Το δίδυμο Σισέ-Μπα στην άμυνα του Ολυμπιακού και το επαλαμβανόμενο λάθος του Αγκιμπού

Το δίδυμο Σισέ-Μπα στην άμυνα του Ολυμπιακού και το επαλαμβανόμενο λάθος του Αγκιμπού

Το δίδυμο Σισέ-Μπα στην άμυνα του Ολυμπιακού και το επαλαμβανόμενο λάθος του Αγκιμπού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος στέκεται μέσα από το blog του στο Gazzetta στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού και κάνει και μία επισήμανση για τον Αγκιμπού.

Η ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε για πρώτη φορά μετά από…ενάμιση χρόνο σε ένα σημαντικό παιχνίδι της ομάδας το δίδυμο Σισέ-Μπα στην καρδιά της άμυνας, για αυτά τα 70 λεπτά μετά την αποχώρηση του Παπασταθόπουλου στο 24ο λεπτό.

Το αμέσως προηγούμενο σοβαρό παιχνίδι με τους δύο Σενεγαλέζους μαζί στο κέντρο της άμυνας ήταν το Γουλβς-Ολυμπιακός (1-0) τον Αύγουστο του 2020! Και μόνο από αυτή την αναφορά καταλαβαίνει ο καθένας ότι ο Πέδρο Μαρτίνς δεν τους εμπιστεύεται ως δίδυμο. Προτιμούσε τον Σεμέδο και στη συνέχεια τον Σωκράτη ως έναν εκ των δύο στόπερ και ενίοτε και τους δύο αυτούς μαζί.

Τι είδαμε από τους δύο Αφρικάνους σε αυτό το κρίσιμο παιχνίδι της Πέμπτης;

Ο Σισέ συνεχίζει να βγάζει την πολύ βελτιωμένη εικόνα του μετά την παρουσία του για ένα εξάμηνο πέρυσι στο γαλλικό πρωτάθλημα. Έχει ξεκάθαρα επιστρέψει πιο ώριμος, ακόμη και σε επίπεδο να έχει αναπτύξει την ικανότητα του να παίζει με το αριστερό του πόδι. Με τους Τούρκους είχε περίπου 12 επεμβάσεις, ορισμένες εντυπωσιακές με νίκες σε προσωπικές μονομαχίες, βγήκε πρώτος στην μπάλα, βγήκε σωστά και κάλυψε στα πλάγια, μπλόκαρε ένα σουτ αντίπαλου, αλλά και είχε την προσωπικότητα να προωθηθεί και να βοηθήσει πιο μπροστά, είτε με αρκετές καλές πάσες προς τα αριστερά, είτε ακόμη και με ένα πολύ δυνατό σουτ.

Ο Μπα ξεκίνησε…ανάποδα το παιχνίδι, είτε γιατί μπήκε ξαφνικά στο 24’ και χρειάστηκε χρόνο να βρει τα βήματα του, είτε γιατί γενικά του λείπει η σταθερότητα εδώ και πολύ καιρό. Αυτό το φάουλ που έκανε σε θέση γκολ για τη Φενέρ στο 37’, παίρνοντας και κίτρινη, έβγαλε εκνευρισμό και ήταν τυχερός που ο Μπερίσα αστόχησε. Η συνέχεια ήταν χειρότερη. Πρώτα με ένα διώξιμο προς τα πίσω που μπορούσε να βγάλει ευκαιρία για τη Φενέρ, αν δεν επενέβαινε πολύ έγκαιρα ο Βατσλίκ με την έξοδο του, διαβάζοντας υποδειγματικά το παιχνίδι. Και κυρίως μετά με μία πάσα σε…αντίπαλο, που τον «υποχρέωσε» στη συνέχεια να κάνει ένα νέο φάουλ (πάλι με τα χέρια-φοβερό ελάττωμα, απορώ πώς δεν του το κόβουν εκεί στο Ρέντη), βάζοντας τους Τούρκους στην περιοχή του Βατσλίκ. Αφού πέρασε αυτή η…φουρτούνα, με την πάροδο του χρόνου πραγματικά έγινε καλύτερος. Σε βαθμό που από ένα σημείο και μετά στο β΄ ημίχρονο, ήταν ο βράχος της άμυνας του Ολυμπιακού. Είχε τρεις πραγματικά πολύ καλές επεμβάσεις, πήρε 5-6 κεφαλιές, βγήκε και κάλυψε όταν έπρεπε, έκοψε, πήγε πρώτος στην μπάλα κερδίζοντας και φάουλ στην επίθεση.

Το ερώτημα: άραγε ο Σισέ με τον Μπα μπορεί να παίξουν μαζί, σε σταθερή βάση, στην άμυνα του Ολυμπιακού; Η απάντηση από πλευράς Μαρτίνς μάλλον έχει δοθεί. Δεν το βλέπει. Φέτος τους έβαλε μόλις σε ένα ματς, με τον Απόλλωνα, στο πλαίσιο μεγάλου ροτέισον. Πέρυσι, σε άλλο ένα ματς, στο Αγρίνιο, για τον ίδιο λόγο. Είναι προφανές ότι θέλει δίπλα στον έναν εκ των δύο, ανάλογα με τη φόρμα του καθενός, έναν πιο κοντρολαρισμένο και με προσωπικότητα στόπερ, τον Σεμέδο η, τον Παπασταθόπουλο.

Μπα

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι οι δύο Αφρικάνοι, με τα πολύ καλά αθλητικά προσόντα τόσο χαμηλά όσο και ψηλά, έχουν βελτίωση με την μπάλα στα πόδια. Ο Σισέ περισσότερο και πιο ευδιάκριτα, με τις καλές αλλαγές παιχνιδιού, αλλά και τις κάθετες μπαλιές του προς τον Ρέαμπτσιουκ. Ο δε Μπα με το που μπήκε προχθές έβγαλε με μία φοβερή 40άρα πάσα τον Ονιεκουρού σε θέση μέσα αριστερά στην περιοχή της Φενέρ, στη φάση της άστοχης κεφαλιάς του Αραμπί, από τη σέντρα του Νιγηριανού.

Για να δώσουμε κι εμείς μία απάντηση στο ερώτημα, αν μπορούν να γίνουν το βασικό δίδυμο στην άμυνα του Ολυμπιακού, νομίζω ότι πρέπει να τους δούμε περισσότερο μαζί στην ίδια ενδεκάδα, καθώς μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε μία πιο ασφαλή άποψη. Ο Σισέ, στα 26 του πιά, μοιάζει να έχει βρει ότι την καλύτερη, αλλά μία καλή σταθερότητα στην αποφυγή λαθών. Ο Μπα, που κι αυτός 26 είναι, συνεχίζει όπως πέρυσι να…φοβίζει με τις αδικαιολόγητα πολλές κάρτες του, επανειλημμένως και με κόκκινο χρόνο. Αλλά όλοι θυμόμαστε ότι πρόπερσι, στην πρώτη του κιόλας σεζόν με τα «ερυθρόλευκα», είχε κάνει σπουδαία παιχνίδια-και χωρίς αποβολές! Με τη Φενέρ, έστω μόνο από ένα σημείο και μετά, μου θύμισε εκείνο τον πολύ καλό Μπα…

Παρεμπιπτόντως, ο Σωκράτης είχε βγάλει ένα πρόβλημα κι από το παιχνίδι με τον Ιωνικό τις προάλλες αν θυμάστε, όταν είχε γίνει αλλαγή στο ημίχρονο. Μέχρι τότε δεν είχε χάσει ούτε λεπτό, αλλά αυτές οι δύο αναγκαστικές αλλαγές του στα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια, μας θύμισε την περασμένη σεζόν, όταν στα δύο τελευταία παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ, είχε γίνει αλλαγή στο 8’ και στο 25’, ενώ νωρίτερα είχε επίσης αντικατασταθεί λόγω μικρότερων η, μεγαλύτερων προβλημάτων, σε άλλα δύο-τρία παιχνίδια.

Το καλό είναι ότι ο Σωκράτης, που έκανε δύο ενέσεις για να παίξει την Πέμπτη αλλά ζητούσε αλλαγή από το 10ο λεπτό (κι ακόμη πιο έντονα από το 20') λόγω ενοχλήσεων στον αστράγαλο, δεν έχει κάτι ανησυχητικό και σχεδόν άμεσα θα τεθεί και πάλι στη διάθεση του προπονητή. Ίσως, πάντως, να χρειάζεται κι αυτός μία διαχείριση κι όχι να φορτώνεται το ένα παιχνίδι μετά το άλλο Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή. Στα καλά του ο έμπειρος άσος, όπως τον έχουμε δει με τα «ερυθρόλευκα», είναι μεγάλη δουλειά για τον Ολυμπιακό.

Θέλω όμως, να γράψω και δύο πράγματα για τον Αγκιμπού Καμαρά.

Καμαρά

Μία μέτρια εμφάνιση όπως αυτή που είχε την Πέμπτη ασφαλώς κι είναι αποδεκτή, ειδικά όταν έχουν προηγηθεί τόσες πολλές καλές-έχω δε την αμφιβολία μου μήπως αυτή η απόδοση έχει να κάνει και με τα δημοσιεύματα, κυρίως, από την Αγγλία και την Ιταλία, που βγήκαν πριν το παιχνίδι και τον ήθελαν στόχο της…μισής Ευρώπης: δεν θέλει και πολύ ένα παιδί 20 ετών να αποπροσανατολιστεί. Δεν είναι ότι δεν το πάλεψε, αλλά δεν του πέρασε καμία πάσα και σέντρα, δεν ευστόχησε σε δύο σουτ τα οποία επιχείρησε και οι όποιες καλές ενέργειες του ήταν μάλλον ημιτελείς (μία ποδιά και μετά έχασε την μπάλα, ένα πούλημα της μπάλας και μετά ανάκτηση της με εντυπωσιακό κλέψιμο).

Μη αποδεκτό είναι αυτό που συνεχίζει να κάνει ο Αγκιμπού, αγνοώντας συμπαίκτες του. Δεν μπορεί σε κάθε φάση που βρίσκεται σε θέση βολής να σουτάρει, και να μην κάνει μία πάσα σε άλλους παίκτες του Ολυμπιακού, που είναι πιο ελεύθεροι από αυτόν για να σουτάρουν. Το έκανε με τη Φενέρ δύο φορές στο β΄ ημίχρονο, τη μία με τον Λόπες και την άλλη με τον Μπουχαλάκη-ειδικά η περίπτωση του Βραζιλιάνου έβγαζε μάτια.

Ο Αγκιμπού φαίνεται να είναι καλό παιδί, πάντοτε απολογείται όταν του διαμαρτύρονται που δεν δίνει την μπάλα κλπ, όμως πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει μυαλά σε αυτό το κομμάτι-κι αν κάποιος του λέει, «σούταρε με το που σου έρχεται η μπάλα», δεν του δίνει την καλύτερη συμβουλή, το αντίθετο…Είναι λάθος, πως να το κάνουμε.

Άσχετο: Μακάρι να πέφτω έξω, αλλά δεν θα μπορούσα να δω τη Φενέρμπαχτσε να κερδίζει την Άιντραχτ στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου, ξέροντας ότι έτσι βοηθάει τον Ολυμπιακό να κτυπήσει την πρώτη θέση του ομίλου. Τον Ολυμπιακό, που ουσιαστικά της έκλεισε το σπίτι με εκείνο το 3-0 μέσα στην Πόλη και που την αποτελείωσε στον Πειραιά με αυτό το γκολ στο 90ο λεπτό. Μία ισοπαλία στο Φενέρ-Άιντραχτ μοιάζει να είναι «κουτί» και για τους δύο. Οι Γερμανοί περνάνε ως πρώτοι από τον όμιλο, ό,τι κι αν έχει κάνει ο Ολυμπιακός στο Βέλγιο και οι Τούρκοι φέρνουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Φαίνεται να «κλειδώνει»!

Παρεμπιπτόντως, δείτε μία ανάρτηση Ισπανού δημοσιογράφου για τη διαιτησία του Ματέου Λαόθ και του VAR Ερνάντεθ στο Καραϊσκάκη. Σχολιάζει ως ντροπή τον μη καταλογισμό πέναλτι πάνω στον Ονιεκουρού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.