Οταν ο Ολυμπιακός «χτυπάει» στο φινάλε (vids)

Οταν ο Ολυμπιακός «χτυπάει» στο φινάλε (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Οταν ο Ολυμπιακός «χτυπάει» στο φινάλε (vids)

bet365

Οι «ερυθρόλευκοι» από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει 12 γκολ στην Ευρώπη από το 80' και μετά. Γιατί τα «buzzer beater» τους είναι... ένα παραπάνω, ενώ τα φετινά με «πρωταγωνιστή» τον Ρέαμπτσιουκ «μεταφράζονται», ως μεμονωμένες φάσεις, σε 840.000 ευρώ plus έσοδα.

Μία «χρυσή» ευρωπαϊκή του σελίδα «έγραψε» χθες (25/11) ο Ολυμπιακός αφού το 1-0 που επικράτησε της Φενέρμπαχτσε τον έστειλε «μίνιμουμ» στους «32» του Europa League και παράλληλα τον διατήρησε στο «κόλπο» της πρωτιάς του ομίλου, εξέλιξη που αν τελικά έρθει θα του αποφέρει επιπλέον οφέλη (π.χ. απευθείας πρόκριση στους «16», βαθμούς στο ranking του κτλ).


Παράλληλα πιστοποιήθηκε, για ακόμη μία φορά, πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι μία ομάδα «die hard» και πως ποτέ δεν πρέπει κάποιος να τη θεωρήσει… ξεγραμμένη. Δεν είναι τυχαίο πως το «χρυσό» της γκολ που σημείωσε ο Τικίνιο ήρθε με τη συμπλήρωση 89 λεπτών και αυτόματα σε ακόμη ματς πήρε αυτό που ήθελε λίγο πριν το φινάλε, κάτι που δείχνει πως διαθέτει (και) χαρακτήρα, πείσμα και θέληση.


Ας θυμηθούμε λοιπόν πότε «χτύπησε» από το καλοκαίρι του 2019 και μέχρι σήμερα στο τέλος των ευρωπαϊκών της αναμετρήσεων, αλλά και το διακύβευμα που καθόρισαν τα συγκεκριμένα γκολ.

*Αρχίζουμε από το πιο πρόσφατο ματς, το χθεσινό (25/11) με τη Φενέρμπαχτσε. Οπου στο φινάλε ο Τικίνιο μετά από παράλληλη του Ρέαμπτσιουκ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 και «κλείδωσε» την παρουσία του μίνιμουμ στους «32» του Europa League.

*Ο Μολδαβός μπακ… υπέγραψε και το 2-1 επί της Αντβέρπ στην πρεμιέρα των ομίλων της διοργάνωσης. Τότε στο 87’ με ένα πανέμορφο γκολ χάρισε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα πρόκρισή τους.


*Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έμεινε στις... λεπτομέρειες εκτός συνέχειας του Champions League με αντίπαλο την Λουντογκόρετς. Στο Φάληρο της παραχώρησε 1-1 και ο Καμαρά στο 87' βρήκε δίχτυα σε εκείνο το ματς. Στη ρεβάνς αποκλείστηκε στα πέναλτι, αφού πλέον δεν ισχύει το εκτός έδρας γκολ (2-2).

*Τον περασμένο Φλεβάρη οι Πειραιώτες… προσέθεσαν και την Αϊντχόβεν στα «θύματά» τους. Πιο συγκεκριμένα στις 25 του μηνός κλήθηκαν στην Ολλανδία να «υπερασπιστούν» στο 4-2 που είχαν επικρατήσει στο Φάληρο μερικές ημέρες πριν. Ο αγώνας πήγαινε στην… κόψη του ξυραφιού, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κατά τη διάρκειά του δύο δοκάρια, αλλά η PSV βρέθηκε στην ανάπαυλα με σκορ πρόκρισης. Λογάριαζε όμως χωρίς τον Χασάν, που στο 88’ βρήκε δίχτυα και έστειλε τον Ολυμπιακό στους «16» του Europa.

*Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως εκ των υστέρων αποδείχθηκε «καταλυτικό» το γκολ που είχε σημειώσει ο Μασούρας στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού. Τότε στο 83’ διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 4-2 υπέρ των «ερυθρολεύκων» και αποδείχθηκε επίσης ένα «χρυσό» τέρμα.

*Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πέρσι στο Champions League, όπου τερμάτισε 3ος σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Πόρτο, Μαρσέιγ. Ο αγώνας «κλειδί», όπως αποδείχθηκε, για να συνεχίσει στο Europa ήταν εκείνος της πρεμιέρας των ομίλων όπου επικράτησε 1-0 των Γάλλων. «Δράστης» πάλι ο Χασάν που το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου βρήκε δίχτυα στις καθυστερήσεις.

*Στα play off εκείνης της διοργάνωσης οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν την Ομόνοια με νίκη 2-0 στο «Γ. Καραϊσάκης» και «λευκή» ισοπαλία στην Κύπρο. Το τελικό αποτέλεσμα του Φαλήρου διαμόρφωσε ο Ελ Αραμπί λίγο πριν το τέλος με ένα πανέμορφο προσωπικό γκολ. Αλλιώς πας σε μία ρεβάνς με 1-0 υπέρ σου και διαφορετικά με 2-0 στις αποσκευές σου.


*Η 27η Φεβρουαρίου του 2020 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων στο λιμάνι, και όχι μόνο, καθώς είχαμε τότε ένα από τα πιο σημαντικά «buzzer beater» στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Αρσεναλ στην Αγγλία, καλούμενος να ανατρέψει το 1-0 που έχασε στην Ελλάδα. Το γκολ του Σισέ έστειλε το ζευγάρι στην παράταση, αλλά ο Ομπαμεγιάνγκ στο 113’ ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε στους λονδρέζους σκορ πρόκρισης. Ομως στο 118ο λεπτό και 55ο δευτερόλεπτο, δηλαδή μόλις 65 δεύτερα πριν ολοκληρωθεί και ο έξτρα χρόνος, ο Ελ Αραμπί με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λένο και τους «ερυθρόλευκους» στους «16» του Europa.

Μαροκινός μάλιστα είχε «υπογράψει» και την πρόκρισή τους στη διοργάνωση μέσω των ομίλων του Champions League. Την τελευταία αγωνιστική των γκρουπ εκείνης σεζόν ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον Ερυθρό Αστέρα και μόνο με νίκη θα τερμάτιζε 3ος. Τη… λύση έδωσε το μεγάλο του «κανόνι», καθώς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 87’ διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 1-0 υπέρ τους.

*Σε διπλούς αγώνες νοκ άουτ κάθε γκολ είναι σημαντικό. Στα play off του Champions League της σεζόν 2019/20 και πολύ πριν οδηγηθούμε στο έπος του Λονδίνου ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Κράσνονταρ. Στο πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού την… σκόρπισε 4-0 και μετέτρεψε τη ρεβάνς σε τυπική διαδικασία, όπου μάλιστα κέρδισε ξανά (2-1). Το τότε τελικό σκορ είχε διαμορφωθεί με δύο γκολ των Ρατζέλοβιτς, Ποντένσε μετά το 80’, τα οποία επίσης ήταν πολύ σημαντικά.

*Στις αρχές εκείνης της «ερυθρόλευκης» πορείας είχαμε ακόμη ένα γκολ μετά το 80’, το οποίο πάντως δεν «όρισε» καταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα το 4-0 επί της Βικτόρια Πλζεν που ήταν η ρεβάνς του 0-0 της Πολωνίας διαμορφώθηκε στο 82’ με τον Σεμέδο.

Αν κάνουμε τη… σούμα θα δούμε πως τις τελευταίες 2,5 σεζόν (από την αρχή της 2019/20) ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει 12 φορές στα τελευταία λεπτά των αγώνων του (από το 80’ και μετά), ενώ αρκετά εξ’ αυτών των γκολ (π.χ. Τικίνιο με Φενέρ, Ελ Αραμπί με Αρσεναλ, Χασάν με Αϊντχόβεν, Μαρσέιγ) μπορούν να χαρακτηριστούν «buzzer beater» αφού σημειώθηκαν δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και καθόρισαν αποτέλεσμα/πρόκριση.


Υπάρχουν μάλιστα ακόμη δύο παράμετροι, εξίσου σημαντικοί στο ποδόσφαιρο. Κάθε επιτυχία, είτε λέγεται νίκη σε κάποιο παιχνίδι ή πρόκριση στην επόμενη φάση, αποφέρει στις ομάδες μεγάλα χρηματικά ποσά και βελτιώνει τη βαθμολογική τους θέση στο ranking της UEFA. Το δεύτερο σκέλος αποτυπώνεται με το που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» (35οι), αλλά το πρώτο δεν δύναται να υπολογιστεί ακριβώς. Αλλωστε όσο συνεχίζεις στην Ευρώπη τόσο αυξάνονται τα έσοδά σου από πολλές πηγές. Επιγραμματικά όμως μπορεί να τονιστεί το εξής.

Ο Ρέαμπτσιουκ είναι «μέσα» σε 2 φετινά γκολ του Ολυμπιακού στο φινάλε, καθώς στο 87’ διαμόρφωσε το 2-1 επί της Αντβέρπ και στο 90’ έδωσε την ασίστ για το 1-0 επί της Φενέρ. Αυτές οι 2 φάσεις του Μολδαβού απέφεραν «μπαμ» στα «ερυθρόλευκα» ταμεία 840.000 ευρώ, καθώς στο Europa η ισοπαλία δίνει 210.000 ευρώ και η νίκη 630.000 ευρώ (420.000 χ 2). Ξέχωρα φυσικά από το μπόνους πρόκρισης κτλ. Ξερά.

Την ίδια στιγμή το γκολ του Χασάν με τη Μαρσέιγ ήταν plus 1.800.000 ευρώ, αφού η ισοπαλία στο Champions League αντιστοιχούσε τότε σε 900.000 ευρώ και η νίκη σε 2.700.000. Μακροπρόθεσμα βέβαια εκείνο το τέρμα του Αιγύπτιου σήμανε πολλά περισσότερα σε χρήματα και όχι μόνο (χάρις σε αυτό η ομάδα τερμάτισε τελικά 3η, συνέχισε στο Europa, πήρε βαθμούς, εκτόξευσε το «πρεστίζ» της κτλ), αλλά αναφερόμαστε στον άμεσο αντίκτυπο. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για αυτό του Ελ Αραμπί με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, όπως και για αρκετά άλλα. Ευρύτερα δεν είναι τόσο απλό να βάζεις στη «ζυγαριά» ένα γκολ και να λες «αυτό από μόνο του έφερε την επιτυχία» αφού σε μία μακροπρόθεσμη πόρεια πολλά «παίζουν» ρόλο και το ποδόσφαιρο είναι (πολύ) ομαδικό άθλημα, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα που... μένουν στο μυαλό όλων και αποτελούν σημεία αναφοράς.

Πάντως οι «μεγάλες» «ερυθρόλευκες» στιγμές στο φινάλε δεν είναι μόνο γκολ. Στις 7 Αυγούστου του 2019, στο διάστημα που αναφερόμαστε δηλαδή, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 1-0 της Μπασεκσεχίρ και επί της ουσίας «καθάρισαν» από το πρώτο παιχνίδι την υπόθεση πρόκριση (2-0 στη ρεβάνς). Στις καθυστερήσεις εκείνης της αναμέτρησης ο Σα απέκρουσε το πέναλτι του Βίτσκα και… καθόρισε αποτέλεσμα, όπως π.χ. έκανε χθες ο Τικίνιο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα