Οι πρώτες «επικίνδυνες αποστολές» του Ζοσέ Μπότο στον ΠΑΟΚ

Οι πρώτες «επικίνδυνες αποστολές» του Ζοσέ Μπότο στον ΠΑΟΚ

Οι πρώτες «επικίνδυνες αποστολές» του Ζοσέ Μπότο στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ αναμένεται στις 28 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τη γεμάτη ατζέντα και τις πολλές υποχρεώσεις με το καλημέρα.

Σε κάθε αγορά, ο κόσμος και ο Τύπος εστιάζουν αν (ο καινούργιος) αθλητικός διευθυντής έχει μεγάλη ατζέντα, αν έχει «άστρο» στις μεταγραφές. Οι ιδιοκτήτες, που αναμένουν τον καινούργιο, εστιάζουν σε κάτι άλλο. Η πρώτη ερώτησή τους είναι, πωλήσεις κάνει;

Το βιογραφικό που συνοδεύει τον Ζοσέ Μπότο, σε συνδυασμό με την πορεία του τόσα χρόνια στα γραφεία του «Ντα Λουζ» και στο Ντόνετσκ, δείχνουν ότι το’ χει με τις μεταγραφές, το’ χει και με τις πωλήσεις. Το πρώτο σκέλος αφορά την ομάδα, τον προπονητή. Το δεύτερο σκέλος τη διοίκηση και τον Ιβάν Σαββίδη.

Η πρόσληψη του 55χρονου Πορτογάλου μοιάζει να είναι η πιο ασφαλής πλατφόρμα για την οικογένεια Σαββίδη. Μία βάση εκτόξευσης. Ο Μπότο εδώ και μια δωδεκαετία, κάθε άλλο παρά χαριστικά ή αδικαιολόγητα, έχει μπει στο διεθνές mainstream. Το όνομά του, ήδη, είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κορυφαίους chief scouter, πόστο το οποίο υπηρέτησε με επιτυχία τα τελευταία 2,5 χρόνια στη Σαχτάρ.

Εξ ου και η απροθυμία του CEO της ουκρανικής ομάδας, Σεργκέι Πάλκιν, να τον αφήσει να φύγει από το Ντόνετσκ. Όταν, όμως, στη διαπραγμάτευση Σαχτάρ-ΠΑΟΚ, οι «ασπρόμαυροι», μέσω του ιδιοκτήτη τους, έδειξαν το «χρώμα του χρήματος», έκανε κι αυτός πίσω…

Όλα αυτά τα χρόνια τα μάτια του Ζοσέ Μπότο έχουν δει εκατοντάδες ποδοσφαιριστές. Σχεδόν πάντα επιλέγει το δρόμο της κατ’ ιδίαν επαφής και αξιολόγησης ενός υποψήφιου μεταγραφικού στόχου ή κάποιου μεγάλου ταλέντου που θα του έχει προταθεί. Έτσι, η αναδιοργάνωση του τμήματος scouting που είναι ένα από τα πρώτα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθεί ο Πορτογάλος δεν προβλέπει αλλαγές σε πρόσωπα, προβλέπει όμως αλλαγές στη δομή και στον τρόπο δουλειάς.

«Για μένα είναι σημαντική η ζωντανή παρακολούθηση. Τα σημαντικότερα στοιχεία σε έναν παίκτη είναι σχέση, επαφή που έχει με την μπάλα και κατανόηση του παιχνιδιού. Πώς αντιδρά, δηλαδή, στις κινήσεις συμπαικτών και αντιπάλων», έχει πει ο Μπότο, που ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής (διαθέτει δίπλωμα UEFA) στην τοπική ομάδα της γενέτειρας του, στη Λούρες της Πορτογαλίας, πέρασε από την Σακαβανένσε και το τεχνικό τιμ της Μπενφίκα προτού αναλάβει την πλήρη αναδιοργάνωση του τμήματος scouting των «Αετών» της Λισαβόνας.

Ο 55χρονος Πορτογάλος πιστεύει πως τα άτομα δεν κάνουν πάντα τη διαφορά, «η Μάντσεστερ Σίτι έχει 40 άτομα στο scouting, η Μπενφίκα πέντε, όμως, έχει μεγάλη σημασία το πως οργανώνεται ένα τμήμα. Αν είναι σωστά δομημένο δεν φαίνεται πολύ διαφορά», λέει.

Η επαφή με τον προπονητή και η εμπιστοσύνη της διοίκησης και του προέδρου αποτελούν τα επόμενα βήματα. Κι αυτό θα γίνει βήμα βήμα, με την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μέρες από σήμερα. Ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ θα βρίσκεται στις 28 Δεκεμβρίου και με το καλημέρα αναμένεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους νέους συνεργάτες του στο τμήμα scouting του «Δικεφάλου».

Μαζί του θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και ο Αντρέ Φεντσένκοφ. Ο Νο1 scout της Σαχτάρ θα ενταχθεί στο αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΟΚ και θα αποτελεί το μάτι του Πορτογάλου σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ό,τι ακριβώς έκανε και στην Ουκρανία.

Το «ασπρόμαυρο» ρόστερ φωνάζει ότι χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις. Προσθαφαιρέσεις. Γιατί εκτός από τις όποιες μεταγραφές γίνουν μέσα στον Ιανουάριο στο πλάνο είναι και οι αποχωρήσεις. Είπαμε, ότι κάθε (νέος) αθλητικός διευθυντής κρίνεται και από τις πωλήσεις.

Προτού ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης αναλάβουν προσωπικά το θέμα του νέου αθλητικού διευθυντή, είχε γίνει μια σχετική προεργασία από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Ο Σίντζι Καγκάβα άνοιξε την πόρτα της εξόδου, γίνεται προσπάθεια να συμβεί το ίδιο και με τον Ροντρίγκο Σοάρες, ίσως ακολουθήσουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές, που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού.

Οι ανανεώσεις συμβολαίων που λήγουν το καλοκαίρι του 2022, και είναι πολλές, θα απασχολήσουν κάποια στιγμή τον νέο αθλητικό διευθυντή, όμως στην πρώτη γραμμή είναι η ενίσχυση της ομάδας. Ο Λουτσέσκου και το scouting έχουν σχηματίσει τις λίστες με υποψήφιους ποδοσφαιριστές στις θέσεις που υπάρχει δεδομένη ανάγκη ενίσχυσης («δεκάρι», εξτρέμ, δεξί μπακ), ωστόσο με την έλευση του Μπότο οι προτεραιότητες μπορεί να διαφοροποιηθούν και όλα πλέον είναι ανοικτά.

Ο μεγάλος στόχος του είναι ένας: ο ΠΑΟΚ του 2022-23 να είναι μια ομάδα πολύ διαφορετική από την τωρινή και με πολύ μικρότερο μ.ο. ηλικίας. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, πρέπει πλέον να γίνουν πράξη. Αρχικά τον Ιανουάριο και το… τσουνάμι να έρχεται κατά τα τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.