Wyscout analysis: Το εναλλακτικό σχέδιο έφερε τον πιο αποτελεσματικό ανασταλτικά Παναθηναϊκό

Wyscout analysis: Το εναλλακτικό σχέδιο έφερε τον πιο αποτελεσματικό ανασταλτικά Παναθηναϊκό

Wyscout analysis: Το εναλλακτικό σχέδιο έφερε τον πιο αποτελεσματικό ανασταλτικά Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout φωτίζει την διαφορετική τακτική προσέγγιση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο ''Βικελίδης'' που έφερε και τον καλύτερο φετινό Παναθηναϊκό στο ανασταλτικό κομμάτι μακριά από την Λεωφόρο.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που βάσει συνθηκών, αγωνιστικών και βαθμολογικών, αποτελεί μια μικρή ''νίκη'' για τον Παναθηναϊκό ενόψει της συνέχειας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ακριβώς τι ήταν αυτό το ''διαφορετικό'' που παρουσίασε στο παιχνίδι του ''τριφυλλιού'' ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Για πρώτη φορά στο ''Κλέανθης Βικελίδης''.

Ίσως και με λίγο... πόνο ποδοσφαιρικής ψυχής, καθώς ο Σέρβος προπονητής είναι θιασώτης του κυριαρχικού ποδοσφαίρου, θέλει οι ομάδες του να έχουν την μπάλα, να πρεσάρουν ψηλά, να διασπούν τις γραμμές του αντιπάλου με συνδυαστικό, κάθετο ποδόσφαιρο. Δογματικός, βέβαια, δεν υπήρξε ποτέ και για αυτό το σύνολο που παρουσίασε στο παιχνίδι με τον Άρη ήταν προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του αγώνα και το σχέδιό του λειτούργησε σχεδόν τέλεια.

Θα ήταν τέλεια αν η ομάδα του είχε σκοράρει ή αν έστω είχε λειτουργήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στην φάση της ολοκλήρωσης των στιγμών στο επιθετικό transition. Πίσω από την μπάλα ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός, έβγαλε αρκετές ανακτήσεις εκεί όπου τις είχε στοχεύσει, δηλαδή στη μεσαία γραμμή και χωρίς να πιεστεί κράτησε το μηδέν. Παράλληλα εκμεταλλεύθηκε τους χώρους αλλά οι επιλογές του στα τελευταία μέτρα δεν ήταν οι σωστές.

Με την βοήθεια του Wyscout πάμε να... φωτίσουμε αυτό το διαφορετικό σχέδιο του 60χρονου κόουτς.

Το 5-2-3, το ''μπλόκο'' στον ἀξονα, oι αλληλοκαλύψεις

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά φέτος παρατάχθηκε σε φάση άμυνας με ένα 5-2-3(Σάρλια, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Σάντσες, Κώτσιρας-Βιγιαφάνιες Αλεξανδρόπουλος- Καρλίτος, Αϊτόρ, Παλάσιος) και με ξεκάθαρη απόφαση να αφήσει τον Άρη να φτάσει μέχρι την μεσαία γραμμή για να πρέπει να ''χτίσει'' τις επιθέσεις του σε έναν χώρο όπου πολύ απλά υπήρχε... μπλόκο.

Οι ''πράσινοι'' επέλεξαν να ''κλειδώσουν'' τον άξονα με την τοποθέτηση των παικτών σε μειωμένο πλάτος, να περιμένουν σε mid block, καθώς κατά προτεραιότητα ήθελαν να αφοπλίσουν το παιχνίδι που κάνουν ανάμεσα στις γραμμές οι Καμαρά και Εντιαγέ που πάντα είχαν παίκτη πάνω τους και να στείλουν τον Άρη στις πτέρυγες όπου δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στερείται ποιότητας. Το σημαντικό για να λειτουργήσει σωστά αυτή η επιλογή είναι η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές, οι οποίες ήταν ιδανικές, με το σύνολο να βρίσκεται άριστα τακτοποιημένο στο μεσαίο τρίτο του αγωνιστικού χώρου.

aas

Η διάταξη του Παναθηναϊκού σε φάση άμυνας

βλοκο

Η υπεροχή στον άξονα

σδχ

Η άμεση πίεση στον Εντιαγέ

Η πίεση για την μπάλα ξεκινούσε, ο διακόπτης γυρνούσε μόλις η μπάλα περνούσε στη μεσαία γραμμή. Εκεί ο Παναθηναϊκός ενεργοποιούσε τις παγίδες του για να κλέψει την μπάλα και φύγει στο ανοιχτό γήπεδο. Eίτε ο Άρης επιχειρούσε από τον άξονα είτε από τα άκρα.

στρχ

Η άμεση προσαρμογή με αλληλοκαλύψεις και οι παγίδες όταν η μπάλα πήγαινε στα άκρα με 4 πράσινους εναντίον 3 κιτρίνων

Η στόχευση στην επίθεση

Ο Παναθηναϊκός δεν πήγε στην Θεσσαλονίκη για να πάρει την ισοπαλία. Πήγε για να πάρει το παιχνίδι. Απλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Και είχε το σχέδιο για να το πετύχει. Η πίεση που ασκούσε στον Άρη όταν η μπάλα βρισκόταν στη μεσαία γραμμή, έβγαλε πολλά κλεψίματα και αρκετά σημαντικές προϋποθέσεις για να μπορέσει το ''τριφύλλι'' να απειλήσει στο ανοιχτό γήπεδο. Aπό την στιγμή που οι γηπεδούχοι ήταν ανεβασμένοι ψηλά για να μπορέσουν να διασπάσουν την άμυνα, οι ''πράσινοι'' είχαν χώρους προς εκμετάλλευση. Πολλές φορές η μπάλα βγήκε σωστά αλλά οι επιλογές στα τελευταία μέτρα δεν ήταν αυτές που έπρεπε.

sad

Η κόντρα επίθεση στο 24᾽που ολοκληρώθηκε με το κακό τελείωμα του Παλάσιος

ssxz

Ένα 5vs5 στο ανοιχτό γήπεδο που τελείωσε με ένα πρόχειρο σουτ του Αϊτόρ από τα πλάγια

H καλύτερη επίδοση στα παιχνίδια του Big5 και η δεύτερη κορυφαία της σεζόν

Ότι ο Παναθηναϊκός έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι στο ανασταλτικό κομμάτι επιβεβαιώνεται και από την ασφάλεια των αριθμών. Η ανασταλτική επίδοση του ''τριφυλλιού'' στο παιχνίδι με τον Άρη ήταν η καλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα έως τώρα εκτός έδρας παιχνίδια κόντρα στις υπόλοιπες ομάδες του Big5. Ο δείκτης των xGoals των ''κιτρίνων'' έμεινε μόλις στο 0.44, γεγονός που μας δείχνει τις ελάχιστες ποιοτικές ευκαιρίες που επέτρεψε η άμυνα των ''πρασίνων'' στο σύνολο του Μπούργος.

ααχ

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο του Παναθηναϊκού στην τρέχουσα αγωνιστική περιόδο μακριά από την Λεωφόρο. Λιγότερο ποιοτικά ευκαιρίες είχε μόνο ο Ατρόμητος στο Περιστέρι, στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Μόλις 0.25!

Αναλυτικά τα xGoals των αντιπάλων του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο:

Ολυμπιακός: 2.02
ΠΑΟΚ: 1.95
Αστέρας: 1.60
Άρης: 1.16
ΟΦΗ: 1.09
ΑΕΚ: 1.08
Βόλος: 0.82
Απόλλων: 0.8
Λαμία: 0.77
ΠΑΣ: 0. 75
Ιωνικός: 0.55
Παναιτωλικός: 0.48
Άρης: 0.44
Ατρόμητος: 0.25

Ιδανική πνευματική προετοιμασία και απόλυτη συγκέντρωση

Για να λειτουργήσει το πλάνο/το σχέδιο/η στρατηγική ενός προπονητή θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές πάνω στο χορτάρι να μπορούν να το υπηρετήσουν, να είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εκτελέσουν σωστά τις οδηγίες. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού παρουσίασαν ξεχωριστά επίπεδα συγκέντρωσης και τακτικής προσήλωσης σε μία φιλοσοφία, στην οποία δεν δούλεψαν παραπάνω από τρεις προπονήσεις και αυτές μετ' εμποδίων.

ssza

Φυσικά και είναι πιο εύκολο να παίξεις πίσω από την μπάλα από το να πρέπει να διασπάσεις μια άριστα οργανωμένη άμυνα αλλά το ''τριφύλλι'' με εξαίρεση την κεφαλιά του Εντιαγέ από στατική μπάλα, δεν απειλήθηκε ούτε μια στιγμή σε ροή αγώνα και δεν επέτρεψε ούτε και καλές προϋποθέσεις στον Άρη, έχοντας εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις, ισορροπία, εξαιρετικές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και 11 αθλητές απόλυτα έτοιμους στο πνευματικό κομμάτι για ''μάχη''.

Τα προβλήματα συσπείρωσαν το σύνολο που οι δηλώσεις του Αϊτόρ είναι εκείνες που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που υπήρχε μέσα στα αποδυτήρια.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.