Ο Άρης παλεύει με τα κύματα της δυστοκίας του

Ο Άρης παλεύει με τα κύματα της δυστοκίας του

Ο Άρης παλεύει με τα κύματα της δυστοκίας του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον Άρη που αντί θεάματος συνεχίζει να υποβάλλει τον εαυτό του σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία αδικώντας την προσπάθειά του.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν γέμισαν βαθμούς οι… κάδοι γύρω από το «Κλ. Βικελίδης» γιατί παρακολουθώντας το εκρηκτικό πρώτο 25λεπτο στο Αρης - Ιωνικός 1-0 ένιωσα ότι αυτό το έργο το είχα ξαναδεί. Δεν είχε την έκρηξη αλλά και την ένταση των προηγούμενων περιπτώσεων αλλά αυτό το έκανε ακόμη χειρότερο. Πώς γίνεται δηλαδή να έχεις επτά τελικές προσπάθειες (εντός εστίας), κατοχή μπάλας στο επίπεδο του 77%, ορθολογικό τρόπο έκφρασης στην επίθεση, από άκρα (λόγω των ακραίων χαφ και όχι των μπακ) και τον άξονα (έκανε τρομερό παιχνίδι ο Μπαντού Ντιαγέ), να φτάνεις με τρομερές αξιώσεις απέναντι στον τερματοφύλακα του αντιπάλου κι εκεί να κλείνεις τα μάτια; Δεν τίθεται ζήτημα διάθεσης γιατί άπαντες ξεχείλιζαν από δαύτη.

Ώρες-ώρες απορώ με την ψυχοσύνθεση του Άκη Μάντζιου, την παροιμιώδη ηρεμία του, αν και δεν ξέρω τι του υποδεικνύει η ψυχή του. Γιατί είναι δύσκολο να κρατήσεις τον εαυτό σου βλέποντας την ομάδα σου να χάνει το ένα… μάτι μετά το άλλο. Πόσο μπορείς να αντέξεις βλέποντας την ίδια ταινία κάθε εβδομάδα; Λογικά τα πόδια του θα μουδιάζουν.

Προσωπικά δίνω credit στον Χουτεσιώτη γιατί οι τοποθετήσεις του σε συνδυασμό με τις εκτελέσεις, ήταν τρομερές. Μια φορά έχασε φάση, σ’ αυτή του Χουάν Ιτούρμπε αλλά ο Παραγουανός καθώς έβγαζε τον αέρα από το στόμα του πλάσαρε χαλαρά και αντιλήφθηκε ότι η ένταση θα πρέπει να φεύγει μόνο όταν η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Μέχρι τότε, όφειλε να ήταν στην τσίτα. Προφανώς ήταν και θέμα τύχης, αλλά αυτή που δεν είχε ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο, τη βρήκε στο δεύτερο γιατί η φάση του πέναλτι είναι να φιλοξενείται στα χιουμοριστικά βίντεο του ποδοσφαίρου. Κι έτσι ο Μύγας φόρεσε τον μανδύα του μοιραίου γιατί στο διώξιμο της μπάλας, αυτή χτύπησε στο κεφάλι του Τσιγκρίνσκι και κυρίως, στρώθηκε στον Μαντσίνι. Η σπασμωδική κίνηση οδήγησε στην ανατροπή, το πέναλτι, το 1-0 και… end of story.

Ωραίες οι νίκες, αλλά το 0/13 είναι βαρύ

Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ γκρινιάρης θα επιμείνω στο ζήτημα της αναποτελεσματικότητας γιατί είναι σοβαρό, έχει μεγάλο κόστος, ασχέτως του ότι δεν το πλήρωσε ο Άρης απέναντι στον Ιωνικό. Και η οπισθοχώρηση ήταν λογική γιατί δεν γίνεται μια ομάδα επιπέδου ελληνικού πρωταθλήματος να παίξει πάνω από 60-65 λεπτά σε τόσο έντονο ρυθμό. Και πολλά έγραψα. Αν το κάνει, θα πρέπει να μεταγραφεί στην Premier League. Σε αυτό το διάστημα όμως οφείλει να βρίσκει γκολ και να τελειώνει παιχνίδια όταν έχει δημιουργία και σωστό τρόπο εκτέλεσης των κινήσεων ανάπτυξης. Διαφορετικά κινδυνεύει. Όπως κινδύνευσε σήμερα ο Άρης, όπως και ο Ολυμπιακός με τη Λαμία, όπως ο ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης ενώ η ΑΕΚ την πάτησε εναντίον του ΟΦΗ.

Ο Σάσα

Βέβαια, η ομάδα του Άκη Μάντζιου δεν ένιωσε καμία πολιορκία, αλλά ο Ιωνικός είχε αρκετές προϋποθέσεις. Προφανώς γύρισε μέτρα πίσω γιατί εκεί ενεργοποιείται το κύτταρο της επιβίωσης, της διαφύλαξης του αποτελέσματος, το παραδέχθηκε και ο Φαμπιάνο. Επίσης, όταν ο αντίπαλος βλέπει ότι μπροστά δεν μπορείς να τελειώσεις ένα παιχνίδι, παίρνει ψυχολογία, επιμένει και κυρίως, παίρνει ρίσκο με μια σιγουριά. Στο 2-0 σκέφτεται διαφορετικά, φοβάται το βαρύ σκορ. Είναι καθαρά ψυχολογικό.

Ο Άκης Μάντζιος ρωτήθηκε για το 0/13 που στην προκειμένη περίπτωση αποτυπώνει την πραγματικότητα του αγώνα και είπε την αλήθεια. Το γκολ έρχεται όταν το πιστεύεις. Το πιστεύεις ότι το έχεις για συνήθεια. Αν το βάζεις στη.. χάση και στη φέξη, μοιραία δεν έχεις και την ψυχολογία. Αυτό ισχύει (ακόμα) και για τον Φαμπιάνο κι ας μην είναι το βασικό κομμάτι της δουλειάς του. Τις φάσεις που έχασε σήμερα, τις είχε κάνει γκολ στα φιλικά παιχνίδια κι έτσι (μας) δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ο φετινός Άρης θα είναι πιο αποτελεσματικός στις στημένες μπάλες. Τουλάχιστον, σήμερα, ήταν παραγωγικός γιατί οι εκτελέσεις έγιναν από τον Χαβιέρ Ματίγια και τον Χουάν Ιτούρμπε. Δεν είναι λεπτομέρεια αλλά η ουσία.

Ο Άρης κέρδισε με τέσσερις σοβαρές απουσίες

Προφανώς δεν συγκρίνονται τα ρόστερ των δύο ομάδων αλλά δε γίνεται να μην λογαριαστούν οι απουσίες. Κυρίως αυτές των Ματέο Γκαρσία, Τζέγκο και του Μπερτόγλιο κι ας μπήκε για πέντε αγωνιστικά λεπτά. Ο Μάντζιος δεν είχε επιλογές στον άξονα για να προχωρήσει σε ποιοτικό φρεσκάρισμα, πήγε στην αλχημεία με τον Μάνο και θα δικαιωνόταν αν ο Βεροιώτης αξιοποιούσε την ευκαιρία του ή αν δεν μπέρδευε τα πόδια του στην πρώτη επαφή του με την μπάλα με την εύκολη πάσα που είχε αριστερά.

Ο Σπανός

Ο Δημήτρης Σπανός διάβασε σωστά το κενό του στον άξονα με τον Ρομαό και η δική του αλλαγή έδωσε ενέργεια και δύναμη στο κέντρο. Κι έτσι, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα του Άρη, άλλαξε η εικόνα του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο. Φιλότιμος ο Κιάκος, καλός παίκτης ο Καμπράλ, ο Κάνιας έχει ποιότητα και ο Ντάλτσιο θα πρέπει να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του γιατί έχει potential. Αντικειμενικά όμως ο Ιωνικός δεν άξιζε να πάρει τίποτε περισσότερο από μια τιμητική ήττα. Θα μπορούσε να είχε βγάλει έναν σάκο από τον πάγκο και να βάζει μπάλες στις καλές στιγμές του Άρη οι οποίες έγιναν ευκαιρίες γιατί αυτός περιορίστηκε στα προϋποθέσεις. Το (ίδιο) έργο, αν μη τι άλλο, είχε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Σαν αυτή που αποδόθηκε πριν τη έναρξη του αγώνα. Ο Άρης θα πρέπει να τιμά αυτούς που πρόσφεραν, να γίνει πιο εξωστρεφής ως αθλητικός οργανισμός. Κι αυτό έκανε πολύ σωστά. Παλιότερα, ο σύλλογος δεν το είχε, αυτό πληρώνει ο Θόδωρος Καρυπίδης.

Υγ1: Ένα τραγούδι λέει ότι όποιος ξέρει να αγαπά, ξέρει και να χωρίζει. Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για διαζύγια. Η επιβολή προστίμου και η επιστροφή του Σούντγκρεν στην ομάδα είναι η σωστή απόφαση και ακόμη πιο ορθή θα είναι η ενεργοποίησή του. Ο Σουηδός χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του στη διαχείριση καταστάσεων αλλά αυτή τη στιγμή είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο. Κι αν το καλοκαίρι αποφασίσει να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, γιατί διετές κλειστές με τόσο υψηλές απολαβές που ζητά δεν θα του προσφέρει ο Άρης, να φύγει περήφανα και με το κεφάλι ψηλά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.