Σαν σήμερα: Όταν το 1926 συντάχθηκε το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα: Όταν το 1926 συντάχθηκε το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα: Όταν το 1926 συντάχθηκε το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΟΚ

bet365

Γεγονός-σταθμός στην πορεία για την δημιουργία του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών, του Π.Α.Ο.Κ. υπήρξε η σημερινή μέρα πριν από 96 χρόνια.

Σαν σήμερα, λοιπόν, το βράδυ (Τρίτη) της 30ης Μαρτίου του 1926, στην καρδιά της πόλης συγκεντρώθηκαν επίλεκτα στελέχη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών 1923 (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Π.Α.Ο.Κ. είχε το χρίσμα της ΕΚ 1923, ήταν στην ουσία η ποδοσφαιρική ομάδα της που συνέχισε τη διαδρομή της) και μετά το πέρας της ιδρυτικής συνέλευσης, στις 9 μ.μ., συνέταξαν το καταστατικό ιδρύσεως του: «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κων/πολιτών», του Π.Α.Ο.Κ.

Όσοι συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη της Ένωσης Κωνσταντίνοπολιτών 1923 και έβαζαν τις υπογραφές τους σ' ένα άψυχο κομμάτι χαρτί δεν μπορούσαν να φανταστούν, τι ακριβώς δημιουργούσαν εκείνη τη στιγμή.

ΠΑΟΚ δεκαετία του '30

Στην ουσία ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν μια αθλητική κοινή ομοσπονδία προσφυγιάς κάτι που το οραματίστηκαν το 1923 πολιτικά, αλλά αθλητικά υλοποιήθηκε τρία χρόνια αργότερα, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, με την Μικρασιατική Καταστροφή και τα δεινά επακόλουθα του ξεριζωμού του μικρασιατικού ελληνισμού να έχουν σημαδέψει την εποχή και τη χώρα, που όδευε προς προεδρικές εκλογές «με ασφαλής την επιτυχία του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου», όπως προανήγγειλε από το φύλλο της η ιστορική «Μακεδονία» του Κωνσταντίνου Βελλίδη.

Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923 φθάνουν στη χώρα νέοι ελληνικοί πληθυσμοί, φορείς μιας πολιτιστικής παράδοσης, πρόσφυγες. Μέσα από αυτό το πολύχρωμο σκηνικό «γεννιέται» στη Θεσσαλονίκη ο Π.Α.Ο.Κ.

Πριν από 96 χρόνια μπήκε η σπίθα για τη δημιουργία κάτι πολύ μεγάλου, κάτι πολύ ωραίου στα δικά μας μάτια και στη δική μας ψυχή.

ΠΑΟΚ δεκαετία του '30

Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, εκείνο το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου, το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»». Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί και θα απορροφηθεί πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ.

«Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού εικοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν.

Εφ'ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926», αναφέρει το κείμενο του πρώτου καταστατικού ιδρύσεως του Π.Α.ΟΚ. Του δικού μας ΠΑΟΚ…

ΠΑΟΚ 1926

Θα ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά βήματα μέχρι να φτάσουμε στις 20 Απριλίου του 1926 όταν το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμό 822 απόφαση του αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

Πιο αναλυτικά:

30 Μαρτίου 1926: Έγινε η πρώτη συγκέντρωση στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών και υπεγράφη το πρωτόκολλο ίδρυσης.

05 Απριλίου 1926: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση.

10 Απριλίου 1926: Υπεγράφη από τα μέλη του ΔΣ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

20 Απριλίου 1926: Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκη με την απόφαση 822 αναγνώρισε επίσημα τον Π.Α.Ο.Κ.

Εκείνο το «ασπρόμαυρο» κίνημα το οποίο «γεννήθηκε» πριν από ενενήντα έξι ολόκληρα χρόνια, με την πάροδο των ετών άρχισε να γιγαντώνεται, να μεγαλώνει, να ανδρώνεται και να μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από δεκάδες κερδισμένες και χαμένες «μάχες».

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχαν συμβεί, αν δεν υπήρχε η φλόγα σε μια χούφτα «παιδιών της Πόλης» για τη δημιουργία ενός περήφανου Συλλόγου, ενός διαφορετικού Συλλόγου, που θα εκφράζει ιδανικά και αξίες, μιας ομάδας που δε θα σκύβει το κεφάλι όταν της «κλέβουν» τίτλους και νίκες μέσα στα γήπεδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα