Wyscout: Όσα μας δείχνουν οι αριθμοί για τη πρόοδο του Παναθηναϊκού

Wyscout: Όσα μας δείχνουν οι αριθμοί για τη πρόοδο του Παναθηναϊκού

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout: Όσα μας δείχνουν οι αριθμοί για τη πρόοδο του Παναθηναϊκού

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout κάνει έναν απολογισμό για τον Παναθηναϊκό του πρώτου μισού της φετινής SL1.

O Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με την νίκη επί του Ατρομήτου στη Λεωφόρο. Το δείγμα, πλέον, για την ομάδα που δημιουργεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ασφαλές και με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, μπορούμε να αναφερθούμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για το «τριφύλλι» της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

  • Μετά τις δεκατρείς πρώτες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα σε κατοχή μπάλας στο πρωτάθλημα. Με 58.8% μέσο όρο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι «πράσινοι» βελτιώθηκαν σε αυτό το κομμάτι πάρα πολύ σε σχέση με πέρυσι, είναι κυρίαρχοι στα περισσότερα ματς , κρατούν την μπάλα περισσότερη ώρα στα πόδια τους και έχουν μία αγωνιστική ταυτότητα, ένα στιλ, το οποίο ταιριάζει απόλυτα στο στάτους του συλλόγου και τους στόχους του. Υπενθυμίζουμε πως πέρσι το «τριφύλλι» ολοκλήρωσε την σεζόν με 48% κατοχή της μπάλας και σε πολλά παιχνίδια ο μέσος όρος πασών ανά επίθεση δεν ξεπερνούσε το 3, ενώ φέτος είναι στο 4.86, με αυξητικές τάσεις. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, αξίζει να πιστώσουμε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς πως έκανε πράξη μία από τις προγραμματικές του δηλώσεις. Με τα καλά του και τα στραβά του, τα θετικά του και τα αρνητικά του, ο δικός του Παναθηναϊκός είναι ένα σύνολο που παίζει κανονικό, επιθετικό, συνδυαστικό ποδόσφαιρο και μέσα από αυτό προσπαθεί να φτάνει στις νίκες.vvv
  • Στο δημιουργικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός έχει την 4η πιο αποδοτική επίθεση στο πρωτάθλημα. Με 22 γκολ. Πρώτη είναι η ΑΕΚ με 25, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν 24 και ακολουθεί το «τριφύλλι» μαζί με τον Βόλο. Για να δούμε, όμως, το πόσο καλός είναι δημιουργικά ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εξετάσουμε τον δείκτη των xGoals, δηλαδή την ποιότητα των τελικών που έφτιαξε η ομάδα του Ιβάν. Σε αυτό το κομμάτι, οι «πράσινοι» είναι στη τρίτη θέση με 19.86xGoals, πίσω από τον Ολυμπιακό (21.5) και τον ΠΑΟΚ (21.3). Ανά παιχνίδι ο Παναθηναϊκός έχει 1.55xGoals (όταν πέρυσι ήταν χαμηλά στο 1.29) και σε αυτό τον τομέα προφανώς και χωρά μεγαλύτερη βελτίωση, από αυτή που ήδη υπάρχει. Για παράδειγμα με το 58% κατοχής της μπάλας, το «τριφύλλι» είναι πέμπτο στη λίστα με τις επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή, έχοντας 15.18 ανά ματς ενώ ο ΠΑΟΚ που είναι στην κορυφή μετρά 19.16
  • Στο ανασταλτικό κομμάτι, τώρα, οι «πράσινοι» είναι η ομάδα με την τρίτη καλύτερη αμυντική επίδοση, καθώς έχουν παθητικό 11 τερμάτων. Μόνο ο Ολυμπιακός (9) και ο ΠΑΣ Γιάννινα (11) είναι από πάνω του. Βέβαια, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει επιτρέψει τελικές ίσες με 14.06xGoals στους αντιπάλους τους και έχει δεχθεί τρία λιγότερα γκολ είτε χάρη σε κακές εκτελέσεις είτε χάρη στις επεμβάσεις των τερματοφυλάκων του. Φυσικά και απαιτείται βελτίωση αμυντικά, ειδικά στο αμυντικό τρανζίσιον, όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς. Σε σχέση με πέρσι, την χρονιά όπου υποτίθεται πως ο Παναθηναϊκός ήταν καλός αμυντικά (που δεν ήταν), η ομάδα επιτρέπει λιγότερες ποιοτικές ευκαιρίες: 1.16xGoals ανά ματς φέτος ενώ η σεζόν ολοκληρώθηκε με 1.30, αριθμός που «φώναζε» πρόβλημα.kkd
  • Από τα 22 γκολ, ο Καρλίτος έχει συμμετοχή σε 10. Έχει σκοράρει 9 και έχει μια ασίστ. Παράλληλα ένα κερδισμένο πέναλτι και «χάρισε» και δύο εκτελέσεις σε Βιτάλ και Παλάσιος. Εννιά γκολ σε τελικές ίσες με 3.39xGoals, γεγονός που δείχνει αποτελεσματικότητα τρομερή! Σχεδόν στα μισά δηλαδή η συνεισφορά του Ισπανού ήταν καθοριστική και για αυτό είναι αναμφίβολα ο ΜVP του πρώτου γύρου και ο πιο καθοριστικός παίκτης του ρόστερ. Ο Μακέντα και ο Μαουρίσιο έχουν από 3 και από κει και πέρα το... χάος! Ο Παλάσιος έχει σκοράρει 2 φορές και από μία οι Χατζηγιοβάνης, Λούντκβιστ, Βιτάλ, Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος. Η γραμμή κρούσης, δηλαδή οι Καρλίτος και Μακέντα, παίρνουν καλό βαθμό ανάλογα και με τον χρόνο συμμετοχή τους, ο Μαουρίσιο επίσης αλλά υπάρχει τεράστιο θέμα με τους ακραίους, από τους οποίους ο Παναθηναϊκός έχει πάρει ελάχιστα πράγματα στο θέμα του γκολ. Είναι κομβικής σημασίας η συμμετοχή τους στη «δουλειά» του γκολ στον δεύτερο γύρο. Ο Βιτάλ με εξαίρεση τα πρώτα παιχνίδια ήταν απογοητευτικός τόσο σε δημιουργία όσο και εκτέλεση ενώ ο Παλάσιος στα τελευταία ματς έχει αρχίσει να... παίρνει μπροστά και να δημιουργεί ελπίδα για την εικόνα του στον δεύτερο γύρο. Όπως και ο Αϊτόρ.
  • Συμπερασματικά, ο Παναθηναϊκός βάσει των αριθμών του αλλά κυρίως και της εικόνας του είναι μία από τις τρεις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Από την άλλη, όμως, δεν έχει καταφέρει να δείξει συνέπεια στα αποτελέσματά του και πληρώνει το γεγονός πως είναι μια καινούρια ομάδα που θέλει χρόνο αλλά και κάποιες ποιοτικές ελλείψεις, ειδικά στην αμυντική γραμμή. Οι 20 πόντοι σε 13 αναμετρήσεις, οι 19 πεταμένοι βαθμοί, η πέμπτη θέση στην βαθμολογία και το -15 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό είναι άδικο για την εικόνα της ομάδας του Γιοβάνοβιτς αλλά στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, όπως στρώνεις θα κοιμάσαι. Το «τριφύλλι» δημιουργεί μια αξιόλογη ομάδα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, είχε να ανέβει ένα... βουνό από την καμένη γη που άφησε ο Μπόλονι αλλά δεν έχει περιθώρια, ούτε χρόνο για νέα αποτυχία. Οπότε αυτή η πρόοδος θα πρέπει να φανεί και στα αποτελέσματα. Οι τέσσερις νίκες στα πέντε τελευταία ματς είναι η αρχή που πρέπει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για να μπορέσει το πρότζεκτ να συνεχιστεί με ηρεμία, ώστε του χρόνου οι «πράσινοι» να διεκδικήσουν τίτλους με ρεαλιστικές πιθανότητες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.