Ο Ολυμπιακός, σε κακό φεγγάρι, υπέφερε, αλλά έμεινε πάλι όρθιος, με τον Μαρτίνς να διορθώνει το λάθος

Ο Ολυμπιακός, σε κακό φεγγάρι, υπέφερε, αλλά έμεινε πάλι όρθιος, με τον Μαρτίνς να διορθώνει το λάθος

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Gazzetta με τον δικό του τρόπο τον Ολυμπιακό του χθεσινού αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Κατ΄ αρχάς, χθες στην Τούμπα ήρθε το αναμενόμενο αποτέλεσμα!

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς είναι λες και τα βάζει όλα τα ντέρμπι κάθε Γενάρη σε κομπιούτερ! Εδώ κι ακριβώς δύο χρόνια, από το Γενάρη του 2020, έχει δώσει τρία στο Καραϊσκάκη κι έχει τρεις νίκες χωρίς να φάει γκολ (ΠΑΟ 1-0, ΑΕΚ 3-0, ΠΑΟΚ 3-0). Κι έχει δώσει και τέσσερα μακριά από το Καραϊσκάκη κι έχει τέσσερις «κλειστές» ισοπαλίες έχει (ΑΕΚ 0-0, ΠΑΟΚ 1-1, ΠΑΟ 0-0, ΠΑΟΚ ξανά 1-1)!!!

Επιπλέον, είναι εδώ και κάποια χρόνια τώρα, που τα αποτελέσματα στα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός είναι πλήρως ισορροπημένα: με την χθεσινή ισοπαλία, στα 12 τελευταία τους παιχνίδια για το πρωτάθλημα στην Τούμπα έχουν από τέσσερις νίκες ο καθένας και τέσσερις ισοπαλίες!

Τα είχα γράψει όλα αυτά από χθες! Όπως κι ότι όποιος ανοίγει το σκορ, είτε είναι πιο κοντά στη νίκη, είτε τουλάχιστον δεν χάνει. Απλά, λοιπόν, η ιστορία επαναλήφθηκε. Με τον Ολυμπιακό να είναι ο κερδισμένος, αφού βρήκε πάλι τον τρόπο μέσα από τον χαρακτήρα που έχει κτίσει εδώ και τρία πρωταθλήματα, να πάρει το ένα από τα δύο αποτελέσματα που ήθελε. Και το έκανε σε δεύτερο σερί πρωτάθλημα, στην κανονική διάρκεια του, μέσα στην Τούμπα, αφού και πέρυσι έχανε κι ισοφάρισε, με μία κεφαλιά (του Μπα), όπως τώρα με μία άλλη κεφαλιά (του Τικίνιο).

Σε ένα βαθμό κερδισμένος ήταν κι ο ΠΑΟΚ, καθώς επιβεβαίωσε με την ανωτερότητα του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ότι πρώτον βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και δεύτερον παραμένει για μία ακόμη σεζόν ο βασικότερος αντίπαλος του Ολυμπιακού. Παρότι, πλάκα πλάκα, η ΑΕΚ εάν έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά της και κέρδιζε στα τρία τελευταία παιχνίδια της στο ΟΑΚΑ τους ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Βόλο, τώρα θα ήταν σε απόσταση μόλις δύο πόντων από τον Ολυμπιακό!!!

Αν θέλουμε να αναλύσουμε ψύχραιμα το παιχνίδι:

Τα πρώτα δέκα λεπτά ήταν ένας εφιάλτης για τον Ολυμπιακό! Mόνο αυτή η λέξη ταιριάζει για το τι έγινε, εφιάλτης! Ο ΠΑΟΚ είχε έξι τελικές (!) σε 10 λεπτά, με τον Βατσλίκ σωτήρα και τον Τσιγγάρα να χάνει ίσως την ευκαιρία του αγώνα στο 10’, σε φάση που υποδείχθηκε οφσάιντ ο δημιουργός της Μπίσεσβαρ, αλλά δεν ήταν κι ως εκ τούτου αν η μπάλα πήγαινε στα δίκτυα θα μετρούσε το γκολ μέσω VAR.

Για κάτι λιγότερο από 15 λεπτά, στη συνέχεια, το παιχνίδι έγινε ροντέο, με τις ομάδες να απειλούν η μία την άλλη. Ο Βατσλίκ έβγαλε δύο καλά σουτ αλλά έξω από την περιοχή, όμως κι ο Ολυμπιακός ενοχλούσε τον Πασχαλάκη με τον Τικίνιο και τον Ανδρούτσο (που όμως δεν μπορούσε να τελειώσει σωστά μία φάση).

Μετά, για ένα 20λεπτο, το παιχνίδι έσβησε εντελώς! Δεν υπήρχε όχι φάση, αλλά ούτε καν τελική-μόνο κίτρινες. Και ξαφνικά, δύο γκολ από το πουθενά, μέσα σε δύο λεπτά! Ένα με αυτογκόλ του (απερίγραπτα γκαφαδόρου) Μπα κι ένα προερχόμενο από μία στραβοκλοτσιά (του Μαντί). Όσο άτυχος ήταν ο Ολυμπιακός που έμεινε πίσω στο σκορ με αυτογκόλ, τόσο τυχερός ήταν που ισοφάρισε άμεσα: έκανε σέντρα στο 42.06 και στο 42.53, μέσα σε 47 δεύτερα, ο Τικίνιο σκόραρε!

Ο ΠΑΟΚ, με 70-30 κατοχή μπάλας (!), τελικές 7-4 (εντός εστίας 5-2) και κόρνερ 6-3, έπρεπε να προηγείται στο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός ακολούθησε για πρώτη φορά ένα 3-5-2, με Μασούρα και Τικίνιο δίδυμο μπροστά και τον Αγκιμπού πίσω τους, με εντολή να βοηθάει αμυντικά και τον Ανδρούτσο δεξιά. Ήταν ηλίου φαεινότερο ότι η ομάδα δεν ήξερε να το παίξει αυτό το 3-5-2, που είναι διαφορετικό από το 3-4-3, και βρίσκονταν συνεχώς σε ένα μπέρδεμα. Πάνω απ΄όλα, όμως, ήταν ο ΠΑΟΚ που έμοιαζε να θέλει περισσότερο το τρίποντο, να παίρνει τις δεύτερες μπάλες και να είναι πιο πειστικός.

Τικίνιο

Ο Μαρτίνς μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να παραδέχεται τα λάθη του και να προσπαθεί να τα διορθώνει, κάνοντας και μία και δύο και τρεις κινήσεις από το ημίχρονο. Το έκανε πάλι και τουλάχιστον άλλαξε την εικόνα του αγώνα αναφορικά με το κομμάτι της κατοχής της μπάλας. Με 4-3-3, τον Μπουχαλάκη εξτρά χαφ και τον Λαλά καθαρά δεξιό μπακ, ήταν πιο κοντά στον έλεγχο του παιχνιδιού, είχε αρκετά καλή κυκλοφορία, περίπου στο 63-37 και κρατώντας την μπάλα κατάφερε να απειληθεί πολύ λιγότερο.

Ο ΠΑΟΚ στο β΄ ημίχρονο φάνηκε μόνο σε δύο δίλεπτα! Με τη διαφορά ότι μπορούσε εύκολα να σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ, στις δύο ευκαιρίες στο 51΄-53’ και στις άλλες δύο στο 71’-73’. Ο Βατσλίκ ήταν πάντοτε θετικός, όμως εάν ο Ζαμπά στο 73’ αντί να πλασάρει έδινε δεξιά στον Άκπομ η, αριστερά στον Μίτριτα, πιθανόν να γίνονταν εκεί το 2-1…Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ενώ το πάλευε να φτιάξει φάση δεν έκανε παρά μόνο το καλό μεν, αλλά από πολύ δύσκολη θέση για να γίνει γκολ, σουτ του Μασούρα στο 76’. Για να είμαστε ειλικρινείς, με το 3-5-2 ο Ολυμπιακός ήταν πιο απειλητικός, σε σχέση με το 4-3-3! Αλλά παίζοντας αυτό που ξέρει, τουλάχιστον μπόρεσε, με την κατοχή της μπάλας, να αποφύγει τα χειρότερα, αφού ο ΠΑΟΚ όσο είχε την μπάλα και πλησίαζε στην περιοχή του Βατσλίκ ήταν σχεδόν πάντα επικίνδυνος.

Μάλλον τυχερός ο Ολυμπιακός πρώτον στην αναγκαστική αλλαγή του Μπίσεσβαρ, αφού χθες είχε κινήσεις που κάνουν τη διαφορά και δεύτερον στην αδυναμία του Κούρτιτς να αποδείξει στο πιο κρίσιμο παιχνίδι ότι έχει μέταλλο. Ο Ζαμπά ήταν απειλή με την ταχύτητα του, όμως του έλειπε το κάτι παραπάνω. Από την άλλη, ίσως αν ο Μαρτίνς δεν αργούσε τόσο πολύ τις άλλες αλλαγές (86, 90, 93…), κι ειδικά του Ελ Αραμπί, ο πρωταθλητής θα μπορούσε να διεκδικήσει να κλέψει και το διπλό, έτσι όπως τον είδαμε ζωντανό τον Μαροκινό.

Βατσλίκ

Εν τέλει, ο Ολυμπιακός υπέφερε, αλλά πήρε τον βαθμό που τον κρατάει σε απόσταση ασφαλείας από τον ΠΑΟΚ. Όταν πας για πρωτάθλημα και ξέρεις ότι δεν είσαι σε καλό φεγγάρι, κατανοείς ότι θα υποφέρεις και το πρώτο που έχει σημασία είναι να σταθείς όρθιος. Κι ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος και στην Τούμπα μετά τη Λεωφόρο, σε μία φάση της σεζόν, στην οποία κάνει κοιλιά η, τέλος πάντων βγάζει ντεφορμάρισμα, έχοντας χάσει βασικά του εργαλεία, τα οποία προφανώς δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει.

Το είδαμε με την περίπτωση του Αγκιμπού, που μπορεί να μην διέπρεψε και να μην είχε έστω μία κίνηση που κάνει τη διαφορά, αλλά με την ενέργεια του κι αρκετές μπαλιές του, έκανε αισθητή την παρουσία του. Το είδαμε και με τον Μπουχαλάκη, που επιστρέφοντας μετά από 25 ημέρες απουσία έδειξε παρά τα λάθη του πόσο έλειψε από την ομάδα, ανεβάζοντας και τον Εμβιλά, που χθες δεν ήταν στα καλά του, έκανε πολλά λάθη κι αυτό κόστισε στην ομάδα-έχει, όμως, κότσια ο Γάλλος και δύο φορές που χρειάστηκε κόντραρε και πίεσε σε δύο απειλητικά σουτ των Άκπομ και Ζαμπά.

Ο Ολυμπιακός χθες είχε φύλακα άγγελο της εστίας του τον Βατσλίκ με έξι (!) αποκρούσεις, δύο καλές εξόδους και 90% σωστό παίξιμο της μπάλας με τα πόδια (του την γύριζαν, άλλωστε, πολύ συχνά πίσω). Και αν δεν έβαζε το κεφάλι του…στραβά ο Μπα, μάλλον εύκολα θα έδιωχνε το φάουλ του Ζίβκοβιτς στο 1-0. Το άλλο μισό της ισοπαλίας ανήκει στον Τικίνιο-και για το γκολ του με τα πολλά φάλτσα που έδωσε κι αιφνιδίασε τον Πασχαλάκη, αλλά και για τις πάρα πολλές μάχες που έδωσε ακόμη και πίσω. Πήρε πολλές κεφαλιές, έπαιξε ωραία το ρόλο του φορ-κολόνα, καθάρισε στιγμές και αμυντικά. Γενικά δικαίωσε πλήρως την επιλογή του προπονητή, έστω κι αν στη φάση του α΄ ημιχρόνου που δεν υποδείχθηκε οφσάιντ, αλλά ήταν (οπότε μέσω VAR, και να έμπαινε γκολ, δεν θα μετρούσε), είχε μία…τσαρουχιά από τις λίγες από θέση βολής! Κατά τα άλλα, πολλές βοήθειες από τον Μαντί στο κέντρο, αξιόπιστος ο Όλεγκ αριστερά, περίμενα καλύτερο τον Σωκράτη, δεν είναι ακόμη σε καλή κατάσταση ο Μανωλάς.

Ρέαμπτσιουκ

Διαιτησία; Ο Πορτογάλος έπαιξε έδρα σε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά χάρισε κάρτες σε Ίνγκασον και Ζαμπά, έβγαλε πολύ πιο εύκολα κίτρινες στους παίκτες του Ολυμπιακού και στα φάουλ ήταν σαφώς πιο εύκολος στους παίκτες του ΠΑΟΚ. Παρεμπιπτόντως, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά χθες: χωρίς πέναλτι, ο ΠΑΟΚ δεν κερδίζει…

Άσχετο: Οι μεταγραφές κατά 99,99% τέλειωσαν για τον Ολυμπιακό. Θα πρέπει να έρθει ξαφνικά το βράδυ ευκαιρία μεγάλη για να αλλάξει το πράγμα. Είχα γράψει εδώ την περασμένη Τρίτη, ότι θα έρχονταν επιπλέον των Μανωλά, Φαντιγκά, από ένας έως πέντε παίκτες. Ήρθαν πέντε: ο Καρβάλιο, ο Κανέ, ο Κεϊτά, ο Νταμπό, ο Κλίτσα. Να δούμε τώρα ποιοι θα φύγουν, εκτός του Σεμέδο. Και δεν είναι μόνο η σημερινή ημέρα. Στην Τουρκία έχει ακόμη μεταγραφές για μία εβδομάδα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.