ΑΕΚ: Ο Ρότα, τα γεμίσματα και τι παίρνει η Ένωση από τους ακραίους μπακ

ΑΕΚ: Ο Ρότα, τα γεμίσματα και τι παίρνει η Ένωση από τους ακραίους μπακ

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Ρότα, τα γεμίσματα και τι παίρνει η Ένωση από τους ακραίους μπακ

bet365

Ο Λάζαρος Ρότα δικαιώθηκε για την επιμονή του βρίσκοντας την ασίστ στον Μάνταλο, ωστόσο η Ένωση, που έσπασε όλα τα ρεκόρ στις σέντρες, χρειάζεται να βρει έναν πιο συνδυαστικό τρόπο παιχνιδιού.

Μία επαφή για τον Πέτρο Μάνταλο με το που είχε περάσει στο παιχνίδι ήταν αρκετή για να ανοίξει τον δρόμο της νίκης της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο αρχηγός της Ένωσης μπήκε και έδωσε τη λύση, ενώ το δεύτερο κιτρινόμαυρο γκολ από τον Ανσαριφάρντ που σφράγισε το τρίποντο ξεκίνησε από δική του εκτέλεση κόρνερ. Εκτός όμως από τον Μάνταλο, εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Λάζαρος Ρότα, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε στο τέλος από τον κόσμο ως ο MVP της αναμέτρησης.

Ο 24χρονος δεξιός μπακ της Ένωσης ήταν αυτός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις με τη σέντρα που έβγαλε στο 69' ώστε ο Μάνταλος να σκοράρει με κεφαλιά και η ΑΕΚ να ξεκλειδώσει την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή των φιλοξενούμενων που μέχρι εκείνη την ώρα έβαζε δύσκολα στους κιτρινόμαυρους. Ο Ρότα, ωστόσο, δεν ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης μόνο για την ασίστ, αλλά για τη γενικότερη εικόνα του στο παιχνίδι.

Ο Ρότα έψαχνε με επιμονή την ασίστ

Ήταν σταθερότατος στα αμυντικά του καθήκοντα και ειδικά στο πρώτο μέρος είχε δύο-τρία κοψίματα από την πλευρά του. Όμως το σημείο στο οποίο έκανε τη διαφορά ο 24χρονος μπακ ήταν τα ανεβάσματά του στη δεξιά πλευρά. Η φάση του 69' με την καλoζυγισμένη σέντρα για το κεφάλι του Μάνταλου δεν ήταν η πρώτη του Ρότα στο ματς. Ήταν κάτι που επιχειρούσε συνεχώς άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε αποτυχημένα. Σε κάθε περίπτωση το έψαχνε, έχοντας σύμφωνα με το Wyscout 7/11 επιτυχημένες σέντρες, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 64%, τη στιγμή που ο μέσος όρος του κυμαίνεται στο 29,3%!

-Στο 6' ο Ρότα σεντράρει από τα δεξιά, βρίσκοντας τον αμαρκάριστο Τσούμπερ, αλλά η κεφαλιά του τελευταίου περνάει δίπλα από το κάθετο του Λοντίγκιν.

-Στο 37' νέα σέντρα του Ρότα από την πλευρά του βρήκε το κεφάλι του Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος είχε «τρυπώσει» στην περιοχή, αλλά η κεφαλιά του πέρασε πάνω από το οριζόντιο.

-Στο 67' πάλι από γέμισμα του 24χρονου μπακ, δίνοντας καμπύλη στην μπάλα, ο Λιβάι έπιασε την κεφαλιά με τον Λοντίγκιν να μπλοκάρει.

-Η τέταρτη σέντρα του Ρότα που δημιούργησε ευκαιρία για την ΑΕΚ στο 69' έφερε τελικά και το προβάδισμα στο σκορ με τον Μάνταλο και δικαίωσε τον ίδιο για την προσπάθειά του.

Ο Ρότα στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια, σεντράρετε...

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός ότι η ΑΕΚ προβλημάτισε στο παιχνίδι με την επιθετική της ανάπτυξη καθώς ο μόνος τρόπος για να διασπάσει τη σφιχτή ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΣ ήταν με γεμίσματα μέσα στην περιοχή. Η ΑΕΚ πρέπει να δουλέψει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι καθώς δεν έβγαλε σωστές ποδοσφαιρικές ιδέες και δεν έδειξε να διαθέτει σχέδιο επιθετικής ανάπτυξης και αξιοποίησης των πολύ ποιοτικών μεσοεπιθετικών που διαθέτει.

Αντίθετα με τον Ρότα, τόσο ο Άμραμπατ, όσο και ο Τσούμπερ πήραν πολλές ενέργειες επιχειρώντας γεμίσματα μέσα στην περιοχή χωρίς αποτέλεσμα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ΑΕΚ συνέτριψε όλα τα φετινά ρεκόρ της στις σέντρες ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα με 48 γεμίσματα σύμφωνα με το Wyscout, εκ των οποίων τα 17 βρήκαν στόχο! Τα προηγούμενα φετινά ρεκόρ της ΑΕΚ σε γεμίσματα ήταν τα 30 στην εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ και τα 28 στην εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό, τη στιγμή που οι φετινοί μέσοι όροι της στον τομέα των γεμισμάτων είναι 17,8 σέντρες ανά παιχνίδι.

Οι μπακ μπαίνουν στην εξίσωση, αλλά χρειάζεται δουλειά

Η αλήθεια είναι πως παρά την αγωνιστική αποτυχία και της φετινής σεζόν, η ΑΕΚ έχει καταφέρει να βάλει κάπως περισσότερο στην εξίσωση τους πλάγιους μπακ της. Σαφώς και μπορεί να πάρει πολλά περισσότερα, αλλά τόσο με τον Μιλόγεβιτς, όσο και με τον Γιαννίκη οι ακραίοι μπακ των κιτρινόμαυρων προσπαθούν να ανεβαίνουν την πλευρά τους και να παράγουν. Να λειτουργούν δηλαδή μέσα στον αγωνιστικό χώρο ως σύγχρονοι ακραίοι μπακ συμμετέχοντας στο δημιουργικό παιχνίδι.

Οι κινήσεις του Ρότα στο χθεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι κάτι που πραγματοποιεί με συνέπεια από τη στιγμή που ήρθε στην ΑΕΚ ο Μοχαμαντί. Ο Ιρανός μπακ με σέντρες έχει βρει ασίστ στα γκολ των Λιβάι Γκαρσία και Σιμάνσκι με Παναιτωλικό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή επειδή είναι ταχυδυναμικός μπακ, παρουσιάζει αξιοπιστία και στις επιστροφές για τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Επίσης ο Μισελέν στο ματς με τον Ιωνικό στο γκολ του Μάνταλου έβγαλε την ασίστ, όπως και εκείνη στον Αραούχο στο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ ο Χατζισαφί μετράει δύο γκολ, αλλά μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει περισσότερο ανασταλτικά παρά δημιουργικά.

Ωστόσο, η ΑΕΚ θέλει μεγαλύτερη σύνδεση μέσα στο παιχνίδι μεταξύ των μπακ και των μεσοεπιθετικών της προκειμένου οι πρώτοι να μην επιλέγουν μόνο ένα μονοδιάστατο παιχνίδι με σέντρες μέσα στην περιοχή για τους δεύτερους, αλλά να παράγονται αυτοματισμοί, συνεργασίες και ένα συγκεκριμένο πλάνο επιθετικής ανάπτυξης. Όπως για παράδειγμα είχε συμβεί στην ασίστ του Μισελέν στο γκολ του Μάνταλου στη Νίκαια.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα