ΑΕΚ: Ο δημιουργικός Μάνταλος και ο χαφ που θα τον απελευθερώσει (vids)

ΑΕΚ: Ο δημιουργικός Μάνταλος και ο χαφ που θα τον απελευθερώσει (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο δημιουργικός Μάνταλος και ο χαφ που θα τον απελευθερώσει (vids)

bet365

Ο αρχηγός της ΑΕΚ οδεύει για διψήφιο αριθμό ασίστ και τη φετινή σεζόν. Η απόκτηση χαφ που θα κάνει τη διαφορά θα τον απελευθερώσει στο παιχνίδι του, ωστόσο και ο ίδιος πρέπει να βελτιωθεί στο κομμάτι της έντασης.

Ένα πολύ καλό πρώτο μισό πραγματοποίησε ομολογουμένως ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της ΑΕΚ, όπως σχεδόν κάθε χρονιά, έτσι και φέτος έχει αναλάβει τον ρόλο του δημιουργού που τον κατέχει καλύτερα από τον καθένα. Μετράει ήδη οκτώ ασίστ (έχει σκοράρει και τρία γκολ) και φουλάρει για διψήφιο αριθμό «σερβιρισμάτων» και αυτή τη σεζόν με τη φανέλα της Ένωσης.

Ο στόχος του διψήφιου αριθμού ασίστ και τα χτυπήματα στατικών φάσεων

Πέρυσι τελείωσε την αγωνιστική χρονιά με 13 ασίστ, πρόπερσι με άλλες τόσες, και τη σεζόν 2018-2019 με δέκα. Την πρωταθληματική σεζόν έμεινε στις δύο λόγω του σοβαρού τραυματισμού με τη ρήξη χιαστού που υπέστη. Την προηγούμενη από αυτή είχε άλλες δέκα, ενώ τη σεζόν κατά την οποία η ΑΕΚ πραγματοποίησε τη μεγάλη της επιστροφή στην πρώτη κατηγορία ολοκλήρωσε με εννιά ασίστ. Συνολικά με την ΑΕΚ μετράει 80 ασίστ και είναι πιθανό να τις εκατοστήσει με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ενδεχομένως τη φετινή σεζόν μάλιστα να κάνει και προσωπικό ρεκόρ σε ασίστ σε μια σεζόν (εξαιρώντας φυσικά τη σεζόν 2014-2015 των 15 ασίστ με την ΑΕΚ στη δεύτερη κατηγορία).

Φέτος, τόσο με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, όσο και με τον Αργύρη Γιαννίκη, η ΑΕΚ έχει βελτιωθεί στην αξιοποίηση των στατικών φάσεων και ο Μάνταλος έχει συμβάλει με τα γλυκά χτυπήματα της μπάλας σε αυτό. Από τις οκτώ ασίστ που μετράει, οι πέντε έχουν προέλθει από εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ του αρχηγού της Ένωσης. Στο 3-0 της πρεμιέρας με τον Ιωνικό βρήκε τον Λε Ταλέκ. Στο διπλό (1-3) επί του Παναιτωλικού τον Βράνιες, στο 3-0 επί του Ατρόμητου ξανά τον Βόσνιο στόπερ, στο 2-1 κόντρα στον Άρη τον Μήτογλου και στο ισόπαλο 2-2 με τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη τον Λιβάι Γκαρσία. Όλοι τους σκόραραν έπειτα από εκτελέσεις του Μάνταλου σε στατικές μπάλες, με τον 30χρονο Έλληνα διεθνή να αποτελεί πηγή κινδύνων δημιουργώντας γκολ σε στιγμές τις οποίες στο παρελθόν η ΑΕΚ δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Η απόκτηση του box to box μέσου που θα τον απελευθερώσει στον άξονα

Ο Μάνταλος είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός στις πάσες και στις ενέργειές του, δείχνοντας ενδεχομένως το πιο ώριμο πρόσωπο που είχε ποτέ. Και σίγουρα θα μπορούσε ήδη να είχε φτάσει σε διψήφιο αριθμό ασίστ που πιάνει κάθε σεζόν καθώς σε πολλές περιπτώσεις έβγαλε ευκαιρίες για γκολ που χάθηκαν. Αν και σε γενικότερο επίπεδο η ΑΕΚ από το ξεκίνημα της σεζόν παρουσιάζει αποτελεσματικότητα λόγω και της ποιότητας που έχει προσθέσει από το καλοκαίρι μεσοεπιθετικά, με εξαίρεση βέβαια τα τελευταία ματς κόντρα σε Ιωνικό και ΟΦΗ.

Αυτό που θα μπορούσε να τον απελευθερώσει μέσα στα παιχνίδια ώστε να γίνεται ακόμα πιο ουσιαστικός είναι η προσθήκη ενός χαφ που θα μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κιτρινόμαυρο άξονα. Τον κεντρικό μέσο που έχει ανάγκη δηλαδή η συνολική λειτουργία της ΑΕΚ, τόσο ανασταλτικά όσο και μεσοεπιθετικά, κάτι το οποίο είναι εμφανές σε κάθε παιχνίδι. Με τη μεταγραφή αυτή πέραν του ότι η Ένωση θα είχε άλλη δυναμική στον χώρο της μεσαίας γραμμής και ο ίδιος ο Μάνταλος θα έπαιρνε σημαντική ενίσχυση χωρίς να είναι εκείνος που θα αναλάμβανε σε κάθε επίθεση να παίζει κάθετα. Την ίδια στιγμή με την παρουσία μιας τέτοιας μονάδας στο κέντρο της ΑΕΚ και οι άλλοι παίκτες κλάσης της μεσοεπιθετικής γραμμής, όπως ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ και ο Λιβάι Γκαρσία επίσης θα έπαιρναν πολύτιμες βοήθειες και θα προσέφεραν ακόμη περισσότερο.

Η δουλειά που πρέπει να ρίξει στο κομμάτι της έντασης και της φυσικής κατάστασης

Από την άλλη, στο κομμάτι στο οποίο ο Μάνταλος θέλει βελτίωση είναι σε αυτό της έντασης και της φυσικής κατάστασης. Είναι κάτι που φαίνεται πολύ σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση, καθώς από κάποιο σημείο και έπειτα βγάζει κούραση και δεν μπορεί να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό. Και αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται αλλαγή από τον Γιαννίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα δέκα ματς πρωταθλήματος με τον 41χρονο τεχνικό στον πάγκο, ο αρχηγός της Ένωσης έχει ολοκληρώσει το 90λεπτο μόλις σε δύο από αυτά. Μάλιστα σε έξι ματς (με Ατρόμητο, Βόλο, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ιωνικό και ΟΦΗ) ο Μάνταλος έχει γίνει αλλαγή στο διάστημα 55' με 73'. Οι κινήσεις αυτές από τον πάγκο προφανέστατα δείχνουν πως ο αρχηγός των κιτρινόμαυρων πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της δύναμης και της έντασης που απαιτεί ο Γιαννίκης από όλους τους παίκτες του. Κάτι που μπορεί να το βελτιώσει μέσα από την καθημερινή δουλειά στις προπονήσεις στον τομέα της φυσικής κατάστασης και είναι στο χέρι του να το πετύχει.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα