Είναι δύσκολο να σώζει πάντα ο Βατσλίκ στα πρώτα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει «έτσι»

Είναι δύσκολο να σώζει πάντα ο Βατσλίκ στα πρώτα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει «έτσι»

Είναι δύσκολο να σώζει πάντα ο Βατσλίκ στα πρώτα λεπτά, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει «έτσι»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο Gazzetta μία σημαντική επισήμανση για τα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού, ενόψει της επόμενης καυτής τριάδας των αγώνων του.

Ο Ολυμπιακός έχει τα καλά και τα λιγότερα καλά σημεία του παιχνιδιού του, όπως κάθε ομάδα. Υπάρχει, όμως, μία συγκεκριμένη αδυναμία του στους τρεις τελευταίους αγώνες του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, που δεν μπορεί να μην γίνει αντικείμενο επισήμανσης.

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι ότι μπαίνει με πολύ άσχημο τρόπο ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του εσχάτως, σε βαθμό που τον λες κι ανησυχητικό.

Με το Βόλο (2-1) στο Καραϊσκάκη μόλις στο 10ο λεπτό από λάθος προώθηση του Σισέ, ο Βατσλίκ έκανε πέναλτι στην αντεπίθεση των φιλοξενούμενων…

Με το Λεβαδειακό (2-3) στη Λιβαδειά μόλις στο 8ο λεπτό οι γηπεδούχοι είχαν τέσσερις τελικές και το σκορ ήταν 2-0, με το δεύτερο γκολ από απευθείας κόρνερ…

Με τον ΟΦΗ (3-1) στο Ηράκλειο στα πρώτα 15 λεπτά οι γηπεδούχοι είχαν τρεις ευκαιρίες για γκολ (μία τετ α τετ από λάθος του Μπα), με τον Βατσλίκ να σώζει τις δύο πρώτες, αλλά να δέχεται γκολ στην τρίτη…

Ο σχετικός απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός σε αυτά τα τρία τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού: τρία γκολ παθητικό, ένα χαμένο πέναλτι, ένα τετ α τετ κι ακόμη τρεις ευκαιρίες των αντίπαλων. Επαναλαμβάνω, όλα αυτά μόνο στα πρώτα λεπτά των αγώνων.

Είναι πασιφανές ότι το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με την κακή νοοτροπία με την οποία μπαίνουν οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς στα παιχνίδια τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με την αδυναμία να ελέγξουν όπως πρέπει την επιθετικότητα του όποιου αντίπαλου. Μία αδυναμία του Ολυμπιακού που εμφανίζεται πολύ έντονα εσχάτως, αλλά ουσιαστικά έρχεται ως συνέχεια αμέσως προηγούμενων αγώνων.

Κι αν μπορείς να μιλήσεις για αγώνες μεγάλης δυσκολίας, ευρωπαϊκούς και ντέρμπι, με τη Φενέρμπαχτσε να έχει δοκάρι στο 18ο λεπτό με τον Καχφετσί στο Καραϊσκάκη και την ΑΕΚ να ισοφαρίζει στο 15ο λεπτό με τον Αραούχο στο ΟΑΚΑ, το ζήτημα της χαλαρότητας με την οποία μπαίνει τον τελευταίο καιρό ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του, είχε φανεί ξεκάθαρα κι από το τετ α τετ του Ιωνικού με τον Βατσλίκ μόλις στο 5ο λεπτό, στην αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του 3-2 επί της ΑΕΚ.

Στεκόμαστε όλοι στα γρήγορα γκολ που έβαζε ο Ολυμπιακός σε όντως αρκετά παιχνίδια του, αλλά τώρα σιγά σιγά συνειδητοποιούμε τι συμβαίνει και στη δική του εστία στο ξεκίνημα ουκ ολίγων αγώνων του.

Βλέπετε, ο Βατσλίκ…

Στην Κρήτη το περασμένο Σάββατο υποχρεώθηκε σε σωτήρια έξοδο στα πόδια του Καστάνιος μόλις στο 12ο λεπτό, με την ασίστ στον φορ του ΟΦΗ να την έχει κάνει ο…Μπα. Και τέσσερα λεπτά νωρίτερα ο Τσέχος γκολκίπερ είχε επέμβει με διπλή προσπάθεια και σε γυριστό του Καστάνιος από καλή θέση.

Με τον Βόλο έπιασε στο 10’ το πέναλτι του Φαν Βερτ, που έκανε ο ίδιος.

Βατσλίκ

Με τον Ιωνικό νίκησε στο 5’ σε τετ α τετ τον Τουράμ, διώχνοντας την μπάλα με το δεξί του πόδι.

Με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα στο 11’ έδιωξε σε κόρνερ την μπάλα σε εξ επαφής γύρισμα του Περέα.

Με τη Λαμία εκτός έδρας κράτησε το μηδέν με δύσκολη επέμβαση μόλις στο 9’ σε κοντινή κεφαλιά του Ταϊρόν.

Με τον Ατρόμητο στο Φάληρο έκανε το ίδιο στο 9’ στην επίσης κοντινή κεφαλιά του Κουλούρη.

Μπορεί βεβαίως κάποιος να πει ότι…γι’ αυτό υπάρχει ο Βατσλίκ, για να σώζει κάποιες φορές την εστία του. Μόνο που εδώ μιλάμε για μία σειρά αγώνων στους οποίους ο Ολυμπιακός απειλήθηκε στα πρώτα πέντε, δέκα λεπτά. Κι έχουμε πλέον όλοι καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα του Μαρτίνς να μην βρίσκεται η ίδια πίσω στο σκορ στα πιο δύσκολα παιχνίδια της (βλέπε τελικά σκορ με Άιντραχτ 1-3 και με Λούντογκορετς 1-1), αλλά να παίρνει αυτή το προβάδισμα.

Ο δε Βατσλίκ δεδομένα θα έχει κι αυτός τις κακές του στιγμές δεχόμενος τόσες φάσεις από τα πρώτα λεπτά-αν θυμηθούμε την πολύ λανθασμένη έξοδο του στο γκολ του Αραούχο με κεφαλιά στο 15ο λεπτό του ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά και το πολύ κακό του διώξιμο σε ένα σουτ παίκτη του Αστέρα στην Τρίπολη στο 14ο λεπτό, που το εκμεταλλεύθηκε ο Σίτο για να στείλει την μπάλα στα δίκτυα του Ολυμπιακού, με το γκολ να ακυρώνεται με το VAR λόγω ενός εντελώς συγκυριακού (και οριακού) οφσάιντ.

Νομίζω ότι ενόψει των τριών καυτών αγώνων του Ολυμπιακού μέσα σε μόλις έξι ημέρες (Πέμπτη Φενέρμπαχτσε, Κυριακή Άρη, Τετάρτη Περιστέρι), έχει μεγάλη σημασία να διορθώσουν ο προπονητής και οι παίκτες του αυτό το σοβαρό λάθος που κάνουν ειδικώς εσχάτως, με το πόσο χαλαρά μπαίνουν στα παιχνίδια τους, πιθανότατα διόλου συμπτωματικά μετά τις δύο κολλητά νίκες επί της ΑΕΚ και της Φενέρ, που έδωσαν στους «ερυθρόλευκους» προβάδισμα έξι βαθμών στο πρωτάθλημα και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Η ομάδα με τον τρόπο που έχει μπει στα τρία συνεχόμενα παιχνίδια της με Βόλο, Λεβαδειακό, ΟΦΗ είναι σα να δείχνει μία εικόνα εφησυχασμού, του τύπου «τώρα κάναμε τη δουλειά μας». Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Μπράβο στους παίκτες και τον προπονητή του Ολυμπιακού για το +6 και την πρόκριση στο Γιουρόπα (όχι πάντως ότι έχουν κάνει και κάποια κατορθώματα…), όμως ακόμη έχει πολλά ψωμιά η σεζόν. Και σε επίπεδο να εξαντλήσει η ομάδα την Πέμπτη τις όποιες πιθανότητες της για την πρωτιά του ομίλου, αλλά και σε επίπεδο να υπερασπιστεί την πρωτιά της στο πρωτάθλημα.

Προσωπικά δεν βλέπω να έχει τελειώσει τίποτα. Ο Ολυμπιακός έχει τον πρώτο λόγο, δικαιολογημένα, αλλά η δεύτερη ΑΕΚ δεν είναι μακριά του-οι έξι βαθμοί στην 12η αγωνιστική δεν είναι μεγάλη απόσταση όταν μιλάμε για πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών. Κατ΄ αρχάς έχουν μεταξύ τους ακόμη τρεις μάχες, έχουν δηλαδή να παίξουν για εννιά βαθμούς μόνο οι δυο τους. Κι όπως έχω σημειώσει ήδη, αυτό το +6 προέρχεται αποκλειστικά από το 3-2 τις προάλλες στο ΟΑΚΑ: αν η ΑΕΚ ήταν τότε νικήτρια, τώρα θα ήταν ισόβαθμη του Ολυμπιακού.

Επειδή δε θεωρώ ότι πάρα πολλά, ειδικά σε επίπεδο ψυχολογίας, που ενίοτε είναι και πιο σοβαρός ακόμη κι από τη βαθμολογία, θα παιχτούν στις δύο επόμενες αγωνιστικές, θίγω αυτό το θέμα της πολύ χαλαρής εικόνας του Ολυμπιακού στα πρώτα λεπτά των τελευταίων αγώνων του, με συνέπεια να τρώει τις φάσεις τη μία μετά την άλλη, σε συνδυασμό φυσικά και με το ματς στο Βέλγιο, που αποτελεί το έσχατο χαρτί του πρωταθλητή Ελλάδας στη μάχη για την πρώτη θέση.

Βατσλίκ

Οι δύο επόμενες αγωνιστικές φέρνουν τον Ολυμπιακό να παίζει με τον Άρη στο Καραϊσκάκη και τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες (Κυριακή-Τετάρτη), την στιγμή κατά την οποία θα προέρχεται από το ταξίδι στο Βέλγιο και τη ρεβάνς με την υποψήφια για το τίτλο φέτος Άντβερπ. Ο δε Άρης είναι ξεκάθαρα ομάδα επιπέδου ΑΕΚ και ΠΑΟΚ από πλευράς δυναμικότητας, δεν είναι πίσω από αυτές τις δύο, είναι ισοδύναμος και σε πολλά σημεία ανώτερος. Ο δε Ατρόμητος μπορεί να μην πάει καλά φέτος, αλλά στα παιχνίδια με τους μεγάλους γίνεται άλλη ομάδα. Εξ ου και κέρδισε 2-0 τον ΠΑΟΚ στο Περιστέρι κι έφερε 0-0 με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και έχασε από τη διαιτησία (βλέπε υπέρ του πέναλτι που δεν δόθηκαν μκε το σκορ 1-0) στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ.

Στο ίδιο ακριβώς διάστημα η ΑΕΚ ούτε αυτή έχει εύκολα παιχνίδια, με τον Αστέρα στην Τρίπολη και τον Ιωνικό στη Νέαπολη, αλλά έχει ένα μεγάλο, διπλό πλεονέκτημα έναντι του Ολυμπιακού. Πρώτον και σημαντικότερο ότι έχει όλη αυτή την εβδομάδα να προετοιμαστεί για τον αγώνα της με τον Αστέρα, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει το παιχνίδι στο Βέλγιο. Και δεύτερον ότι παίζει στην Τρίπολη Σάββατο, άρα θα έχει μία ημέρα παραπάνω να προετοιμαστεί για το ματς με τον Ιωνικό, σε σχέση με τον χρόνο που θα έχει ο Ολυμπιακός να προετοιμαστεί για το ματς με τον Ατρόμητο, αφού παίζει Κυριακή με τον Άρη-που επιπλέον, εξυπακούεται, είναι πολύ πιο δυνατός ως ομάδα από τον Αστέρα.

Κατά την άποψη μου αν ο Ολυμπιακός πάει στις γιορτές έστω με αυτό το +6 (γιατί θεωρώ ότι η ΑΕΚ θα περάσει όχι μόνο από τον Ιωνικό, αλλά κι από την Τρίπολη), τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την ισχυροποίηση της θέσης του στη βαθμολογία ενόψει του δύσκολου, και λόγω Κόπα Άφρικα, Γενάρη. Διαφορετικά, εάν η διαφορά από την ΑΕΚ μειωθεί έστω στους τρεις-τέσσερις πόντους, θα έχει αλλάξει η ψυχολογία στη μάχη του τίτλου. Εξ ου και στέκομαι σε αυτό το πολύ στενάχωρο που έχω δει στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού, να «δίνει» δηλαδή φάσεις και γκολ στα πρώτα λεπτά, με την ολοφάνερη απουσία συγκέντρωσης που μπαίνει σε αυτά. Έγινε με τον ΟΦΗ, κι ήταν μαγκιά του Ολυμπιακού, αλλά οι ανατροπές σκορ δεν είναι εύκολο πράγμα, ειδικά σε πιο δύσκολα παιχνίδια από αυτό του Ηρακλείου.

Και δεν θα είναι εύκολο ο Βατσλίκ να δίνει πάντα λύσεις στα πρώτα δύσκολα, όσο μπαίνει έτσι στα παιχνίδια του, για τον Ολυμπιακό λεπτά.

Άσχετο: Απόρησαν αρκετοί γιατί ο Μαρτίνς πήρε μαζί του στο Ηράκλειο τον Τζολάκη (τον είχε στον πάγκο) και δεν τον άφησε να παίξει με τον Ολυμπιακό Β, ώστε να παίρνει παιχνίδια από το να μένει άπρακτος.

Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι δεν έμεινε ευχαριστημένος από τον Κρίστινσον στη Λιβαδειά και έτσι είχε Νο 2 γκολκίπερ στον αγώνα με τον ΟΦΗ τον Τζολάκη κι όχι τον Ισλανδό, όπως συνήθιζε μέχρι τώρα στους αγώνες πρωταθλήματος.

Άλλοι ότι φοβήθηκε μην έχει κανένα τραυματισμό ο Τζολάκης στο παιχνίδι του Ολυμπιακού Β με τον Πανσερραϊκό κι έτσι έμενε ενόψει της ρεβάνς με την Άντβερπ με τον άπειρο Καραργύρη «δεύτερο». Πάντως, λίγες ημέρες πριν τον αγώνα με τη Φενέρ δεν είχε πρόβλημα ο Πέδρο να δώσει τον Τζολάκη στη Β ομάδα για τον αγώνα της με τη Λάρισα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.