Ζοσέ Μπότο: Ενας σταρ των μεταγραφών στον ΠΑΟΚ

Ζοσέ Μπότο: Ενας σταρ των μεταγραφών στον ΠΑΟΚ

bet365

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ζοσέ Μπότο στην Τούμπα και το Gazzetta γράφει το παρασκήνιο της συμφωνίας με τον 55χρονο Πορτογάλο που έχει κάνει σπουδαίο έργο σε Μπενφίκα και Σαχτάρ.

Ήταν αρχές του περασμένου Μαρτίου όταν «έσκασε» το θέμα Ρέμπε στον ΠΑΟΚ, με τον Γερμανό να αποχωρεί για να πιάσει δουλειά στη Νυρεμβέργη. Με τον ερχομό του Ραζβάν Λουτσέσκου, λίγους μήνες αργότερα, η ιδιοκτησία αποφάσισε να λειτουργήσει δίχως την παρουσία αθλητικού διευθυντή.

Με τους «ασπρόμαυρους» να πορεύονται εκείνο το διάστημα χωρίς κάποιον στο πόστο του αθλητικού διευθυντή είχα γράψει τον περασμένο Απρίλιο, ότι έμοιαζαν στα μάτια των ουδέτερων λες και είχαν βάλει τη λειτουργία «στον αυτόματο». Όπως και να το κάνουμε, στον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη, αρμόζει μια στιβαρή διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Αρμόζει ένα νέο ποδοσφαιρικό «αφεντικό» που θα παρεμβαίνει, που θα χαράζει τον δρόμο, που δε θα αφήνει σημαντικά θέματα να λιμνάζουν στη θέση τους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, σ’ ένα δομημένο οργανισμό, πάνω απ’ τον προπονητή, υποτίθεται πως υπάρχει η ηγεσία που εκπονεί τη στρατηγική. Στρατηγική δεν είναι οι ατελείωτες αγορές, χειμώνα-καλοκαίρι, δίχως διακριτό στόχο.

Το αν πέτυχε ή απέτυχε το πείραμα, προφανώς, το έκρινε η κίνηση των Ιβάν και Γιώργου Σαββίδη να φέρουν άμεσα ένα από τα καλύτερα ονόματα της αγοράς, τον Πορτογάλο Ζοσέ Μπότο. Η δουλειά δεν γινόταν να προχωρήσει έτσι, το θετικό είναι πως η απόφαση πάρθηκε μετά από μια σειρά συζητήσεων του μεγαλομετόχου με τους συνεργάτες του στη Θεσσαλονίκη και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα άρχισαν οι επαφές με την Σαχτάρ προκειμένου ο 55χρονος Πορτογάλος να λύσει το συμβόλαιο του και να ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Τούμπας ως ο νέος (όγδοος) αθλητικός διευθυντής της εποχής Σαββίδη.

Από τον Μίχελ στον Μπότο

michel

Ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να μιλήσει με τον Ζοσέ Μπότο αν δεν ήξερε τον τρόπο για να φτάσει στη συμφωνία με την ουκρανική ομάδα για το σπάσιμο του συμβολαίου του, που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε υψηλότατο διοικητικό επίπεδο, εδώ και χρόνια, υπάρχουν άριστες μεταξύ της ομάδας του Ντόνετσκ και του ΠΑΟΚ.

Κι αυτό, ίσως, είναι το κλειδί που χρειάστηκε για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε μια πρώτη συμφωνία. Γιατί όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Ρόμα έδειξε ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τον Πορτογάλο, η αντίδραση της Σαχτάρ ήταν έντονη. «Τα ΜΜΕ της Ιταλίας γράφουν ότι η Ρόμα θέλει να προσλάβει τον επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι πόσο κοστίζουν οι ρήτρες αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του για να φύγει», είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος, Σεργκέι Πάλκιν.

Κι αν νομίζετε ότι είναι η πρώτη φορά που ο «Δικέφαλος» «χτυπάει την πόρτα» της Σαχτάρ, κάνετε λάθος. Πριν από έξι χρόνια, τέτοια εποχή, ο ισχυρός άνδρας του «Δικεφάλου» είχε φέρει τον Λούμπος Μίχελ, ο οποίος για οκτώ χρόνια εργαζόταν στον ουκρανικό σύλλογο. Ο Σαββίδης έδωσε στον Σλοβένο τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος και εμπιστεύτηκε τον πρώην διεθνή ρέφερι για το χτίσιμο και τη δημιουργία της ομάδας των τίτλων.

Τα μηνύματα που έρχονται, πλέον, στη Θεσσαλονίκη λένε πως με τον ερχομό του Ζοσέ Μπότα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την αναμόρφωση της ομάδας κι είναι κάτι πολύ ευχάριστο μπροστά στη μαυρίλα που έχει πλακώσει τους «ασπρόμαυρους». Μέσα σ’ αυτό το μουντό κλίμα πέριξ της Τούμπας, έχει γίνει σε συνεργασία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου η αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών και προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πρώτος σοβαρός σχεδιασμός για το τώρα, αλλά και για το μέλλον.

Πρωταγωνιστής σε τεράστια deal

boto

Σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα παραμονής των προηγούμενων επτά αθλητικών διευθυντών στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη ήταν μικρό, σε κάποιες άλλες η επιρροή της οικογένειας ήταν μεγάλη, ενώ μόνο στην περίπτωση του Φρανκ Άρνεσεν δόθηκε, σχεδόν, πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Η συμφωνία με τον Ζοσέ Μπότο είναι για 2,5 χρόνια και είναι ο δεύτερος Πορτογάλος, μετά τον Μάριο Μπράνκο, που κερδίζει την εμπιστοσύνη της οικογένειας Σαββίδη και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του αθλητικού διευθυντή. Σίγουρα έχει δύσκολο έργο ωστόσο δεν έρχεται σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον. Στην Τούμπα θα συναντηθεί εκ νέου με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Οι δυο τους συνυπήρξαν στο «Ντα Λουζ» στο διάστημα που Σέρβος επιθετικός του Δικεφάλου» αγωνιζόταν για την Μπενφίκα ο 55χρονος Πορτογάλος ήταν επικεφαλής του τμήματος scouting. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις εισηγήσεις στον Ρουί Κόστα προτού η κάθε μεταγραφή φτάσει στη διοίκηση των «Αετών».

Με δική του εισήγηση ο Σέρβος επιθετικός αποκτήθηκε από την Μπενφίκα, μετά από ένα πολύκροτο μεταγραφικό σήριαλ που κράτησε για μήνες, ενώ γνωρίζει και τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έχει περάσει από τους πάγκους και των δύο ομάδων. Όταν το 2007 προσελήφθη από την ομάδα της Λισαβόνας, ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν στο τιμόνι της, ωστόσο μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Σάντος απολύθηκε και στη συνέχεια ανέλαβε τον ΠΑΟΚ.

Εκείνη την εποχή ο πρόεδρος, Λουίς Φελίπε Βιέιρα, αποφάσισε πως έπρεπε να δημιουργήσει ένα ισχυρό τμήμα scouting και στράφηκε στην επιλογή του Μπότο. Μέχρι τότε το όποιο scouting παικτών γινόταν από τον εκάστοτε προπονητή και τους παράγοντες να προτείνουν παίκτες μέσα από βίντεο. Κάτι ανάλογο έχουν στο μυαλό τους ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης σε έναν πιο διευρυμένο ρόλο με περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες στον ΠΑΟΚ.

Ο Ζοσέ Μπότο μπορεί σαν όνομα από μόνο του να μη λέει σχεδόν τίποτα στους περισσότερους φιλάθλους. Όμως, αν δίπλα στο όνομα του προσθέσει τα ονόματα ποδοσφαιριστών όπως οι Βίτσελ, Όμπλακ, Ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίζ, Μάρκοβιτς, Φέισα, Γκριμάλντο, Ζίβκοβιτς και πολλών άλλων, τότε η υπόθεση αλλάζει. Υστερα από έντεκα χρόνια στο «Ντα Λουζ» και άλλα δυόμιση στο Ντόνετσκ, ο πρώην διευθυντής τμημάτων της Μπενφίκα και της Σαχτάρ, αναγνωρίζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου ως ένας από τους καλύτερους στο είδος του.

Λάτρης της βραζιλιάνικης αγοράς

bota

Ο ίδιος αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχει ο ρόλος του. «Δεν είναι εύκολο να μπεις στον κόσμο του scouting. Αν κάποιος θέλει να γίνει προπονητής, μπορεί να το κάνει ακολουθώντας κάποια μαθήματα. Αν θες να γίνεις scout, είναι κάτι πιο περίπλοκο, αν και υπάρχουν ήδη κάποια μαθήματα, αλλά από μόνα τους δεν αποτελούν εγγύηση για τίποτα. Είναι μια θέση και ένας ρόλος όπου οι περισσότεροι σύλλογοι αναζητούν άτομα με εμπειρία, κυρίως ψάχνουν για άτομα που είναι δικτυωμένα στο χώρο, είναι κάτι απαραίτητο για να προχωρήσεις», είχε παραδεχθεί σκιαγραφόντας το ρόλο του, λίγο προτού μπει στο αεροπλάνο και ταξιδέψει για το μακρινό Ντόνετσκ.

Από την Πορτογαλία βρέθηκε στην Ουκρανία μαζί με τον συμπατριώτη του προπονητή, Πάουλο Φονσέκα, σ’ ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον που το διαμόρφωναν με την έντονη παρουσία τους οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ. Η ομάδα του Ντόνετσκ προσέγγισε τον Μπότο, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Σεργκέι Πάλκιν, «ο οποίος είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος», όπως ο ίδιος έχει πει. Η Μπενφίκα προσπάθησε να τον κρατήσει στις τάξεις της, ωστόσο όταν του παρουσιάστηκε το πρότζεκτ από την Σαχτάρ δεν υπήρχε γυρισμός, ούτε τα χρήματα μπορούσαν να τον δελεάσουν και να του αλλάξουν τη γνώμη.

Και γιατί του αρέσει τόσο πολύ το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο; «Γιατί είναι ίσως ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου, όπου το ταλέντο εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα…».

@Photo credits: INTIME, Instagram

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα