Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να κάνει τον κόσμο του να πιστέψει ξανά

Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να κάνει τον κόσμο του να πιστέψει ξανά

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ευκαιρία του ΠΑΟΚ να κάνει τον κόσμο του να πιστέψει ξανά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για αυτό που πέτυχε ο Λουτσέσκου στην διάρκεια των τελευταίων 60 ημερών, δηλαδή το να φτάσει από την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στην ευκαιρία να ξαναμπεί στην διεκδίκηση του τίτλου με νίκη επί του Ολυμπιακού.

Εξήντα ημέρες μετά την εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τον Άρη, ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να κοιτάξει πίσω και να πει στον εαυτό του ότι κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να ανασυνταχθεί θεαματικά. Και όπως, σωστά, εκείνος χρεώθηκε, και μάλιστα μέσα από την αυτοκριτική με τον δημόσιο λόγο του, την ευθύνη για την αγωνιστική κατάρρευση του ΠΑΟΚ εκείνο τον καιρό, τώρα σωστά πρέπει να πιστωθεί τα εύσημα για την ανθεκτικότητα που έδειξε η ομάδα του. Διότι τούτη τη φορά, ενδεχομένως για πρώτη φορά στα χρονικά, μια μεγάλη ομάδα κλήθηκε να διαχειριστεί μόνη της μια τόσο μεγάλη κρίση - δηλαδή μόνο ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, δεδομένου ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ παρέμεινε μακριά.

Ο Λουτσέσκου, του οποίου η πίστη είχε κλονιστεί, όπως εύκολα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί μέσα από την δημόσια στάση του, βρήκε τον τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση αποτελεσματικά. Άνοιξε το μυαλό του και το rotation, έβαλε ποδοσφαιριστές που έδωσαν στον ΠΑΟΚ την χαμένη ενέργεια (Τσιγγάρας, Λύρατζης), βρήκε τρόπο να δώσει χρόνο σε “φθαρμένους” από την κόπωση των αγώνων ποδοσφαιριστές να ξεκουραστούν, εκμεταλλεύτηκε το βατό πρόγραμμα και βοήθησε την ομάδα του να ανασυνταχθεί.

Χάρη στην πορεία του στην διάρκεια των τελευταίων 49 ημερών, από την επικράτηση επί της Λίνκολν μέχρι σήμερα ο ΠΑΟΚ δημιούργησε νέα δυναμική με όρους αγωνιστικούς. Και η άφιξη του Ζοσέ Μπότο, τον οποίο δείχνει να εμπιστεύεται ο Λουτσέσκου στο πρώτο διάστημα της συνεργασίας τους έφερε τον Ρουμάνο προπονητή στο σημείο να χαμογελά και να δείχνει αισιόδοξος. Διότι βλέπει μεταγραφές, ενίσχυση.

Μπροστά του ο ΠΑΟΚ έχει μια ευκαιρία να ξαναφτιάξει πολύ το κέφι του στην Superleague. Υποδέχεται την Κυριακή τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, και αν τον νικήσει θα μικρύνει την μεταξύ τους απόσταση στους 6 βαθμούς. Ο Λουτσέσκου, κάποιος που ουσιαστικά πέταξε λευκή πετσέτα στην διεκδίκηση του τίτλου πριν από 53 ημέρες, μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Ιωνικό, όταν δήλωσε πως έκανε λάθος να βάλει στην ομάδα του την ευθύνη να διεκδικήσει τον τίτλο, είναι πιθανό να αναθεωρήσει εκ νέου το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής αν προηγουμένως δει την ομάδα του να βγαίνει νικήτρια από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Το περασμένο καλοκαίρι το όραμα του Λουτσέσκου, όταν σχεδίαζε τη σεζόν, ήταν να φτάσει μέχρι τον Ιανουάριο όσο το δυνατόν σε μικρότερη απόσταση από την 1η θέση. Διότι τότε εκτιμούσε ότι με την ενέργεια και την ποιότητα που θα αγόραζε κατά την μεταγραφική περίοδο θα μπορούσε να φτάσει στα playoffs την ομάδα του σε τέτοιο επίπεδο ωρίμανσης που να την κάνει ικανή να διεκδικήσει τον τίτλο. Την ερχόμενη Κυριακή πέφτει μπροστά του μια ευκαιρία που έμοιαζε απρόσμενη πριν από 53 ημέρες. Μια ευκαιρία για την οποία η ομάδα του δούλεψε πολύ στην διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Γι’ αυτό και έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το ντέρμπι της ερχόμενης Κυριακής.

Κυκλοφορώντας για λίγο στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, και μέσα από την ψηφιακή συναναστροφή με φίλους του ΠΑΟΚ έχω την αίσθηση ότι μέχρι εδώ η πλατιά μάζα της κοινωνίας των φίλων του ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμη “ψηθεί”. Είναι όμως δεδομένο ότι αν ο ΠΑΟΚ επικρατήσει επί του Ολυμπιακού την ερχόμενη Κυριακή, θα έχει δημιουργήσει νέο ρεύμα για να πείσει τους φίλους του ότι βρίσκει τον δρόμο στον οποίο ο Λουτσέσκου ήθελε να βάλει τον ΠΑΟΚ από το περασμένο καλοκαίρι.

Αν το καταφέρει αυτό ο Λουτσέσκου, δηλαδή να ξαναβάλει τον ΠΑΟΚ στην διεκδίκηση του τίτλου, θα πρόκειται για επίτευγμα που θα πρέπει να του “πιστωθεί” σε πολύ μεγάλο βαθμό. Διότι θα κλείνει επιτυχώς έναν κύκλο διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης κρίσης, την οποία ουσιαστικά διαχειρίστηκε μόνος στο προσκήνιο. Δεν θυμάμαι την προηγούμενη φορά που οπαδοί μιας μεγάλης ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και η διοίκηση έμεινε βουβή. Δεν θυμάμαι προηγούμενη φορά που ένας μεγαλομέτοχος έμεινε μακριά από το προσκήνιο σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή. Ανεξάρτητα από τον απολογισμό της λήξης της περιόδου, το ντέρμπι της Κυριακής είναι ένα σημείο καμπής. Μια ευκαιρία του ΠΑΟΚ να “ξανασυνδεθεί” με τον κόσμο του. Μια ευκαιρία που δημιούργησαν μόνοι τους ο Λουτσέσκου με τους ποδοσφαιριστές του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.