ΠΑΣ Γιάννινα: Όλα ξεκινoύν από την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος

Φώτης Καρακούσης
ΠΑΣ Γιάννινα: Όλα ξεκινoύν από την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μια θέση που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την άμυνά του. Λοντίγκιν, Κάργας, Εραμούσπε, Σάλιακας και Πίρσμαν έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική πεντάδα και το Gazzetta σας την παρουσιάζει.

Το καλοκαίρι και μετά τις πολλές αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέφεραν πως ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα είχε καλή πορεία, ενώ επίσης δεν ήταν λίγοι και όσοι θεωρούσαν πως ο Ηρακλής Μεταξάς δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τα χνάρια του Αργύρη Γιαννίκη.

Από την άλλη πολλά λέγονται και γράφονται κάθε χρόνο, αλλά πάντα στο ποδόσφαιρο και συνολικά σε όλα τα αθλήματα, ο καθρέφτης είναι ο αγωνιστικός χώρος. Εκεί οι Γιαννιώτες στις 10 πρώτες αγωνιστικές της Super League Interwetten δείχνουν ένα εξαιρετικό πρόσωπο, έχοντας καταφέρει να βρίσκονται στην 4η θέση με 16 βαθμούς, μετρώντας 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες (μόνο ΟΦΗ με 1 και Ολυμπιακός με καμία έχουν λιγότερες).

Μια βαθμολογική θέση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην σπουδαία άμυνα που διαθέτουν οι «κυανόλευκοι». Και όταν λέμε σπουδαία δεν το λέμε από μόνοι μας, αλλά το λένε και οι αριθμοί. Αυτή την στιγμή και μετά από 10 αγωνιστικές, η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος έχοντας δεχθεί μόλις 6 γκολ, με τον Ολυμπιακό να έχει δεχθεί 7 και τους ΟΦΗ και Αστέρα Τρίπολης να είναι οι άλλες δύο ομάδες με μονοψήφιο αριθμό έχοντας δεχθεί 8 και 9 αντίστοιχα.

Άλλωστε όπως τόνιζαν και οι Αμερικάνοι για το μπάσκετ βέβαια, «η επίθεση φέρνει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα κερδίζει τα παιχνίδια», κάτι που σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Ομάδες με δυνατές άμυνες πετυχαίνουν τους στόχους τους, κάτι που ως τώρα κάνει ο ΠΑΣ. Οι Λοντίγκιν, Κάργας, Εραμούσπε, Σάλιακας και Πίρσμαν συνθέτουν την καλύτερη βάση και των αριθμών, άμυνα του πρωταθλήματος και το Gazzetta σας την παρουσιάζει (για τον Σάλιακα και τον Πίρσμαν μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο προηγούμενο σχετικό αφιέρωμα).

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όταν λέμε καλύτερη άμυνα, αναφερόμαστε στους αριθμούς και στην απόδοση στα πρώτα 10 ματς. Κανείς δεν λέει πως οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές είναι οι καλύτεροι στο πρωτάθλημα, αλλά μαζί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα τρομερά δυνατό σύνολο. Μια «γραμμή Μαζινό» που δύσκολα μπορεί να την ξεπεράσει οποιαδήποτε επίθεση, έχοντας μάλιστα αγωνιστεί απέναντι σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Άρη, με τους Πειραιώτες να είναι οι μοναδικοί από τους μεγάλους που κατάφεραν να σκοράρουν εναντίον τους.

Λοντίγκιν: Τα πάντα ξεκινάνε από τον τερματοφύλακα

Λοντίγκιν: Τα πάντα ξεκινάνε από τον τερματοφύλακα

Κάργας: Ανίκητος στον αέρα

Κάργας: Ανίκητος στον αέρα

Εραμούσπε: Η Αργεντίνικη «αλητεία» που χρειάζεται κάθε άμυνα

Εραμούσπε: Η Αργεντίνικη «αλητεία» που χρειάζεται κάθε άμυνα

Πεντάδα με λίγα χρήματα που προσφέρει πολλά

Πεντάδα με λίγα χρήματα που προσφέρει πολλά

Για πολλά χρόνια αυτό που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο είναι πως μια καλή ομάδα χτίζεται από το τέρμα. Πρώτα παίρνεις έναν καλό τερματοφύλακα και μετά συμπληρώνεις το ρόστερ και στα Γιάννενα το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Γιούρι Λοντίγκιν στα 31 του πλέον, δείχνει στην Ήπειρο να βρίσκει και πάλι τον καλό του εαυτό. Είναι ο τερματοφύλακας που θα εμπνεύσει τους συμπαίκτες του και θα τους κάνει να νιώθουν σιγουριά. Αν ένας αμυντικός θεωρεί πως και να κάνει το λάθος υπάρχει ένας πορτιέρο όπως ο Λοντίγκιν για να το διορθώσει δεν θα έχει πίεση και τότε είναι που θα κάνει λιγότερα.

Όσον αφορά τους αριθμούς που ναι μεν δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά πολλές φορές την λένε, ο Ελληνορώσος τερματοφύλακας έχει ως τώρα στις 10 πρώτες αγωνιστικές 26 αποκρούσεις, αλλά και 32 επεμβάσεις, όπου μάλιστα είναι και τρίτος συνολικά στο πρωτάθλημα, ενώ όσον αφορά τα xGoals οι τελικές των αντιπάλων που πήγαν προς τον στόχο ήταν 8.09 και ο Λοντίγκιν δέχθηκε 6 γκολ, σε απλά ελληνικά, γλίτωσε την ομάδα του από 2 σίγουρα γκολ (εκτός τις άλλες αποκρούσεις). Και θα ξαναπούμε πως το σημαντικό είναι πως εμπνέει σιγουριά. Στις εξόδους δύσκολα χάνει μονομαχία, ενώ και λόγω ηλικίας, αλλά και καριέρας, είναι ο ηγέτης της άμυνας τους ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτή την στιγμή ο Λοντίγκιν και χωρίς την παραμικρή υπερβολή, βρίσκεται μέσα στην τριάδα στη θέση του στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι από τους στυλοβάτες της φετινής πορείας των «κυανόλευκων».

Βέβαια για μια καλή άμυνα ναι μεν χρειάζεται ένας καλός τερματοφύλακας, αλλά φυσικά και δεν φτάνει. Θα πρέπει να πλαισιώνεται από καλούς στόπερ, αλλά και ακραία μπακ. Όσον αφορά τα στόπερ ο ΠΑΣ έχει και εκεί δύο παίκτες που έχουν ξεχωρίσει και θα ξεκινήσουμε με τον Γιάννη Κάργα. Ο 27χρονος κεντρικός αμυντικός έχει αγωνιστεί και στα 10 παιχνίδια που έχουν δώσει ως τώρα οι Ηπειρώτες έχοντας καταφέρει να σκοράρει και μία φορά. Είναι ο σύγχρονος στόπερ που ναι μεν θα καλύψει την περιοχή του, αλλά όταν χρειαστεί στις στημένες φάσεις θα βγει μπροστά και θα προσπαθήσει να απειλήσει, έχοντας μάλιστα ως τώρα και 9 τελικές προσπάθειες.

Αμυντικά ο Κάργας είναι ο παίκτης που δύσκολα χάνει προσωπικές μονομαχίες. Όσον αφορά τους αριθμούς έχει 25 κλεψίματα στις 10 πρώτες αγωνιστικές και 32 επεμβάσεις, αριθμοί που δείχνουν πόσο χρήσιμος είναι. Το ενδιαφέρον με τον Κάργα είναι πως παρότι αμυντικός έχει κερδίσει περισσότερα φάουλ από όσα έχει κάνει. Για την ακρίβεια έχει κερδίσει 18, ενώ έχει υποπέσει σε 9 έχοντας δεχθεί και 2 κίτρινες. Είναι σημαντικό για μια ομάδα να έχει έναν κεντρικό αμυντικό που να μην κάνει εύκολα το φάουλ και ο Κάργας σύμφωνα με τους αριθμούς το καταφέρνει εξαιρετικά.

Δίπλα στον Γιάννη Κάργα βρίσκεται ο Ροντρίγκο Εραμούσπε. Ο 31χρονος Αργεντίνος έχει ξεχωρίσει στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην χώρα μας και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία αν ήταν πέντε χρόνια νεότερος είναι δεδομένο πως πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες της Super League θα είχαν χτυπήσει την πόρτα του ΠΑΣ για να τον αποκτήσουν. Απολύτως λογικό βέβαια γιατί μιλάμε για έναν κεντρικό αμυντικό που ενώ δεν χάνει εύκολα μονομαχίες, απειλεί από τα στημένα, έχοντας φέτος σκοράρει 3 φορές, ενώ έχει δώσει και 1 ασίστ. Τι άλλο δηλαδή να κάνει μπροστά ένας κεντρικός αμυντικός για να τον πεις πετυχημένο;

Και όλα αυτά χωρίς να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα, καθώς ο Εραμούσπε συνολικά έχει στις 10 πρώτες αγωνιστικές έχει κλέψει 22 φορές την μπάλα από τους αντιπάλους του, ενώ έχει κάνει και 31 πετυχημένες επεμβάσεις. Σε αντίθεση με τον Κάργα, ο Αργεντίνος τα κάνει τα φάουλ του και στο κάτω-κάτω αν κάποιος αμυντικός από την χώρα αυτή δεν κάνει και φάουλ, ποιος θα κάνει. Συνολικά έχει υποπέσει σε 11 και έχει κερδίσει 1, ενώ όσον αφορά τις κάρτες έχει δεχθεί 2, δείγμα του ότι ενώ κάνει φάουλ, αυτά δεν είναι «βρώμικα». Ο Εραμούσπε έχει την Αργεντίνικη «αλητεία» για όλους εμάς που αγαπάμε ποδοσφαιρικά την χώρα αυτή, είναι ένας κεντρικός αμυντικός που ξέρει μπάλα και μπορεί να ανεβάσει την ομάδα του ψηλά, κάτι σημαντικό για κάθε προπονητή. Έχει δέσει εξαιρετικά και με τους υπόλοιπους 4 και ειδικά φέτος όλοι μαζί έχουν κάνει ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα στις 10 πρώτες αγωνιστικές οδηγώντας εκ του ασφαλούς τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Σήμερα ασχοληθήκαμε με τους τρεις της άμυνας του ΠΑΣ γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαμε γράψει για τους Πίρσμαν και Σάλιακα. Δύο μπακ που αν δεν αποτελούν το καλύτερο δίδυμο ακραίων αμυντικών στο φετινό πρωτάθλημα, σίγουρα είναι μέσα στα τρία πρώτα. Μια πεντάδα που έχει δέσει καθώς παίζει μαζί τα δύο τελευταία χρόνια και αυτό το δέσιμο φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί όπου οι Ηπειρώτες έχουν καταφέρει τις 10 πρώτες αγωνιστικές να έχουν δεχθεί μόλις 6 γκολ και να έχουν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.

Και όλα αυτά χωρίς μεγάλο κόστος. Η άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα στοιχίζει από 700 έως 800.000 ευρώ και οι 5, με τους «κυανόλευκους» να έχουν καταφέρει με λίγα χρήματα να δημιουργήσουν μία πεντάδα που προσφέρει πολλά.