Ολυμπιακός: Γιατί η αποχώρηση του Ονιεκούρου για το Κόπα Άφρικα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική

Δημήτρης Σαμόλης
Ολυμπιακός: Γιατί η αποχώρηση του Ονιεκούρου για το Κόπα Άφρικα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική

bet365

Το Gazzetta αναλύει γιατί η αποχώρηση του Ονιεκούρου για το Κόπα Άφρικα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον ίδιο, τον Ολυμπιακό και για συγκεκριμένους παίκτες του Ολυμπιακού.

Ο Χένρι Ονιεκούρου ήταν η ακριβότερη μεταγραφή που πραγματοποίησε το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός. Ήταν και η πιο δαπανητή που έγινε συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι «ερυθρόλευκοι» εκπλήρωσαν την επιθυμία του Πέδρο Μαρτίνς και αγόρασαν από τη Μονακό τον Νιγηριανό διεθνή εξτρέμ αντί 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η άφιξή του προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών και υπήρχε η ελπίδα ότι η ομάδα βρήκε τον ακραίο επιθετικό που θα κάνει τη διαφορά με την ταχύτητά του και τις ντρίμπλες του. Ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 21 συμμετοχές, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει κάνει και... blackjack. Ένα γκολ κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας και μία ασίστ κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Αυτός είναι ο απολογισμός του σε παραγωγικότητα. Ουδείς μπορεί να την κατηγορήσει από την άλλη για αδιαφορία. Τις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί το τακτικό πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς και γυρίζει στην άμυνα για να βοηθήσει, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Η απόδοσή του με τον Ολυμπιακό είχε ως αποτέλεσμα να μην κληθεί αρχικά στην αποστολή της εθνικής Νιγηρίας για το Κόπα Άφρικα. Ανήμερα των Χριστουγέννων, το όνομά του απουσίαζε από την 28άδα των «Σούπερ Αετών» που ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αγκουστίν Εγκουαβόεν, που είχε μόλις αντικαταστήσει τον Γερμανό Γκέρνοτ Ρορ.

Μία μέρα πριν αλλάξει ο χρόνος τα δεδομένα άλλαξαν και η ομοσπονδία της Νιγηρίας κάλεσε τελικά τον Ονιεκούρου στην αποστολή. Ο επιθετικός της Νάπολι, Βίκτορ Όσιμεν, που είχε συμπεριληφθεί αρχικά στην αποστολή, ζήτησε από τον προπονητή του να τον αφήσει εκτός. Ο ίδιος ο Εγκουαβόεν μετέφερε όσα του είχε πει ο βασικός του φορ: «Πρέπει να καταλάβεις πως δεν είμαι καλά, δεν θέλω να πάω στο Κόπα Άφρικα και να μην δώσω το 100%. Αυτό μου είπε. Είναι κρίμα που δεν θα τον έχουμε μαζί μας». Έστω και από το παράθυρο, ο παίκτης του Ολυμπιακού θα δώσει το παρών στη διοργάνωση που θα γίνει στα γήπεδα του Καμερούν. Έχει ήδη συμπεριληφθεί με την εθνική του ομάδα στην Αμπούτζα, όπου έχει καταλύσει και προετοιμάζεται η ομάδα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η απουσία του κοστίσει στον Ολυμπιακό. Αν ρωτήσει κανείς τον Πέδρο Μαρτίνς, θα του απαντήσει, απολύτως λογικά, πως θα ήθελε να έχει όλο το ρόστερ διαθέσιμο, να μην έχει την παραμικρή απώλεια. Τον Ιανουάριο οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν επτά παιχνίδια, εκ των οποίων δύο ντέρμπι. Στις 5/1 κοντράρονται με τον Απόλλωνα (19.30), στις 9/1 με τον Αστέρα (19.30), στις 16/1 με τον Παναθηναϊκό, στις 23/1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα και στις 30/1 με τον ΠΑΟΚ. Στο μεσοδιάστημα είναι προγραμματισμένα τα παιχνίδια του Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό. Το πρώτο ματς θα γίνει στις 18-19-20/1 και το δεύτερο στις 25-26-27/1. Μιλάμε φυσικά για σημαντικά ματς, όλα εντός των συνόρων. Τι έχει κάνει στην Ελλάδα ο Ονιεκούρου. Δεν έχει βάλει γκολ, ούτε έχει δώσει ασίστ.

Αυτή η συμμετοχή του στο Κόπα Άφρικα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για όλους. Και για τον Ολυμπιακό και για τον Νιγηριανό, αλλά και για ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας, αγωνίζονται στην ίδια θέση με τον Αφρικανό και δεν έχουν παίξει αρκετά. Η συμμετοχή στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, όπως λέγεται πλέον η διοργάνωση, μπορεί να σταθεί ικανή να απελευθερώσει τον Ονιεκούρου. Να του δώσει την απαραίτητη ώθηση, ώστε όταν επιστρέψει στον Ολυμπιακό να δούμε πλέον έναν άλλο εξτρέμ. Αυτό, βέβαια, αν χρησιμοποιηθεί στους αγώνες της Νιγηρίας, σε μια ομάδα που το ταλέντο και η ποιότητα μεσοεπιθετικά δεν λείπει, αν εξαιρεθεί η μεγάλη απουσία του Όσιμεν (η Νιγηρία είναι στο ίδιο γκρουπ με Αίγυπτο, Σουδάν, Γουινέα-Μπισάου).

Η δεδομένη του απουσία τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου είναι δεδομένο πως δίνει χώρο σε άλλους ποδοσφαιριστές. Άλλωστε ο Μαρτίνς ακόμα και όταν δεν έπειθε ο Ονιεκούρου, εξακολουθούσε να ποντάρει πάνω του. Τώρα με την αποχώρησή του, παίκτες ο Λόπες και ο Βαλμπουενά θα πάρουν περισσότερες ευκαιρίες, όπως και ο Βρουσάι που κακά τα ψέματα εφέτος έχει παίξει πολύ λίγο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχει επιστρέψει και ο Λοβέρα, ο οποίος, σύμφωνα και με τους πρώην προπονητές του στη Ρασίνγκ, μπορεί να βοηθήσει αγωνιζόμενος στο αριστερό φτερό. Εκεί δηλαδή ακριβώς που παίζει ο Ονιεκούρου. Να δούμε δηλαδή έναν διαφορετικό Λοβέρα από ό,τι στο πρώτο του πέρασμα.

Συνοπτικά, ο Νιγηριανός μπορεί να δει το Κόπα Άφρικα ως κίνητρο για να πάρει και πάλι τα πάνω του. Για να ξαναβρεί τον καλό του εαυτό, αυτόν που μέχρι σήμερα για κάποιο λόγο δεν βλέπουμε. Ο Ολυμπιακός, την ίδια ώρα, να στηρίξει και να αξιοποιήσει παίκτες με λιγότερο χρόνο συμμετοχής, που θα έχουν ανάγκη να δείξουν τί μπορούν να προσφέρουν.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα