Παναθηναϊκός: Τρεις νίκες - παυσίπονα με αέρα ανανέωσης, «φρέσκα» πρόσωπα και δοκιμές διατάξεων

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Τρεις νίκες - παυσίπονα με αέρα ανανέωσης, «φρέσκα» πρόσωπα και δοκιμές διατάξεων

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τις τρεις νίκες του Παναθηναϊκού σε μια εβδομάδα, τα νέα πρόσωπα που επιλέγει ο Γιοβάνοβιτς και τη φλόγα που μένει ζωντανή στο μυαλό των παικτών για ωραίο φινάλε σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Οταν έρχονται οι απανωτές κατραπακιές, το αναλγητικό είναι ένα. Ο,τι κι αν κάνουν οι οπαδοί, οι διοικούντες, ο τεχνικός διευθυντής, μονόδρομος είναι το μονοπάτι της διαφυγής. Οι νίκες. Μόνο αυτές. Ο Παναθηναϊκός είχε μια τύχη μπροστά του μετά από τις τρεις σερί ήττες από Αστέρα, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ. Κι αυτή τη φορά δεν την πέταξε στα σκουπίδια. Η τύχη του ήταν το πρόγραμμά του. Καρδίτσα, Λαμία, Απόλλων. 0-1, 2-0, 0-3. Εξι «συν», μηδέν παθητικό. Θα μπορούσε να έχει βάλει... 12 γκολ σ' αυτά τα τρία παιχνίδια, με ρεαλιστικούς και όχι υπερβολικούς ποδοσφαιρικούς όρους. Βάσει του αριθμού και της «ποιότητας» των ευκαιριών του. Δεν το έκανε, αλλά τα παυσίπονά του άπλωσε το χέρι του και τα πήρε. Αξιοποίησε το πρόγραμμά του με τρεις προφανώς πολύ ασθενέστερους αντιπάλους και πήρε πάλι τα πάνω του. Βήμα – βήμα, ένα – ένα.

Εκτονώθηκε η γκρίνια και η συζήτηση για τη διαιτησία που είχε φουντώσει μετά και τις δηλώσεις του Βέλεθ στην Τούμπα, εμφανίστηκε ο Διούδης με 3/3 και απαραβίαστη εστία, μας συστήθηκε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, επέστρεψε ο Δημήτρης Κουρμπέλης (2/2 κίτρινες κάρτες σε 35 λεπτά αγώνων!), επανεργοποιήθηκε ο Χατζηγιοβάνης τον οποίο ο Ιβάν είχε εκτός 20άδας για 3-4 παιχνίδια, είδαμε τον Φώτη Ιωαννίδη βασικό σ' αυτά τα τρία ματς: την ανακάτεψε πάλι την τράπουλα ο Γιοβάνοβιτς. Και καλά έκανε! Διότι ήταν ολοφάνερο για όσους δεν «στέκονταν» μόνο στις διαιτητικές αδικίες, πως ο Παναθηναϊκός είχε «κολλήσει». Διψούσε για νέες ιδέες και για φρέσκα πρόσωπα! Για αλλαγές! Και ο Ιβάν που σταθερά και αταλάντευτα δουλεύει στο 3-5-2 σε φάση επίθεσης εδώ και δύο μήνες (με τον Χουάνκαρ να παίζει ως χαφ, τον Σάντσες ως τρίτο στόπερ και τον Αϊτόρ ως δεύτερο επιθετικό, κοντά στον εκάστοτε φορ), άρχισε στα δυο 20λεπτα του Κουρμπέλη να «δουλεύει» και το 4-2-3-1, με τον αρχηγό δίπλα στον Ρουμπέν και τον Γκατσίνοβιτς ή τον Βιγιαφάνιες σε επιτελικό ρόλο. Ισως να το δούμε πιο συχνά αυτό το σχήμα μέχρι το τέλος της σεζόν. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως αυτή η 4-2-3-1 διάταξη είναι η «αγαπημένη» του Γιοβάνοβιτς. Μ' αυτή ξεκίνησε τη σεζόν (Λούντκβιστ... τότε ως «δεκάρι), αλλού η ζωή τον πήγε, αλλά μπορεί στο τέλος να επιστρέψει στην... αρχή!

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός – βάσει και των αποτελεσμάτων των ανταγωνιστών του, κυρίως τις εντός έδρας ήττες του Αρη από το Βόλο και του Αστέρα από τον Ιωνικό – έχει πλέον εδραιωθεί στην εξάδα και μόνο αν «αυτοκτονήσει» θα μείνει εκτός των play offs. Παναιτωλικός στο Αγρίνιο, ΑΕΚ στη Λεωφόρο (με 50% οπαδούς στις κερκίδες μετά τη σημερινή κυβερνητική απόφαση) και Ατρόμητος στο Περιστέρι (αυλαία στην οποία ίσως οι Περιστεριώτες να παίζουν «μισή» κατηγορία) είναι οι προσεχείς αντίπαλοί του. Ολα μπορούν να συμβούν, δεν έγινε δα και... αξιόπιστος ο Παναθηναϊκός επειδή πήρε τρεις νίκες σε μια εβδομάδα επί υποδεέστερων ομάδων. Μέσα στο «όλα», όμως, είναι και το 3/3. Και «μέσα» στο 3/3 είναι και η νίκη επί της ΑΕΚ, η οποία μπορεί να του στρώσει το δρόμο ακόμα και για την τρίτη θέση στην τελική κατάταξη, μετά από τα δέκα ντέρμπι των play offs. Ειδικά αν η Ενωση δεν βρει τις νίκες – φάρμακο που βρήκαν οι Πράσινοι...

Εως τότε, οι Πράσινοι κέρδισαν χρόνο και για ανασύνταξη. Μακέντα (προς χειρουργείο λόγω του προβλήματος στον αστράγαλο) και Λούντκβιστ (επιστροφή στα play offs) θα απουσιάσουν για πολύ ακόμα, αλλά είναι έτοιμος ο Αλεξανδρόπουλος, ετοιμάζονται ο Μαουρίσιο και ο Κώτσιρας, η ανασύνταξη προχωρά. Και το σημαντικότερο: μένει ολοζώντανη η «φλόγα»! Και ημιτελικοί Κυπέλλου με αντίπαλο τη Λαμία και στον ορίζοντα του ΟΑΚΑ Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ, αλλά και «ευρωπαϊκό» εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος με πλασάρισμα στην πρώην τετράδα. Αυτή είναι η «βενζίνη» των παικτών. Ολων των παικτών: ξένων και Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, δανεικών και... «μόνιμων», παικτών με λήγοντα τον Ιούνιο συμβόλαια ή με μακροπρόθεσμα deals.

Σήμερα στη Ριζούπολη είχαν την ευκαιρία να «ξεμπουκώσουν» με 5-7 γκολ, αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός σκόραρε μόνο με πέναλτι και αυτογκόλ! Δύο ο Γκατσίνοβιτς, δύο ο Ιωαννίδης, δύο ο Χατζηγιοβάνης, ένα ο Παλάσιος, ένα ο σούπερ Αϊτόρ, όλοι έχασαν γκολ και όλα τα έπιανε ο γίγας Βέρχουλστ που νικήθηκε μόνο από την άσπρη βούλα και τον... Μπαξεβανίδη! Το ματς «τελείωσε» με το 0-2 στο 17' και με το ρίσκο του Τζιανλούκα Φέστα, ο οποίος προτίμησε από το 46' να παίξει με 4-2-3-1 (μέσα και ο καλός Παμλίδης), έχοντας μόνο δυο αμυντικογενείς μέσους, μπας και μειώσει το σκορ και ξαναμπεί ο γηπεδούχος στο ματς. Ο Απόλλων, όμως, όχι μόνο δεν σκόραρε για δέκατο σερί ματς, αλλά κινδύνευσε να δεχθεί και πάρα πολλά! Μόλις το τρίτο «διπλό» του Παναθηναϊκού μετά τις νίκες επί της Λαμίας (στο ουδέτερο του Βόλου με γκολ στο 87΄και στο 89') και του Ιωνικού: 0-1 με υπέροχο γκολ του Αϊτόρ, που ήταν ο σημερινός MVP και «τρέχει» σούπερ σεζόν. Επιλογή του Τσάβι Ρόκα ο Ισπανός, όπως και ο συμπατριώτης του, Χουάνκαρ. Να τα λέμε κι αυτά...

Υ.Γ. Ηταν μια από τις ελάχιστες φορές που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος μετά από τη λήξη ενός αγώνα. Και δεν δίστασε να εξωτερικεύσει το feeling του, ίσως διότι αισθάνεται ότι οι παίκτες χρειάζονται αυτή τη στιγμή και έναν καλό λόγο (πάντα με μέτρο). Ο Ιβάν δημοσίως τα λέει χύμα και τσουβαλάτα για την απόδοση του Παναθηναϊκού μετά από τα παιχνίδια. Δεν κρύβεται, ούτε δημιουργεί πλασματική εικόνα. Εντός των αποδυτηρίων, όμως, είναι περισσότερο του «protect – προδέρμ». Κι αυτό μερικές φορές δεν ωφελεί τόσο το Τριφύλλι όσο (επί παραδείγματι) τα τρομερά «γκάζια» που είχε ρίξει στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, μετά το 1-0 και το ρεσιτάλ ευκαιριών του Παλάσιος, ο οποίος παρεμπιπτόντως μετράει έξι γκολ τις τελευταίες 45 μέρες και ασφαλώς είναι ο MVP του 2022 για τον Παναθηναϊκό μαζί με τον Αϊτόρ.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...