ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ πιστεύουν στο πρωτάθλημα; Το…Κύπελλο απαντάει!

ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ πιστεύουν στο πρωτάθλημα; Το…Κύπελλο απαντάει!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος «συνδέει» στο blog του στο Gazzetta το πρωτάθλημα με το Κύπελλο και γράφει και για τον Ολυμπιακό Β, ενόψει του σημερινού αγώνα του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο.

Φτάνουμε το Σαββατοκύριακο ακριβώς στα μέσα του πρωταθλήματος, στην 18η αγωνιστική επί συνόλου 36. Κι ένα καλό ερώτημα είναι: ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το πρωτάθλημα από τον πρωταθλητή και πρωτοπόρο Ολυμπιακό;

Η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε βάσει του…Κυπέλλου είναι αρνητική! Τι εννοώ; Εάν οι δύο βασικοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και μία πενταετία πίστευαν ότι θα πάρουν το πρωτάθλημα, θα συναινούσαν στο αίτημα του Ολυμπιακού προς την ΕΠΟ για αλλαγή ημερομηνίας του προγραμματισμένου για τις 21 Μαίου τελικού του Κυπέλλου, έτσι ώστε η σεζόν να τελειώσει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Διότι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα για τον όποιο πρωταθλητή Ελλάδας 2022: θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του στις 6 Ιουλίου! Ό,τι και να γίνει, 1000%. Όπερ σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει προετοιμασία το αργότερο στις 6 Ιουνίου, που κι αυτό είναι τραγικό, αφού όλοι οι προπονητές θέλουν έξι εβδομάδες προετοιμασίας πριν από τον πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό αγώνα τους, άρα κανονικά ο πρωταθλητής Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσει προπονήσεις 23 Μαίου! Εμείς, ας πούμε ότι θα ξεκινήσει στις 6 Ιουνίου, παίρνοντας το έσχατο σενάριο, παρότι το πλέον πιθανό είναι η προετοιμασία του όποιου πρωταθλητή να αρχίσει ενδιάμεσα, την 1η Ιουνίου.

Όπως κι αν έχει, εάν ο τελικός γίνει στις 21.5 και μία από τις δύο ομάδες είναι ο πρωταθλητής, αυτόματα οι παίκτες του θα κάνουν ελάχιστες ημέρες διακοπές το καλοκαίρι. και κατ΄επέκταση, οι παίκτες του δεν θα είναι την επόμενη σεζόν όπως θα έπρεπε να είναι από πλευράς δυνάμεων, αντοχών, από ανάσες, φρεσκάδα, ενέργεια. Συμφέρει αυτό το πράγμα τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ; Ασφαλώς όχι, εάν βεβαίως πιστεύουν ότι μπορούν να γίνουν κι αυτοί πρωταθλητές. Γιατί ωστόσο τότε δεν συμφωνούν επί του αιτήματος του Ολυμπιακού να τελειώσει η σεζόν μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να έχει ο όποιος πρωταθλητής λίγο χρόνο παραπάνω για ξεκούραση;

Με την μέχρι τώρα στάση τους, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ μας κάνουν να πιστεύουμε ότι περισσότερο νοιάζονται για να μην πάει καλά ο Ολυμπιακός, παρά να πάνε καλά οι ίδιοι! Με ένα σκεπτικό σε ελεύθερη μετάφραση κάπως έτσι: «Αφού ο Ολυμπιακός θα το πάρει το πρωτάθλημα, άστον να φάει τα μούτρα του για του χρόνου αν θέλει να πάρει και το Κύπελλο. Ας αποκλειστεί από το Κύπελλο, αν δεν θέλει να χαλάσει την προετοιμασία του για την επόμενη σεζόν».

ρατζέλοβιτς

Καθαρά…ελληνικό σκεπτικό, αν είναι αυτό που ο καθένας βάζει στο μυαλό του. Διότι, αν π.χ. ο ΠΑΟΚ πάρει το πρωτάθλημα και φτάσει και στον τελικό του Κυπέλλου, δεν θα έχει ο ίδιος πρόβλημα για την ομάδα του ενόψει της επόμενης σεζόν; Δεν θα κινδυνεύσει να «κάψει» την ομάδα του, με το να ξεκινήσει προετοιμασία με ξεκούραση μόλις μίας η, δύο εβδομάδων; Η, μήπως νομίζετε δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, ποιο είναι το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού; Οι ανάσες που δεν έχει ως ομάδα, η ενέργεια και η ένταση στο παιχνίδι του, που είναι σε πιο κάτω επίπεδα, ακριβώς γιατί πέρυσι έπαιξε τελικό Κυπέλλου 22 Μαίου και ξεκίνησε προετοιμασία στις 16 Ιουνίου (κι όχι στις 22 Ιουνίου όπως έπρεπε), την στιγμή μάλιστα κατά την οποία το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι είχε ξεκινήσει προετοιμασία στις 18 Αυγούστου, έχοντας τελευταίο παιχνίδι με τη Γουλβς στις 12 Αυγούστου!

Ο Ολυμπιακός στο τέλος της φετινής σεζόν θα συμπληρώσει δύο ολόκληρα χρόνια παίζοντας συνεχώς! Από τις 7 Ιουνίου του 2020 όταν ξανάρχισε το ελληνικό πρωτάθλημα μετά το τέλος της τρίμηνης διακοπής λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο ολόκληρα χρόνια, με διακοπές πέντε ημέρες το ένα καλοκαίρι και 24 το άλλο. Και, παρεμπιπτόντως, ας σκεφθούμε πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό που κάνει η ομάδα του Μαρτίνς, και μόνο από αυτή την παράμετρο, της τεράστιας κόπωσης που κουβαλάει πάνω της.

Τέλος πάντων, δικαίωμα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ να πράττουν όπως θέλουν. Και δικό μας δικαίωμα να σκεφτόμαστε. Αν και, κατά βάθος, πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μην τα έχουν βάλει όλα αυτά κάτω. Ίσως και να το πάνε εντελώς…πονηρά. Να δουν, δηλαδή, πώς θα εξελίσσεται η μάχη του τίτλου και αν καταλαβαίνουν ότι ο Ολυμπιακός δεν το χάνει και φέτος το πρωτάθλημα, να κάνουν το κορόϊδο και ο τελικός του Κυπέλλου να γίνει στις 21.5. Αν, όμως, βλέπουν ότι ο Ολυμπιακός χάνει έδαφος και ο τίτλος μπορεί να διεκδικηθεί από τους ίδιους, τότε…ξαφνικά η ΕΠΟ να δεχθεί το αίτημα του Ολυμπιακού για τελικό νωρίτερα!

Και στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός θα παίζει στο Κύπελλο με τους παίκτες του που δεν θα έχουν πολλά παιχνίδια στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Κι όσο προχωράει, ας προχωράει. Αφού η ΕΠΟ θέλει έτσι το Κύπελλο, με τον Ολυμπιακό να παίζει με τις ρεζέρβες του και τα παιδιά από τη Β ομάδα του, θα το έχει.

Άσχετο: Στον προηγούμενο γύρο, τέσσερα παιδιά του Ολυμπιακού Β είχαν πάρει την ευκαιρία στο πρώτο ματς Κυπέλλου στη Λιβαδειά, με τον Ολυμπιακό να χάνει από τον Β΄ κατηγορίας Λεβαδειακό με 2-3! Ρεαλιστικά δεν είχαν αρπάξει την ευκαιρία: κάπως έτσι οι Αποστολόπουλος και Αλγκασίμ είχαν γίνει αλλαγή στο ημίχρονο, ο Κίτσος είχε μπει στην ανάπαυλα κι ο Μαρίνος είχε παίξει 10 λεπτά στο τέλος. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι από αυτούς τους τέσσερις, για το σημερινό παιχνίδι Κυπέλλου ο Μαρτίνς κράτησε μόνο ένα, τον Κίτσο και πήρε τρία άλλα παιδιά από τον Ολυμπιακό Β, τους Ξενιτίδη, Μπαγκαλιάνη και Μαυρουδή.

ΟΣΦΠ

Ο κεντρικός μέσος Ξενιτίδης (στην πάνω φωτογραφία) κι ο στόπερ Μπαγκαλιάνης είναι οι μακράν πιο έτοιμοι παίκτες από τη Β ομάδα. Ο πρώτος ήταν ο κορυφαίος της ομάδας και στο 2-2 με την Καβάλα το περασμένο Σάββατο στο Ρέντη, βάζοντας και το πρώτο του γκολ, ενώ μπορούσε και ακόμη ένα. Έκοψε, έκλεψε, σούταρε ξανά και ξανά, πάσαρε σωστά, μπούκαρε στην περιοχή κι έδωσε γκολ στο πιάτο στον Κωστή που το έχασε. Το μόνο που δεν κατάφερε ήταν να αποτρέψει το πρώτο γκολ της Καβάλας, παρότι είχε γρήγορη επιστροφή για να καλύψει τον δεξιό μπακ Νίκολιτς, που σε αυτό το παιχνίδι ήταν αμυντικά πηγή κινδύνων («μέσα» και στο δεύτερο γκολ κλπ, κλπ).

Για πρώτη φορά είδαμε και δύο άλλα παιδιά στον Ολυμπιακό Β. Ο στόπερ Χριστοφιλόπουλος μάλλον έβγαλε τρακ σε κάποιες πολύ χάλια πάσες του, όμως είχε καλά τάκλιν, κέρδισε μάχες και πήγε και να σκοράρει με κεφαλιά σε στημένο. Είναι 18,5 ετών και χρειάζεται πολλά ψωμιά ακόμη (π.χ. στις τοποθετήσεις), αλλά δεν περνάει απαρατήρητος. Όπως κι ο 19άρης αριστερός μπακ Κεραμιδάς, από ωραία σέντρα του οποίου άνοιξε το σκορ ο Κωστή. Είναι επιθετικογενής μπακ, το παλεύει και πίσω, όμως πρέπει να βελτιωθεί πολύ ακόμη και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού, μπροστά και πίσω.

Για πρώτη ουσιαστικά φορά είδα και τον Πινακά, που έπαιξε ένα ημίχρονο, το α΄ και νομίζω ότι έχει θέμα στην ψυχολογία του, αν κρίνω από τα τελειώματα του σε δύο φάσεις-ακριβώς αυτά, τα τελειώματα φάσεων, ήταν που τον ανέδειξαν στη Λάρισα. Προφανώς έχει μείνει πίσω και χρειάζεται παιχνίδια και ηθικό. Ίσως και να τον έβγαλε νωρίς ο Ιμπαγάσα.

ΟΣΦΠ

Αυτός που σίγουρα βγήκε νωρίς, επίσης στο ημίχρονο, ήταν ο άλλος εξτρέμ, ο Μαρίνος (στην πάνω φωτογραφία). Φαντάζομαι επειδή είχε να παίξει ένα μήνα, αλλά ακόμη κι έτσι έδειχνε στο τέλος του α΄ ημιχρόνου συνεχώς να ανεβαίνει, είχε εμπλοκή και στα δύο γκολ (κλέψιμο στο 1-0 και γύρισμα στο 2-0) και μία ακόμη εξαιρετική πάσα για γκολ στον Πινακά μετά από άλλο ένα κλέψιμο. Η απουσία του στο β΄ ημίχρονο ήταν αισθητή και γιατί ο αντικαταστάτης του, ο Λιάτσος, έβγαλε σε αυτό το ματς ένα πολύ επιπόλαιο και μετριότατο εαυτό, δείχνοντας ανωριμότητα, όπως κι ο Αλγκασίμ, που πήρε τη θέση του Πινακά. Ο νεαρός Αφρικάνος με το που μπήκε κέρδισε πέναλτι και το έχασε ο ίδιος σουτάροντας στην ίδια γωνία που είχε ευστοχήσει με τον ΠΑΟΚ, με τον αντίπαλο γκολκίπερ να τον ψωνίζει εύκολα. Ο Αλγκασίμ ήταν πιο δραστήριος από τον Λιάτσο, αλλά κι ακόμη πιο επιπόλαιος.

Μου έκανε καλή εντύπωση σε ρόλο αριστερού στόπερ ο (αριστερός μπακ) Αποστολόπουλος, με τις καλές του, άμεσες κι έγκαιρες επεμβάσεις. Νομίζω ότι σε ένα 3-4-3 θα μπορούσε μελλοντικά να παίξει και στην πρώτη ομάδα σαν αριστερός στόπερ. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ακραίοι στόπερ στο 3-4-3 δεν είναι στόπερ, αλλά μπακ γρήγορα, όχι κοντά που ξέρουν να βγάλουν και την μπάλα πιο μπροστά.

Ιμπαγάσα

Καλή κι η εικόνα του αμυντικού μέσου Μαυρουδή, που μπήκε για 25 λεπτά, όταν ο κόφτης Ντόι πέρασε στόπερ στη θέση του Χριστοφιλόπουλου (έλειπαν πάλι ο Καλογερόπουλος με τον Κινκουέ κι ο Μπαγκαλιάνης ήταν με την πρώτη ομάδα). Ο Μαυρουδής είχε καλά τρεξίματα και βοήθησε στο ν απάρει πάλι ο Ολυμπιακός μετά το 2-2 τον έλεγχο.

Ο Κωστή ήταν ο…ίδιος, με ορισμένες πολύ καλές στιγμές, αλλά λίγες και κάνοντας και λάθη, όπως εκεί που δεν πάσαρε στον Πινακά (γενικά οι παίκτες του Ιμπαγάσα ήταν πολύ εγωϊστές κι ελάχιστα ομαδικοί), ενώ ο φορ Βοίλης έδωσε πολλές μάχες, με κακές τελικές.

Τέλος, ο Τζολάκης είχε τρεις καλές στιγμές, δεν έφταιγε για τα γκολ, ακόμη όμως να φτιάξει το παιχνίδι του με την μπάλα στα πόδια.

Κρίμα για την ομάδα το τελικό 2-2 σε ματς που ήταν για να το πάρει. Έφαγε το 2-1, έκανε σέντρα και μέσα σε 60 δεύτερα έφαγε και το 2-2. Ωριμότητα μηδέν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.