Επασί στο Gazzetta: «Τριάδα με τον ΟΦΗ θα ήταν τέλεια, έγινα τερματοφύλακας λόγω Τσιλαβέρτ»

Επασί στο Gazzetta: «Τριάδα με τον ΟΦΗ θα ήταν τέλεια, έγινα τερματοφύλακας λόγω Τσιλαβέρτ»

Δημήτρης Σαμόλης
Επασί στο Gazzetta: «Τριάδα με τον ΟΦΗ θα ήταν τέλεια, έγινα τερματοφύλακας λόγω Τσιλαβέρτ»

bet365

Ο Ντέιβις Επασί ετοιμάζεται για το Κόπα Άφρικα με το Καμερούν και μιλάει στο Gazzetta για την εφετινή εξαιρετική πορεία του ΟΦΗ, για τα παιδικά του χρόνια και τους δύο γκολκίπερ - ινδάλματά του.

Την Τετάρτη (22/12) ανακοινώθηκε η τελική επιλογή του Καμερούν για το Κόπα Άφρικα. Ο Ντέιβις Επασί ήταν στην αποστολή της διοργανώτριας χώρας. Ο τερματοφύλακας του ΟΦΗ ετοιμάζεται να ζήσει μεγάλες στιγμές στην πατρίδα του πατέρα του, όπως σπουδαίες στιγμές ζει κι εφέτος με την ομάδα του Ηρακλείου. Μόλις προ ημερών κατακτήθηκε η μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ για τη Super League Interwetten.

Ο 28χρονος μιλάει στο Gazzetta για τον ΟΦΗ και όσα έχει συναντήσει στο κλαμπ, για τα παιδικά του χρόνια, τότε που έφυγε από το σπίτι του στα 12 για να εγκατασταθεί στη διάσημη γαλλική ακαδημία Clairefontaine, αλλά και για τους τερματοφύλακες που τον έκαναν να αγαπήσει τη θέση...

Όταν υπέγραφες στον ΟΦΗ την περίμενες αυτή την πορεία;

«Δεν μου προκαλεί εντύπωση αυτό που κάνουμε με τον ΟΦΗ. Είμαστε καλοί παίκτες, υπάρχει πολύ καλό staff και η δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις αποτυπώνεται στο γήπεδο».

Πώς έζησες τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ;

«Άκουσα ότι πέρασαν 20 χρόνια από την τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΟΦΗ σε αγώνα με την ΑΕΚ. Πήγαμε στην Αθήνα για να νικήσουμε. Με τον Άρη στο αμέσως προηγούμενο ματς ισοφαριστήκαμε στο τέλος και θέλαμε να δείξουμε ότι δεν είναι τυχαίο αυτές οι εμφανίσεις που κάνουμε. Είχαμε τη φιλοδοξία να φύγουμε από την Αθήνα με νίκη, να δείξουμε την ποιότητα που μας διακρίνει και το πετύχαμε».

Ποιο θεωρείς ότι είναι το ατού του εφετινού ΟΦΗ; Η άμυνα; Η επίθεση; Η μεσαία γραμμή;

«Όλοι αμυνόμαστε, όλοι κάνουμε επίθεση. Δεν είναι ότι είμαι εγώ καλός και γι' αυτό κρατάμε το μηδέν ή βάζουμε περισσότερα γκολ από ό,τι δεχόμαστε. Όλοι στον ΟΦΗ δουλεύουμε για τον κοινό σκοπό, να τελειώνουμε τα παιχνίδια με θετικό αποτέλεσμα, αλλά και να δείχνουμε ποιότητα στο γήπεδο.

Η κατάσταση που συνάντησες στον ΟΦΗ ήταν αυτό που περίμενες όταν υπέγραφες;

«Όταν ενημερώθηκα για το ενδιαφέρον της ομάδας, ρώτησα κάποιους παίκτες για το κλαμπ και όλοι τους μου είπαν καλά λόγια. Όταν πια υπέγραψα κατάλαβα ότι όσα μου είχαν πει ήταν αλήθεια. Δεν το περίμενα τόσο πολύ. Ο ΟΦΗ είναι αυτό που ήθελα, μια ομάδα στην οποία όλα δουλεύουν επαγγελματικά».

Αν σου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελες να μείνεις χρόνια στον ΟΦΗ;

«Όταν ήμουν νέος και έπαιζα στη Γαλλία, είχα τη φιλοδοξία να φτάσω μακριά. Θέλω να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο. Στον ΟΦΗ νιώθω άνετα, έχω αυτοπεποίθηση. Θέλω να τα δώσω όλα και θα δούμε στο μέλλον».

Επασί

Αγωνίζεσαι στην Ελλάδα πέντε χρόνια. Τι έχεις να πεις για το επίπεδο του ποδοσφαίρου και γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Όπως σε κάθε χώρα, υπάρχουν οι ισχυρές ομάδες και οι λιγότερο δυνατές. Θεωρώ ότι υπάρχει καλό επίπεδο, ποιότητα, όπως ποιοτική είναι και η ζωή στην Ελλάδα. Όλες οι ομάδες διαθέτουν ορισμένους αξιόλογους ποδοσφαιριστές και κάθε ομάδα μπορεί να κάνει ζημιά στην άλλη».

Τι θα ήθελες να πετύχεις εφέτος με τον ΟΦΗ;

«Να τερματίσουμε ψηλά. Σίγουρα να μπούμε στα play offs. Αν καταφέρναμε να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα τρίτοι, τέταρτοι ή πέμπτοι, θα ήταν τέλεια».

Ποια είναι η άποψή σου για τον Νίκο Νιόπλια;

«Δεν τον γνώριζα προσωπικά, μέχρι που ήρθα στον ΟΦΗ. Έχει κάνει φοβερή δουλειά στην ομάδα. Όλοι οι παίκτες είμαστε ευχαριστημένοι με το staff και απολαμβάνουμε να παίζουμε. Ο τρόπος που αγωνιζόμαστε μας ικανοποιεί και μας γεμίζει».

Αυτό που κάνει εντύπωση στον κόσμο είναι ότι ακόμη κι όταν καλείστε να αντιμετωπίσετε πιο δυνατές ομάδες, η ομάδα βγαίνει μπροστά για να επιτεθεί και να απειλήσει τον αντίπαλο.

«Έχουμε αυτήν την επιθετική ποιότητα. Μου το είχαν πει εξ' αρχής ότι αυτός ήταν ο τρόπος που ήθελε να αγωνιστεί η ομάδα και αυτό γίνεται. Πριν υπογράψω είχα μιλήσει με τον προπονητή τερματοφυλάκων, Βαγγέλη Λάππα, και με τον Γιώργο Σαμαρά».

Με τον κ. Μπούση, τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, έχεις μιλήσει;

«Βέβαια. Μου έστειλε και μήνυμα μετά τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ για να με συγχαρεί. Έστειλε και στα υπόλοια παιδιά».

Ποια στοιχεία θεωρείς ότι έχεις βελτιώσει ως τερματοφύλακας;

«Ο προπονητής τερματοφυλάκων του ΟΦΗ μού λέει ό,τι κάνω, να το κάνω καλά. Ας κάνω το απλό, αλλά να είναι αποτελεσματικό. Και να είμαι πάντα έτοιμος, όταν χρειαστεί. Θεωρώ ότι αυτά τα έχω πετύχει».

Με ποιους παίκτες του ΟΦΗ κάνεις περισσότερο παρέα;

«Είμαστε μια ομάδα που όλοι τα πηγαίνουν καλά με τους άλλους. Εγώ κάνω περισσότερο παρέα με τον Καμάου και τον Σελίμοβιτς».

Θεωρείς ότι μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον ΟΦΗ, ο Ολυμπιακός είναι κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Η διαφορά των έντεκα βαθμών δεν είναι μικρή. Θα έλεγα όμως ότι η σεζόν είναι μεγάλη, υπάρχουν και τα play offs. Το πρωτάθλημα θα είναι υπέροχο».

Ποια θεωρείς τη σημαντικότερη απόκρουση της πορείας σου μέχρι σήμερα;

«Έχω κάνει αρκετές αποκρούσεις (γέλια). Δεν μπορώ να διαλέξω κάποια συγκεκριμένη».

Σε λίγες μέρες ξεκινάει το Κόπα Άφρικα και θα είσαι εκεί. Στην πατρίδα σου. Θα εκπροσωπήσεις το Καμερούν. Πώς νιώθεις που θα δώσεις το παρών σε αυτή τη σπουδαία γιορτή του αφρικανικού ποδοσφαίρου;

«Είναι οπωσδήποτε τιμητικό. Είναι μεγάλη η χαρά μου. Ήταν στόχος μου. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν όνειρο, αλλά στόχος. Έπρεπε να είμαι έτοιμος να αρπάξω την ευκαιρία και αποδείχθηκε ότι ήμουν. Μέσα από την πορεία μου στη Λαμία κατάφερα να κερδίσω κλήση στην εθνική».

Γεννημένος στη Γαλλία και διεθνής με το Καμερούν...

«Ναι, ο πατέρας μου είναι από το Καμερούν, η μητέρα μου από τη Γαλλία. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στο Καμερούν, αλλά μικρός μετανάστευσε στη Γαλλία για να ζήσει εκεί».

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

«Έφυγα πολύ μικρός από το σπίτι. Σε ηλικία 12 ετών πήγα στη διάσημη ποδοσφαιρική ακαδημία Clairefontaine. Ήταν δύσκολο για τη μητέρα μου να φύγω από κοντά της τόσο μικρός, αλλά και για εμένα φυσικά. Το όνειρό μου ήταν όμως να γίνω ποδοσφαιριστής και να παίξω στο Champions League».

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνυπήρξες και που κάνουν τώρα μεγάλη καριέρα;

«Ναι, ήταν συμπαίκτες μου ο Ραφαέλ Γκερέρο της Ντόρτμουντ και ο Αλφόνς Αρεολά που τώρα παίζει στη Γουέστ Χαμ. Από τη γενιά μου, είμαστε 15 παίκτες που αγωνιζόμαστε τώρα σε επαγγελματικό επίπεδο».

H κλήση σου στην εθνική ήρθε σε ηλικία 28 ετών. Θεωρείς ότι άργησε;

«Θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά σκέψου ότι για ένα χρόνο έμεινα εκτός, όταν ανήκα στον Λεβαδειακό. Είχα προβλήματα εκεί. Μετά πήγα στη Λαμία για να κάνω come back στην καριέρα μου».

Ποιος είναι ο στόχος σας με το Καμερούν στο Κόπα Άφρικα;

«Να το σηκώσουμε. Παίζοντας στην έδρα μας. Υπάρχει πίεση. Όλοι θα θέλουν να μας νικήσουν».

Πρόεδρος της ομοσπονδίας του Καμερούν είναι ο Σαμουέλ Ετό, μια πολύ μεγάλη δόξα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έτυχε να μιλήσετε;

«Όχι ακόμα. Ελπίζω να κάνει καλή δουλειά ο κ. Ετό. Υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής και του εύχομαι τα καλύτερα και ως πρόεδρο της ομοσπονδίας».

Έγινε μεγάλη κουβέντα γύρω από το ενδεχόμενο να αναβληθεί η διοργάνωση του Κόπα Άφρικα. Ποια είναι η άποψή σου;

«Συνηθίσαμε να παίζουμε στην εποχή του κορονοϊού. Για εμένα δεν υπήρχε λόγος αναβολής του τουρνουά».

Ποιες ομάδες θεωρείς ότι είναι φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου;

«Εμείς και σίγουρα η Σενεγάλη και η Αλγερία».

Τι σου ευχήθηκαν από τον ΟΦΗ προτού φύγεις για να ενσωματωθείς στην εθνική σου ομάδα;

«Να πάνε όλα καλά και να γυρίσω την τελευταία μέρα...».

Ποιο ήταν το ερέθεισμά σου να γίνεις τερματοφύλακας;

«Το πρώτο Μουντιάλ που θυμάμαι ήταν αυτό του 1998, το οποίο είχε γίνει μάλιστα στη Γαλλία. Είχα τρέλα με τον Σιλαβέρτ της Παραγουάης και φυσικά με τον Καμερουνέζο Jacques Songo'o. Θυμάμαι να τους βλέπω και σε video αργότερα».

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα