Ο Μεταξάς έδειξε δουλειά για βραβείο στον ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Μεταξάς έδειξε δουλειά για βραβείο στον ΠΑΣ Γιάννινα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την απόδοση του “φετινού” ΠΑΣ με αυτή της “περσινής” ομάδας και γράφει για την καλύτερη δουλειά Έλληνα προπονητή στην κανονική περίοδο της Superleague.

Οσο περισσότερο κοιτάζεις τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναλύεις την απόδοση του ΠΑΣ Γιάννινα στην Superleague τόσο περισσότερο θαυμάζεις το “οικονομικό παιχνίδι” που πρεσβεύει το αγωνιστικό μοντέλο του Ηρακλή Μεταξά. Αφήνοντας στην άκρη την παράμετρο “θέαμα”, δεν δυσκολεύεσαι καθόλου να απονείμεις στον 54χρονο προπονητή τον τίτλο του πιο επιτυχημένου Έλληνα προπονητή της κανονικής περιόδου της Superleague. Διότι αν λαμβάνεις υπόψη τον συντελεστή δυσκολίας που είχε η αποστολή που ανέλαβε στην πρώτη του φορά ως πρώτος προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα, κοιτάζεις με σεβασμό το έργο που παρουσίασε στην διάρκεια της περιόδου.

Επιχειρώντας, μέσα από το Comparisonator, μια σύγκριση της απόδοσης της “φετινής” ομάδας με την περσινή σχηματίζεις την εντύπωση ότι η ομάδα που έφτιαξε ο Μεταξάς είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από εκείνη που είχε φτιάξει ο Αργύρης Γιαννίκης. Με την ίδια, ή και ελαφρώς μικρότερη ποσότητα ποδοσφαίρου, με όρους δημιουργικούς και επιθετικούς, η φετινή ομάδα κατάφερε να πετύχει περισσότερα γκολ και να δεχθεί λιγότερα. Σε αυτή την απλοϊκή εξήγηση κρύβεται και όλο το νόημα της προόδου που σημείωσε η φετινή ομάδα. Κι όταν σκέφτεσαι ότι η φετινή ήταν μια πολύ αλλαγμένη ομάδα, που έχασε και τον βασικό κεντρικό επιθετικό της με σοβαρό τραυματισμό, θαυμάζεις περισσότερο τη δουλειά που κατάφερε να παρουσιάσει ο Μεταξάς.

Σύγκριση

Η φετινή είναι μια ομάδα που σκοράρει περισσότερο (1.08 ανά ματς) από την περσινή (0.82), μολονότι δεν δημιουργεί περισσότερες κλασικές ευκαιρίες (xG: 1.15) από την περσινή (1.18). και δεν σουτάρει περισσότερο (8.3 - 9.6). Φέτος συμβαίνει να βρίσκει συχνότερα εστία Η ομάδα του Μεταξά δέχεται λιγότερα γκολ (0.92 ανά ματς) από εκείνη του Γιαννίκη (1.09), και αυτό το καταφέρνει επιτρέποντας πάνω κάτω το ίδιο μεγάλες ευκαιρίες στον αντίπαλο (xShot against: 1.23 - 1.28). Η φετινή ομάδα κρατά λιγότερο την μπάλα και έχει περίπου ίδια ακρίβεια στις μεταβιβάσεις με πέρσι, με παρόμοιες επιδόσεις στις παραμέτρους ποιότητας της κατοχής της μπάλας. Η φετινή ομάδα “χάνει” από την περσινή σε όλες τις παραμέτρους των επιθετικών και αμυντικών μονομαχιών. Η αποτελεσματικότητά της βασίστηκε πολύ περισσότερο στην τοποθέτησή της σε άμυνα και επίθεση και όχι στην ένταση που είχε στις μονομαχίες.

σύγκριση πέρσι - φέτος

σύγκριση άμυνας

σύγκριση του passing game

μονομαχίες

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει τα παιχνίδια του ΠΑΣ στην διάρκεια της τελευταίας διετίας, η μελέτη των δεδομένων σου δημιουργεί την αίσθηση ότι η διαφορά οφείλεται σε ποδοσφαιριστές, δηλαδή ότι συνέβη φέτος ο ΠΑΣ να έχει καλύτερους εκτελεστές και καλύτερους αμυντικούς. Μέσα από την παρακολούθηση των αγώνων όμως έβρισκες σημαντικές διαφορές στο αγωνιστικό μοντέλο, οι οποίες τελικά εξηγούν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: η φετινή ομάδα ειδικά απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους αμυνόταν χαμηλότερα στο τερέν και ήταν πιο συμπαγής. Απέναντι σε ισοϋψείς αντιπάλους, όποτε η κατάσταση του παιχνιδιού ζητούσε από τον ΠΑΣ να γίνει κυρίαρχος με όρους κατοχής, ανέπτυσσε επιθέσεις με μεγαλύτερη υπομονή και μεγαλύτερη κυκλοφορία της μπάλας - και αυτή είναι μια εξήγηση για το γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει συγκριτικά με πέρσι. Με απλά λόγια, εκτελούσε υπό καλύτερες προϋποθέσεις, και γι’ αυτό μολονότι σούταρε λιγότερες φορές τα σουτ που βρήκαν εστία ήταν περισσότερα φέτος συγκριτικά με πέρσι. Ο φετινός ΠΑΣ έμοιαζε μια ομάδα πιο ψύχραιμη στην διαχείριση των καταστάσεων, πιο συγκεντρωμένη, πιο “κλινική”, δίχως να χάσει πολύ από τον περσινό ενθουσιασμό του παιχνιδιού της.

Στα πρώτα ματς της σεζόν ο ΠΑΣ, που είχε μπει στο πρωτάθλημα επηρεασμένος από τα πολλά γκολ που δεχόταν στα φιλικά, ήταν “άσχημος” στο μάτι επειδή νοιαζόταν μόνο να αμυνθεί και όχι να δημιουργήσει. Στην εξέλιξη του χρόνου όμως κατάφερε να βρει την ισορροπία στις δύο φάσεις παιχνιδιού και να βελτιώσει το κομμάτι της επίθεσης, τόσο που να παρουσιάσει καλές εμφανίσεις με όρους ψυχαγωγικούς.

Μέχρι εδώ ο Ηρακλής Μεταξάς έχει παρουσιάσει κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που θα μπορούσε να του είχε τεθεί ως στόχος υπό την μορφή “απαίτησης”. Γι’ αυτό και η φετινή πορεία του ΠΑΣ δημιουργεί προσδοκίες. Αν πράγματι βελτιώσει την ομαδική ποιότητα μέσα από τις μεταγραφές το ερχόμενο καλοκαίρι, ο ΠΑΣ της επόμενης σεζόν μπορεί να λειτουργήσει ως μια απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πολλά για να έχεις μια ομάδα που θα μπαίνει στα playoffs. Ο φετινός ΠΑΣ δεν είναι απλώς η “φθηνότερη” ομάδα της 6αδας - είναι μια από τις “φθηνότερες” του πρωταθλήματος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.