγεσίας του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.